Arama

Oliver Cromwell

Güncelleme: 10 Mayıs 2011 Gösterim: 9.692 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Oliver CROMWVELL (1599–1658)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

İngiliz tarihinin en önemli adlarından biri olan Oli­ver Cromwell, İç Savaş'ta Kral I. Charles'a karşı ayaklanan parlamento yanlılarının önderlerindendi. Kralın idam edilmesinden sonra ülkenin en yetkili yöneti­cisi oldu.


Ad:  Oliver_Cromwell.jpg
Gösterim: 373
Boyut:  28.9 KB

Cromwell Huntingdon'da doğdu ve Cambridge Üniversitesi'nde okudu. Bir süre dayı­sından miras kalan toprakları yönetti. 1628'de Huntingdon'dan, 1640'ta da Cambridge'den parlamento üyeliğine seçildi. Dine bağlı olan Cromwell koyu bir Püriten'di. Tanrının, isteklerini yeryüzünde ye­rine getirmek için kendisini seçtiğine, bu nedenle var gücüyle bunları gerçekleştirmek için çalışması gerektiğine inanıyordu. Öteki Püritenler gibi kilise ve parlamentoda reform yapılması görüşünü destekledi.
1642'de İngiliz İç Savaşı çıkınca bir asker olarak yetişmemiş olmasına karşın, Cromwell İngiltere'nin doğusundaki kontluklarda parla­mentoyu savunmak için savaşacak süvari bir­likleri kurdu. 1644'te, kralın yeğeni Prens Rupert'in bozguna uğratıldığı Marston Moor Savaşı'na korgeneral olarak katıldı ve yete­nekli bir askeri önder olduğunu gösterdi. Sonraki yıl kralın kuvvetleri Naseby'de yenil­diğinde, tüm parlamento ordularının komu­tan yardımcısı Cromwell'di. Parlamentonun kurulmasını kararlaştırdığı "Yeni Model Or­du"yu örgütlemeyi üstlenen Cromwell, asker­lerin erdemli, dürüst, dindar olmaları ve uğruna savaştıkları davaya inanmaları gerek­tiğini savunuyordu. Savaşın son çarpışmasın­da İskoçlar'ı Preston'da bozguna uğratan orduya komuta eden Cromwell, bundan bir­kaç ay sonra I. Charles'ı yargılayan Yüksek Adalet Divanı'nın 135 üyesi arasında yer aldı ve kendini savunmayı reddeden kralın ölüm kararını imzaladı.
Cromwell cumhuriyetin ilanından sonra kurulan Devlet Konseyi'nin ilk başkanı oldu. Cumhuriyetin ilk yılları İrlanda ve İskoçya' daki kral yanlılarıyla savaşarak geçti. Nisan 1649'dan başlayarak bir yıl boyunca başko­mutan olarak İrlanda'da bulunan Cromwell bu süre içinde İrlandalılar'ı boyun eğmeye zorladı. Drogheda ve Wexford kentlerini savunan İrlandalı askerlerin tümünü, teslim olmalarına karşın öldürttü. 1650 Eylül'ünde İskoçlar Dunbar Savaşı'nda bozguna uğradı­lar, ama İç Savaş ancak sonraki yılın eylül ayında, krallık ordusunun VVorcester'da ye­nilgiye uğratılmasıyla kesin olarak son buldu.
Cromwell yaşamının geri kalan bölümün­de, tasarladığı toplumsal reformları barış için­de gerçekleştirmeyi umuyordu. Ne var ki, parlamentoya güvenmiyor, ilk kez kralsız yönetilen İngiltere'de yeni siyasal çözümler arıyordu. 1653'te parlamentoyu dağıttı. Ken­disine danışmanlık yapacak bir meclis atadı, ama bu meclisle de anlaşmazlığa düştü ve ölümüne kadar beş yıl süreyle ülkeyi tek başına yönetti. Dış ilişkileri ustalıkla ele aldı. İngiliz ordusunu ve donanmasını geliştirdi. Onun döneminde İngiliz donanması Hollan­da ve İspanya donanmaları karşısında üstün­lük elde etti.
CromweH'in kişiliğine ilişkin farklı görüşler olmasına karşın, başarılı bir kumandan ve üstün yetenekli bir yönetici olduğunda birleşilir. Yalnızca Katolik Kilisesi'nin görüşlerini yasakladı. Yahudiler'in 200 yıllık bir yasakla­madan sonra İngiltere'ye geri dönmesine ise izin verdi.
3 Eylül 1658 günü ölen Cromwell Westminster Abbey'e gömüldü. Kral II. Charles tahta çıktıktan sonra, I. Charles'ın idamının yıldönümü olan 30 Ocak 1661'de, Cromwell' in mezardan çıkarılan cesedi suçluların idam edildiği Tyburn'de darağacına asıldı.

