Arama

Cemal Gürsel

Güncelleme: 12 Nisan 2016 Gösterim: 8.586 Cevap: 3
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
20 Temmuz 2008       Mesaj #1
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
Cemal Gürsel

Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye'nin 4. Cumhurbaşkanı olan Gürsel, 27 Mayıs 1960 ile 28 Mart 1966 tarihleri arasında görev yaptı. 1895 yılında Erzurum'da doğdu. İlk öğrenimini Ordu'da yapan Gürsel, öğrenimini Erzincan ve İstanbul'da, askeri öğrenci olarak sürdürdü.

1915-1917 yıllarında, topçu subayı olarak Çanakkale Savaşlarına katıldı. Filistin ve Suriye Cephesi'nde bulundu. Kurtuluş Savaşı'nın Batı Cephesi'ndeki bütün savaşlarına katıldı.


1929 yılında Harp Akademisi'ni bitirdi. 1946 yılından itibaren orgenerallik rütbesi dahil, çeşitli general rütbelerinde hizmet yaptı. 1958 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Bütün bu görevleri sırasında, meslekî bilgi ve karakteri ile ordunun ve halkın sevgisini ve güvenini kazandı.


27 Mayıs 1960 Harekâtı'nın lideri olarak kabul edildi. Yeniden demokratik düzene dönülmesinde ve 1961 Anayasası'nın hazırlanmasında önemli rol oynadı. Kamuoyuna sunulan ve kabul edilen bu anayasa gereğince, 10 Ekim 1961 tarihinde yapılan seçimlerden sonra oluşturulan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, Türkiye'nin 4. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.


1966 yılında başlayan rahatsızlığının devamı ve görevini engellemesi üzerine, Anayasa uyarınca, cumhurbaşkanlığı görevi sona erdi. 14 Eylül 1966 tarihinde vefat etti.


Son düzenleyen Efulim; 23 Temmuz 2012 00:34 Sebep: Mesaj düzeni.
Biyografi Konusu: Cemal Gürsel nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Cemal Gürsel
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

200px CemalgC3BCrselrenkli

Cemal Gürsel (10 Haziran 1895; Hınıs, Erzurum - 14 Eylül 1966, Ankara), Türk asker ve siyasetçi. 1960 Darbesi sonrası oluşturulan Milli Birlik Komitesi başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin dördüncü Cumhurbaşkanıdır.

İlk yılları ve eğitimi
Kürt kökenli olan Cemal Gürsel,asker bir babanın 5 çocuğundan (Kemal, Celal, Cemile ve Sırrı) ikincisiydi. İlk öğrenime Ordu ilinden sonra Erzincan'da devam eden Gürsel, orta eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Kuleli Askerî Lisesi'ne askeri öğrenci olarak girdi. Kuleli'de son sınıf öğrencisiyken Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine 16 Ekim 1914'de askeri eğitimine ara verdi ve 4. Kolordu'da subay olarak göreve başladı.
1 Eylül 1922'de yüzbaşılığa yükselen Gürsel, bir yıl Harp Okulu'nda eğitim aldı. 1 Ekim 1926'da Harp Akademisi'ne başladı ve 1 Eylül 1929'da kurmay subay olarak Akademi'den mezun oldu. Gürsel, 27 Ocak 1927 tarihinde Melahat Hanım ile evlendi ve bu evlilikten Özdemir (1928-9 Eylül 1995) adını verdikleri bir oğlu oldu.Gürsel çiftinin Hatice Ergün adlı bir evlatlıkları da bulunmaktaydı. [3] Oğlu Özdemir Gürsel'den ise Melkan ve Özdem adında iki torun sahibiydi. Babası Osmanlı subayı, Abidin, dedesi İbrahim (1820-1895) ve büyükdedesi Hacı Ahmet'dir (1790 - 1860).

