Hodgkin (hoçkin) Hastalığı Nedir?
Hodgkin (Hoçkin) hastalığı bir lenfoma türüdür. Vücudumuzdaki lenfatik sistemden (ak kan sistemi) kökünü alan habis tümörlerine "lenfoma" adı verilir. Lenfomalar, onkolojik tedaviler ile en başarılı sonuç alınan tümörlerin başında gelmektedir. Esas olarak iki grup lenfoma vardır.
* Hodgkın hastalığı
* Hodgkın dışı lenfomalar.
Lenfatik sistem hangi organlardan oluşur?
Lenfatik sistem, vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini sağlayan bağışıklık sisteminin içinde yer alır. Bu sistemde, "lenf düğümleri" denilen, boynumuzda, koltuk altı ve kasık bölgelerimizde normalde ele gelmeyen küçük yapılar vardır. Ayrıca, bademcikler, dalak, karaciğer, kemik iliği ve göğüs boşluğumuzda bulunan ve çocuklukta aktif bir organ olan timus, lenfatik sistem içinde yer alan organlarımızdır. Bunların dışında mide, ince bağırsak ve cilt katmanları arasında da, lenfatik yapılar bulunmaktadır. Lenfoma dediğimiz hastalık, lenfatik organlardaki normal hücrelerin yerine, anormal, hızlı bölünen hücrelerin ortaya çıkması ile gelişir. Bu hücreler, dalağa, karaciğer ve kemik iliğine yayılma özelliği gösterebilmektedir.
Risk faktörleri
Hodgkin (hoçkin) lenfoma en çok 15 - 35 yaş arası gençlerde ve sıklıkla erkeklerde görülür. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bulaşıcı değildir. Birinci derece akrabalarında (anne, baba ya da kardeş) hodgkin hastalığı olanların bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır. "Epstein-Barr" adlı virüsün hastalığa yakalanmayı artırdığı düşünülmektedir.
Belirtileri
En önemli belirti boyunda, koltuk altında veya kasıkta ağrısız, giderek büyüyen bir bezenin ortaya çıkmasıdır. Bu kitle, büyüyen bir veya birkaç lenf düğümüne aittir. Çoğunlukla da boynun bir yanında görülür. Bu duruma eşlik edebilen, ama her zaman olması gerekmeyen diğer belirtiler şunlardır;
- Sebebi açıklanamayan ateş,
- Gece terlemeleri,
- Açıklanamayan kilo kaybı,
- Vücutta kaşıntı,
- Yorgunluk, hâlsizlik. Kesin teşhis, büyümüş lenf düğümünün cerrahi olarak çıkarılıp patolog tarafından incelenmesi, yani "biyopsi" ile konur.
Hastalığın evreleri
Hodgkın hastalığının dört evresi vardır. Bu evreler, büyümüş lenf düğümlerinin vücutta bulunduğu bölgelerin yaygınlığına göre belirlenir. Meselâ, sadece boyunda büyümüş bir beze varsa bu, "evre 1" hastalıktır. Lenf düğümü dışında organlara (karaciğer, akciğer gibi) yayılmışsa "evre 4" olarak kabul edilir. Hastalığın hangi aşamada olduğunu belirlemek için, iyi bir fizik muayenenin yanı sıra, laboratuar tetkikleri, radyolojik tetkikler (akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografiler ve PET) ile kemik iliği incelemeleri yapılır.