Arama

Şah-ı Cihan

Güncelleme: 12 Eylül 2012 Gösterim: 4.434 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Ocak 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Şah-ı Cihan (Şah Cihan)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Şah-ı Cihan
Ad:  Shah_jahan_moguln.JPG
Gösterim: 469
Boyut:  24.1 KB
Şah-ı Cihan (Dünyanın şahı; d. 5 Ocak 1592 - ö. 22 Ocak 1666), eşi için Tac Mahal'i yaptıran Hindistan'da kurulmuş olan Babür İmparatorluğu'nu 1627 - 1658 yılları arasında yönetmiş hükümdardır.
Şah Cihan (veya Prens Kuhhram) en aristokratik Türk Hanedanlarından birine mensuptur; atası ve hanedanın kurucusu Babur Şah baba tarafından Timur'un, anne tarafından ise Cuci Han kanalı ile Cengiz Han'ın torunudur. Yıllarca mirasçılarından oluduğu Timurlu İmparatorluğu'nu yeniden kurmaya çalışmış, Maveraünnehir'e defalarca seferler düzenlemiştir. Büyük atası Timur'un hayallerinin kenti Semerkant'ı 3 kez geri almış, ancak kaybetmiştir. Hükümdarı olduğu Kaşmir Devleti'nin sınırlarını genişleterek Hindistan'a girmiş, selefleri tarafından ise tüm Hindistan ele geçirilmiştir.
Şah Cihan ise daha ziyade efsanevi aşkı ile tanınır. Eşi, babasının eşlerinden İran asıllı Abdul Hasan Asaf Han'ın kızı Nur Cihan'ın diğer kızı Mümtaz Mahal'dir. Ercümend Banu Begüm olarak da bilinir. Mümtaz Mahal aslında Şah Cihan'ın üçüncü eşidir, ama en sevdiği olmuştur. Mümtaz Mahal ondördüncü kızları Gauhara Begüm'ü doğururken 1631 yılında ölmüştür. Bunun üzerine Şah, Agra kentinde efsanevi bir anıt mezar, Tac Mahal'i yaptıracaktır. Mimari eserlerde atalarının tercih ettiği sarı kum taşı yerine Şah Cihan, tutkulu bir şekilde beyaz mermer kullanmıştır.
Şah Cihan atalarının aksine parlak bir devlet adamı ve asker olamamıştır. İç isyanlar ve hanedandaki çekişmelerle mücadele etmiştir. Ancak Babür ve Timurlu kültürü açısından tartışmasız bir altın çağın yaşanmasını sağlamıştır. Döneminde bir çok şair ve minyatür sanatçısına destek vermiş, Hint minyatür sanatınında Babür ekolünün inşaasını sağlamıştır. Ancak hiç kuşkusuz en büyük desteği tutkunu olduğu mimari çalışmalara vermiştir. Ülkenin bir başından bir başına kaleler, türbeler, saraylar, camiler ve medreseler yaptırmıştır. Şahcihanabad yani bugünkü Delhi kentide bu hükümdar tarafından kurulmuştur.
Ancak hanedan içindeki iktidar mücadelesi, onun henüz yaşarken tahtan indirilmesine neden olmuştur. Taç Mahal'in tamamlanmasından çok kısa bir zaman sonra, akli dengesini kaybettiği gerekçesi ile yeğeni Avrangazab tarafından tahtan indirilerek Agra Kalesinde oda hapsine mahkum edilmiştir. Efsaneye göre kalan günlerini burada, küçük bir camdan Tac Mahal'i izleyerek geçirmiştir.
Ölümünün ardından yeğeni Avrangazab tarafından Tac Mahal'e, hayatının aşkı Mümtaz Mahal'in yanına defnedilmiştir.

Babür İmparatoru Şah-ı Cihan'ın, doğum sırasında ölen eşi Mümtaz Mahal'in anısına Agra'da yaptırdığı Tac Mahal anıt mezarının 1863-1869 yılları arasında Samuel Bourne tarafından çekilen fotoğrafı.
Ad:  739px-Sambourneagra1860s.jpg
Gösterim: 354
Boyut:  81.8 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Şah-ı Cihan nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
12 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Şah Cihan (1582 Lahor - 1666 Agra)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Hindistan'da kurulmuş olan Gurkanlı Devleti hükümdarıdır. Asıl adı Hürrem'dir. Ercüment Banu (Mümtaz Mahal) ile evlendi. Marataların Dekkan'daki ayaklanmasını bastırdı (1616). Bundan dolayı babası Cihangir tarafından "Şah Cihan" unvanı verildi. İkinci Dekkan Seferi'nde ağabeyi Hüsrev'i öldürttü (1620). Safevî Hükümdarı Şah Abbas'ın saldırısı üzerine (1622) Dekkan'dan geri çağrıldı, ancak bazı koşullar öne süren Şah Cihan, babasına karşı ayaklandı. Dört yıl süren çatışmalardan sonra babasından özür dilemek zorunda kaldı ve bağışlandı. Babası ölünce (1627), tek kardeşi Şehriyar'ı da öldürttü ve Gurkanlı tahtına oturdu. Özbeklerin Kabil Kuşatması'nı kırdı (1628). Bundelkent racasını ve Afgan Beyi Han Cihan Ludi'yi ortadan kaldırdı. Darur Kalesi'ni ele geçirdi (1631) ve Nizamşahlar ülkesine girdi. 1632'de Nizamşahların başkaldırmaları üzerine, başkentleri Devletabad'ı ele geçirdi ve Nizamşahlar Devleti'ne son verdi (1633). Adilşahlar ve Kutupşahlar da Gurkanlı egemenliğini kabul etti. 1638'de İran'dan Kandehar'ı aldı. Özbekler ile giriştiği savaşlardan yararlanan İran 1648'de bu kenti geri aldı. Başkaldıran Kutupşahlar ve Adilşahlar yeniden egemenlik altına alındı. Taht kavgasında üstün gelen oğlu Evrengzib, Şah Cihan'ı tutuklattı (1658). Şah Cihan ölünceye dek Agra Sarayı'nda kaldı. Döneminin en önemli yapıtı, karısı için yaptırdığı ünlü Tac Mahal türbesidir.

theMira

Benzer Konular

9 Ağustos 2008 / Misafir Müzik tr
9 Ocak 2009 / Kral_Aslan Spor tr
11 Mart 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
19 Eylül 2016 / ener Siyaset tr
22 Haziran 2010 / _Yağmur_ Basın/Magazin tr