Askerlik kariyeri
Gürsel, birlik komutanlıkları ve karargâh görevlerinde 45 yıl süren askerlik hizmetinde bulundu.
Gürsel, aktif askerlik görevine Çanakkale Savaşı'na katılarak başladı. 45 yıl süren askerlik kariyerinde, Kara Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı çeşitli birliklerde komutanlık ve karargah görevlerinde hizmet verdi. Askeri ögrencilik yıllarından itibaren, popülerliği ve kendisine duyulan sevgi nedeniyle arkadaşlarınca "Aga" lakabı verildi ve vefatına kadar hep Cemal Aga olarak bilindi.

Katıldığı savaşlar
Gürsel, Çanakkale, Filistin, Suriye ve Kurtuluş savaşlarında yer aldı.
1914 ve 1917 yılları arası topçu teğmen olarak Çanakkale'de 1. Topçu Alayı'nın 1. Bataryası'nda savaştı. Çanakkale Savaşı sonrası, 1 Eylül 1917'de 41. Tümen Obüs Bataryası Komutanlığı'na atanarak Filistin Cephesine gönderildi. Filistin ve Suriye cephesindeki bütün savaşlarda 41. Alay'ın 5. Bağımsız Batarya olarak görev aldı. İngilizlere Gazze cephesinde 19 Eylül 1919'da esir düşerek Mısır'da iki yıl esir kaldı. 6 Ekim 1920'de serbest kalınca İstanbul'a dönüp, Erzurum Kongresi'ni izleyen günlerde Anadolu'ya geçerek, Kurtuluş Savaşı'nın batı cephesindeki bütün savaşlara katıldı.

Aldığı ödüller
1. Tümen'de üstün başarı ile verdiği hizmetleri için kıdem zammı ile taltif edildi. Büyük Taarruz'da fiilen görev başında muharebede bulunarak Harb Madalyası ve İstiklal Madalyası ile taltif edildi.

