Arama

Gensoru Nedir? Gensoru Hakkında

Güncelleme: 23 Ağustos 2011 Gösterim: 9.445 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Ağustos 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gensoru
Sponsorlu Bağlantılar

Anayasa'ya göre Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin hükümeti denetleme yollarından biri ve en önemlisi.

Gensoru önergesi, bir siyasî parti grubu adına ya da en az yirmi milletvekilinin imzasıyla verilir. Gensoru, hükümetin genel politikasının ya da bir bakanın karar ve uygulamalarının yasama organınca incelenmesi dileğidir. Gensoru önergesi, verilişinden sonraki üç gün içinde bastırılarak üyelere dağıtılır; dağıtılmasından itibaren on gün içinde gündeme alınıp alınmayacağı görüşülür. Bu görüşmede, ancak önerge sahiplerinden biri, siyasî parti grupları adına birer milletvekili, bakanlar kurulu adına başbakan ya da bir bakan konuşabilir.

Gündeme alma kararıyla birlikte, gensorunun görüşülme günü de belli edilir; ancak, gensorunun görüşülmesi, gündeme alma kararının verildiği tarihten başlayarak iki gün geçmedikçe yapılamaz ve yedi günden sonraya bırakılamaz.

Gensoru görüşmeleri sırasında üyelerin ya da grupların verecekleri gerekçeli güvensizlik önergeleri veya bakanlar kurulunun güven isteği, bir tam gün geçtikten sonra oylanır. Bakanlar Kurulunun ya da bir bakanın düşürülebilmesi, üye tamsayısının salt çoğunluğuyla olur. Oylamada yalnız güvensizlik oyları sayılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



Benzer Konular

9 Temmuz 2016 / ThinkerBeLL Kimya
3 Kasım 2011 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
14 Ocak 2010 / Misafir Biyoloji
30 Mayıs 2015 / ahmetseydi Taslak Konular