Arama

Varşova Paktı

Güncelleme: 28 Aralık 2016 Gösterim: 13.318 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  varşova paktı.jpg
Gösterim: 2450
Boyut:  66.1 KB

Varşova Paktı

, resmî adı VARŞOVA DOSTLUK, İŞBİRLİĞİ VE KARŞILIKLI YARDIM ANTLAŞMASI, 14 Mayıs 1955’te imzalanan bir antlaşmayla SSCB, Bulgaristan, Çekoslovakya, ADC, Macaristan, Polonya, Romanya ve Arnavutluk’un (1968’de çekildi) oluşturduğu ortak savunma örgütü. Otuz yıl içinde sona ermesi öngörülen antlaşmanın süresi 26 Nisan 1985’te 20 yıl daha uzatılmış, ama 1989’da Doğu Avrupa ülkelerindeki rejim değişikliklerinin ardından paktın geçerliliği büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
Mayıs 1955’te Batılı devletler arasında imzalanan ve AFC’nin Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı’na (NATO) katılmasının kararlaştırıldığı Paris Antlaşması Varşova Paktı’nın kurulmasının nedenini oluşturdu. Ama paktın kuruluşu, Sovyetler Birliği Komünist Partisi (KPSS) birinci sekreteri Nikita S. Kruşçev ile onun başbakanlığa getirdiği Nikolay A. Bulganin’in 1955 başlarında SSCB’nin Doğu Avrupa üzerindeki nüfuzunu güçlendirme amacıyla yürürlüğe koyduğu sistematik bir planın ilk adımıydı. Antlaşma, imzacı ülkeler arasında birleşik bir askeri komutanlık kurulmasını ve öteki devletlerin topraklarında SSCB ordu birliklerinin bulundurulmasını öngörüyordu. Antlaşmanın, bir Doğu-Batı ortak güvenlik paktının oluşması durumunda Varşova Paktı’nın son bulacağını öngören son maddesi SSCB’nin uluslararası diplomasi alanında pazarlık gücünü artırıcı bir işlev de gördü.

Varşova Paktı ve özellikle müttefik devletlerin topraklarında Sovyet birliklerinin yerleşmesi, Polonya ve Macaristan’da 1956’da patlak veren ayaklanmalar sırasında, milliyetçi tepkilerin hedefi durumuna geldi. Ağustos 1968’de Çek yönetiminin özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırmaya ve özellikle AFC gibi pakt dışı ülkelerle daha yakın ilişkiler kurmaya yönelmesi üzerine SSCB, yönetimi devirmek için Varşova Paktı birliklerinin Çekoslovakya’ya girmesi kararını antlaşmaya dayandırdı.

1985’te antlaşmanın süresinin 20 yıl daha uzatılmasından sonra SSCB’deki Mihail Gorbaçov yönetimi, önceki Leonid Brejnev yönetiminin sosyalist ülkeler arasındaki ilişkilerde geçerli saydığı “sınırlı hükümranlık” doktrinini terk etti. Sonraki yıllarda SSCB’nin önderliğinde Varşova Paktı’nın NATO’ya yönelik silahsızlanma önerileri iki blok arasındaki askeri karşıtlığın hızla yumuşamasına yol açtı. 1989’da Doğu Avrupa ülkelerinde çok partili parlamenter rejimlere geçilmesi Avrupa’nın iki karşıt bloklu yapısını siyasal bakımdan ortadan kaldırdı. Ekimde Varşova Paktı üyeleri birbirlerinin iç işlerine karışmama kararını açıkladılar, aralıkta da 1968’deki Çekoslovakya işgalini kınadılar. Haziran 1990’da Macaristan’da ülkenin Varşova Paktı’ndan ayrılarak 10 yıl içinde tarafsız statüye geçmesini öngören yasa onaylandı. Eylülde, birleşme sürecinin sonuna yaklaşan iki Almanya ile II. Dünya Savaşı’nın galibi dört müttefik ülke arasında yapılan görüşmelerin sonuç belgesinde SSCB’nin birleşik Almanya’nın NATO üyesi olabileceğini kabul etmesinin ardından ADC Varşova Paktı’ndan resmen ayrıldı.Bu ülkedeki Sovyet birliklerininse 3-4 yıl içinde çekilmesi öngörüldü. İki Almanya’nın 3 Ekim 1990’da birleşmesi Sovyet birliklerinin öngörülen süreden çok önce çekilmesi sonucunu yarattı. SSCB’nin de dağılmasından sonra erime sürecine hızla giren Varşova Paktı 1 Temmuz 1991’de resmen dağıldı ve Doğu Avrupa ülkeleri silahlı kuvvetlerinde ve savunma harcanmalarında büyük ölçüde indirim yaptılar.

