Arama

Mütercim Rüştü Paşa / Rüşdî Paşa

Güncelleme: 5 Ağustos 2012 Gösterim: 2.465 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
5 Ağustos 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mütercim Rüştü Paşa / Rüşdî Paşa (1811 Ayandon - 1882 Manisa)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı sadrazamıdır. Sinoplu yoksul bir kayıkçının oğludur. İstanbul'a gelerek Asakiri Mansurei Muhammediye ordusuna girdi. Arapça, Farsça ve Fransızca öğrendi. Askerî nizamnameleri Fransızcadan Osmanlıcaya çevirmesi ona "Mütercim" takma adını kazandırdı. 1845'ten başlayarak üst düzeyde çeşitli askerî görevlerde bulundu. 1859'da ilk kez sadrazamlığa getirildi. Bundan sonra 1866, 1872 ve 1876 yıllarında üç kez daha sadrazam oldu. II. Abdülhamit'in tahta çıkmasından kısa bir süre sonra istifa etti. 1878'de beşinci kez sadrazamlığa getirildiyse de bu son sadrazamlığı yalnızca bir hafta sürdü. Siyasî yaşamının sona erdiğini ve İstanbul'da oturmasına olanak kalmadığını görerek kendi isteğiyle Manisa'ya çekildi. Abdülaziz'in ölümü dolayısıyla açılan davaya karıştırıldıysa da bir cezaya çarptırılmadı.

Biyografi Konusu: Mütercim Rüştü Paşa / Rüşdî Paşa nereli hayatı kimdir.
Annabeth - avatarı
Annabeth
Ziyaretçi
5 Ağustos 2012       Mesaj #2
Annabeth - avatarı
Ziyaretçi
Mütercim Rüştü Paşa (Rüşdî Paşa)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

On dokuzuncu yüzyılda yaşayan Osmanlı devlet adamlarındandır. 1811 yılında Sinop'un Ayandon köyünde doğdu. Hasan adında bir kayıkçının oğludur. Çocukluğunda âilesiyle İstanbul'a yerleştiğinden tahsiline burada başlayıp, devam etti. Yeniçeriliğin kaldırılmasından sonra Tophâne'de açılan Asâkir-i Muntazam taburuna girerek bir müddet sonra teğmen oldu. Bu arada özel öğretmenlerden ders alarak Arapça, Farsça ve Fransızca'yı öğrendi. Fransızca'yı bilmesinden dolayı Seraskerlik Dâiresinde, Nâmık Paşanın yanına verildiğinden "mütercim" lâkabı ile anılmaya başladı.


Yüzbaşılığı sırasında Trakya, Anadolu ve Suriye'de görevlerde bulunduktan sonra binbaşı, alay emini, kaymakam ve 1839'da miralay (albay) oldu. Redif kuvvetlerinin kuruluşu ile görevlendirildiği zaman ferik (tümgeneral) rütbesindeydi.
Yükselmesine devam eden Rüşdî Paşa, 1851'de seraskerliğe, çeşitli zamanlarda beş defâ seraskerlik, beş defâ sadrâzamlık makamına getirildi. Sultan Abdülaziz Hanın şehit edilmesi sırasında, sadrâzam olarak bulunuyordu. Hayâtı boyunca zor ve sorumluluk isteyen görevlerden devamlı kaçması, hal' olayında zorla bulunduğu düşüncesini akla getirmektedir. Sultan Murâd Han ve Sultan İkinci Abdülhamid Hanın ilk yıllarında sadârette kaldıktan sonra 1876?da görevinden istifâ ederek ayrıldı. Ali Suâvi olayından sonra istifâ eden Sâdık Paşanın yerine beşinci defâ sadârete getirildi. Fakat kabine kurarken bâzı şüpheli şahısların durumlarında ısrar etmesi ve Ali Suâvi taraftarlarını affettirmek için uğraşması sonucunda bir hafta sonra görevden alındı.

Manisa'da yerleşen Rüşdî Paşa, Sultan Abdülazîz'in şehit edilmesiyle ilgili olarak, İzmir'e götürülerek sorguya çekildi. Manisa'ya tekrar dönüp, 1882 yılında öldü. Hâtuniye Câmii bahçesine defnedildi.
Çalışkan, tedbirli, dürüst olduğu bildirilen Rüşdî Paşa, zor görevden kaçması, tehlikeli gelişmelerde hemen istifâ etmesiyle tanınır. Bu sebepten kısa sürelerle görevde kaldığı sadâret makâmında, devlet ve millet yararına faydalı işler yapamadı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

17 Temmuz 2015 / KisukE UraharA Siyaset tr
31 Ocak 2016 / KisukE UraharA Siyaset tr
4 Nisan 2010 / LaSalle Asker tr
29 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset tr
29 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset tr