Arama

Alfred Joseph Hitchcock

Güncelleme: 25 Kasım 2012 Gösterim: 5.876 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alfred Joseph Hitchcock
Ad:  hitchcock.gif
Gösterim: 384
Boyut:  21.2 KB

Sponsorlu Bağlantılar
13 Ağustos 1899’da İngiltere’de dünyaya geldi. Gerilim filmleri olağanüstü ilgi görmüş, Hitchcock adı ortalama izleyici için bir yıldızın adı kadar büyük önem kazanmıştır. Eleştirmenlerse onu sinema sanatının büyük ustaları arasına sokmuşlardır. 1979da Amerikan Sinema Enstitüsünün Yaşamsal Başarı Ödülü'nü almış, ertesi yıl da Kraliçe II. Elizabeth kendisine "Sir" unvanı vermiştir.
Babası kümes hayvanları ticaretiyle uğraşan Hitchcock, Londra'da bir Cizvit okulunda okudu. Daha sonra mühendislik öğrenimi gördü. 1920'de, Famous Players Lasky adlı ABD şirketinin Londra şubesinde sessiz filmlerin ara yazı tasarımlarını hazırlayarak sinema dünyasına girdi. İlk filmini 1925'te çekti. Ertesi yıl yönettiği The Lodger (Kiracı) gerilim türündeki ilk yapıtıydı. Blackmail (1929; Şantaj) ise ilk sesli İngiliz filmi oldu. The Thirty-nine Steps (1935; 39 Basamak) ve The Lady Vanishes (1938; Bir Kadın Kayboldu), gibi klasikleşmiş filmlerinin ardından İngiltere'den ayrılarak Hollywood'a yerleşti. Oradaki ilk filmi Rebecca (1940; Rebecca), en iyi film dalında Oscar kazandı.
Bu dönemde, gerilim yaratmadaki teknik ustalığını çarpıcı biçimde gözler önüne serdi. Örneğin Notoriousta (1946; Aşktan da Üstün), kalabalık bir salonun yüksek tavanına yerleştirdiği kamera, bütün salonu gösterdikten sonra görkemli bir inişe geçiyor, bu kamera hareketi ev sahibesinin avucunda tuttuğu ve öyküdeki gerilimin en önemli öğelerinden biri olan anahtarın yakın plana girmesin değin sürüyordu. Rope (1948; Ölüm Kararı) adlı ilk renkli filmiyse, Hitchcock'un başka düzeyde giriştiği bir teknik gösteriydi. Bir apartman dairesinde geçen ve bazılarının süresi 10 dakikaya varan toplam 11 çekimden oluşan film, çekimler arasındaki ustaca geçişlerle, kesintisiz tek bir çekimden oluşuyor izlenimi veriyordu.
1950'lerde Strangers on a Train (1951; Trendeki Yabancı), Rear Window (1954; Arka Pencere) ve Vertigo (1958; Ölüm Korkusu) gibi filmlerde gerilim tekniklerini kusursuzlaştıran Hitchcock, 1960larda yeni bir üsluba yöneldi. Psychoda (1960; Sapık), başroldeki kadının sinema tarihinin en ünlü cinayet sahnelerinden birinde bıçaklanarak öldürülmesi filmin ilk üçte birlik bölümünde yer alıyor; The Birds'de (1963; Kuşlar) kuşları insanlara saldırmaya yönelten şeyin ne olduğu sorusu yanıtsız kalıyor; Torn Curtain (1966; Esrar Perdesi) ile Topaz'daysa (1969; Topaz) bir yandan klasik casusluk öyküleri anlatılırken, bir yandan da bu tür etkinliklerin yarardan çok zarar geçirdiği yolunda güçlü karşı temalar işleniyordu. Frenzy (1972; Cinnet) ve Family Plot (1976; Aile Oyunu), Hitchcock'ın eski üslubuna başarılı bir dönüş yaptığı filmler oldu.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Alfred Joseph Hitchcock nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alfred Hitchcock'un Film Teknikleri

