Arama

Tansu Çiller

Güncelleme: 24 Kasım 2016 Gösterim: 49.035 Cevap: 5
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Çiller Tansu

Ad:  Tansu Çiller1.jpg
Gösterim: 3943
Boyut:  47.2 KB

(d. 24 Mayıs 1944, İstanbul),
Sponsorlu Bağlantılar
iktisatçı ve siyasetçi. Türkiye’nin ilk kadın başbakanıdır.

1963’te İstanbul Amerikan Kız Koleji’ni, 1967’de Robert Kolej Yüksek Okulu’nun (bugün Boğaziçi Üniversitesi) İktisat Bö- lümü’nü bitirdi. 1963’te Özer Uçuran’la evlendi. Eşiyle birlikte ABD’ye giden Çiller New Hampshire Üniversitesi’nde lisansüstü çalışmasını tamamladı (1969). 1971’ de Connecticut Üniversitesi’nde doktora derecesini aldı. Bir yıl Yale Üniversitesi’nde çalışmalar yaptıktan sonra, 1971-73 arasında Franklin and Marshall College’da yardımcı profesör olarak çalıştı. 1974’te yurda dönerek Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. Daha sonra profesörlüğe yükselen Çiller, 1976-79 arasında Ekonomi Bölümü başkanlığında bulundu. Türkiye ekonomisi konusunda çeşitli araştırmalar yaptı.

1990 yılında siyasete atılan Çiller Doğru Yol Partisi’ne (DYP) katıldı. Aynı yıl DYP’nin Genel İdare Kurulu’na seçildi ve ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı oldu. Ekim 1991'deki genel seçimlerde İstanbul’dan milletvekili seçildi. Süleyman Demirel’in kurduğu koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev aldı. Demirel cumhurbaşkanı seçilince DYP genel başkanlığına aday oldu. 13 Haziran 1993’te yapılan DYP Olağanüstü Kongresi’nde genel başkanlığa seçildi; 14 Haziran’da Demirel tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi ve Türkiye’nin ilk kadın başbakanı olarak 50. hükümeti kurdu.

Çiller’in yayımlanmış yapıtları arasında Türk Sanayiinde İthal İkamesi ve Koruma Politikası (1977), Türk Sanayiinin Büyümesinde Kaynaklar (1981), II Düzeyinde Milli Gelir Dağılımı (1982) ve Dünya’da ve Türkiye’de Kur Politikaları ve Sorunları (1983) sayılabilir.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 23 Kasım 2016 16:48
Biyografi Konusu: Tansu Çiller nereli hayatı kimdir.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
1 Haziran 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Tansu Çiller2.jpg
Gösterim: 1929
Boyut:  47.8 KB
Tansu Çiller

İktisatçı ve siyasetçi
Sponsorlu Bağlantılar
(İstanbul-1944).

İstanbul Amerikan Kız Koleji'ni (1963) ve Robert Kolej Yüksek Okulu'nun İktisat Bölümü'nü (1967) bitirdi. 1963'te evlendiği Özer Uçuran'la (Çiller) birlikte ABD'ye giderek Connecticut Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı ve kısa sürede profesör oldu. Süleyman Demirel'in çağrısıyla 1990'da Doğru Yol Partisi'ne (DYP) girdi. 1991'de İstanbul milletvekili seçildi ve Demirel başkanlığındaki koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı oldu.

Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan DYP genel başkanlığına seçildi ve 1993'te Türkiye'nin ilk kadın başbakanı oldu. 1996'da kurulan Refah Partisi-DYP koalisyon hükümetinde dışişleri bakanlığını ve başbakan yardımcılığını üstlendi.Türkiye ekonomisi konusunda çeşitli kitapları yayımlandı. (Dünyada ve Türkiye'de Kur Politikaları ve Sorunları, 1983).

