Arama

Büzülme Nedir? - Tek Mesaj #1

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Mart 2019       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

BÜZÜLME

Ad:  büzülme.JPG
Gösterim: 485
Boyut:  17.6 KB

—Astrofizikte. Evren’in büyük kütlelerinde, çekimsel iç etkileşimler yüzünden yoğuşmaya yol açan genel süreç.

—Denizbil. Isıl büzülme, soğuması sırasında yapısal bir bütünde görülen hacim azalması ya da eksilme. (Karşt. ISIL LAKOLİT KABARTISI.)

—Deric. Aşırı büzücü bir sepileme banyosu sırasında derinin yüzünde meydana gelen kıvrımların ve kırışıklıkların tümü; bu tür bir uygulama deri yüzeyinin kısmen çekilmesine neden olur.

—Dilbil. iki öğenin tek bir öğede birleşmesi (örn. Türk çede ne ve asıl sözcüklerinin büzülmesi nasıl sözcüğünü, fransızcada de ilgeciyle les tanımlığının birleşmesi des tanımlığını verir).

—Elekt. ve Fiz. Büzülme etkisi, DARALMA ETKiSi’nin eşanlamlısı.

—Elektrotekn. Elektriksel büzülme, birdi-elektrikte, elektriksel kutuplanmadan kaynaklanan esnek biçim değişimi. (Elektriksel büzülmeden, sesötesi titreşim üreteçlerinde yararlanılır.)

—Galvanoplastide, elektrot üzerine metal çökelirken oluşan büzülme. (Bir termometre haznesi metalle kaplanırken bölümlemenin sıfır noktasında, metalin hazneye uyguladığı basınçtan kaynaklanan kalıcı bir değişim gözlenir. Bu olayı Bouty [1846-1922] incelemiştir.)

—Fiz. Büzülme etkisi, bir plazmadan geçen yeğin bir akımın, onun öz manyetik alanıyla etkileşmesinden kaynaklanan ve bu plazmanın daralmasına yol açan etki. || Uzunluk ya da Lorentz büzülmesi, Einstein göreliliğinde, bir cismin devinim halindeki bir gözlemci tarafından ölçülen ı uzunluğunun, cisme göre devinimsiz bir gözlemci tarafından ölçülenr„öz uzunluğundan küçük görünmesi biçiminde ortaya çıkan etki. (Bir cetvelin hızı v ise, ölçülen uzunluğu daima r0'dan küçüktür ve değeri la verilir; bağıntıdaki c ışık hızını belirtir. Devinim hızı, sınır hıza [ışık hızı] ne kadar yakınsa, etki o denli belirginleşir. Burada yalnızca uzay-zamanın, olağan uzayın parallaksına benzer bir perspektif etkisi sözkonusudur.) (Eşanl. UZUNLUK ya da LORENTZ KISALMASI )

—Geom. Oranı sıkı biçimde 0 ile 1 arasında olan afinlik.

—Ger. day. Basit çekme uygulanan bir deney çubuğunda, uzunluğun yalnız bir bölümünde ortaya çıkan enine daralma. (Büzülme olayına karşılık gelen gerilme, kopma gerilmesi ya da dayanımdır.)
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM