Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
23 Mart 2015       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Ev Yapımı Yapıştırıcı (Kazein Tutkalı)

Okullar tatile girdi, karneler alındı. Şimdi çalışan-çalışmayan bütün annelerin kafasında aynı soru: Nasıl yapsak da bu iki haftayı eğlenceli bir biçimde geçirsek?
Bugün, yapacağınız çeşitli el işi etkinliklerinde kullanabileceğiniz, kazein bazlı bir yapıştırıcı tarifi vereceğiz.
Kazein, sütün içindeki proteinlerden biri. Kazein bazlı tutkallar, bu proteinin asit yardımıyla sütün geri kalanından ayrıştırılması ve sonra suda eriyebilmesi için bir bazla buluşturulması esasıyla üretiliyor.

Malzemeler
  • 1 çay bardağı az yağlı inek sütü
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı karbonat (sodyum bikarbonat) veya 1/2 çay kaşığı toz kireç (kalsiyum hidroksit)
  • İstenen kıvam sağlanana kadar su


Hazırlanış:
Tarifleri hazırlamaya başlamadan önce Demedi Demeyin‘i okumayı ihmal etmeyin.
1. Sütü ısıtın, ama kaynatmayın.
2. Sirkeyi ekleyip bir süre karıştırın. Bir-iki dakika içinde sütün kesildiğini ve kazeinin dibe çöktüğünü göreceksiniz.



3. Bu sıvıyı bir kahve filtresinden veya tülbentten geçirerek iyice süzün. Sirke kalıntılarından arındırmak için bir kez de sudan geçirin.



Macunumsu bir şey elde edeceksiniz (Bunu sabah kahvaltısında peynir niyetine de yiyebilirsiniz!)



4. Bu macunu bir kaba alarak karbonatı veya kireci ekleyin. Kaşıkla iyice karıştırıp ezin.
5. Tutkal istediğiniz kıvama gelene kadar su ekleyip karıştırmaya devam edin.



Yukarıdaki, karbonatlı örnek… El işi çalışmaları için son derece yeterli.



Bu da kireçli… Bu biraz daha sağlam yapıştırıyor. Eskiden marangozlukta kullanılırmış.

Kullanım:

  • Bir kaşık, spatula veya fırça yardımıyla kâğıda veya ahşaba uygulayın.
Uyarı:
  • Tutkalı kullandıktan sonra ağzı kapalı bir kapta saklarsanız birkaç gün dayanır. Bozuk süt gibi kokmaya başlayınca atın.