Biyografi Konusu: Oliver Cromwell nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
5 Mart 2010       Mesaj #2
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Annesi tarafindan Tudor hanedani sirasinda devletin bas idareciligini yapmis reformcu Thomas Cromwell'e dayanir. Oliver Cromwell 1599da ulkenin dogusunda bulunan Hauntigton sehrinde iyi taninmis bir ciftlik sahibi aileye dogmustur. Yuksek tahsilini Cambridge Universitesi'nde yapmistir. Ingiliz devletinin resmi Protestant mezhebi disinda daha koyu dinsel ve yasama kaidelerine uymaya calisan Puritan mezhebine bagli olup cok dindar bir kisi idi. Ingiliz hukumeti tarafindan din muhalifleri olarak devamli sikistirildiklari icin genc Oliver Cromwell Amerika'ya goc etmeye karar vermisti ama krallik Puritanlarin goc etmesini yasaklayinca ailesi yaninda kaldi. 1620de Elizabeth Bourcier ile evlendi.
1628 yilinda hayatinin yonunu degistiren bir olay olarak Londra Parlementosu'na mebus olarak secildi. Bu Parlamento'da ozel siyah fakat tam uymayan sade giysileri ile ve yaptigi konusmalarda ki gosterdigi hareretili basitlik ve belagat oldu. Fakat bu Parlemento 1629de feshedilid. Cromwell babasinin ciftligine cekilip cok dinsel inanis gosteren bir kirsal gentilmen olarak yasamaya basladi. 1640da sonradan Uzun Parlamento adi verilecek Parlemento'ya Cambridge Universitesi mebusu olarak secildi. Bu Parlemento'da papalik ve krallik konularinda yaptigi cok telin edici konusmalarala tanindi. Ingiliz Krali I. Charles tarafindan yapilan yuksek harcamalari karsilama icin vergi artirma gerefgiyle cagrilmis olan bu Parlemento kralin istedigi vergileri artirmayi kabul etmedigi icin krala karsi dustu ve Ocak 1642de Parlamento ile Kral I. Charles'in cekismeleri bir Ic Savas'a donustu. Ulke Parlemento taraftari ve Kral taraftari olarak ikiye ayrildi. Oliver Cromwell bu resmi Protestan mezhebi episkoplizm ve o mezhebin basi olan kralin aleyhinde olan gelismeleri Allahin inanmazlara karsi gonderdigi bir isaret olarak kabul etmekteydi ve bu cekismede Allahin yegledigi Puritanlarin bu mucadelede galip cikacagina inanmisti.
Sponsorlu Bağlantılar
Bir gentilmen-ciftci olarak ve kirsal bir alanda yuksek tabakadan bir kisi olarak Oliver Cromwell ciftliginde calisanlara Parlemento tarfindan kurulan yeni orduya yazilmalari izini vermisti. Kendisi de Parlemento hizmetinde subay olarak askerlige baslamisti.
Siyaset yaşamı bir çok çelişki ile doludur. Kurmuş olduğu parlamentoyu askerlere verdiği emirle dağıttırmış, dinde inanç özgürlüğünü savunurken, dine hakaret edenlere işkence uygulanmasına izin vermiştir.
İrlanda'ya yaptığı bir seferden sonra Cromwell'in sağlık durumu kötülemiş, en sevdiği kızı Elizabeth'in kanserden öldüğü Ağustos1658'de sıtmaya yakalanmış ve 3 Eylül'de Whitehall'da ölmüştür. Naaşı 10 Kasım'da gizlice Westminster Abbey'ye getirilerek toprağa verilmiş; 13 gün sonra da devlet töreni yapılmıştır.
Son düzenleyen Safi; 30 Aralık 2015 00:38
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
10 Mayıs 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Oliver Cromwell

(1599 Huntingdon-1658 Londra), 17. yüzyıl İngiliz burjuva devriminin önderlerinden ve devrimin üçüncü evresini oluşturan Cumhuriyet ve Protectorat döneminin yöneticisi. Bir parlamento üyesi olan Cromwell, I. Charles'a karşı gelişen Püriten muhalefeti içinde yer aldı. İç Savaş sırasında, strateji ve liderlik konularındaki yetkinliğiyle dikkat çekti. Doğudaki parlamento yanlısı güçleri örgütledi ve şövalyeleriyle birlikte Marston Moor Zaferi'ni kazandı (1644). Naseby yakınlarında Charles'ın ordusunu bozguna uğratan (1645) Yeni Ordu'yu kurdu. Preston'da da İskoçyalıları yendi (1648). Cromwell'in politik gücü, Presbiteryenlerin parlamentodan tasfiye edilmesiyle (1648) iyice arttı. I. Charles'ın yargılanmasına ve sonra da idam edilmesine de Cromwell karar verdi. Commonwealth'in kurulmasından sonra, İrlanda'yı etkisiz bir duruma getirdi, Dunbar'da krala bağlı güçleri bozguna uğrattı (1650) ve Worcester'da II. Charles'ın ordusunu yendi (1651). 16 Aralık 1653'te Protector seçildi. Döneminde, hukuk alanında ve diğer bazı alanlarda reformlar yapıldı, dinde ve toplumsal kurallarda Püritenlik ilkeleri benimsendi. Cromwell, ülkeyi emrindeki 12 general aracılığıyla parlamentosuz yönetti. 1657'de, kendisine önerilen krallık tacını reddetti. Hollandalılarla yaptığı barış, İsveç ve Danimarka krallıklarıyla sağladığı antlaşmalar sonucu, ticaret gelişti. Cromwell, Avrupa'da bir Protestan Ligası kurulmasını istiyordu. Buna karşın, İspanya'ya karşı, Katolik Fransa'yla anlaştı. 1655-1659 yılları arasındaki İspanya Savaşı sonucunda Cromwell'in amirallerinden Robert Blake büyük ün kazandı ve Jamaika ele geçirildi. 1658'de ölen Cromwell'in yerine oğlu Richard Cromwell geçti. Ancak Richard Cromwell de 1659'da görevden çekildi ve Protectorat Dönemi sona erdi.

Benzer Konular

13 Kasım 2015 / ThinkerBeLL Sinema ww
22 Aralık 2006 / KisukE UraharA Sinema ww
20 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
22 Şubat 2008 / KisukE UraharA Bilim ww
17 Temmuz 2015 / Safi Siyaset ww