Arama

Litvinov Protokolü

Güncelleme: 3 Ağustos 2012 Gösterim: 3.664 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Ağustos 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Litvinov Protokolu - 9 Şubat 1929

Sponsorlu Bağlantılar
Sovyetler Birliği'nin Briand-Kellog Paktının güttüğü aynı amacı kapsayan bir protokolü kendi komşuları arasında da en kısa zamanda yürürlüğe koymak için hazırladığı özel bir protokol.

Kellog Paktı'nı Sovyetler, Batılıların Sovyet Rusya'yı izole etmek, çember içine almak ve Sovyet Rusya'ya karşı mücadele etmek ve kurdukları bir kombinezon olarak karşılamışlardı. Fakat Fransız hükümetinin daveti üzerine 1928 Ekim'inde Sovyet Rusya da bu pakta katılmıştır.

Sovyetler, paktın silahsızlanmaya gereken önemi vermemiş olduğunu belirtmekle beraber paktın en kısa zamanda yürürlüğe girmesini sağlamak için Polonya ve Litvanya'ya özel bir protokol önerdi. Polonya bu protokole katılmak için Romanya ve diğer Baltık devletlerinin de katılmasını şart koşmuştur. Protokol 9 Şubat 1929'da SSCB, Letonya, Estonya, Romanya ve Polonya tarafından imzalanmıştır. Türkiye, Litvanya, İran ve Danzig de kısa bir süre sonra bu protokolü imzalamışlardır. Protokol ve pakt, tarafsızlık ve saldırmazlık antlaşmaları imzalamamış olan devletler ile SSCB arasında bu çeşit anlaşmaların yerini almıştır.




"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

9 Aralık 2007 / Misafir Siyasal Bilimler
24 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Çevre Bilimleri
2 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Türkiye Cumhuriyeti
16 Ocak 2017 / Rower Siyaset ww
27 Aralık 2007 / Misafir Taslak Konular