Arama

Tomris Hatun

Güncelleme: 22 Aralık 2009 Gösterim: 7.405 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tomris Hatun

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Tomris Hatun M.Ö. 7. yüzyılda yaşayan bir kadın hükümdar.Peçeneklerin kağanı olduğu söylenmekle birlikte bazı kaynaklarda Masagetlerin olarak da geçer.Sanılana göre Dünya'nın ilk kadın hükümdarıdır.Aynı çağda İran'da hüküm süren Ahameniş İmparatorluğu ile büyük bir mücadeleye girişmiştir.Büyük Kiros kendisiyle evlenmeyi kabul ettiği takdirde Tomris Hatun ile uğraşmayacağını vaad etmiştir.Tomris Hatun bunun bir oyun olduğunu biliyordur ve teklifi reddeder.
Buna kızan Büyük Kiros büyük bir ordu toplayarak tekrar Peçenek ya da Masaget topraklarına girer (Bu orduda savaş için eğitilmiş yüzlerce köpek de vardır). Tomris Hatun artık kaçmanın yarar sağlamayacağını anlayıp uygun bir alan seçip Büyük Kiros'un ordusunu beklemeye başlar. İki ordu aralarında birkaç kilometre kalacak bir biçimde mevzilenir.Güneş battığı için savaşa tutuşmazlar ancak gece Büyük Kiros bir hile düşünmüş ve iki ordunun arasında bir çadır kurdurtur ve içinde güzel kızlar ve yiyecekler ve şarap bulunan çadıra ansızın saldırı düzenleyen Tomris Hatun'un oğlu ve beraberindeki kuvvetler, içerideki birkaç Persliyi öldürüp eğlenceye dalarlar. Ancak birkaç saat sonra bir baskın düzenleyen Pers kuvvetleri çadırı basıp Tomris Hatun'un oğlu da olmak üzere içerideki Peçenekleri ya da Masagetleri öldürürler.
Ertesi gün yapılan savaşı Peçenekler kazanır.Tomris Hatun sözünde durar ve Büyük Kiros'un kesik başını kan dolu bir tulumun içine atar. Tomris Hatun, Büyük Kiros'un kafasını kan dolu bir fıçıya atarak "Hayatında kan içmeye doymamıştın, şimdi, doya doya iç!" der.

Biyografi Konusu: Tomris Hatun nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

4 Ocak 2011 / ener Sinema tr
4 Ekim 2011 / Misafir Edebiyat tr
28 Ekim 2013 / _Yağmur_ Tiyatro tr
15 Haziran 2015 / _Yağmur_ Siyaset tr
13 Haziran 2015 / ahmetseydi Siyaset ww