27 Mayıs 1960 Darbesi
27 Mayıs Darbesi öncesinde Kara Kuvvetleri Komutanı olan Gürsel; 2 Mayıs 1960'da ziyareti sırasında sohbet ettiği Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı Ethem Menderes'e ve dolayısıyla hükümete kişisel görüşlerini belirterek Cumhurbaşkanı Celâl Bayar'ın istifasını istediği tarihi bir mektubu 3 Mayıs 1960'ta yazdı.Bu mektubunda Başbakan Adnan Menderes'in halk tarafından çok sevildiğini belirterek Bayar yerine Cumhurbaşkanlığına getirilmesini önerdi. Gürsel emekliliğe sevkedildi ve zorunlu izinle İzmir'e gitti.
Silahlı Kuvvetlerin tüm kademelerine iletilen ve ordunun mutlaka siyasetten uzak kalmasını tavsiye eden veda mektubunda Gürsel'in ifadeleri: "Ordunun ve taşıdığınız üniformanın şerefini daima yüksek tutunuz. Şu sırada memlekette esen hırslı politika havasının zararlı tesirlerinden kendinizi korumasını biliniz. Ne pahasına olursa olsun politikadan katiyyen uzak kalınız. Bu, sizlerin şerefi, ordunun kudreti ve memleketin kaderi için ehemmiyeti haizdir." idi.
27 Mayıs 1960'ta albay ve daha alt kademedeki subaylarca gerçekleştirilen [[darbe sonrasında 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ragıp Gümüşpala'nın Milli Birlik Komitesi'ne (MBK) liderlerinin kim olduğunu sorması ve eğer başlarında kendisinden daha kıdemli bir asker olmadığı takdirde 3. Ordu ile birlikte Erzurum'dan Ankara'ya yürüyüp isyana son vereceğini bildirmesi üzerine, ihtilalciler zorunlu izindeki Orgeneral Cemal Gürsel'i askeri uçakla İzmir'den Ankara'ya getirdiler. Gürsel MBK'nın daveti ile başkanlık görevini üstlendi ve ihtilal lideri olarak kabul edildi. Kendisiyle yapılan 16 Temmuz 1960 tarihli bir gazete (Cumhuriyet) görüşmesinde ise, ‘Şebeke zaten hazırdı. Ben şahsen ordunun siyasete katılmasını istemiyor ve genç arkadaşlarımın (ihtilal) girişimlerine engel oluyordum. İşler öyle bir seviyeye geldi ki, ordunun siyasete karışmasına karşı olmama rağmen, onları görevlerinde serbest bıraktım. Şimdi bütün hedefim, adalet ve ahlak prensiplerine dayalı bir idareyi yeniden kurmaktir.’ açıklamasında bulundu.
Cemal Gürsel, 27 Mayıs 1960 günü öğleden sonra, İstanbul ve Ankara Üniversiteleri Hukuk Fakültelerinin öğretim üyeleri Ordinaryüs Profesör Sıddık Sami Onar, Ord. Prof. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Prof. Ragıp Sarıca, Prof. Naci Şensoy, Prof. Hüseyin Nail Kubalı, Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya, Doç. Dr. İsmet Giritli, Prof. İlhan Arsel, Prof. Bahri Savcı, Prof. Muammer Aksoy ve hocalarına yardım eden İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi asistanı (eski YÖK Başkanı ve uzmanlık alanı Anayasa hukuku olan) Prof. Erdoğan Teziç'i kabul etti. Ord. Prof. Sıddık Sami Onar, heyet adına : "Bugün içinde bulunduğunuz durumu adi ve siyasi bir hükümet darbesi saymak doğru değildir." ifadesinde bulundu. Heyet, Gürsel tarafından yeni bir Türkiye’nin anayasa (1961) taslağını hazırlamakla resmen görevlendirildi.
Cemal Gürsel, 30 Mayıs 1960'da TBMM Genel Kurulu'nda okunan programda "İkinci Cumhuriyet" tanımını ilk kez şu cümlelerle kullandı: “İkinci Cumhuriyet'in Anayasa'sı, ilmin ve geçmiş uzun yılların acı tecrübelerinin ışığı altında, memleketin mümtaz ilim adamlarının geceli gündüzlü çalışmaları memleket aydınlarının bu çalışmalara anketler vasıtasıyla katılmaları suretiyle hazırlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Anayasası, İnsan Hakları Beyannamesi, Hukuk prensipleri ve milli ruh ve ihtiyaçlardan doğmuş olan eski Anayasamız ile milli gelenekler ve yurdumuzun özellikleri yeni Anayasamız için ilham alınan başlıca kaynakları teşkil etmektedir.”
Tutuklu gazeteci ve öğrencilerin serbest bırakılmasını, yasaklı kapatılmış gazetelerin yeniden açılmasını sağladı. Emekliye ayrilan Orgeneral Ragıp Gümüşpala'ya Demokrat Partilileri bir araya getiren Adalet Partisi'ni kurma gorevini verdi. Anayasanın ardından en önemli sorun Yassıada'daki yargılamanın sonuçlarıydı. Bu noktada Cemal Gürsel'in gücü ancak 15 idamı üçe indirmeye yetti. Devlet Başkanı Cemal Gürsel ve İsmet İnönü’nun, diğer dünya liderleri ile birlikte Adnan Menderes ve diger iki kabine uyesinin idam cezalarının affı dilekleri, Milli Birlik Komitesi'nin idam cezalarının onaylanma kararlarının seçimle kurulacak olan yeni meclis tarafından verilmesi dilekleriyle birlikte, yönetimi sivil iradeye bırakmaya yanaşmayan Silahlı Kuvvetler Birliği tarafından reddedildi.
Gürsel başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı gorevleri için Ankara ve İstanbul'daki çesitli akademisyenlere ve doktorlara teklifde bulundu ve destek verdi. Kendisinin seçilmesi icin dolaylı ya da doğrudan hiçbir girişim ya da lobi faaliyetinde bulunmadı.
Halk oyuna sunulan ve kabûl edilen yeni Anayasa gereğince, 10 Ekim 1961'de yapılan genel seçimlerden sonra oluşturulan yeni Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından cumhurbaşkanlığına seçildi.