Kaynak: Ana Britannica

Bakınız
> Brejnev Doktrini



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 28 Aralık 2016 18:02
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VARŞOVA PAKTI

Sponsorlu Bağlantılar
14 Nisan 1955'te Varşova'da SSCB, Bulgaristan, Polonya, Romanya, Çekoslovakya, Macaristan, Arnavutluk ve Demokratik Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan "Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması" çerçevesinde kurulan askerî pakt.

5 Haziran 1955'te yürürlüğe giren antlaşma 20 yıllık süre için yapıldı ve üyelerin karşı çıkmaması durumunda sürenin kendiliğinden onar yıl uzaması kararlaştırıldı. 26 Nisan 1985'te antlaşmanın süresi 20 yıl daha uzatıldı. Amacı, bir ya da birden çok üyesine karşı yapılacak silâhlı saldırı karşısında kolektif bir savunma sağlanması, barış ve güvenliğin korunması olarak açıklandı.

En üst politik organı, üye ülkelerin komünist partilerinin birinci sekreterlerinden, devlet başkanlarından, dışişleri ve savunma bakanlarından oluşan "Politik Danışma Komisyonu"dur. Bu organın "Birleşik Sekreterlik" ve "Sürekli Komisyon" olmak üzere iki alt organı vardır. Bu organlar Moskova'dadır. En üst askerî organıysa "Silâhlı Kuvvetler Birleşik Karargâhı"dır. 1969'da da "Askerî Konsey" ve "Savunma Bakanları Komitesi" olmak üzere iki yeni kurum oluşturuldu. Çin-Sovyet çatışması nedeniyle Arnavutluk 1968'de resmen üyelikten ayrıldı. 1989'da Doğu Avrupa ülkelerindeki rejim değişiklikleri paktın geçerliliğini büyük ölçüde ortadan kaldırdı.

Haziran 1990'da Macaristan'da, üye ülkelerin pakttan ayrılarak 10 yıl içinde tarafsız statüye geçmesini öngören yasa onaylandı. Eylül'de Federal Almanya ile birleşme sürecinin sonuna yaklaşan Doğu Almanya pakttan tamamen ayrıldı. NATO'nun Doğu bloku ülkelerindeki karşılığı olan Varşova Paktı askerî kanadının Nisan 1991'de dağılmasından sonra Sovyet kuvvetleri Pakt'ın eski üye ülkelerinden çekildi.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Aralık 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Varşova paktı nedir?


Demirperde diye bilinen devletlerin 14 Mayıs 1955’te aralarında yaptıkları yirmi yıllık bir antlaşma. Varşova’da Arnavutluk, Demokratik Alman Cumhuriyeti, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya, Çekoslovakya ve Rusya toplanarak sözleşme imzaladılar. Paktın gayesi; müttefiklerin birine saldırıldığı takdirde diğer üyelerin askeri kuvvet kullanmak da dahil olmak üzere gerekli her yardımı yapması. Arnavutluk Pakt’tan 1968’de ayrıldı. Antlaşma müddeti 1975’te bittiğinden bu tarihte 10 sene, 1985’te de 20 sene daha uzatıldı.

Ad:  Varşova Paktı.jpg
Gösterim: 1006
Boyut:  42.9 KB
İkinci Dünya Harbi sırasında Almanya’nın yenilmesi için Rusya, müttefiklerinden geniş yardım ve müsamaha gördü. Büyük kayıplar veren Rusya’nın dünya hakimiyetini düşünmeyip kendi yaralarını saracağı tahmin edilmişti. Dünya hakimiyeti kurmak isteğinden hiçbir zaman vazgeçmeyen Ruslar, Tahran ve Yalta Konferanslarında müttefiklerini oyaladılarsa da 17 Temmuz 1945 Postdam Konferansında niyetlerini açıkça ortaya döktüler. Böylece Batı ile olan münasebetlerinde derin görüş ve anlayış farkları ortaya çıktı. Romanya, Çekoslovakya, Bulgaristan, Macaristan, Doğu Almanya’da komünist idarelerin arka arkaya kurulması Rusya’nın düşüncelerinin tatbikatı olarak görüldü. Bu devletlerle ayrı ayrı saldırmazlık paktı imzaladı. Batı devletlerinin 1949 Kuzey Atlantik Paktını imzalamalarının arkasından Rusya da peyk devletleriyle müşterek ordu kurmanın hazırlıklarına girdiler. 1951-1952 yıllarında DoğuBloku peyk devletleri Rusya ordusu düzenine girdiler. Bu çalışmalar devam etti.

