Arama

Evangelista Torricelli

Güncelleme: 30 Aralık 2016 Gösterim: 26.882 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
25 Ocak 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Evangelista Torricelli

Ad:  evangelista torricelli1.jpg
Gösterim: 1249
Boyut:  86.2 KB

(d. 15 Ekim 1608, Faenza, Romagna - ö. 25 Ekim 1647, Floransa)
Sponsorlu Bağlantılar
barometreyi icat eden ve geometri alanındaki çalışmalarıyla integral hesabın gelişmesine katkıda bulunan İtalyan fizikçi ve matematikçi.

Galilei’nin yapıtlarından esinlenerek yazdığı De Motu (Hareket Üzerine) adlı kitabı Galilei’nin beğenisini kazandı. 1641’de Floransa’ya çağrılan Torricelli, Galilei’nin yaşamının son üç ayında onun yardımcısı ve sekreteri olarak çalıştı; Galilei’nin ölümünden sonra da Floransa Akademisi’nde ondan boşalan matematik profesörlüğüne getirildi.

Galilei’nin önermiş olduğu bir yöntemi 1644’te uygulayan Torricelli, 120 cm boyunda bir ucu kapalı bir cam boruyu cıvayla doldurduktan sonra düşey duruma getirerek açık ucunu cıva dolu bir kaba daldırdı. Cıvanın borudan tümüyle akıp gitmediğini, borunun üst yanında bir vakumun (hava boşluğu) oluştuğunu gözlemleyen Torricelli, böylece, sürekli bir hava boşluğu elde eden ilk bilim adamı oldu. Uzun gözlemlerden sonra borudaki cıva yüksekliğindeki günlük değişmelerin atmosfer basıncındaki değişmelerden kaynaklandığı sonucuna ulaştı. Matematik çalışmalarına çok daha fazla önem verdiği için bu bulgularını yayımlamayı düşünmedi. Dönerek ilerleyen bir tekerlek üzerindeki bir noktanın çizdiği eğri olan sikloitin özelliklerini belirleyen Torricelli, akışkanların ve fırlatılan cisimlerin hareketlerine ilişkin bulgularını da içeren Opera Geometrica (Geometri Yapıtları) adlı yapıtını 1644’te yayımladı.

Torricelli teoremi


bir depodaki delikten yerçekimi etkisiyle akmakta olan bir sıvının hızının (v), delik ile sıvı yüzeyi arasındaki düşey uzaklıkla (h) yerçekimi ivmesinin (g) çarpımının iki katının kare köküyle orantılı olduğunu Ad:  1.JPG
Gösterim: 399
Boyut:  8.7 KB ifade eden teorem (Yer’in yüzeyinde g’nin değeri 9,8 Ad:  2.JPG
Gösterim: 347
Boyut:  8.5 KB). Torricelli yasası, ilkesi ya da eşitliği olarak da bilinen bu ilişki adım, 1643’te bu teoremi ortaya atan İtalyan fizikçi Evangelista Torricelli’den alır.

Depodaki su yüzeyinin h kadar altındaki bir delikten akmakta olan suvun hızı, yalnızca yerçekimi etkisi altında (yani, havanın etkisi yok varsayıldığında) aynı h yüksekliği kadar serbest düşen bir su damlasının kazanacağı hıza eşittir. Delikten akış hızı akışın doğrultusundan bağımsızdır; bir başka deyişle, delikten akan sıvının hızı, akış ister yatay, ister aşağıya ya da yukarıya doğru olsun aynıdır ve değeri yukarıda verilen eşitlikle belirlenen değerdir.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Temmuz 2016 19:17
Biyografi Konusu: Evangelista Torricelli nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Nisan 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

TORRİCELLİ (Evangelısta)

Ad:  evangelista torricelli4.jpg
Gösterim: 960
Boyut:  40.4 KB

İtalyan fizikçi ve matematikçi
Sponsorlu Bağlantılar
(Faenza 1608 - Floransa 1647)

Ağırlığı olan cisimlerin devinimi üstüne bir çalışması
De motu gravium naturaliter descendentium et proectorum (1641) Galilei'nin dikkatini çekti; Torricelli bu kitapta maddi bir sistemin ağırlık merkezi bulunabileceği en alçak konumda olduğu zaman dengede olduğunu gösterdi ve, açık bir biçimde söylememekle birlikte, enerjinin korunumu ilkesine değindi.