Cumhurbaşkanlığı dönemi
"Cemal Gürsel'in yayınladığı plağından kendi ses kaydı"
Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in 1963 yılında yayınladığı plaktan alınmıştır.'dir.
Dinlemekte sorun yaşıyorsanız medya yardımı sayfasına bakınız.
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine 1961'de kabulünü sağladı.
Meclis'te çoğunluğa sahip iktidar partisinin her istediğini kontrolsüz yapabilme zihniyetini politikadan uzaklaştırmak için, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile verilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak üzere demokrasinin "emniyet supabı" olarak görülen Anayasa Mahkemesini, Cemal Gürsel, 25 Nisan 1962 tarihinde Ankara'da ilk defa yürürlüğe soktu. Kutsal Emanetler, Topkapı Sarayı muhafaza depolarindan ilk olarak, 31 Ağustos 1962 tarihinde modern müzecilik anlayışına uygun bir şekilde Türk halkına ve dünyaya sergilenmeye başlandı. Kendisinin direktifi ile "Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" 22 Haziran 1965 de kabûl edilmiş ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na yeni bir yapı kazandırılmıştır.
ABD ile SSCB arasındaki Küba Füze Krizinde, batı tarafında Türkiye'nin komünizme karşı koruyuculuk görevini yürüttü.
İngiltere kraliçesi II. Elizabeth ve ABD başkan yardımcısı Lyndon B. Johnson'u konuk etti. İngiltere askeri uçaklarının Türk hava sahasını Kuveyt'i tehdit eden Irak'a karşı kullanması için izin çıkardı. Avrupalı liderlerle olan yakın diplomatik ilişkileri sayesinde, Avrupa Birliği 1963 Ankara Anlaşmasını ve bir yıl sonrada Assosiye Üyelik konumuna Türkiyenin ulaşmasını sağladı. Kibrisdaki Türklere uygulanan mezalim ve katliamin devami üzerine, 7 Ağustos 1964 de, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı jetler, Kıbrıs üzerinde ihtar uçuşu yaptı. Kıbrıs’ta Rumlar saldırılarını ve katliamlarını artırınca, Baskomutan ve Cumhurbaskani Cemal Gursel'in emriyle 8 Ağustos 1964 de askeri hedefler bombalamaya başlandı. Kore savaşından sonraki bu ilk Turk askeri harekati, Sovyetler Birliği Başkanı Nikita Kruşçef'in Basbakan'a mesaj göndererek itidal tavsiye etmesi üzerine, 10 Ağustos 1964'de tamamlandi.
O günkü şartlarda, İstanbul ve Ankara radyolarının dinlenemedigi Doğu Anadolu'da daha sonra bütün Doğu Anadolu'ya hitap edecek olan ilk radyo istasyonunun merkezi konumlu Erzurum'da kurulmasını sağladı ve açılış konuşmasında "Aziz Doğulu vatandaşlar; Sizleri yabancı radyoları dinlemekten kurtarmak için Erzurum’da bir radyo istasyonu tesis ettik. Ve bugün neşriyata başlıyoruz. Yabancı radyolardan çok defa fesat, fitne hatta zehir gelir. Erzurum radyosu sizleri bu kötülüklerden koruyacak, kendi temiz sözlerimizle milli meselelerimizi öğrenecek, güzel seslerimizle şarkılarımızı dinleyeceğiz. Erzurum radyosu, doğu illeri ve yurdumuz için mutlu olsun. Bu vesileyle, tüm doğulu vatandaşlarıma sevgi ve saygı hislerimi ifade ederim.” ifadelerini kullandı. Daha sonra Turkiye Radyo ve Televizyon devlet kurumu'nu baskent Ankara'da organize ederek, televizyon hizmetlerinin yurda ilk kez getirilmesini sagladi.
