Arama

Hacim Muhittin Çarıklı

Güncelleme: 18 Mayıs 2011 Gösterim: 2.347 Cevap: 1
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
1 Nisan 2010       Mesaj #1
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Hacim Muhittin Çarıklı

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hacim Muhittin Çarıklı, (1881-1965) Türk idareci ve siyaset adamı. Yunan işgalinin ilk günlerinden itibaren İç Batı Anadolu'da Kuvayi Milliye hareketlerinin organize edilmesine önderlik etmiş, son Osmanlı Meclisi Mebusan'ında ve ardından 8 dönem TBMM'de milletvekilliği yapmış ve Milli Mücadele'ye katılan idareci ve devlet adamıdır.

Hayatı


1881 yılında Uşak'ta doğdu. İzmir Mülkiye İdadisi'ni ve İstanbul Mülkiye Mektebi'ni bitirdi (1904). Osmanlı Devleti'nin son yıllarında mülki amirlik kariyeri yaptıktan sonra I. Dünya Savaşı1917) Suriye'de Deraa mutasarrıflığı yaptı. esnasında (
I. Dünya Savaşı sonunda, Balıkesir mutasarrıflığına atandı, ancak İttihat ve Terakki üyesi olduğundan Damat Ferit Paşa hükümetince görevden alındı (1919).15 Mayıs 1919'da Yunan askerleri İzmir'e çıktığında Hacim Muhittin Bey Balıkesir'de mutasarrıftı. Düşmanın İzmir'de kalmayacağı, içerilere doğru ilerleyeceği besbelliydi. Hacim Muhittin Bey bölgenin faal ve yurtsever olarak tanınmış kişilerinden Vasıf Çınar, Mehmet Vehbi Bolak, Hulusi Darblı, Hamdi Köprülü beylerle temasa geçerek Balıkesir'de bir milli kongrenin toplanmasına önayak oldu. Balıkesir Kongresi bazı konularda Erzurum Kongresinden de atak görünüyordu. Burada alınan kararların uygulanmasına hemen geçildi. Hacim Muhittin Bey, Ağustos başında Nazilli'de toplanan 2. ve Ağustosun 16'sı ile 25'si arasında Alaşehir'de toplanan 3. Kongreye de öncülük etti. Böylelikle de bölgede Kuvayı Milliye'nin önderliğini yapmış oldu.
Kurduğu örgütün mücadeleyi sürdürdüğü günlerde Hacim Muhittin Bey Meclisi Mebusan'a katılmak üzere İstanbul'a gitti. Ancak bu görevi uzun sürmedi ve işgal kuvvetlerinin yasama organını dağıtmasından (1920)sonra Ankara'ya geçerek orada açılan birinci TBMM'de çalışmaya başladı. Bursa düşmanın eline geçtiği günlerde (8 Eylül 1920) orada valiydi. Bursa'nın Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine TBMM'de ağır eleştirilere uğrayarak suçlandı. Ancak, Mustafa Kemal Paşa'nın araya girmesiyle yargılanması önlendi. Hacim Muhittin Bey Meclis'teki yerini 1920'den başlayarak 1950'ye kadar korudu ve bu arada 4 sayılı Konya ve Şark İstiklal Mahkemesine başkanlık etti (1922-1926). 1950'den sonra siyasi hayattan çekildi. 1965 yılında İzmir'de öldü.


Arabistanlı Lawrence'a tecavüz ettiği iddiası

İngiliz casusu T.E. Lawrence tarafından, Hacim Bey Deraa mutasarrıflığında bulunurken, kendisinin ırzına geçtiği iddia edilmiştir. Bu iddia Arabistanlı Lawrence filminde de yer almıştır. Hacim Bey'in oğlu Turgut Çarıklı, Babam Hacim Muhittin Çarıklı adlı kitabında işkence ve tecavüz iddialarını yalanlar. Turgut Çarıklı eserinde, Lawrence'ın tarif ettiği kişinin babasına hiç benzemediğini, bu iftirayı Havran'ı ayaklandırma konusundaki başarısızlığını mazur göstermek için atmış olabileceğini söyler.

Biyografi Konusu: Hacim Muhittin Çarıklı nereli hayatı kimdir.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
18 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Hacim Muhittin Çarıklı

(1881 Uşak-1965 İzmir), Yunan saldırısına karşı Ege Bölgesi'nde bir direniş hareketini başlatmak için toplanan Balıkesir ve Alaşehir kongrelerinin başkanı. İzmir İdadisi'ni ve Mülkiye Mektebi'ni (1904) bitirdi. Çeşitli yerlerde kaymakamlık yaptı. İzmir polis müdürlüğünde bulundu. I. Dünya Savaşı sırasında Havran mutasarrıflığına atandı. Buranın işgali üzerine İstanbul'a döndü. Ekim 1918'de Karesi (Balıkesir) mutasarrıfı oldu. İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali üzerine "Aydın Vilayeti Muaveneti Hayriye Cemiyeti" adıyla bir örgüt kurdu. Daha sonra Ege Bölgesi'nde ulusal savaşı başlatabilmek için Balıkesir ve Alaşehir kongrelerini topladı ve bu kongrelerin başkanlığını yaptı. Bu kongreler sonucu Batı Anadolu'da ilk Kuvayı Milliye örgütü kuruldu.Balıkesir ve Alaşehir kongrelerinden sonra Hacim Muhittin Bey, son Osmanlı Meclisi Mebusanı'na Karesi mebusu olarak girdi. Bu meclisin İngilizler tarafından dağıtılması üzerine Ankara'ya geçerek TBMM'ye katıldı. Mebusluk görevinde kalmak üzere Bursa valiliğine atandı. Bursa'nın Yunanlılar tarafından işgali üzerine yeniden TBMM'ye döndü, bu arada İstiklâl Mahkemesi üyeliği yaptı. 14 Mayıs 1950 tarihine dek TBMM'de Giresun milletvekili olarak bulundu. 1950 yılında siyasetten ayrılarak İzmir'e yerleşti ve burada öldü.

Benzer Konular

31 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Sanat tr
23 Haziran 2015 / Jumong Asker tr
23 Temmuz 2015 / Hera Spor tr
13 Eylül 2015 / Safi Müzik tr
26 Temmuz 2015 / Safi Siyaset tr