Arama

Sadeddin Köpek - Tek Mesaj #2

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
12 Haziran 2014       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Ad:  Sadeddin Köpek.jpg
Gösterim: 10432
Boyut:  29.8 KB

Sadeddin Köpek


(ö. y. 1239, Beyşehir)
Anadolu Selçuklu veziri.

II. Keyhusrev döneminde devlet yönetiminde büyük etkisi olmuştur.
Konya’nın Türk asıllı zengin ve saygın bir ailesindendi. 1226’da Harput yakınlarında Eyyubilere karşı yapılan savaşa katılarak askeri yeteneğini gösterdi. Emiri şikâr olarak devlet hizmetine girdi. Bir süre sonra emiri mimar oldu. Bu görevi sırasında I. Keykubad’ın bayındırlık ve imar hareketinde önemli hizmetlerde bulundu.

I. Keykubad’ın ölümünden (1237) sonra, veliaht gösterdiği küçük oğlu Kılıç Arslan’ın bazı devlet adamları ve Harezm emirlerince tanınmasına karşın, daha erken davranarak I. Keykubad’ın büyük oğlu II. Keyhusrev’in Anadolu Selçuklu tahtına çıkmasını sağladı. Kendisi de emirü’l-ümera oldu. Daha önce kardeşini tanıyan emirlerin sadakatinden emin olmayan II. Keyhusrev’in çekingenliğinden ve kararsızlığından yararlanarak rakiplerini sultana karşı oldukları iddiasıyla birer birer ortadan kaldırdı.

Sultanı bütünüyle etkisi altına alarak rakipsiz kalınca, kendisinin I. Keyhusrev’in gayri meşru çocuğu olduğu söylentisini yaymaya başladı. Tahtı ele geçirmeye çalıştığını anlayan II. Keyhusrev’in düzenlediği bir davette öldürüldü.

Sadeddin Köpek, emir-i mimar olarak I. Keykubad’ın isteği üzerine Beyşehir Gölü kıyısında Kubadâbad Sarayı’nı ve Konya- Aksaray arasında kendi adına Zazadin Hanı olarak bilinen kervansarayı yaptırmıştır.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 18:24