Alfred Hitchcock, kuşkunun tartışmasız ustasıdır, ancak bir Hitchcock filmini bu derece özel yapan nedir?
Sponsorlu Bağlantılar
Bir Hitchcock filmindeki Hitch nedir?
Boynunuzun arkasına o ürpertici duyguyu koyan şey nedir?
Hiçbir şeye inanır mısınız? Hitchcock, en kuşkucu filmlerinden bazılarını kendisinin "McGuffin"** dediği ve aslında hiçbir şey olmayan bir şey üzerine kuruyor.
Yıllar içinde McGuffin şöyle ifade edilen bir tanıma kavuşur:
"Izleyicinin dikkatini çeken ya da hikayeyi sürükleyen bir araç ya da hikaye bileşeni. Bu genellikle her karakterin kendisiyle ilişkilendiği bir şeydir."
McGuffin, aslında, bütün öykülerin kendi etrafında örüldüğü fakat buna rağmen gerçekte hiçbir ilgisi olmayan bir şeydir. 1946 tarihli film Notorious'u ele alalım; bu filmde bir adam, bir kadını, uğursuz bir şeyler yapıyor olmasından kuşkulandığı (ve bir Nazi olan) eski sevgilisine casusluk yapması için gönderir.
Naziler, uranyumun gücünü keşfetmişlerdir. Filme yakından bakıldığında, McGuffin'in bir kadını seven iki adamın ve onların aşklarını kanıtlamak için yapacaklarının hikayelerinn asılabileceği bir askı olan uranyum olduğu görülür. Aslında uranyum Hitchcock tarafından son anda eklenen bir bileşendir, özgün öyküde Naziler (askeri mühimmat yapımında kullanacakları) elmas işine karışmışlardır. Elmaslardn uranyuma kayılımış olması, McGuffin'in tam olarak ne olduğunun önemli olmadığının, önemli olanın bunun McGuffin işlevini görmesi olduğunun açık bir göstergesi. McGuffin'in kendisi Hitchcock için önemli değildi, önemli olan "onun karakterler için yaşamsal önemde olması ya da öyleymiş gibi görünmesi"ydi (Hitchcock/Truffaut, 1983). Notorious'da karakterler için "uranyum fikri" [the idea of uranium] önemlidir, acak uranyumun kendisinin hiçbir önemi yoktur. Bu, ince ama önemli bir ayrım. McGuffin (uranyum) ekseninde bakıldığında, tüm zamanların en büyük casusluk filmlerinden birinin casusların entrikalarından çok, aşkın zarar vermek için yapılmış zeki planlarıyla ilgili olduğunu görebiliriz. Yıllar geçtikçe, Hitchcock'un McGuffin'i kullanımı daha rafine ama daha ayrıntılı bir biçim aldı. North by Northwest'te Hitchcock, McGuffin'i apaçık bir biçimde izleyicinin önüne koyar ve yine de gördüğünüzün kendisinin "en boş, en varolmayan McGuffin"i olduğunu kabul eder. Filmin öyküsü casuslukla ve bir adamın (Cary Grant) bir casus olduğu yönündeki yanlış düşünceyle ilgili. Filmin yarısında Grant bir havaalanındadır ve en sonunda bir CıA ajanına etrafta neler döndüğünü sorma şansını yakalar:
Grant : O (kötü adamları başı) ne işle uğraşıyor?
Ajan : Ithalat ve ihracatla uğraştığını söyleyebiliriz.
Grant : Ne satıyor?
Ajan : Oh, sadece hükümet sırlarını.
Arkadaki bütün öykü ve öykünün gidişatı, burada, görüntüden ayrı düşünüldüğünde anlamsız gelen, ama doğru çerçevenin içine yerleştirilip onu destekleyecek güçlü karakterler kurulduğunda mükemmel bir McGuffin olarak işlev görecek dört satıra sadeleşiyor. North by Northwest özünde bir "av" filmi, avın ardındaki şeyler ise (Hitchcock'un deyimiyle) önemsiz. Önemli olan karakterlerin yoğun olarak yaptıkları şeye inanmaları ve bizi kendileriyle beraber o dünyaya taşımaları.
Hitchcock'un McGuffin'i kullanışı öykünün bir film için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu zaten yeterince açık olan bir şeyin dile getirilmesi gibi görünüyor, ne var ki filmler sıklıkla yalnızca bir fikirle (sadece McGuffin'le) üretiliyorlar ve bunun etrafındaki bütün iskelet baştan savılıyor. 1960'ta Hitchcock'un McGuffin'le öyküyü kaynaştırması güzel bir mükemmelliğe ulaştı.
Hitchcock'un 1960'ta yaptığı klasik filmi Psycho, McGuffin'in nihayi kullanıumına bir örnektir. Bu filmde, filmin tüm ilk bölümü boyunca, filmin esasen çalınan 40 bin doların öyküsü olduğuna inanmaya itiliyoruz. Bu öykü çizgisi o derece sıkı ve mükemmel bir biçimde yapılandırılmıştır ki, bizim filme dahil olmamızı eksiksiz sağlar, ama, sonunda, McGuffin gerçekte yalnızca bizim Bates Hotel'e girmemizi sağlamak için var olduğu için, çoğu izleyici paranın varolup olmadığını bile hatırlayamaz.
Hitchcock, izleyicinin sıklıkla öykünün sonuna atlayıp kimin sonraki hareketinin ne olacağını anlamaya çalıştığını bilecek kadar uzun süredir filmlerle uğraşıyor. Bu bilgiyle Psycho'da Hitchcock McGuffin'i yapabildiği kadar uzattı. Bilinçli olarak bütün dikkatleri yapabildiği kadar hırsızlıktan uzaklaştırdı, böylece, cinayet ve sonrasında filmin üçüncü perdesine geçiş daha etkileyici olacaktı. Bu, onun, kendi sinema dehasına bıraktığı bir vasiyetti, öyle ki, bu aracı (McGuffin'i) seyircinin dikkatini belirli bir yöe çevirirken, asıl olayın yan taraftan gelmesini hazırlamak için bir araç olarak kullanıyordu. Doğru bir McGuffin sizi gitmek istediğiniz yere götürecek, ama son kertede orada olan şeyi gölgede bırakmayacaktır. Elli yıldan daha uzun süren ve sessiz ve sesli filmleri, dergileri, televizyonu ve dahasını kapsayan bir kariyerle Alfred Hitchcock yerini kuşkunun Sinematik Kralı olarak sağlamlaştırdı. Ama belirtmek gerekir ki, ilginç bir biçimde, onun filmleri "hiçbir şey" üzerine kurulmuştu. Kendisi hakkında yazılan ve söylenen her şeyle birlikte McGuffin, Hitchcock bütünü içerisinde gerçekten küçük bir parçadır. McGuffin, basitçe, büyük bir adamın ana gerilim ve heyecanı seçmek ve göstermek için kullandığı küçük bir araçtır.


