Arama

Ulus (Millet) Nedir?

Güncelleme: 5 Haziran 2017 Gösterim: 51.009 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Haziran 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

ULUS

Ad:  ulus.JPG
Gösterim: 1243
Boyut:  16.1 KB

1. Aynı topraklar üzerinde yaşayan, aynı kökten gelen, tarihleri, kültürleri, gelenekleri ortak olan, çoğu kez de aynı dili konuşan insan topluluğu. (Eşanl. MİLLET.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kendisini oluşturan bireylerden ayrı, kolektif ve bölünmez bir bütün olan, egemenlik sahibi soyut varlık.

—Esk. eğit. Ulus okulları — MİLLET MEK TEPLERİ.

—Türkler'de ve Moğollar'da oymakların birleşmesinden oluşan topluluk. ll Ulus ümerası, Moğollar’ın türkleşip müslümanlaştıktan sonra kurdukları devletlerde genel valilerin unvanı. (Ulus ümerası, geniş yetkilerle donatılmış olduğundan, merkez yönetimi önemli devlet işleri konusunda karar vermeden önce, mutlaka ulus ümerasının görüş ve düşüncelerini alır, durumu buna göre değerlendirirdi.)

—Ulus kavramının ortaya koyduğu en önemli sorun, ulusun devletle olan ilişkilerinde ortaya çıkar. Genellikle ulusla devlet arasındaki bağların sıkılığı bir ulus-devlet'in oluşmasını sağlar. Ama kimi zaman devlet ulustan önce doğar (sömürgelikten kurtulan ülkelerin durumunda olduğu gibi); ayrıca çokuluslu devletler olduğu gibi, birden çok devlete bölünmüş uluslar da vardır.

Ulus, Hâkimiyet! milliye gazetesinin 1934’ten sonraki adı. Ankara’da günlük olarak çıkarılan gazete, hükümetin ve CHP'nin görüşlerini yansıtıyordu. Yazı işleri müdürlüğünü Hakkı Naşit Uluğ’un yaptığı gazetenin başyazarı Falih Rıfkı Atay, dış politika yazarı Ahmet Şükrü Esmerdi. Daha sonra başyazarlığını Hüseyin Cahit Yalçın ve sonra da Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun yaptığı Ulus gazetesinde Nurullah Ataç, Nasuhi Baydar, Yaşar Nabi Nayır, Neşet Halil Atay, Burhan Belge, Nurettin Artam, Cemal Kutay vb. imzalar da sürekli yazarlar kadrosunu oluşturuyordu. 1953'te DP iktidarınca çıkarılan bir yasayla CHP mallarına elkonulması üzerine bir süre kapalı kalan Ulus, daha sonra Nihat Erim'in yönetiminde Yeni ulus adıyla yayımlandı. Aynı yıl Halkçı, 1955'te yeniden Ulus adıyla yayınını sürdüren gazete, 1971’de Yaşar Aysev'le Vedat Dolakay tarafından satın alındı, adı da Barış oldu.

Kaynak: Büyük Larousse


Son düzenleyen Safi; 5 Haziran 2017 23:07
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Nisan 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ulus (Millet)
Ad:  millet5.jpg
Gösterim: 2091
Boyut:  19.6 KB

Ulus ya da Millet, çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, ülkü, duygu, gelenek ve görenek birliği olan insanların oluşturduğu topluluk.
Sponsorlu Bağlantılar
Bir topluluğun "ulus" olarak adlandırılabilmesi için;
  • Toplulukta ortak bir dilin konuşulması,
  • Topluluğun tarihsel geçmişe sahip olması,
  • Şimdi bir arada yaşayan bu topluluğun, gelecek için de bir arada yaşama inancında olması,
  • Topluluktaki bireylerin birlik ve beraberlik içinde, ortak duyguları paylaşması,
  • Toplulukta kültürel ortaklık bulunması
gereklidir.

Milletlerin Oluşumuna Dair Tezler
Millet'in oluşumuna dair tezler kabaca iki ana yaklaşım altında toplanır:
  1. Özcü yaklaşım
  2. İnşaacı yaklaşım
Özcü yaklaşıma göre, milletler toplumsal tarihin doğal ürünü olan birimlerdir. Bu birimlerin temelini kanbağı, dil, din, ortak tarih gibi bir takım kültürel elementler oluşturur. Bu kimlikler birey veya topluluğa doğuştan verilmiştir; bu nedenle birey veya topluluk tarafından reddedilmeleri çok zordur. Bu ortak özellikler kitlelerde doğal olarak bir birliktelik hissi veya milliyetçilik oluşmasını sağlayarak milletin harekete geçmesine ve kendi devletini kurmasına neden olur.
İnşaacı yaklaşıma göre, milletler tarihsel sürecin görece daha geç döneminde ortaya çıkmış bir olgudur; ayrıca kapitalizmin ortaya çıkışı, sömürgecilik, modern devletin yapılanması ile yakından ilgisi vardır. Başka bir deyişle, milletin oluşumu insan toplumunun ortaya çıkmasıyla birlikte ortaya çıkmış bir olgu değildir. Toplumsal gelişimin belli bir safhasında meydana gelmiş bir üründür. Herşeyden önce bir milletin oluşumundan önce bir milliyetçilik akımının ortaya çıkmış olması gereklidir.

