Arama

Mata Hari

Güncelleme: 14 Ekim 2016 Gösterim: 17.424 Cevap: 4
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
26 Kasım 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı

Mata Hari

Ad:  Mata Hari6.jpg
Gösterim: 4744
Boyut:  59.1 KB

asıl adı MARGARETHA GEERTRUİDA MACLEOD, de ZELLE
Sponsorlu Bağlantılar
(d. 7 Ağustos 1876, Leeuwarden, Hollanda - ö. 15 Ekim 1917, Vincennes, Paris yakınları, Fransa)
dansçı ve ajan

I. Dünya Savaşı’nda Almanya adına casusluk yaptığı savıyla Fransızlarca kurşuna dizilmiştir.
Varlıklı bir şapkacının kızı olan Mata Hari, Leiden’deki bir öğretmen okulunda okudu. 1895’te Hollanda’nın sömürge ordusunda görevli bir subayla evlendi. 1897’den 1902’ye değin Cava ve Sumatra’da yaşadı. Avrupa’ya döndükten sonra kocasından ayrıldı. 1905’te Paris’te Lady MacLeod adıyla profesyonel dansçılığa başladı. Kısa süre sonra da Mata Hari takma adını aldı (sözlük anlamı “günün gözü” olan bu adm, Malay dilinde güneş anlamına geldiği söylenir). Üstünkörü bildiği Doğu Hint danslanyla ve seyircinin önüne neredeyse çırılçıplak çıkışıyla Paris’te ve öteki büyük kentlerde bir anda ünlendi. Yaşamı boyunca çoğu subay olmak üzere çok sayıda âşığı oldu.
Ad:  Mata Hari5.jpg
Gösterim: 1071
Boyut:  42.5 KB

Mata Hari’nin casusluğuyla ilgili gerçekler hâlâ aydınlığa kavuşmamıştır. Bir anlatıma göre, 1916 ilkbaharında Lahey’de bulunduğu sırada bir Alman konsolosu ona Fransa’ ya yapacağı gezi sırasında elde edeceği bilgiler için para vermeyi önerdi. Mata Hari de Fransızlarca tutuklandıktan sonra, Alman gizli servisine yalnızca eskimiş bazı bilgiler verdiğini kabul etti.

Kendi anlatımına göre Mata Hari, Alman işgali altındaki Belçika’da Fransız casusu olarak çalışmayı kabul etmiş, Fransız gizli servisine, daha önce Almanlarla anlaştığını söylemeyi gereksiz bulmuştu. Gene kendi anlatımına göre, bu olayın ardından İngiltere’deki Cumberland Düklüğü’nün de vârisi olan Braunschweig-Lüneburg dükü Ernst August’un (II) İtilaf kuvvetlerine yardımını sağlamayı amaçlamıştı.

Anlaşıldığına göre, İngiliz kaynakları Fransız gizli servisine Mata Hari’nin Lahey’deki Alman görevlisiyle görüştüğünü bildirmişlerdi. Bunun üzerine Fransızların Mata Hari’nin iki yanlı davrandığına ilişkin kuşkuları iyice artmıştı. 13 Şubat 1917’de Paris’te tutuklanarak hapse atılan Mata Hari 24-25 Temmuz 1917’de askeri mahkemede yargılandı ve ölüme mahkûm edildi; 15 Ekim’de de kurşuna dizilerek öldürüldü.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2016 23:54
Biyografi Konusu: Mata Hari nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mart 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mata Hari
Ad:  Mata Hari1.jpg
Gösterim: 962
Boyut:  38.8 KB

Dansçı ve dünya tarihinin en ünlü kadın ajanı.
Sponsorlu Bağlantılar

Gerçek adı Endonezcede 'Şafağın Gözü' anlamına gelen Margaretha Geetruide Zelle'dir. I. Dünya Savaşı yıllarında Almanlar hesabına çalıştığı için Fransızlar tarafından idam edilmiş, sansasyonel hayatı nedeniyle büyük ilgi görmüştür.