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Son düzenleyen Safi; 23 Kasım 2016 16:49
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Kasım 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÇİLLER (Tansu),
Ad:  Tansu Çiller3.jpg
Gösterim: 1515
Boyut:  52.9 KB

türk. kadın iktisatçı ve siyasetçi
(İstanbul 1946).

Robert kolej iktisat bölümü'nü (1967) bitirdi. ABD'de New Humpshire üniversitesinde master, Connecticut ve Yale üniversitelerinde doktora yaptı. Franklin and Marshall Col- lege'de yardımcı profesör olarak çalıştı (1974-75). 1976’dan başlayarak Boğaziçi üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi'nde öğretim üyeliği görevini yürüttü. 1990'da Doğru yol partisi'ne girdi, parti meclisi üyesi ve genel başkan yardımcısı oldu. 1991 yılında milletvekili seçildi ve DYP-SHP koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı görevine getirildi. Başlıca yapıtları: Türk sanayiinde koruma ve ithal ikamesi (1976), Türk sanayiinin büyümesindeki kaynaklar (1979), Dünyada ve Türkiye'de kur politikaları (1984).

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Kasım 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Tansu Çiller4.jpg
Gösterim: 2505
Boyut:  44.7 KB
Tansu Çiller

Tansu Penbe Çiller 9 Ocak 1946 tarihinde İstanbul'da doğdu. Bilecik Valiliği'nden emekli olan aslen Gürcistan'lı Hüseyin Necati Çiller (Çilavri) ile Muazzez Çiller'in tek çocukları.

Tansu Çiller, Fındıklı’da, İsmet İnönü İlkokulu’na kaydoldu. Ardından, baba Necati Bey’in Bilecik Valisi olarak atanmasını izleyerek, 1953 yılında, Bilecik Edibali İlkokulu’nun beşinci sınıf öğrencisi oldu. Demokrat Parti, okulunun adını değiştirmişti. Tansu Çiller, ilkokul diplomasını İsmet İnönü değil Namık Kemal İlkokulu’ndan aldı.

Robert Koleji mezunu olan Tansu Çiller, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirmiştir. Doktorasını Connecticut Üniversitesi'nde veren Çiller, doktora sonrası çalışmalarını Yale Üniversitesi'nde devam ettirmiştir. 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör olmuştur. Tansu Çiller'in ekonomi üzerine 9 yayını bulunmaktadır.

Başta Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerde çalışmalar yapan Çiller, 1990 yılı kasım ayında Doğru Yol Partisi'nde politikaya girmiştir. 1991 yılı seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilen Çiller, Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile kurulan, Süleyman Demirel'in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev almıştır.

Süleyman Demirel'in Türkiye Cumhuriyeti'nin dokuzuncu cumhurbaşkanı seçilerek başbakanlık görevini bırakmasından sonra DYP genel başkanlığına aday olan Tansu Çiller, 13 Haziran 1993 tarihli DYP olağanüstü genel kurulunda en yüksek oyu alarak genel başkan seçilmiş ve Türkiye'nin ilk kadın başbakanı olmuştur.25 Haziran1993'ten, 6 Mart 1996 tarihine kadar 50,51 ve 52 inci Cumhuriyet hükümetlerinde başbakanlık yapmıştır.RP - DYP arasında kurulan 54. hükümette dışişleri bakanlığı yaptı. 3 Kasım 2002'de yapılan erken genel seçimlerde DYP'nin seçim barajını aşamaması üzerine genel başkanlık görevinden istifa ederek, aktif politikadan çekilmiştir.19, 20 ve 21 inci Dönem İstanbul Milletvekilliği yapmıştır.

İki çocuk annesi olan Tansu Çiller, İngilizce ve Almanca bilmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Kasım 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Unutulmaz Tansu Çiller gafları

Ad:  Tansu Çiller5.jpg
Gösterim: 2214
Boyut:  63.6 KB

Yaptığı gaflar hep konuşuldu, siyasi haber sayfalarında Çiller gafları' köşeleri oluşturuldu. Çiller'in gafları pek de unutulacağı benzemiyor

TANSU ÇİLLER BİR KONUŞMASINDA TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'NIN LİDERİ ABDULLAH ÖCALAN'DAN BAHSEDİYOR: "SAYIN ÖCALAN... SAYIN DEĞİL TABİİ..."