Cemal Gursel Türkiye tarihinde ilk kez planlı ekonomiye geçiş, Devlet Planlama Teşkilatı ve Devlet İstatistik Enistütüsü kuruluşu, 5 yıllık kalkınma planları, sendikalar, grev ve toplu sözleşme yasalarının çıkarılması, Ortak Pazar üyeliği, SSCB ile iyi ilişkiler kurulması, Kıbrıs'a garantör ülkeler tarafından müdahalesi, Cumhuriyet öncesi Erzurum ve Doğu Anadolu'da işgalcilerle işbirlikçi, isyancı azınlıklarca katledilen 250.000 sivil Türk halkının anıtsal temsili konusunda ulusal ve tarihsel önderlik niteliğinde çalışmalar yaptı. Milli İstihbarat Teşkilatı Kuruluşu yasası ve düzenlemesi, Milli Güvenlik Kurulu'nun başlangıç ve geliştirilmesi, Türk ordusunun modernizasyonu, İran, Pakistan ile birlikte bölgesel kalkınma organizasyonunun kurulmasi, Avrupa ve Orta Asya memleketlerini bağlayan mikrodalga radyo iletişim ağı kurulması, Güneydoğu Anadolu'nun kalkınma ve geliştirilmesi planları, Basın Yayın Yüksek okulunun ilk kuruluşu, Turizm Bakanlığı'nın kurulması da yine kendisinin Türkiye Cumhuriyetine olan katkılarıdır. Ayetullah Humeyni ve Mustafa Barzani'ye Türkiye'ye sığınma izni ve korunma verdi. Sinema ve gorsel sanatlara duydugu ilgi ve verdigi destek ile ülkenin batida turistik amaclarla kitlelere tanitilabilmesi fikri, Ingiliz yazar Eric Antler'in romani'nin Paris ve İstanbul'da cekilen, Peter Ustinov'un oynadigi "Topkapı" isimli populer filme basariyla uygulanmasi ile birlestirildi. Ayni baglamda, Turizm'de Turkiye'nin dis propagandasina yardim amaciyla, ABD baskani John F Kennedy'nin en sevdigi kitaplardan olan Ian Fleming'in "Rusya'dan Sevgilerle" (James Bond, From Russia with Love)romaninin Istanbul'da 1962-63 yillarinda filme cekilmesinde onculuk etti. Cumhurbaskani onayina sunulan yasa tekliflerini bir kez daha Meclis’te gorusulmek uzere geri gonderme uygulamasini 1963’de baslatti. Milletvekili gazeteci Cihat Baban, Politika Galerisi isimli kitabinda Cemal Gürsel’in kendisine “Eğer Süleyman Demirel Adalet Partisi’nin başına geçebilirse bütün dertleri hallederiz. Aydın adam, yobazlığa yüz vermez. Benim gözüm de arkada kalmaz. O başkan olsun diye ben çok çalışıyorum. Bir muvaffak olursam rahat edeceğim..” dedigini iddia eder. Toplumda gorme kaybi ve korlugun onlenmesi icin hayir yardimi amacini guden uluslararasi Lion’s kulubu’nun Turkiye'de hizmete girmesi (1963), Türkiye Radyo ve Televizyon (TRT) kurumu’nun baslangici (1964), ilk milli nufus kontrol planlama calismalari (1965), ulkede ilk bilgisayar kullanimi, demir celik uretimi gelismesi (AET demir celik birligi dogrultusunda), petrol boru hatti inşasi Cemal Gürsel’in idaresi altinda gerceklesti.
Cumhurbaşkanı Celâl Bayar ve Genelkurmay Başkanı Gen. Rüştü Erdelhun'a verilen hapis cezalarına af getirdi.
İlk Devlet Araştırma Kütüphanesi ve hükümete yol göstericilik görevini yasayla verdiği Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumunu kurdu.
Ordunun binek otomobil ihtiyacını karşılamak amacı da güden, ilk yerli ve seri üretimi hedefliyen Devrim (otomobil) projesini başlattı.
Cemal Gürsel devlet başkanlığı ve cumhurbaşkanlığı görevlerini ve ilgili masraflarını devletten maaş almadan, emekli asker maaşıyla karşıladı (Kaynak: Cumhurbaşkanlığı bordro kayıtları).
1966 yılında başlayan rahatsızlığının sürmesi, yurt dışında (ABD) tedaviye rağmen ağırlaşarak komaya dönmesi ve görevini engellemesi üzerine, Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanlığı görevi 28 Mart 1966'da TBMM tarafından sona erdirildi. 14 Eylül 1966 günü vefat etti. Geriye hiçbir vasiyet ve kendisi ile ilgili dilek bırakmadı. Anıtkabir devrim şehitleri bölümünde toprağa verildi ve sonradan devlet mezarlığına nakledildi.
In science we trust.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Cemal Gürsel (1895 Erzurum - 1966 Ankara)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