Batı Almanya’nın 1955 yılında NATO’ya girmesiyle Doğu Avrupa ülkelerinin bütünlüğünü korumak mecburiyetinde olduklarını söyleyen Rusya, Varşova Paktını kurdu. Askeri gayelerle kurulan bu paktın sevk ve idaresi tamamen Rusya’ya aitti. Peyk devletler bu antlaşmaya zorla iştirak etmekteydiler. Macaristan ve Çekoslovakya’da olan hadiseler, bunların kanlı olarak bastırılması bu baskının neticeleriydi.

Paktın en büyük organı siyasi danışma komitesiydi. Komite, tam teşkilatlı olarak, üye ülkelerin komünist Parti Genel Sekreterleri, Hükümet Başkanları, Dışişleri ve Savunma Bakanlarından meydana geliyordu. Bu komite Moskova’daydı. Batı ile herhangi bir harp halinde paktın silahlı kuvvetleri Sovyet Yüksek Komutanlığının harekat kontrolunda bulunurlardı. Güç dengesi bakımından Varşova Paktının asker sayısı NATO’dan bir milyon fazlaydı. 1955 yılında altı demir perde ülkesi tarafından kurulan Varşova Paktı, 1.7.1991 tarihinde resmen sona ererek tarihe karışmış oldu. Varşova Paktı lağvedilmeden önce NATO ile aralarındaki silah oranı şöyleydi (1990).

Nato
Varşova Paktı
Denizaltı .................. 268 ...................... 464 Savaş gemisi ............ 561 ...................... 616 Savaş uçağı............ 3513 .................... 6850 Tank .................... 28000 .................. 55000 Uçak gemisi................ 19 .......................... 5 Helikopter .............. 1195 ...................... 768 Kıtalararası füze .... 1775 .................... 2387

Varşova paktını kuran anlaşmaların maddeleri özetle şöyleydi:
  1. Üyelerin ortak çıkarlarını ilgilendiren tüm sorunlarda birbirlerine danışacaklardır.
  2. Avrupa’da silahlı bir saldırı durumunda üyelerin tek tek ya da ortak bir biçimde kendilerini savunacaklardır.
  3. Birleşik Komutanlık kurulacaktır.
  4. Siyasal Danışma Komitesi kurulacaktır.
  5. Üyeler bu anlaşmanın amaçlarıyla herhangi bir uluslararası bağlantıya girmeyecekler ve girişimlerde bulunmayacaklardır.
  6. Tarafların birbirleriyle ekonomik ve kültürel ilişkilerini daha ileri boyutlarda bir dostluk ruhu içinde davranacaklardır.
  7. Bu sözleşmenin toplumsal ve siyasal sistemleri göz önüne alınmaksızın öteki tüm devletlere açıktır.
  8. Antlaşma 20 yıl geçerli olacaktır. Sürenin bitiminden bir yıl önce, anlaşmayı sona erdirme isteğinin belirtilmemesi durumunda, anlaşmanın 10 yıl daha uzayacaktır.
  9. Varşova Paktı’nın en yüksek siyasal organı Siyasal Danışma Komitesi’dir(CPC).
  10. Doğu ile Batı arasında ortak güvenlik sağlayan bir pakt yürürlüğe girince, Varşova Paktı’nın kaldırılması göz önüne alınabilir.
Paktın asıl amacı, müttefiklerin birine saldırıldığı takdirde diğer üyelerin askerî kuvvet kullanmak da dâhil olmak üzere gerekli her türlü yardımı yapmasıdır. Arnavutluk 1968’de Pakttan ayrıldı. Antlaşma müddeti 1975’te bitmesi gerekirken bu tarihte 10 yıl kadar, 1985’te ise 20 yıl daha uzatıldı.

Varşova’da sekiz sosyalist ülkenin 14 Mayıs 1955’de imzaladığı Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması ile kurulan askerî ve siyasal birliktir. Demokratik Almanya, Pakt’ın askeri kanadına 1956 yılında katıldı. Anlaşma, daha önceleri SSCB ile Çekoslovakya (1943), Polonya (1945), Bulgaristan, Macaristan ve Romanya (1948) arasında imzalanan ikili anlaşmaları bütünlüyordu.

Paktın en büyük organı, siyasi danışma komitesiydi. Komite, üye ülkelerin Hükümet Başkanları, Komünist Parti Genel Sekreterleri, Dışişleri ve Savunma Bakanlarından meydana geliyordu. Bu komitenin merkezi Moskova’daydı. Batı ile herhangi bir harp hâlinde paktın silâhlı kuvvetleri Sovyet Yüksek Komutanlığının harekât kontrolünde bulunurlardı. Güç dengesi bakımından Varşova Paktının asker sayısı NATO’dan bir milyon fazlaydı.