TANSU ÇİLLER, 7 TEMMUZ GÜNÜ YALOVALILAR'A 77'NCİ İL OLDUKLARI MÜJDESİNİ VERMEYE ÇALIŞIYOR...
- YEDİ YEDİ DAHA NE EDEEER?
- ONDÖÖÖRT...
- HAYIIIR. YEDİ YEDİ DAHA NE EDEEER?
- KIRKDOKUUUZ...
- HAYIIIR. BUGÜN GÜNLERDEN NEEE?
- CUMARTESİİİ...
- HAYIIIR. BUGÜN AYIN KAÇIII?
- YEDİSİİİ...
- AYLARDAN NEEE?
- TEMMUUUZ
- YEDİ YEDİ DAHA NE EDEEER?
- ???

SAMSUN 'DA HALKA HİTABEN:
-SİZİ BÜYÜKSEHİR YAPAYIM MI?
(SAMSUN ZATEN BÜYÜKSEHİR BELEDİYESİDİR.)

TANSU ÇİLLER, KURBAN BAYRAMI'NDA SAMSUNLU HEMŞEHRİLERİNE SESLENİR: "SEVGİLİ SAMSUNLULAR, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINIZI... (ARKADAN BİR GÖREVLİ "KURBAN BAYRAMI EFENDİM" DİYE UYARIR.) MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINIZI OLMASA DA, EN AZ ONUN KADAR MÜBAREK KURBAN BAYRAMINIZI KUTLARIIIM..."

HIZINI ALAMAYAN ÇİLLER ELMA İLE PORTAKALI DA KARIŞTIRIR. ÇİLLER, ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILMAYAN KALE İLÇESİNDE PORTAKAL ÜRETİCİSİNE, "YAZIK, ELMALARINIZ PARA ETMEDİ" DİYE SESLENİR.

TANSU ÇİLLER, MECLİS GRUBU'NDA KEMAL DERVİŞ'İ ELEŞTİRİR: "...ANCAK TÜRKİYE GİBİ BİR ÜLKEYİ HALÜSANATTAN, BİR TÜR HAYALİ GİRİŞİMLERLE, HALUSİ, HALUS, HALİS..." (CÜMLE BU KADARDIR. VE TANSU ÇİLLER SADECE 'HALÜSİNASYON' DEMEK İSTİYORDUR.)

TAM YEDİ DEFA DENEDİGİ HALDE SÖZ KONUSU KELİMEYİ DOGRU TELAFFUZ EDEMEYEN TANSU HANIM, ERTESİ GÜN BASIN TOPLANTISINDA GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLARKEN, BU KEZ TUZAGA DÜŞMEDİ. ÇİLLER'İN, ''HAYALLER, SİİRLER TÜRKİYE'NİN KARNINI DOYURMUYOR'' SÖZLERİ ÜZERİNE BİR GAZETECİNİN ''BUNA HALÜSİNASYON DİYEBİLİR MİYİZ?'' DİYE SORMASI ÜZERİNE, ÇİLLER ''HAYALLER DİYELİM. NİYE TÜRKÇE KONUŞ MUYORSUNUZ?''

MESUT YILMAZ'A MECLİSTE "MESUT YILMAZ İKTİDARSIZDIR" DEMİŞTİR. TÜM MECLİS, MESUT YILMAZ DA DAHİL OLMAK ÜZERE GÜLMEKTEN KIRILMIŞTIR.

