Arama

Nelson Mandela

Güncelleme: 30 Aralık 2015 Gösterim: 13.047 Cevap: 5
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
10 Ekim 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
Nelson Mandela
Nelson Rolihlahla Mandela ya da kabile adıyla Madiba
Sponsorlu Bağlantılar
(d. 18 Temmuz 1918 - ö. 5 Aralık 2013)


Nelson Mandela, ırk ayrımına karşı giriştiği eylemler yüzünden ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Güney Afrikalı Siyah önderdir. Tutukluluğu sırasında, Güney Afrika'nın halk kahramanı ve önderi durumuna gelen Mande­la, bütün dünyada yürütülen insan hakları mücadelesinin de odağı olmuştur.

Mandela, Transkei'de bir kabile şefinin oğlu olarak dünyaya geldi. 1942'de Witwa-tersrand Üniversitesi'nin hukuk bölümünü bitirdi ve kısa sürede ırk ayrımcılığına karşı yürütülen eylemlerde etkin görevler aldı (bak. güney afrika).

1944'te Siyahlar'ın siyasal partisi olan Afri­ka Ulusal Kongresi'ne katılan Mandela'nın eylemleri çok geçmeden Güney Afrika hükü­metini rahatsız etmeye başladı. Bu yüzden yurduna ihanetle suçlanarak yargılandıysa da 1961'de aklandı. 1960'ta Afrika Ulusal Kon-gresi'nin yasadışı ilan edilmesinden sonra yönetime karşı silahlı eylemleri ve gerilla hareketini destekleyen Mandela, 1962'de ye­niden tutuklandı ve bu kez beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. O hapisteyken, polis Jo-hannesburg'un Rivonia semtinde partiye bağ­lı bir örgüt merkezinde silah buldu. Mandela ve arkadaşlarının bu silahları saklayan yeraltı örgütü ile ilişkisi vardı. Rivonia Davası olarak bilinen yargılama sırasında, zor kullanarak hükümeti devirme girişimlerinde bulunmakla suçlanan Mandela, ırkçı yönetimin kendileri­ne silahlı mücadeleden başka bir yol bırakma­dığını savundu ve 1964'te ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Karısı Winnie Mandela, hükümetin eylem ve konuşmalarına çeşitli kısıtlamalar koyma­sına karşın, ırk ayrımına karşı savaşarak kocasının serbest bırakılması için yıllar bo­yunca çalıştı. Bu eylemleri sonucu, hakkında soruşturmalar açıldı, bir buçuk yıla yakın bir süre hapsedildi ve uzun yıllar yurtiçinde sürgünde tutuldu.