1643’te kendi adını taşıyan ve basınçölçerin keşfine yol açan ünlü deneyini yaptı: Floransa’daki sucular, suyu 32 ayaktan yukarıya çıkaracak bir emme pompası yerleştirmek istiyorlardı, Galilei’ye başvurdular, ancak bir sonuç alamadılar; işte bu sırada Torricelli cıvalı bir borudan yararlanarak atmosfer basıncının varlığını ortaya koydu.

1644’te
Opera geometrica'da, çevrim eğrisinin alanını verdi, bu kitap uzun süren ve ölümüne yol açan bir kav gayı başlattı. Torricelli aynı yıl, sıvıların akışıyla ilgili yasayı açıkladı. Hocası Galilei gibi, alet tasarlamakta olduğu kadar yapmakta da çok becerikliydi; pek çok objektif gerçekleştirdi ve bir sıcaklıkölçer icat etti.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Temmuz 2016 19:18
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Aralık 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Evangelista Torricelli


(1608 Faenza-1647 Floransa),
İtalyan fizikçi ve matematikçi.
Ad:  evangelista torricelli2.jpg
Gösterim: 674
Boyut:  18.2 KB

Faenza'da Cizvitler Koleji'nde öğrenim gördü. 1628'de Roma'ya gönderildi. Orada "De Motu" (Hareket Üzerine) adlı incelemesini yazdı. Cisimlerin hareketiyle ilgili bu incelemesiyle, Robelval'den bağımsız olarak kinematik yöntemi ortaya koydu (1641). Galilei tarafından Floransa'ya davet edildi ve kısa bir süre onun yardımcısı oldu.

1643'te barometreyi buluşuna yol açan ünlü deneyini yaptı. Bu deney sırasında cıva sütunu üzerinde oluşan boşluğa, insan eliyle elde edilen ilk boşluk (vakum) olmasından ötürü, daha sonra onun adı (Torricelli boşluğu) adı verildi. "Opera Geometrica" (Geometri Yapıtı, 1644) adlı kitabıyla sikloitin alanının nasıl hesaplanacağını gösterdi. Sıvı dolu bir kaptaki delikten, atmosfer basıncı altında sıvının akış hızını veren Torricelli teoremini buldu. Birçok objektif ve termometre yaptı. Galilei'nin ölümünden sonra Floransa Akademisi'nde onun yerine profesör oldu.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 28 Temmuz 2016 19:18
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Ağustos 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Evangelista TORRICELLI

Ad:  evangelista torricelli3.jpg
Gösterim: 999
Boyut:  40.7 KB

(1608-1647)
Bü­yük İtalyan matematikçi ve fizikçi

Evangelista Torricelli, havanın basıncını ölçmeye yarayan barometrenin temel çalışma ilkesini bulmuş­tur. Matematik alanında da, özellikle integral hesabı üzerinde önemli çalışmalar yapmıştır. Ünlü İtalyan bilim adamı Galileo Galilei'nin yapıtlarından esinlenerek yazdığı De motu (1641; Hareket Üzerine) adlı kitabı Galileo'nun dikkatini çekmiş, bunun üzerine 1641'de Floransa'ya çağrılmış ve Galileo'nun yaşamı­nın son üç ayında onun yardımcısı ve sekreteri olarak çalışmıştır. Büyük usta öldükten sonra da Floransa Akademisi'nde boşalan matema­tik profesörlüğüne getirilmiştir.