BİR AFET SONRASI:
-ÖLÜ KAYBI OLMAMIŞTIR

MİTİNGDE KONUŞMASINI ŞU SÖZLERLE BİTİRİR:
CENAB-İ ALLAH İ SİZE EMANET EDİYORUM

TAKIMI 2. LİGDE OLAN BİR İLDE KONUŞMA YAPIYOR VE ŞOK EDİCİ O SÖZÜ SÖYLÜYOR:
-SİZİ 1.LİGE ÇIKARAYIM MI?

BOĞAZLIYAN KAYMAKAMININ GIYABINDA “BOĞAZLANAN KAYMAKAN” DEMİŞTİR.
ÇEKİCİ GÜÇ: ÇEKİÇ GÜÇ DEMEK İSTİYOR

TAOCU MUHALEFET (MESUT YILMAZ HÜKÜMETİ’NE SÖYLÜYOR)

TRABZON’DA KONUŞMA YAPIYOR. “BACINIZ SİZİ AKDENİZ’İN İNCİSİ YAPACAK”

AFYONLULARA HİTABEN: SEVGİLİ ŞEBİN KARAHİSARLILAR...

GÜVENLİK OYU: HÜKÜMETİN GÜVEN OYU ALDIĞINI ANLATIYOR.

SAMSUN KONUŞMASINDA MİNAREDEN YÜKSELEN SESİ DUYAN TANSU ÇİLLER “EZAN OKUNUYOR SUSUYORUM” DEDİ. BUNUN ÜZERİNE ESAT KIRATLIOĞLU "TANSU HANIM BU EZAN DEGİL, SELA" DİYE UYARINCA "ESAT BEY, SELA NE DEMEK?" DİYE SORDU? MİKROFONLAR AÇIK OLDUĞU İÇİN TÜM SAMSUN HALKI BU DİYALOĞA TANIK OLDU.

GÖKTÜRK YAZITLARI İÇİN GÖKHUN YAZITLARI DER

YİNE SAMSUN MİTİNGİ:
ÇİLLER: KIRAT’IN YEMİNİ VERECEK MİSİNİZ? (OY İSTİYOR)
VATANDAŞLAR: EVET!..
ÇİLLER: BİZ DE SİZİN YEMİNİZİ VERECEĞİZ

TÜRKİYE EN GEÇ 1998'DE AVRUPA BİRLİĞİ'NE TAM ÜYE OLACAKTIR.

MİTİNGTE "SERHAT ŞEHRİ ERZURUMLULAR" DİYE HAYKIRMIŞTIR AMA ERZURUM SERHAT(SINIR) ŞEHRİ DEĞİLDİR.

SİVAS KATLİAMI SONRASI;
'OTELİ SARAN VATANDAŞLARIMIZA BİR ŞEY OLMAMIŞTIR'

ZAMANINDA ÖZEL HAREKATÇILARIN TAHLİYE EDİLMESİNDEN SONRA YAPTIĞI BASIN TOPLANTISINDA İSTİHBARAT DAİRESİ ESKİ BAŞKAN VEKİLİ BÜLENT ORAKOĞLU'NDAN "SAYIN KÖSTEBEK" DİYE SÖZ ETMİŞTİR.

“SEKIZ YIL ÖZAL’A VERDİNİZ, ONUN İKİ YILINI ANANIZA VERIN, O ZAMAN TÜRKİYE ŞAHLANIR...”

SİZİ ZENGİN EDECEĞİM. AÇ KALMAYACAKSINIZ! EKMEK DEĞİL PASTA YİYECEKSİNİZ!

HÜKÜMETİ ELEŞTİRİRKEN DE, 'KURAN KURSLARINI KAPATTILAR' YERİNE, 'EZAN KURSLARINI KAPATTILAR' DER.

kaynak: haber.com
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
zalım - avatarı
zalım
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2016       Mesaj #6
zalım - avatarı
Kayıtlı Üye
Tansu hanım hükümet'te iken 3 ay maaş alalmışlardı

Benzer Konular

20 Mayıs 2013 / hülyha Soru-Cevap
8 Kasım 2015 / Jumong Basın/Magazin tr