1980'lerin ortalarında dünyanın hemen her yanında Mandela'nın özgürlüğüne kavuşması için yapılan baskılar arttı. Sonunda, Afrika Ulusal Kongresi'nin ve öbür muhalefet grup­larının yasallaştırılmasının ardından, 27 yıldır hapiste olan 72 yaşındaki Mandela, 11 Şubat 1990'da serbest bırakıldı.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Aralık 2015 01:45
Biyografi Konusu: Nelson Mandela nereli hayatı kimdir.
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
SüPeRsiN - avatarı
SüPeRsiN
Ziyaretçi
2 Şubat 2010       Mesaj #2
SüPeRsiN - avatarı
Ziyaretçi
Nelson Rolihlahla Mandela (d. 18 Temmuz 1918, Umtata, Transkei), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin seçimle iktidara gelen ilk devlet başkanıdır.
Ailesi Zosa (Xhosa) dilini konuşan Tembu (Thembu) kabilesindendir. Babası bu kabilenin şefi Gadla Henry Mandela'dır.
Sponsorlu Bağlantılar
Mandela; lise tahsilinden sonra Fort Hare Üniversity College 'a girdi. Burada okurken siyasi olaylara karıştı. Bir öğrenci boykotuna karıştığı ve organize ettiği gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldı. Transkei'den ayrılarak, Transvaal'a gitti. Burada bir süre madenlerde polis memurluğu görevinde bulundu. Bu sırada yarıda bıraktığı üniversite tahsiline mektupla öğretim yoluyla devam etti. 1942'de Witwaterstrand Üniversitesi'nin hukuk bölümünü bitirerek avukatlık yapmaya başladı. Ülkenin ilk siyah avukatı unvanını aldı. Irk ayrımına karşı yerli halkın kurduğu Afrika Milli Kongresi'ne (ANC) katıldı (1944). Çok kısa zamanda kongrenin Gençlik Birliği'ne başkan seçildi. Siyahların kurtuluş hareketinin önderlerinden birisi durumuna geldi (1948). Bu arada ırkçılığa karşı silahlı mücadeleyi üstlenen ve kongrenin askeri kanadı özelliğindeki Umkhonto ve Sizwe'yi (Milli Mızrağı) de kurarak onun da başkanı oldu (1961).
Ocak 1962'de kendisine destek aramak için ülke dışına çıktı. İngiltere ve Afrika ülkelerini dolaştı. Afrika ülkeleri ile sosyalist ülkelerden silah ve para yardımı temin etti. Ülkeye dönüşünde arkadaşlarıyla birlikte, izinsiz yurtdışına çıkmak, halkı kışkırtmak, sabotajlar ve suikastlar düzenlemek iddialarıyla yargılandı. Halkın, tamamının temsil edilmediği ve beyazların temsil edildiği parlamentonun çıkardığı kanunlara uymak zorunda olmadığını savundu. Beyaz yönetim tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı (1964). Bu davranışıyla ırk ayrımına karşı mücadele eden Afrikalı siyahların simge ve sembolü oldu.
Nelson Mandela, dünyanın en ünlü mahkumu olarak anılır. Güney Afrika'da Robben Adası (Fok Adası)'nda 27 yıl hapiste kaldıktan sonra 1980'li yıllarda, ırkçılığa karşı mücadelenin bütün dünyada yoğunlaşması üzerine adı duyuldu. 1990 yılında devlet başkanı De Klerk tarafından şartsız olarak serbest bırakıldı. Serbest bırakıldığı zaman 71 yaşındaydı. Serbest bırakılmasına Güney Afrika siyahlarının yanında birçok beyaz da sevindi. Mandela'nın; "Mücadele benim hayatımdır. Hayatımın sonuna kadar siyahların bağımsızlığı için mücadele edeceğim." demesi, halk arasında onu bayraklaştırdı.
1990'da hapisten çıkınca Demokratik bir Güney Afrika kurulması için çalışmıştır ve kurmuştur. Afrikalılar, Mandela olmadan bunun gerçekleşemeyeceğine inanır. Bugün Mandela, bir özgürlük savaşçısı olarak kabul edilmektedir. 40 yıl içinde 100'den fazla ödül almıştır. Modern politikacılar içinde en takdir edilenlerden biridir.
10 Mayıs 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyah devlet başkanı seçildi.
Mandela'ya 1962'de Lenin Barış ödülü, 1979'da Nehru Ödülü, 1981'de Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü, 1983 'te UNESCO'nun Simon Bolivar Ödülü verildi. 1993'te De Klerk ile birlikte Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.
Güney Afrika'da, kendi kabilesindeki büyüklerin kendisine taktıkları Madiba lakabıyla tanınır.

Alıntı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Daisy-BT; 7 Haziran 2010 10:29 Sebep: Aktif linkler.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mart 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Google Mandela'nın Hayatını İnternete Taşıdı

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki ırkçı beyaz yönetimine karşı yürüttüğü mücadeleyle ırk ayrımcılığıyla mücadelenin sembol ismi haline gelen Nelson Mandela'nın hayatı artık internette.

Google şirketi ve Nelson Mandela Anı Merkezi yetkilileri, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Johannesburg'da düzenledikleri basın toplantısında, 1,25 milyon dolara mal olan projeyle Mandela'nın hayat hikayesinin dijital ortama aktarıldığını duyurdu.

Hazırlanan internet sitesiyle araştırmacılar ve dünyanın her yanından konuya ilgi duyan kişilerin, Mandela hakkındaki yüzlerce belge, fotoğraf ve videoya ulaşabileceğini belirten yetkililer, 1900 girdi ile açılan arşive yeni girdilerin eklenmeye devam ettiğini kaydetti.

Mandela Anı Merkezi 2004 yılında Mandela tarafından açıldı. Bünyesinde bir arşivi bulunan merkez, dünyada adalet ve uzlaşmanın gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlayan konferanslar ve diğer etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Mvezo köyünde 18 Temmuz 1918'de dünyaya gelen Mandela, bağlı bulunduğu Thembu kabilesi büyüklerinin kendisine taktığı "Madiba" veya birçok Güney Afrikalının kullandığı "Mkhulu" (büyükbaba) adıyla tanınıyor.

