Arama

İmre Nagy

Güncelleme: 26 Aralık 2015 Gösterim: 2.298 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
8 Mart 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
İmre Nagy
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

İmre Nagy (d. 7 Haziran 1896 – ö. [16 Haziran]] 1958), Macar siyasetçi, iki kere başbakan.
Nagi'nin ikinci başbakanlığı, Sovyetler tarafından desteklenmeyen hükümete karşı 1956'da girişilen başarısız Macaristan Ayaklanması'nın ardından Sovyet işgali ile bitmiştir. Vatana ihanet suçuyla yargılanan Nagy, iki yıl sonra asılarak idam edilmiştir.Macar başbakan sosyal demokratik devrim yapmaya çalışmış bunu istemeyen sovyetler başbakanı kaçırmış ve kurşuna dizmiştir.
Son düzenleyen _VICTORY_; 19 Temmuz 2013 10:28 Sebep: Başlık düzenlendi.
Biyografi Konusu: İmre Nagy nereli hayatı kimdir.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
19 Temmuz 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
İmre Nagy
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Imre Nagy (d. 7 Haziran 1896 – ö. 16 Haziran 1958), Macar siyasetçi, iki kere başbakan.
I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya Macaristan Ordusu saflarında çarpışırken esir olarak götürüldüğü Çarlık Rusyası'nda Bolşeviklerden etkilendi. Ekim Devrimi sonrasında Kızılordu'ya katıldı. 1921'de Macaristan'a döndü ve Komünist Parti'ye katıldı. 1930 yılında Sovyetler Birliği'ne geri döndü ve Komintern'de Macaristan temsilcisi olarak görev aldı.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Macaristan'ın Kızılordu tarafından Alman işgalinden kurtarılmasının ardından Macaristan'a döndü ve kurulan hükümette Tarım Bakanı oldu. 1947-1949 yılları arasında Macar Ulusal Meclisi sözcülüğü görevini üstlendi.
SSCB lideri Stalin'in ölümünden kısa bir süre sonra Temmuz 1953'te Başbakanlığa getirildi. Siyasi baskıları yumuşatarak bazı ekonomik reformlara girişen Nagy, Moskova'nın desteğini yitirince 18 Nisan 1955 tarihinde Macaristan İşçi Partisi Merkez Komitesi tarafından görevinden alındı ve partiden atıldı.
1956 yılında CIA tarafından da desteklenen Macar Devrimi'nın ardından, direnişçiler tarafından Başbakanlık makamına getirildi. Tek parti yönetiminin sona erdiğini açıkladı. 1 Kasım'da Varşova Paktı'ndan ayrılma kararını açıklayarak Birleşmiş Milletler aracılığıyla büyük devletlerin korumasını istedi.
Bu gelişmeler üzerine Sovyet Kızılordu birlikleri Budapeşte'yi işgal etti; Nagy Yugoslavya'nın Budapeşte'deki büyükelçiliğine sığınırken, reformcu önderlerin çoğu tutuklandı. Sovyet birliklerine karşı silahlı direniş bir gecede kırıldı. İşçilerin başlattığı genel grevin ve direnişin Sovyet tankları tarafından sona erdirilmesi ise birkaç haftayı aldı. Düzenin sağlanmasından sonra geniş çaplı tutuklamalara girişildi. Bu arada 150 bin kadar Macar yurtdışına kaçtı.
Sovyet tanklarının işgal ettiği Macaristan'da işbirlikçi Macar askeri hakimler tarafından "Vatana İhanet" suçuyla yargılanan Nagy, iki yıl sonra asılarak idam edildi.

Son düzenleyen Safi; 26 Aralık 2015 18:39
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
19 Temmuz 2013       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
İmre Nagy
MsXLabs.org &
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(1896 Kaposvar-1958 Budapeşte), Macar devlet adamı. Yoksul bir köylü ailesinin çocuğuydu. Genç yaşta komünist oldu. 1919'da Bela Kun'un önderliğinde gerçekleştirilen kısa süreli devrim başarısızlığa uğrayınca Sovyetler Birliği'ne göç etti. 1945'te Macaristan'a döndü ve savaş sonrası hükümette tarım bakanı oldu. 1953'te başbakanlığa atandı. Özellikle tarım alanında, liberalleştirici önlemleriyle popüler oldu. 1955'te Mâthyás Rákosi tarafından görevinden uzaklaştırıldı. 23 Ekim 1956'da ortaya çıkan Macar ayaklanmasından sonra tekrar başbakanlığa getirildi. Sovyet müdahalesine karşı çıktı ve Sovyet birlikleri Budapeşte'ye girince Yugoslav elçiliğine sığındı. Kendisine dokunulmayacağı sözü üzerine evine gittikten bir süre sonra tutuklandı. Önce Romanya'ya götürüldü. Daha sonra gizli duruşması yapıldı ve suçlu bulundu. 17 Haziran 1958'de Macar Haber Ajansı, Nagy'nin idam edildiğini duyurdu. 1989'da Macar yönetimi, itibarının iade edildiğini açıkladı. Haziran 1989'da büyük bir resmî törenle yeniden toprağa verildi.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Aralık 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
İmre Nagy


Ad:  İmre Nagy.jpg
Gösterim: 289
Boyut:  109.1 KB

Benzer Konular

23 Ağustos 2015 / kompetankedi Siyaset ww