7 Ağustos 1876'da Hollanda'nın Leeuwarden kentinde dünyaya geldi. Babası şapka imalatçısıydı. Bir dönem sonra ekonomik durumları bozuldu. Manastırda eğitim gören Mata Hari, 19 yaşındayken babası iflas etti. Bu zor olayın ardından Hari, gazete ilanı aracılığıyla Hollandalı Binbaşı Rudolf ‘Jonny’ Macleod ile tanıştı ve çift kısa bir süre sonra evlendi. Bu evlilikten Norman adında bir oğlu ve Non isimli bir kızı oldu. Kendisinden 20 yaş büyük olan eşinin görevi dolayısıyla önce Amsterdam'da ardından da Java adasında bulundu. Bir Hint adasında olmanın tüm kültürel etkisini yaşayan Hari burada dansa merak sardı. Java adasından döndükten sonra Macleod'la olan evliliği kocasının alkol düşkünlüğü ve pavyon merakı yüzünden çatırdamaya başlayan Zelle, boşanma kararı verdi. Ardından Paris'e yerleşti. İçindeki dans tutkusu Paris'te hayat bulmuştu ve Mata Hari hayatını dans ederek kazanmaya başladı. Kısa sürede meşhur olan, sahne aldığı klüplerde azımsanmayacak bir hayran kitlesi kazanan Zelle'nin ünü sonunda Paris sınırları dışına taştı ve Londra, Viyana, Berlin, Roma gibi Avrupa'nın önemli şehirlerinde telaffuz edilmeye başlandı.

Kendisini izlemeye gelenler arasında sadece sanatseverler değil, toplumun tüm kesimlerinden seçkin bir topluluk da oluyordu. Siyasetçiler, devlet başkanları ve bakanlar da Hari'nin sahne performansına hayrandı. Bu dönemde oldukça önemli kişilerle tanışma fırsatı bulan dansçının sosyal hayatı gittikçe zenginleşiyor ve çevresi genişliyordu. Bunun üzerine Almanlar Hari'yi kendi saflarına alıp casus olarak çalıştırmak üzere eğitmeye karar verdiler. Ardından Hari, Alman Gizli Servisi'ne katıldı ve I. Dünya Savaşı'ndan birkaç yıl önce Almanya'nın Löerrach şehrindeki Espionaj Okulu'nda casusluk üzerine eğitim gördü. Alman Gizli Servisi'ndeki kod numarası H21 olan dansçı, 1915'te tekrar Paris'e döndü. Fransa karşı casusluk teşkilatı bir süre sonra onun Almanlar için çalıştığını anlayacak ve çift taraflı çalışma teklifinde bulunacaklardı. Hari teklifi kabul etmiş göründü ancak Fransızlar ona güvenmiyordu. Onu denemek için Belçika'ya göndermeye karar verdiler. Mata Hari orda altı Fransız ajanla birlikte çalışacaktı.

Aradan 2 hafta geçtikten sonra, Hari'nin bağlantıda olduğu bu altı ajanın tamamı Almanlar tarafından yakalandı ve kurşuna dizildi. Bu olayın ardından ünlü dansçıya güvenilemeyeceği kanıtlanmış oldu. Hem Almanların hem de Fransızların güvenini kaybeden Hari, yeniden Fransa'ya döndü ancak Fransız cephesinde gerçekleşen tüm olumsuz olaylardan sorumlu tutulmaya başlandı. Tüm yenilgilerin suçu onun üzerine atılıyordu ancak yine de Fransa ve Hollanda hükümetlerinde tanıdığı nüfuz sahibi kişilerin yardımlarıyla hazırlanan tuzaklardan kurtulmayı başarıyordu. Hari o dönemde Fransız, İngiliz, Rus subay ve devlet adamlarından topladığı çok gizli askerî bilgileri, kızına yazılmış olarak görülen şifreli özel mektuplarla Paris'ten Almanlar'a ulaştırıyordu. Yine de bu süreç çok uzun süremeyeceğe benziyordu ve ünlü dansçı Alman askerî ve denizcilik istihbarat başkanlarıyla toplantılara katıldığı Madrid'den Paris'e döndükten hemen sonra, 13 Şubat 1917'de tutuklandı.

Yapılan araştırmalarda evinde bulunan ve Alman Gizli Servisi'nden aldığı doğrulanmasa da miktarı şüphe uyandıran 30.000 marklık senet başına bela açtı. Bu parayla ilgili olarak mahkemeye "Hediye aldım" açıklaması yapan Hari'nin savunması inandırıcı bulunmadı ve Fransızlar onu idama mahkum ettiler. İdama giderken soğukkanlı olduğu gözlenen Mata Hari'nin son sözlerinden biri de "Bu Fransızlar beni öldürmekle ne kazanacaklar, savaşı mı kazanacaklar?" cümlesidir. Ünlü dansçı ve ajan, 15 Ekim 1917'de kurşuna dizilirken gözlerini bağlatmayarak bir cesaret ve soğukkanlılık örneği göstermişti. 15 askerin görevli olduğu idamda Hari'ye sadece bir asker ateş edebildi.

Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2016 23:55
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #3
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Mata Hari2.jpg
Gösterim: 1043
Boyut:  39.6 KB
Mata Hari
Dünya tarihinin en ünlü kadın ajanı olan Mata Hari'nin pek bilinmeyen talihsiz bir yaşam öyküsü vardır. Mata Hari aslında onun kod ismiydi. Asıl adı Margarita Gertrud'du. 7 Ağustos 1871'de Hollanda'da dünyaya geldi. Babası Hollandalı Aolam Zelle, annesi ise bir Japon'du. Henüz dört yaşındayken babasını kaybetti. Annesi onu Budist mabetlerinde 'Bayador' denilen oryantal dansöz olarak yetiştirdi. 15 yaşında bir festivale katılmak için gittiği Burma'da hayatını değiştirecek bir İngilizle tanıştı.

Campell Mackleod. Bu adam Java'daki İngiliz kolonisinde subaydı. Mata Hari, Mackleod ile evlenip oraya yerleşti. Önceleri mutluydular. Bir bebekleri olmuştu. İlk günlerde karısına çok iyi davranan Macleod, bir süre sonra kendisini içkiye verdi.

Bir süre sonra Mata Hari, günümüzde de kadınların en büyük dertlerinden birisi olan dayağa maruz kalmaya başladı. Ama Mata Hari'yi sarsan asıl büyük olay, evden kovdukları bir bahçıvanın bebeklerini zehirleyerek öldürmesi oldu. Bebeğini de kaybeden Mata Hari, acı dolu hayatına daha fazla dayanamayarak doğduğu topraklara döndü. Bir süre sonra kader onu Paris'e sürükledi. Hint dansözü olarak Paris gecelerini renklendirmeye başladı. Güzelliği ve Doğu mistisizminden izler taşıyan erotik dansıyla kısa sürede bir hayran kitlesi oluşturdu çevresinde. Parayı esirgemeyen her erkeğe kalbinin kapılarını açmakta tereddüt göstermiyordu.

İki yıl sonra Berlin'de önce bir Alman generalinin ardından bir Alman prensiyle ilişkiye girdi. Bu ilişkiler sonucunda Alman istihbaratına girdi. Roma, Viyana, Madrit, Londra'da neredeyse çırılçıplak gerçekleştirdiği danslarıyla bu şehirlerin erkeklerinin gözdesi haline geldi. Almanlar'ın ona verdiği görevler daha çok güzelliğine vurulan kişilerden bilgi sızdırmaktı. En büyük casusluk başarısı ise Chenin des Dames cephesindeki Fransız planlarını elde etmesi olmuştu. Paris ve Berlin arasında mekik dokuması bir süre sonra Fransızlar'ın dikkatini çekti. Zaferinden dolayı onu tebrik eden bir Alman telgrafı Fransızlar'ın eline geçti. Aleyhinde kesin bir delil bulunmasa da ülkeyi terk etmesi için kendisine uyarıda bulunuldu. Bir süre sonra Fransızlar hesabına casusluk yapmak üzere istihbarata gönüllü yazıldı. Alman generali Bisring'i kandırmak için Belçika'ya gönderildi. Kendisine yardımcı olarak verilen 6 ajanı ihbar ederek, kurşuna dizilmelerine neden oldu. O, çift taraflı çalışan bir ajandı. Ancak Almanlar'ın Paris'e gitmesi için kendisine çektikleri şifreli telgraf Fransızlar'ın eline geçti. Paris'e iner inmez tutuklandı.

Mahkemesi sırasında Mata Hari, birçok itirafta bulundu. Şu sözleri casusluk tarihine geçmiştir: 'Aldığım paraların hepsi benim güzelliğimin karşılığıdır, yoksa bir casusa bu kadar büyük bir fiyat biçilemez.'

