Arama

Evangelista Torricelli - Tek Mesaj #1

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
25 Ocak 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Evangelista Torricelli

Ad:  evangelista torricelli1.jpg
Gösterim: 1262
Boyut:  86.2 KB

(d. 15 Ekim 1608, Faenza, Romagna - ö. 25 Ekim 1647, Floransa)
barometreyi icat eden ve geometri alanındaki çalışmalarıyla integral hesabın gelişmesine katkıda bulunan İtalyan fizikçi ve matematikçi.

Galilei’nin yapıtlarından esinlenerek yazdığı De Motu (Hareket Üzerine) adlı kitabı Galilei’nin beğenisini kazandı. 1641’de Floransa’ya çağrılan Torricelli, Galilei’nin yaşamının son üç ayında onun yardımcısı ve sekreteri olarak çalıştı; Galilei’nin ölümünden sonra da Floransa Akademisi’nde ondan boşalan matematik profesörlüğüne getirildi.

Galilei’nin önermiş olduğu bir yöntemi 1644’te uygulayan Torricelli, 120 cm boyunda bir ucu kapalı bir cam boruyu cıvayla doldurduktan sonra düşey duruma getirerek açık ucunu cıva dolu bir kaba daldırdı. Cıvanın borudan tümüyle akıp gitmediğini, borunun üst yanında bir vakumun (hava boşluğu) oluştuğunu gözlemleyen Torricelli, böylece, sürekli bir hava boşluğu elde eden ilk bilim adamı oldu. Uzun gözlemlerden sonra borudaki cıva yüksekliğindeki günlük değişmelerin atmosfer basıncındaki değişmelerden kaynaklandığı sonucuna ulaştı. Matematik çalışmalarına çok daha fazla önem verdiği için bu bulgularını yayımlamayı düşünmedi. Dönerek ilerleyen bir tekerlek üzerindeki bir noktanın çizdiği eğri olan sikloitin özelliklerini belirleyen Torricelli, akışkanların ve fırlatılan cisimlerin hareketlerine ilişkin bulgularını da içeren Opera Geometrica (Geometri Yapıtları) adlı yapıtını 1644’te yayımladı.

Torricelli teoremi


bir depodaki delikten yerçekimi etkisiyle akmakta olan bir sıvının hızının (v), delik ile sıvı yüzeyi arasındaki düşey uzaklıkla (h) yerçekimi ivmesinin (g) çarpımının iki katının kare köküyle orantılı olduğunu Ad:  1.JPG
Gösterim: 402
Boyut:  8.7 KB ifade eden teorem (Yer’in yüzeyinde g’nin değeri 9,8 Ad:  2.JPG
Gösterim: 350
Boyut:  8.5 KB). Torricelli yasası, ilkesi ya da eşitliği olarak da bilinen bu ilişki adım, 1643’te bu teoremi ortaya atan İtalyan fizikçi Evangelista Torricelli’den alır.

Depodaki su yüzeyinin h kadar altındaki bir delikten akmakta olan suvun hızı, yalnızca yerçekimi etkisi altında (yani, havanın etkisi yok varsayıldığında) aynı h yüksekliği kadar serbest düşen bir su damlasının kazanacağı hıza eşittir. Delikten akış hızı akışın doğrultusundan bağımsızdır; bir başka deyişle, delikten akan sıvının hızı, akış ister yatay, ister aşağıya ya da yukarıya doğru olsun aynıdır ve değeri yukarıda verilen eşitlikle belirlenen değerdir.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Temmuz 2016 19:17
Gerçekçi ol imkansızı iste...