Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
4 Mart 2015       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Alışveriş Hastalığı Nedir

Alışveriş çağımızın vazgeçilmezleri arasındaki yerini aldı. Bu ihtiyaç giderme eylemi artık öyle bir hale geldi ki bir hastalığa dönüştü ve her geçen gün içerisine çok daha fazla insanı çekmektedir. Alışveriş hastalığı, zihinsel ve duygusal zorluklar yaşayan kişinin kendini kontrolünün dışında dürtüsel olarak gelen bir şeyler satın alma isteğine karşı koyamaması ve ihtiyacı olmadığı halde çok sayıda kendini çekici, güçlü ya da güvenli halde düşündüğü eşyaları satın alması diyebiliriz. Etrafınıza baktığınızda aslında bunun nasıl geldiğini fark edebilirsiniz. Etrafınız sizin cebinizden paranızı nasıl alırız şeklide tasarlanmış reklamlar ile dolu.

Alışveriş hastalığında birey alışverişi yaptığı anda rahatlama, haz alma sonrasında ise depresif duyguların önde olduğu pişmanlık, suçlulukla birlikte kendine öfke duyar.

Alışveriş Bağımlılığı Olmamak İçin Ne Yapılabilir?

*Gezmek amaçlı alışveriş merkezlerine gitmeyin bunun yerine doğayı tercih edin, deniz kenarı, aile veya arkadaşlarla piknik yada yürüyüş alanlarını tercih ediniz.

*Kendinizi mutsuz, gergin, çökkün, endişeli, korkulu hissettiğiniz zamanlarda alışverişi erteleyin ve alışveriş merkezlerinden uzak durun.

*Kredi kartı kullanmayın veya kullandığınız kredi kartının limitini asgaride tutun.

*Alışverişe çıkmadan önce muhakkak bir ihtiyaç listesi yapın ve bu listenin dışına kesinlikle çıkmayın.

*Alışveriş esnasında “çok ucuz” şeklinde düşünerek gereksiz alma isteğinize engel olmaya çalışın. Aynı renkten iki kıyafet almayın.

*Yalnız alışverişe çıkmayın. Yanınızda sizi engelleyebilecek, kontrol edebilecek birisi bulunsun.

*Unutmayın siz kıyafetlerinizle ve eşyalarınızla değerli değilsiniz. Sizi siz olduğunuz için seven arkadaşlarınızla birlikte olun.