Mahkeme sırasında avukatı idamı geciktirmek için hamile olduğunu söylemek istedi. Ancak o, bu teklifi kabul etmedi. St. Lazar Hapishanesi'nin avlusunda kurşuna dizilirken gözlerini bağlatmadı. Ölüme de yıllar önce kendisini döven kocasından ayrılırken yaptığı gibi cesaretle gitti.
Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2016 23:55
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Ocak 2014       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Mata Hari4.jpg
Gösterim: 1425
Boyut:  68.5 KB
Mata Hari

(1876 Leeuwarden - 1917 Vincennes/Paris)

Asıl adı Margaretha Geertruida Zelle'dir. 1895'te Hollanda sömürge ordusunda subay olan, kırkını aşkın Campbell MacLeod ile evlendi. Kocasının kumar borçlarını ödeyebilmesi için hayranlarından şantajla para almaya başladı. 1897-1902 yılları arasında kocasıyla Java ve Sumatra'da yaşadı. Avrupa'ya döndükten sonra kocasından ayrılarak 1905'te Paris'e yerleşti. Lady MacLeod adı altında dansözlük yapmaya başladı. Bir süre sonra "şafağın gözü" anlamına gelen "Mata Hari" adını benimsedi.

İnce uzun boyu, kara gözleri ve kara saçlarıyla birçok hayran topladı. Birçoğu subay olan sayısız âşığı oldu. I. Dünya Savaşı'ndan önce Paris, Berlin, Viyana, Roma ve Londra'da sahneye çıktı ve ünü yayıldı. Siyasîlere ve hükümet üyelerine özel erotik dans programları düzenledi. 13 Şubat 1917'de Paris'te tutuklandı, Almanya adına casusluk yaptığı iddiasıyla askerî mahkemede yargılandı ve kurşuna dizildi. Gerçekten casus olup olmadığı günümüze dek aydınlığa kavuşmadı. Mata Hari'nin ölümü üzerinden bunca yıl geçmesine karşın, Fransız hükümeti, mahkemeyle ilgili resmî belgeleri açıklamayı reddetmektedir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2016 23:56
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Aralık 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Mata Hari3.jpg
Gösterim: 1043
Boyut:  50.4 KB

Mata Hari
Margaretha Geertruida "Margreet" MacLeod Zelle

(7 Ağustos 1876 – 15 Ekim 1917)

1876'da Hollanda'da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mata Hari'nin gerçek ismi Margareta Zelle'dir. Ailesi tarafından rahibe okuluna gönderilen Mata Hari belli bir süre buruda okuduktan sonra bir İskoç kaptana âşık oldu ve onunla evlendi. Doğu Hint Adaları'na kocasıyla birlikte giden Zelle, daha sonra ondan boşandı. Gizemli Doğu Hint danslarını kullanarak Mata Hari (Cava dilinde 'Şafağın Gözü' anlamına geliyordu) olarak anılmasına yol açan ünü elde etti. Pekçok hükümet yetkilisi onun danslarını izliyor ve o da bu sayede önemli isimlerle ilişki kuruyordu.

I. Dünya Savaşı sırasında Almanlar onu kadrolarına aldılar. Fransa karşı casusluk teşkilatı bir süre sonra onun Almanlar hesabına çalıştığını anladı. Fransızlar Zelle'ye iki taraflı çalışması teklifinde bulundular. Zelle de bunu kabul etmiş göründü, ancak Fransızlar ona güvenmiyordu. Bu yüzden Mata Hari'yi denemek için Belçika'ya altı Fransız ajanla ilişki kurması için gönderdiler. On beş gün içinde bu altı ajanın tamamı da Almanlar tarafından yakalandı ve kurşuna dizildi. Bu olay, altı ajanın hayatına malolsa da hiçbir zaman Mata Hari'ye güvenilmeyeceğini göstermesi bakımından önemliydi.

Hari, Almanlar tarafından da artık benimsenmediği için Fransa'ya dönmek zorunda kaldı. Fransızlar cephelerdeki yenilgilerini bu kadının üzerine attılar. Oysa Zelle'nin daha sonra kendisini dünyanın en ünlü casuslarından biri haline getirecek kadar önemli biri olmadığı söyleniyordu. Fransızlar propagandalarından vazgeçmediler ve 1917 yılında Hari'yi kurşuna dizdiler.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2016 23:57

Benzer Konular

1 Şubat 2009 / careless_WhispeR Spor ww
2 Aralık 2015 / TiglonBoYs Spor ww