Savunma Konseyi bir diğer organıydı. Paktın askeri konulardaki en yüksek karar organıdır. Üye ülkelerin savunma bakanlarından oluşur. Müşterek Yüksek Komutanlık organı ise askeri planların yapılması ve askeri harekatın yürütülmesini sağlardı. Üye ülkelerin genelkurmay başkanlarından oluşur. Başkomutanlık Sovyetler birliğinin bir yetkilisinden oluşur.

Varşova Paktı, Soğuk Savaş’ın temellerini atarak Doğu ve Batı arasında uzun yıllar devam edecek olan silahlanma yarışının başlamasına neden oldu. Aynı zamanda bu işten en çok faydalanacak olan Sovyetler Birliği, Orta ve Doğu Avrupa’daki hakimiyetini güçlendirecek ve paktı imzalayan ülkelerde binlerce Sovyet askeri konuşlandırılacaktı. Sovyet askerleri, ayrıca Macaristan ve Çekoslovakya örneklerinde olduğu gibi işgal söz konusu olmadığı halde bile bu ülkelere girebilecekti.

Bu pakt üyeler arasında birleşik bir askeri komutanlık kurulmasını ve Doğu Avrupa ülkelerinin topraklarına Sovyet Ordu birliklerinin yerleşmesini öngörüyordu. 1989 yılına komünizmin çökmesi ve çok partili parlamenter rejime geçilmesi, Avrupa’nın iki bloklu yapısını ortadan kaldırdı. Varşova Paktı, 1 Nisan 1991’de dağıtıldı ve böylece savaş sonrası Avrupa’sının iki kutuplu yapısı askeri bakımdan da tarihe karıştı.

Pakt 1956 yılında ilk buhranını yaşadı. Ülkelerinde Stalinizm’in sona ermesini ve demokratikleşme isteyen Macar halkı gösteri yapmaya başladı. Haftalar süren gösterilerden sonra hükümet çok partili sistemi, demokrasi ve düşünce özgürlüğünü kabul ettiğini açıklamıştı. 1956 yılı Kasım ayı başında Budapeşte’ye giren Sovyet tankları isyanı iki gün sonra bastırdığında tam olarak 3 bin kişi ölmüştü. Benzer bir durum Çekoslovakya’da da yaşandı.

1980’li yıllarda Macaristan, Polonya ve Gorbaçov yönetimi altında Sovyetler Birliği’ndeki reformlar sonucu Varşova Paktı’nın varlığı sorgulanmaya başlandı.

Demokratik Almanya Cumhuriyetinin 1990 yılının Ekim ayında Federal Almanya’ya dahil olmasıyla Varşova Paktı’ndan da ayrıldı. Varşova Paktı’nın geri kalan üyeleri 31 Mart 1991 askeri yapıyı tamamen sona erdirdiler. Netice olarak 1 Temmuz 1991’de paktın sona erdirilmesine karar verildi.

Varşova Paktının Hazin Sonu


1980’li yıllara gelindiğinde, uygulanan Sovyetler Birliğinin ağır politikaları göze batmaya ve rahatsız etmeye başladı. Ekim 1990’da Demokratik Almanya Cumhuriyeti, Federal Almanya’ya katılarak Varşova paktından ayrıldı. 1990 yılında Amerika ve Sovyetler Birliğinin arasındaki rekabetin en büyük kanıtı olan Berlin Duvarı yıkıldı. Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesiyle SSCB’nin iç sorunları arttı ve SSCB dağıldı. Varşova paktına üye ülkelerin çoğu sosyalist rejimi bırakıp çok partili sisteme geçiş yaptılar.

Ortaya çıkan bu karışıklıklar sebebiyle, birlik bozuldu ve alınan kararla 1 Temmuz 1991’de Varşova paktı bitirildi. Paktın sona ermesinin ardından zarar gören ülkeler çözüm yolları aramaya başladılar. Rusya dışındaki diğer Varşova paktı üyeleri sırasıyla NATO üyesi olmaya başladı. Polonya, Çek cumhuriyeti ve Macaristan 1999, Bulgaristan, Slovakya, Slovenya, Baltık ülkeleri 2004’ te Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı’na (NATO) katıldı.

MsXLabs.org
-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
28 Aralık 2016       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Varşova Paktı



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

13 Haziran 2011 / careless_WhispeR Turizm
3 Ağustos 2012 / _Yağmur_ Siyasal Bilimler
26 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Tarih