** McGuffin
1966 yılında yönetmen ve film eleştirmeni Francois Truffaut ile yaptığı söyleşide Alfred Hitchcock şöyle bir açıklama yapıyor:
"Bu, bir trendeki iki adamla ilgili bir öyküden alınmış bir Iskoç ismi olmalı. Adamlardan biri:
"Şu yukarıda, bagaj rafında duran paket nedir?" diye soruyor.
Ve diğeri:
"Oh, o McGuffin" diye yanıtlıyor.
Birinci soruyor: "McGuffin nedir?".
Diğer adam:
"İskoç dağlık bölgelerinde aslanları yakalamak için kullanılan bir alet."
Birinci adam:
"Ama İskoçya'nın dağlık bölgelerinde aslan yoktur" diyor.
Bunun üzerine diğeri:
"O zaman McGuffin de yok" diyor.
Gördüğünüz gibi McGuffin aslında hiçbir şeydir."
Başka bir deyişle McGuffin, özellikle korku filmlerinde, izleyicinin dikkatini çeken ya da hikayeyi sürükleyen bir araç ya da hikaye bileşenidir. Hitchcock'a göre McGuffin amacına hizmet ettiği sürece ihmal edilebilir. Örnekleri; North by Northwest'in (1959) başlangıcındaki sahte kimlik ve Psycho'daki (1960) bütün bir Janet Leigh altçekimi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
17 Mayıs 2012       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Alfred Joseph Hitchcock (Alfred Hitchcock Kimdir? - Alfred Hitchcock Hakkında)