General, Türkiye Cumhuriyeti'nin dördüncü cumhurbaşkanı. Ordu İlkokulu'nu ve Erzincan Askerî Ortaokulu'nu bitirdikten sonra Kuleli Askerî Lisesi'ne giren Gürsel, I. Dünya Savaşı başlayınca Çanakkale Cephesi'ne gönderildi. Suriye Cephesi'nde bulundu. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra, bir yıl Harp Okulu'nda öğrenimini tamamladı. 1926'da Harp Akademisi'ne girerek, 1929'da kurmay yüzbaşı oldu. 1953'te general olan ve 1957'de orgeneralliğe yükselen Gürsel, 1958 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Görevinin ikinci yılında, o günkü siyasal ortamı eleştiren 12 maddelik bir mektubu millî savunma bakanlığına göndermesi nedeniyle zorunlu izinle görevinden alındı (3 Mayıs 1960). 27 Mayıs 1960 Hareketi'ni gerçekleştiren subaylar, Cemal Gürsel'i Millî Birlik Komitesi'nin başına getirdiler. 1961 seçimlerine kadar Millî Birlik iktidarının devlet ve hükümet başkanlığını yapan Gürsel, bu süre içinde Temsilciler Meclisi ve Kurucu Meclis'in teşkiline, yeni anayasanın hazırlanıp halkoyuna sunulmasına, seçimlerin bir an önce yapılarak, yönetimin parlamenter sivil yönetime teslim edilmesine büyük çaba gösterdi. Seçimler konusunda komitede beliren görüş ayrılığında, askerî yönetim yanlısı 14 komite üyesine karşı diğer üyelerle birlikte hareket ederek, onların tasfiyesini sağladı ve yurt dışına gönderilmelerini onayladı (13 Kasım 1960). Yeni anayasa gereğince, 15 Ekim 1961'de yapılan genel seçimlerden sonra, TBMM tarafından 7 yıl için 4. cumhurbaşkanı seçildi (26 Ekim 1961). Sağlık durumunun ciddî tehlike göstermesine karşın Gürsel; 22 Şubat, 21 Mayıs gibi silâhlı ayaklanma olaylarının da patlak verdiği, çetin ve bunalımlı günler içinde geçen devlet başkanlığı döneminde rejimi ayakta tutmak için büyük çaba harcadı. Hastalığı artınca, 2 Şubat 1966 günü ABD'ye tedaviye gönderildi. İyileşmesinden umut kesilince, 27 Mart 1966 günü Ankara'ya getirilen Gürsel'in, doktor raporlarına göre, görevini sürdüremeyeceği saptandı. 28 Mart 1966'da yerine, 5. cumhurbaşkanı olarak Cevdet Sunay seçildi. Gürsel 7 ay 6 gün süren komadan sonra, 14 Eylül 1966'da öldü.
Sen sadece aynasin...
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
12 Nisan 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Cemal Gürsel

