Trigliserit nedir?
trigliserit 3 yağ asidi ve 1 tane de gliserolün birleşmesiyle oluşan doğal yağlardır. Trigliseritler hayvansal ya da bitkisel olabilmektedirler. Hayvansal Trigliseritler genellikle oda sıcaklığında katı durumdadırlar. Bitkisel Trigliseritler ise oda sıcaklığında genellikle sıvı durumdadırlar. Ancak katı olan Trigliseritler de mevcuttur(örn: Hidrojene edilmiş yağlar bunlara margarin de denmektedir.)
DEVAMI Trigliserit Nedir? Doymuş (satüre) yağ asitleri
hidrokarbon zincirleri, çift bağ içermeyen ve dallanmamış olan yağ asitleridirler. En basit doymuş yağ asidi, 2 karbona sahip asetik asittir.
Doymuş yağ asitleri katıdır ve kan akımını zorlaştırıcı etkiye sahiptir.
Örnek: Tereyağı ve katı margarin yağlar.
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi YAĞ ASİTLERİ
Alkil grubu düz zincirli olan doymuş monokarboksilli asitler. Bütirik (bütanoik) asit (C3H7COOH), palmitik (heksadekanoik) asit (C15H21COOH), stearik (oktadekanoik) asit (C17H35COOH), bunlardan başlıcalarıdır. Hayvansal ve bitkisel yağların bileşiminde (genellikle gliserin esteri biçiminde) bulundukları için bu adla anılırlar. Kimya ve biyokimyada, yağ asidi, genelde uzun, alifatik kuyruklu bir karboksilik asittir. Uzun karboksilik yağ asitlerinden 4 karbonlu (butirik asit)ve daha uzun zincirlileri yağ asidi olarak sayılır; doğal yağları (trigliseritleri) oluşturan yağ asitlerinden söz ederken ise bunların en az 8 karbonlu olduğu (kaprilik asit gibi) varsayılabilir. Çoğu doğal yağ asitlerinin çift sayılı karbon atomu vardır, çünkü bunların biyolojik sentezlerinde iki karbon atomlu asetat kullanılır. Endüstriyel üretimde yağ asitleri yağlardaki (trigliseritler) ester bağının hidrolizi ve gliserolun ayrılması ile elde edilir.
DEVAMI Yağ Asidi