Afrika Ulusal Kongresi'nin lideri olan Mandela, uzun yıllar boyunca yürüttüğü mücadele sonucu 18 Mart 1992'de ülkedeki siyahlara eşit vatandaşlık hakkı vermeyi öngören anayasa değişikliğini kabul ettirdi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 10 Mayıs 1994'de yapılan ilk demokratik devlet başkanlığı seçimini kazanan Mandela ülkenin ilk siyah devlet başkanı oldu.Mandela, Haziran 1999'da emekli olduktan sonra da insan hakları ve sosyal haklar konusundaki çalışmalarını sürdürdü.


Kaynak: CNN (27 Mart 2012,17:37)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 5 Temmuz 2013 09:58
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
21 Haziran 2013       Mesaj #4
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Nelson Mandela Özgürlük Mücadelesi

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin seçimle iktidara gelen ilk devlet başkanıdır. Nelson Mandela ismi , hiç şüphe yok ki, dünya özgürlük mücadelesinin en önemli kilometre taşlarından birisi olmuştu. Kendisini, beyaz azınlığın siyah çoğunluğu yönettiği utanç rejimi Apartheid’i ortadan kaldırmaya adayan Mandela, tam tamına 27 yıl hapiste yattı. Mandela’nın verdiği bu onurlu özgürlük savaşı, 22 yıllık hapis cezasının ardından kendisini cumhurbaşkanlığına taşırken, adeta insanlık onuruna saplanan bir bıçağı andıran rejimi de tarihe gömmüş oluyordu. Mandela vakası, bazen tek bir insanın bile tarihin akışında ne derece etkin olabileceğine mükemmel bir örnekti.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
18 Ağustos 2013       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
MANDELA, Nelson Rolihlahla (1918 Umtata/Güney Afrika)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


Güney Afrikalı siyasetçi. Hukuk öğrenimi gördü, 1944'te Afrika Ulusal Kongresi'ne katıldı. Kısa sürede siyahların kurtuluş hareketinin önderi durumuna geldi. 1958'den sonra iktidardaki Ulusal Parti'nin ırk ayrımı politikasına karşı çeşitli eylemler örgütledi. 1961'de Afrika Ulusal Kongresi'nin yan örgütü Ulusun Mızrağı'nı kurdu ve başkanı oldu. 1962'de yurt dışına çıktı ve Afrika ülkeleri ile sosyalist ülkelerden yardım sağladı. Ülkeye dönüşünde tutuklandı ve beyaz yönetim tarafından yaşamboyu hapis cezasına çarptırıldı. 28 yıl hapiste kalan Mandela, ırkçılığa karşı mücadelenin simgesi hâline geldi ve 1990'da serbest bırakıldı. 1991'de Afrika Ulusal Kongresi başkanı oldu. Nisan 1994 seçimlerinde cumhurbaşkanı seçildi. F. De Klerk ile birlikte Güney Afrika'da demokratikleşme sürecinin mimarlarındandır. 1993de Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. Mandela 1979'da Nehru Ödülü'nü, 1983'te UNESCO'nun Simon Bolivar Ödülü'nü aldı. Konuşma ve yazılarının bir bölümünü "No Easy Walk to Freedom" (1965, Özgürlük Yolu Güçlüklerle Doludur), "The Struggle Is My Life" (1978, Mücadele Hayatımdır), "I Am Prepored to Die" (1979, Ölmeye Hazırım) adlı yapıtlarda topladı.
Son düzenleyen Safi; 30 Aralık 2015 01:42
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Aralık 2015       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Nelson Mandela

Ad:  Nelson Mandela.jpg
Gösterim: 18601
Boyut:  190.8 KB

Ad:  Nelson Mandela.png
Gösterim: 1334
Boyut:  568.6 KB

Benzer Konular

7 Nisan 2007 / Misafir Hayali Karakterler
11 Ekim 2015 / asla_asla_deme Asker ww
29 Kasım 2015 / Misafir Spor ww
23 Ekim 2015 / Daisy-BT Müzik ww
10 Eylül 2010 / Daisy-BT Mimarlık