Arama

Harrison Ford

Güncelleme: 29 Ekim 2015 Gösterim: 9.989 Cevap: 0
recruit87 - avatarı
recruit87
Ziyaretçi
26 Kasım 2006       Mesaj #1
recruit87 - avatarı
Ziyaretçi
HARRISON FORD
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Eğer stüdyo yapımcılarının önerisini dikkate almasaydı, bir zamanlar sinema endüstrisinin en çok kazandıran aktörlerinden biri olan Harrison Ford, bir marangoz olmaktan öteye gidemeyecek ve Hollywood tarihinin en görkemli filmlerine imza atamayacaktı.
harrison ford
1942 yılında Chicago’da dünyaya gelen aktör, orta sınıf bir ailenin çocuğuydu. Okul yıllarında özellikle kızlar için en gözde ve popüler öğrencilerden biri olan Ford, liseyi bitirdikten sonra Ripon Üniversitesi’nde İngilizce ve felsefe eğitimi almaya başladı. Kötü bir öğrenci olan aktör, bu yıllarda oyunculuğa merak saldı ve yaz sezonlarında çalışmaya başladı. Bitirme tezinin tamamlayamadığı için mezun olmasına üç gün kala okuldan atılan aktör, oyuncu olmayı kafasına koydu.

1960’lı yılların ortasında üniversite aşkı karısı ile birlikte Hollywood’a giden Ford, Columbia ve Universal şirketleriyle kontrat imzaladı. 1966 yılında da “ Dead Heat on a Mer-Go-Round ” adlı filmde otel görevlisini canlandırdı. 60’ların sonlarına doğru pek çok kovboy filminde ikinci dereceden rollerle kamera karşısına geçen aktör, aynı zamanda “ Gunsmoke ”, “ The Virginian ” ve “ Ironside ” gibi TV dizilerinde oynadı. Bir türlü istediği rollere kavuşamayan Ford, hayal kırıklığına uğrayarak oyunculuğu bıraktı. Ailesini geçindirmek zorunda olan aktör, marangozluk işine başladı. Kısa sürede işinde büyük başarı kazanan Ford, Hollywood’daki birçok evin marangozluk işlerini gördü


1973 yılında oyuncu ajansı arkadaşının yardımıyla George Lucas’ın “ American Graffiti ” adlı filminde rol alan Ford, canlandırdığı Bob Falfa adlı karizmatik maço karakteriyle oldukça beğeni topladı. Lucas’ın gözüne girmeyi başaran aktör, yönetmenin kült filmi “ Star Wars ” ( 1977 ) da pilot Han Solo’yu canlandırdı. Sinema tarihinin gelmiş geçmiş en kaliteli bilim-kurgu filmi olan “ Star Wars ”da yine maço bir karakteri oynayan Ford, 1979 yılında Gene Wilder ile birlikte rol aldığı “ The Frisco Kid ” ile büyük bir üne kavuştu.

1979 yılında Francis Ford Coppola’nın ünlü savaş dramı “ Apocalypse Now ”de Albay G.Lucas’ı canlandırdı. 1980’li yıllarla birlikte bir Hollywood yıldızı olma yolunda hızla ilerleyen aktör, 1980 yılında “ The Empire Strikes Back ”in ardından oynadığı “ Raiders of the Lost Ark ”daki Indiana Jones karakteriyle zirveye çıktı. 1984 ve 1989 yılları olmak üzere iki kez daha Indiana karakterine hayat veren Harrison Ford, 1984 yılında “ Witness ” adlı aksiyon filminde canlandırdığı, bir tanığı korumaya çalışan şehir dedektifi karakteriyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi.

“ Witness ”in ardından prestiji artan aktör, 90’lı yıllarla birlikte istediği filmde çok rahatlıkla oynayabilen ayrıcalıklı aktörler arasına girdi. Peter Weir’in “ The Mosquito Coast ”, Roman Polanski ve Mike Nichols’un “ Frantic ” adlı filmlerinde rol alan Ford, her ne kadar oyunculuğu ile alkış topladıysa da filmleri gişede fazla bir varlık gösteremedi. Mike Nichols ile “ Working Girl ” adlı komedi filminde tekrar bir araya gelen aktör, Melanie Griffith ve Sigourney Weaver gibi aktrislerle başrolü paylaştı.

Alan Pakula’nın 1990 yapımı “ Presumed Innocence ” adlı filminde oynadıktan bir yıl sonra Mike Nichols’ın “ Regarding Henry ” filminde rol alan Ford, seyircinin ilgisini giderek kaybetmeye başladı. Beş bölümlük bir film için 50 milyon dolarlık kontrat imzalayan aktör, CIA ajanı Jack Ryan rolüyle büyük bir başarı yakaladı. Özellikle serinin ilk iki filmi “ Patriot Games ” ve “ Clear and Present Danger ”in beklenmedik bir gişe hasılatı elde etmesiyle yeniden zirveye yükselen aktör, “ The Fugitive ”deki Dr.Richard Kimball karakteriyle bu başarısını gölgeledi.

1995 yılında Sydney Pollack’ın “ Sabrina ” adlı başarısız filminde oynayan Harrison Ford’un şanssızlığı, Pakula’nın “ The Devil’s Own ” filmiyle devam etti. Filmde Brad Pitt ile birlikte oynayan aktör, Pitt’e yeterince uyum sağlayamayarak belirgin bir şekilde yaşlılık belirtileri gösterdi. Ford, 1997 yılında Wolfgang Petersen’in “ Air Force One ” adlı ticari filminde rol aldı. Aktör, gişede büyük bir başarı yakalayan bu filmle 55 yaşında olmasına rağmen hala yapımcılara para kazandırabilecek durumda olduğunu ispatladı.

“ E.T. The Extra-Terrestrial ” ( 1982 ) adlı filmin senaristi Melissa Mathison ile ikinci evliliğini gerçekleştiren Ford, Malcolm ve Georgia adlı iki çocuğuyla birlikte New York City yakınlarında yaşıyor. Sadık bir eş ve iyi bir baba olarak bilinen aktör, özel hayatını iş dünyasından uzak tutmayı başarmasıyla taktir topluyor. Aktör, son olarak Michelle Pfeiffer ile birlikte “ Gizli Gerçek ” (What Lies Beneath)( 2000 ) adlı doğa sütü güçleri konu alan filmde rol aldı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Ekim 2015 22:12
Biyografi Konusu: Harrison Ford nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

16 Eylül 2010 / recruit87 Taslak Konular
27 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
10 Ağustos 2015 / RoSSoRoSe Taslak Konular
12 Nisan 2013 / wolfmann Taslak Konular