Arama

Abdal Musa

Güncelleme: 27 Mayıs 2015 Gösterim: 1.174 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
27 Mayıs 2015       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
ABDAL MUSA, Abdal Musa Sultan
da denir, Anadolu erenlerinden (XIV. yy.). Horasan erenleri ya da Rum abdallarının ileri gelenlerindendi. Azerbaycan’da (yanlış olarak Horasan'da diye bilinmektedir) Hoy kentinde doğdu. Osmanlı devletinin kuruluş döneminde (1299-1359) kırk erenle birlikte Anadolu'ya geldi Orhan Bey’in Bursa fethine katıldı ve yeniçeri örgütünün kuruluşuna yardımcı oldu. Sonra Teke iline (Antalya ve yöresi) gitti. Elmalı yakınında Tekeköyde yerleşti. Burada günümüzde de var olan zaviyeyi yaptırdı. En büyük hizmeti manevi gücü ile lürkmenlerin birleşmesine yardımcı olmasıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Abdal Musa'yı bektaşilerle birlikte aleviler de benimsemiştir. Bektaşiler, onu Hacı Bektaş Veli'nin halifesi saymakta ve bu tarikattaki on iki makam sıralamasında yer alan "ayakçı” makamını, "Abdal Musa postu” olarak anmaktadır. Aleviler de onun adına törenler düzenler ve kurbanlar keserler.
Abdal Musa'nın olduğu sanılan Bektaşi derleme ve cönklerindeki şiirlerin ona ait olmadığı anlaşılmıştır.
Abdal Musa velayetnamesl, yazarı ve yazılış tarihi belli değildir. Dil özelliklerine bakılarak XV. yy.'da yazıldığı ileri sürülüyor. Küçük bir yapıt olan Abdal Musa vetayetnamesi, Abdal Musa'nın doğumuyla başlar, Teke yöresine gelişi ve buralara yerleşmesi sırasında gösterdiği kerametler sıralandıktan sonra halifelerine icazet vererek onları çeşitli yerlere göndermesiyle sona erer. Velayetname’nırı bugüne kadar iki yazma nüshası görülmüş, ayrıca değişik zamanlarda iki kez yeni harflerle yayımlanmıştır. (-* Kayn.)

MsXLabs & Büyük L.

Biyografi Konusu: Abdal Musa nereli hayatı kimdir.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

13 Haziran 2012 / virtuecat Edebiyat tr
5 Haziran 2013 / ahmetseydi X-Sözlük
16 Ağustos 2012 / buz perisi Edebiyat tr
27 Mayıs 2015 / ahmetseydi X-Sözlük
27 Mayıs 2015 / ahmetseydi X-Sözlük