Arama

Oturan Boğa (Sitting Bull)

Güncelleme: 12 Aralık 2016 Gösterim: 10.706 Cevap: 1
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
15 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

Oturan Boğa

Ad:  Oturan Boğa (Sitting Bull)1.jpg
Gösterim: 867
Boyut:  45.9 KB

İngilizce SİTTİNG BULL, Yerli adı TATANKA İYOTAKE
Sponsorlu Bağlantılar
(d. y. 1831, Grand Irmağı yakınları, Dakota Toprakları - Ö.15 Aralık 1890, Grand Irmağı kıyısı, Güney Dakota, ABD),
Titan Dakotalarının reisi.

Beyazların saldırıları karşısında Büyük Ovalar’da yaşayan bütün Dakota kabilelerini yönetimi altında birleştirmiştir.
Göçebe ve savaşçı bir kabile olan Hunkpapa Dakotalanndandır. Genç yaşta Güçlü Yürek savaşçılarının önderi oldu. Ardından kabilenin refahıyla ilgilenen bir grup olan Sessiz Yiyenlere katıldı. Dakotaların av alanının batıya, Şoşon, Crow ve Assinibo Yerlilerinin bölgesine doğru genişlemesine yardımcı oldu. Beyazlarla ilk kez Haziran 1863’te, “Minnesota Katliamından sonra ABD ordusunun Santi Dakotalarına karşı misillemeye girişmesi üzerine başlayan çarpışmalarda karşı karşıya kaldı. Sonraki beş yıl boyunca Dakotaların avlanma alanlarına saldıran ABD ordusuyla sık sık çatışmaya girdi. Cesareti ve bilgeliği sayesinde yaklaşık 1867’de bütün Dakota halkının reisi durumuna geldi.

1870’lerde Black Hills’de altın bulununca yöreye hücum eden beyazlar, II. Laramie Kalesi Antlaşması (1868) uyarınca Yerlilere bırakılan toprakları istila ettiler. 1875’in sonlarında Dakotalara, 31 Ocak 1876 tarihine değin kendilerine ayrılan alanlara yerleşmezlerse ABD’nin düşmani sayılacakları bildirildi. Bu emre uymayı reddeden Oturan Boğa, General George Crook Mart 1876’da Yerlilere karşı harekete geçince, Dakotaları, Şayenleri ve Arapahoların bir bölümünü ABD birliklerine karşı savaşmak üzere Montana Topraklarındaki kampında topladı. 17 Haziran’daki Rosebud Çarpışmasının sonunda Crook’un birlikleri geri çekilmek zorunda kaldı.

Bu çarpışmanın ardından, bütün Yerli kabileleri kamplarını Little Bighorn Irmağı vadisine taşıdı. 25 Haziran’da Little Bighorn’daki Yerlilere karşı saldırıya geçen George Armstrong Custer yenilgiye uğradı ve komutasındaki bütün askerler öldürüldü. Dakotalar bu çarpışmayı kazandılarsa da, beyazların hızla yayılması karşısında başlıca geçim kaynaklan olan buffaloların soyu tükenmeye başlayınca yaşamlarını sürdüremez hale geldiler. Sonunda birçok Dakota açlık karşısında teslim oldu. Oturan Boğa Mayıs 1877’de adamlarıyla birlikte Kanada sınınnı geçtiyse de artan baskılar karşısında 1881’de teslim olmak zorunda kaldı. 1883’ten sonra Standing Rock’ta yaşamaya başladı ve 1885’te Buffalo Bili olarak tanınan William Cody’ nin düzenlediği Vahşi Batı gösterisine katılarak dünya çapında ün kazandı.

1889’dan sonra Dakotalar arasında beyazlan yok edip eski gelenekleri yeniden kuracak bir kurtarıcının geleceğini telkin eden “Hayalet Dansı” yaygınlaşmaya başladı. Bunun Dakotaları yeniden ayaklanmaya yönelteceğinden korkan ABD yetkilileri elebaşlarını yakalamak için Yerli polisini ve askerleri harekete geçirdi. Oturan Boğa kendisini yakalayanlar tarafından öldürüldü ve Yates Kalesi’ne gömüldü. Cesedi 1953’te Güney Dakota’daki Mobridge’e taşındı ve mezarına granit bir sütun dikildi.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Aralık 2016 17:04
Biyografi Konusu: Oturan Boğa (Sitting Bull) nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Oturan Boğa
Ad:  Oturan Boğa (Sitting Bull)2.jpg
Gösterim: 1466
Boyut:  54.2 KB

(Yerli dilinde: Tȟatȟáŋka Íyotake, Sitting Bull)
Sponsorlu Bağlantılar
(1831-15 Aralık, 1890)
ABD ordularına karşı savaşan son Yerli kabile şefidir.

Sioux (Lakota) kabilesinin reisi ve 25 Haziran 1876'de 7. Amerikan Süvari Birliği'ni yenen 3.500 savaşçının lideridir.
Soykırım korkusuyla kabilesini Kanada'ya göç ettirmiş ve 1881'e kadar orada yaşamıştır. Montana'daki bir ABD birliğine saldırınca yakalanmış, ancak Amerikan hükümeti tarafından affedilmiştir.

Hayatının geri kalan kısmını, Vahşi Batı Sirki ile dolaşarak geçirmiştir. Büyük ilgi odağı olan Oturan Boğa, seyircilere kendi dilinde küfür ederken, halk kendisine gülmüştür.

Aslında alakası olmadığı halde Hayalet Dansı hareketinin liderliği ile suçlanmış ve kendisini tutuklamaya gelen polisle çatışarak hayatını kaybetmiştir.

Oturan Boga'nin beyazlar uzerine yaptigi bir konusmadan kesit
"...sahip olma istegi onlarda bir hastalik olmus. Bu insanlar, zenginlerin bozabilecegi ama fakirlerin bozamiyacagi birçok kural koymuslar. Yönetici olan zenginleri güçlendirmek için fakirlerle güçsüzlerden vergiler aliyorlar. Bizim annemizin, topragin, kendilerinin oldugunu söylüyor, komsularini çitler yaparak kendilerinden uzaklastiryorlar; topragi binalariyla ve diger süprüntüleriyle çirkinlestiryorlar. Bu ulus, baharda yatagindan tasarak, yoluna çikan herseyi yokeden bir irmaga benziyor..."

Oglalalarin Reisi Oturan Boga

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Aralık 2016 17:05

Benzer Konular

30 Mayıs 2016 / Kral_Aslan Spor
19 Ağustos 2008 / The Unique Burçlar
15 Şubat 2012 / godmin Genel Mesajlar
4 Mart 2009 / The Unique Taslak Konular