Genç yaşta papaz okuluna gitti. Daha sonra mekanik, akustik, navigasyon, eğitimi gördü ve Londra Üniversitesi'nin sanat kurslarına katıldı.

1920'de Paramount stüdyolarının Londra şubesinde çalışmaya başladı. Yönetmen yardımcılığı, sanat yönetmenliği ve senaryo yazarlığı yaptı.

1922 yılında ilk filmini yönetti. 10 yıl içinde 20'den fazla film yönetti. Kısa bir sürede İngiltere'nin en önemli yönetmenleri arasına girdi.

İlk sesli filmi olan "Blackmail"i 1929 yılında çevirdi. 1930'da "Murder"ı, 1934 yılında da renkli olarak çektiği "The Man Who Knew Too Much" gibi filmlerle kendine özgü bir stil oluşturdu.

Bu filmlerle uluslararası alanda da tanındı.

Sıradan insanların günlük hayatlarını sürdürürken karşılaştıkları olağanüstü olayları anlatan filmleriyle gerilim türünün en büyük ustası olduğunu 1950-60 yılları arasında çektiği filmlerle kanıtladı.

Bu yıllar arasında "The Stranger's on a Train" (1951), "Rear Window" (1954), "Vertigo" (1958), "Psycho" (1960) gibi filmler vardır.

Çektiği 60'dan fazla filmin yanı sıra televizyon programları da hazırlamıştır, Usta yönetmen 1980'de öldü.

kaynak:

Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Alfred Joseph Hitchcock

(1899 Londra - 1980), İngiliz asıllı Amerikalı film yönetmeni. Korku filmlerinin ustası olarak tanınır. Filmlerinin çoğunluğunda polisiye konuları ve özellikle korkulu senaryoları kullandı. Sinema konusunda ilk stajını İngiltere'de reklamcılık alanında yaptı. 1939 yılına dek İngiltere'de on beş film çevirdi, fakat gerçek ününe ve kişiliğine ancak sesli sinema döneminden sonra kavuştu. ABD'ye gitmeden önce çevirdiği filmlerden bazıları şunlardır: "Murder" (Cinayet, 1930), "The Man Who Knew Too Much" (Çok Bilen Adam, 1934), "The Thirty-Nine Steps" (39 Basamak, 1935), "Jamaica İnn" (Kanlı Meyhane, 1939), 1940 yılında ABD'ye yerleşen Hitchcock'un burada çevirdiği önemli filmler ise şunlardır: "Rebecca" (1940), "Life Boat" (Yaşamak İstiyoruz, 1944), "Dial M for Murder" (Cinayet Var, 1953), "Rear Window" (Arka Pencere, 1953), "The Wrong Man" (Lekeli Adam, 1957), "Psycho" (Sapık, 1960), "The Birds" (Kuşlar, 1963), "Torn Curtain" (Esrar Perdesi, 1966), "Topaz" (1966), "Frenzy" (Cinnet, 1972).

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
5 Kasım 2012       Mesaj #5
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
dkmb86g 789fjs88fdb b
ฬ๏lŦ๓@ภภ ®
wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
25 Kasım 2012       Mesaj #6
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
18retrophoto600x730
ฬ๏lŦ๓@ภภ ®

Benzer Konular

5 Aralık 2015 / virtuecat Bilim ww
30 Temmuz 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
20 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
5 Ocak 2016 / ThinkerBeLL Siyaset ww
22 Aralık 2011 / ThinkerBeLL Sanat ww