Torricelli barometreyi 1643'te, Galileo'nun önerdiği bir yöntemi uygulayarak keşfetti. 90 cm uzunluğunda ve bir ucu kapalı bir cam tüpü cıvayla doldurdu, daha sonra tüpü ters çevire­rek açık ucu cıva dolu bir kaba daldırdı. Cıvanın tüpten tümüyle akıp gitmediğini, tüpün üst ucunda bir hava boşluğunun (vakum) oluştuğunu gördü. Uzun gözlemler sonucunda, tüpteki cıvanın yüksekliğindeki günlük değişmelerin atmosfer başmandaki değişimlerden kaynaklandığını belirledi. Böy­lece barometrenin çalışma ilkesi ortaya çıkmış oldu.

Torricelli ayrıca, dönerek ilerleyen tekerle­ğin üzerindeki bir noktanın izlediği yolu matematiksel olarak inceledi ve akışkanlar ile fırlatılan cisimlerin hareket özelliklerini araş­tırdı. Bu alanlardaki bulgularını 1644'te Ope­ra geometrica (Geometri Yapıtları) adı altın­da yayımladı.

Toricelli denklemi


İtalyan bilim adamı Evangelista Torricelli tarafından ortaya konulan bir klasik mekanik denklemidir. Hızını artıran ya da azaltan bir cismin son hızının bulunmasında, zamanın (t) hesaba katılmamasıyla oluşturulan denklemdir.
Ad:  1.png
Gösterim: 389
Boyut:  748 ByteHızını artıran cisimler için yukarıdaki denklem kullanılırken, azaltan cisimlerin son hızı için;
Ad:  2.png
Gösterim: 317
Boyut:  723 Bytedenklemi kullanılır. Denklemlerde vf son hızı, vi başlangıç hızını, a ivmeyi, Δx ise alınan yolu simgeler.

MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 29 Temmuz 2016 02:31
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Aralık 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Evangelista Torricelli


Ad:  adca4b7cdcdb8446c2e00ceb5e8433f3.jpg
Gösterim: 878
Boyut:  54.8 KB
(15 Ekim 1608 - 25 Ekim 1647)
Açık hava basıncı üzerine yaptığı deneyleriyle tanınan İtalyan fizik ve matematik bilgini.

Çocukluğunda matematiğe olan merakıyla dikkatleri çekti. 1627'de Roma'ya giderek, hidrolik biliminin kurucusu ve Galilei'nin talebesi olan Benedetto Castelli ile birlikte çalıştı. 1641'de Galilei ile mektuplaşmaya başladı. Aynı sene, Castelli nin tavsiyesi üzerine Galilei, Torricelli'yi Tuscany'ye davet etti. Galilei ile görüştükten birkaç hafta sonra, Galilei ölünce, Tuscany büyük dükü Torricelli'yi onun makamına tayin etti.

1644 yılında geometri ve mekanik üzerine bir kitap yayınladı. Matematik sahasında mühim bir boşluğu dolduran bu kitapta (aynı zamanda Galilei'nin mekanik üzerindeki ilk çalışması), birbirine bağlı cisimlerin ortak ağırlık merkezleri aşağıya doğru hareket ederken ani hareket edebilecekleri prensibi bir neticeye bağlanıyordu. Torricelli, bu çalışmalarını yaparken açık hava basıncı üzerindeki deneylerinde de devam etti.

Basınçtan faydalanarak, civa doldurulmuş tüplerle yaptığı deneyler neticesinde, deniz seviyesinde 1cm²'ye düşen basıncı 1033 gr/cm² olarak tespit etti. Geometri ve mekanik alanındaki fikirlerini ise ilk önceleri kimse önemsemedi. Torricelli aynı zamanda hocası Galilei'nin teleskobunu ve kendi mikroskobunu geliştirmeye uğraştı ve 1643 yılında hava basıncını ölçmek için şimdiki cıvalı barometre denilen cihazı icat etti.

Kaynak: Bilimnet
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

26 Kasım 2015 / estudiantes Spor ww