Arama

Yahyapaşazade Arslan Paşa

Güncelleme: 13 Temmuz 2016 Gösterim: 1.283 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
13 Temmuz 2016       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ARSLAN PAŞA

Yahyapaşazade, Türk beylerbeyi (? - Harsany, Peö yakınında, 1566). Mehmet Paşa’nın oğlu, Fatih Sultan Mehmet dönemi komutanlarından Yahya Paşa’nın torunu. Babasının Avus- turyalılar'ı yendiği Vertizo savaşı'na katıldı (1537); bu savaşın ardından Posega (Pojega) sancakbeyliğine atandı. Budin beylerbeyliğine kadar yükseldi (1564). Veszprem ve Tata kalelerinin AvusturyalIların eline geçmesinden sorumlu tutuldu; Kanuni Sultan Süleyman Harsany'deki ordugâhına geldiğinde idam edildi.

Sponsorlu Bağlantılar
Dedesi Yahya Paşa Fatih devri ileri gelenlerindendi. Babası Mehmed Paşa ise Macaristan savaşlarında bulunmuş, bir aralık, Budin ve Belgrad beylerbeyi olmuştu. Arslan Paşa 1537’de Payega sancak beyi oldu; sonra istolni-Belgrad (Stuhlweissenburg) sancak beyliğinde bulundu; 1564’te Budin beylerbeyi oldu.1566 Zigetvar seferinde bir sınır kalesinin düşman eline geçmesine sebep olduğu, verilen emirleri yerine getirmediği için sadrazam Sokullu Mehmed Paşanın emriyle idam edildi. Arslan Paşaya ölçüsüzlüğünden ötürü Deli lakabını takmışlardı.

Arslan Paşa, Yahyalılar denilen Yahya Paşa ailesine mensuptur. Arslan Paşa' nın büyükbabası Yahya Paşa, Anadolu ve Rumeli beylikleriyle vezirlikte bulunmuş, II. Bayezid' ın kızı ile evlenerek damat olmuştur. Arslan paşa' nın babası Yahyapaşazade Mehmet Paşa' da Habsburglara karşı mücadeleleri, serhatteki başarıları ve Vertizo Savaşı'yla ün kazanmıştır.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse & Derleme.

Biyografi Konusu: Yahyapaşazade Arslan Paşa nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀

Benzer Konular

25 Eylül 2007 / The Unique Siyaset tr
11 Mart 2009 / Harry Kewell Spor tr
15 Ocak 2009 / Kral_Aslan Spor tr
5 Ağustos 2012 / Mira Siyaset tr
10 Haziran 2015 / Jumong Basın/Magazin tr