Atatürk'ün Millet Anlayışı
Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir. (Gazi Mustafa Kemal)
Türk milleti
Atatürk'e göre, Türk milletinin teessüsünde müessir olduğu görülen tabiî ve tarihî vâkıalar
şunlardır:
a) Siyasî varlıkta birlik
b) Dil birliği
c) Yurt birliği
d) Irk ve menşe birliği
e) Tarihî karabet
f) Ahlâkî karabet
Milletin Umumî Tarifi
Atatürk'e göre, her millete uyabilecek bir tarifi şunlardır:
a) Zengin bir hâtıra mirasına sahip bulunan;
b) Beraber yaşamak hususunda müşterek arzu ve muvafakatte samimî olan;
c) Ve sahip olunan mirasın muhafazasına beraber devam hususunda iradeleri müşterek olan insanların birleşmesinden vücuda gelen cemiyete millet namı verilir.

Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2016 18:18
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Sweets - avatarı
Sweets
Ziyaretçi
24 Ocak 2011       Mesaj #3
Sweets - avatarı
Ziyaretçi
Millet/Ulus Nedir ? (Özet) :
Belli bir coğrafya üzerinde yaşayan, ırk, dil, din, tarih, yasa, geleneklerin ve adetlerin birliği, fizik ve fikri benzerlikler, ekonomik ihtiyaçların üretimi gibi sebeplerle birlikte yaşamak hususunda bir arzu duyan ve meydana getirdikleri medeniyetin özelliklerinden dolayı ve bunlar oranında kendilerini diğer milletlerden farklı hisseden insanlardan oluşan toplumdur.

Millet Nedir ? (Detay) :
47830d1461251585 millet nedir millet1


Ortak bir kültür çerçevesinde bütünleşmiş ve tarih bilincine sahip en büyük insan topluluğudur. Eski çağlarda kan birliğiyle oluşan kabile, aşiret veya halk anlamında kullanılmıştır. İnsanlar, benzer özellikleri nedeniyle ortak sosyal, siyasi ve iktisadi işleyişler içinde uzun tarihi süreçler boyunca birlikte yaşamayı tercih etmekte ve aktarılan miras sonucu millet olgusu ortaya çıkmaktadır. Milleti meydana getiren en önemli unsur, tarihi bir süreç içinde kültür veya birlikte yaşama şeklinde ortaya çıkan ortak bir iradenin varlığıdır. Burada söz konusu edilen ortak kültür, birlikte yaşama iradesi ve ortak tarih gibi unsurlar, esasen karşılıklı bir etkileşim içindedirler. Ve her zaman birbirlerinin doğal neticesi olmayabilirler.

DEVAMI Millet Nedir?

Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2016 18:17
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
2 Mayıs 2014       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Millet
Aynı topraklar üstünde yaşayan, aralarında tarih ve kültür birliği bulunan, genellikle aynı dili konuşan insan topluluğu; ulus. Ulus, tarihî bir olgudur.

Feodal düzende ve ona gelinceye dek var olan toplumsal-ekonomik biçimlerde ulus kavramından söz edilemez. Eski Mısırlılar ve Yunanlılar; Orta Çağ Avrupası'nın feodal prenslik ve krallıkları bir millet olarak alınmaz.

Dinî temele dayalı Osmanlı Devleti'nde de egemen olan, "ümmet" kavramıydı. Üretim biçimlerinde ekonomik birliği bağlayıcı yönde köklü değişikliklerin gerçekleşmesine koşut olarak, Fransız Devrimi'nden sonra ve özellikle 19. yüzyılda yeni bir toplumsal kategori olarak tarih sahnesindeki yerini aldı.

Osmanlı Devleti'nin yönetimindeki topraklarda baş gösteren bu tarihî doğrultudaki hareketlere karşı, Osmanlı aydınlarının "ümmet" kavramının yerine savundukları "Osmanlıcılık" düşüncesi etkili olamadı. II. Meşrutiyet'ten sonra, nesnel zeminini bularak Türk aydınları içinde yer etmeye başlayan "millet" kavramı, ulusal kurtuluş savaşının "misakı millî"sine temel oldu.
Tüm özellikleriyle bir bütün olan "millet" kavramı, Atatürk devrimlerinde de "dili, kültürü ve ülküsü bakımından başka topluluklardan ayrılan topluluk" olarak tanımlandı.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 5 Haziran 2017 22:03
theMira

Benzer Konular

24 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler
24 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat tr