4149 cemal gursel

Türkiye Cumhuriyeti’’nin dördüncü cumhurbaşkanıdır. 10 Haziran 1895 tarihinde, Erzurum Hınıs’ta dünyaya gelmiştir. Babası asker olduğu için öğrenimini farklı şehirlerde sürdürmek zorunda kalmıştır. İlköğrenimini Ordu ve Erzincan’da tamamlamıştır.
Ardından da İstanbul Kuleli Askeri Lisesi’ne giderek askeri öğrenci olmuş ve 1. Dünya Savaşının başlaması dolayısıyla son sınıfa kadar okuyabilmiştir. Savaşın başlaması dolayısıyla, 4. Kolordu’da subay olarak savaşa dâhil olmuştur. 1922 yılında yüzbaşı rütbesine yükselmiş ve ardından da 1 yıl boyunca Harp Okulunda eğitim alarak kurmay subay olarak akademiden mezun olmuştur. Askeri hayatı boyunca Topçu subayı olarak Çanakkale Savaşlarında, Filistin ve Suriye Cephesinde ve Kurtuluş Savaşında da Batı Cephesindeki bütün savaşlarda görev almıştır.

1960 askeri müdahalesinin ardından Milli Birlik Komitesi’’nin başına geçmiştir. 28 Mayıs 1960 tarihinde, Devlet Başkanlığı, Hükümet Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri Başkomutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı görevlerini üstlenerek hükümeti kurma görevini üzerine almıştır. 1961 Anayasası’nın hazırlanması ve yürürlüğe girmesinde çok büyük emeği geçmiştir. 10 Ekim 1961 tarihindeki seçimlerin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, Türkiye Cumhuriyeti’’nin dördüncü cumhurbaşkanı seçilmiştir ve 1966 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür.

Cumhurbaşkanlığı görevini yürüttüğü süre boyunca, Türkiye’’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine geçici üyeliğine kabul edilmesini sağladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çoğunluğa sahip olan partilerin istedikleri gibi keyfi bir şekilde hareket etmelerini engellemek için Anayasa Mahkemesi’’nin kurulmasını sağladı. Kutsal Emanetler olarak adlandırılan, Hz Muhammed’den kalan eşyaların depolardan çıkarılarak müzelerde sergilenmesini ve bütün insanların bu emanetleri görmesini sağladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yeni yapılanmaya gitmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Türklere uygulanan baskı üzerine Türk Hava Kuvvetleri’’nin jetleri 8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs’taki yabancı ve tehlikeli hedefleri bombalamaya başlamış ve 10 Ağustos 1964 tarihinde bombalamayı bitirmiştir. Ankara ve İstanbul radyolarının Doğu Anadolu’da dinlenebilmesini sağlamak amacıyla Erzurum Radyosunun kurulmasını sağlamıştır. Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun kurulmasını sağlamıştır. Planlı Ekonomiye geçişin temellerinin atılması, Ortak Pazar üyeliğine giriş, Milli İstihbarat Teşkilatının kuruluşu, Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin birbiriyle iletişimini sağlayan mikrodalga radyo iletişim ağını kurulması Cemal Gürsel’in Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde uygulanmaya başlanmıştır.

4149 cemal gursel mezari 300x199

Ayrıca, Basın Yayın Yüksek Okulunun kuruluşu, Cumhurbaşkanının onayına sunulan yasa tekliflerini tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri gönderme uygulaması, nüfus kontrol planlama çalışmaları ülkedeki ilk bilgisayar kullanımı, petrol boru hattı inşaatı ve demir çelik üretiminin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi çalışmaları da Cemal Gürsel döneminde gerçekleştirilmiştir. 16 Eylül 1966 tarihinde sabah 06:45te vefat etmiştir. Vefat ettiğinde ilk olarak Anıtkabir’deki devrim şehitleri bölümüne defnedilmiştir. Ardından da devlet mezarlığına nakledilmiştir.


Benzer Konular

7 Ağustos 2008 / KENCISii Moda tr
23 Temmuz 2012 / BARIŞ Edebiyat tr
2 Mart 2011 / Jumong Sinema tr
11 Ağustos 2015 / Hera Spor tr