Arama

III. Aleksandr (Alexander III)

Güncelleme: 9 Şubat 2016 Gösterim: 4.404 Cevap: 4
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
1 Kasım 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
III. Aleksandr (Rusya)

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

III. Aleksandr (Rusya) Bütün Rusya'nın İmparatoru ve diktatörü

250px Kramskoy Alexander III
Ivan Kramskoi yağlı boya tablosu.

Yaklaşık 1886 Hüküm süresi 13 Mart 1881–1 Kasım, 1894
Doğum tarihi 10 Mart 1845(1845-03-10)
Ölüm tarihi 1 Kasım 1894 (49 yaşında)
Ölüm yeri Livadiya, Kırım
Mezarı Saint Petersburg
Babası II. Aleksandr (Rusya)
Annesi Marie of Hesse and by Rhine
Çocukları II. Nikolay (Rusya)
Büyük Dük Alexander Alexandrovich
Büyük Dük George Alexandrovich
Büyük Düşeş Xenia Alexandrovna
Büyük Dük Michael Alexandrovich
Büyük Düşeş Olga Alexandrovna

Tam adı Aleksander Aleksandroviç (d. 10 Mart 1845 - ö. 1 Kasım 1894), 1881 - 1894 arasında hüküm sürmüş Rus çarı.

Temsili hükümete karşı çıkmış ve Rus milliyetçiliğini desteklemiştir. Ortodoksluk, mutlakiyet ve Rus halkına inanç (narodnost) ilkelerine dayalı programlar çerçevesinde, imparatorluk sınırları içinde yaşayan ulusal azınlıkları Ruslaştırmaya yönelmiş ve Ortodoks olmayan dinsel gruplara baskı uygulamıştır.

Çar I. Nikolay'ın torunu,Veliaht Prens Aleksandr Nikolayeviç'in(II. Aleksandr) ikinci oğluydu.Ağabeyi Veliaht Prens(1855'ten sonra) Nikolay Aleksandroviç'in 1865'te ölümüne değin veliaht olmayı hayal olarak düşünen Aleksandr,2. prensken dönemin grandüklerine verilen ilk ve ortaöğretim düzeyinde bir öğrenim gördü.Ancak 1865'te Veliaht olunca,Rus devlet adamı K. P. Pobedonostsev tarafından yetiştirilmeye başlandı.Ağabeyi Nikolay,ölmeden önce nişanlısı Danimarkalı prenses Dagmar'ın(Ortodoks olduktan sonra Maria Fyodorovna) Aleksandr ile evlenmesini istemişti.Bu isteğe uyan Aleksandr ve Dagmar'ın çok mutlu bir evlilikleri oldu.
Aleksandr,veliahtken babasıyla çeşitli konularda anlaşmazlığa düştü.Bu anlaşmazlık,Fransız-Alman Savaşı'nda doruğa ulaştı.Aleksandr Fransızları,Çar ise Almanları destekledi.Almanlardan hoşlanmayan Aleksandr,Pebodonostsev'in eğitimi yüzünden aşırı milliyetçi ve inançlı bir Ortodoks olmuştu.Onunla alay eden babasına aldırmayan Aleksandr,1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Rus ordusunun sol kanadına kumanda etti.Ama Rusya'nın ele geçirdiği toprakların çoğu,Alman şansölye Otto von Bismarck'ın başkanlığındaki Berlin Kongresi'nde yitirilince hayalkırıklığına uğradı ve Almanları affetmedi.
Çar II. Aleksandr,13 Mart 1881'de Loris-Melikov Anayasası'nı imzaladığı gün,terör örgütü Halkın İradesi'nin gerçekleştirdiği bombalı suikastte ölünce,ertesi gün Aleksandr III.Aleksandr adıyla çar oldu.İlk işi babasının imzaladığı anayasayı iptal etmek oldu.Ona göre Rusya,Batı'nın sözde liberalizmiyle değil,Ortodoks değerleriyle kurtulabilirdi.
Aleksandr'ın ülküsü;dili,dini,yönetim biçimi bir olan bir ülke yaratmaktı.Bu amaçla;Alman,Leh,Fin,Kazak,Uygur ve Kırgız uyruklu insanlara Rus dilini ve Rusça eğitim yapan okulları zorla kabul ettirdi,Yahudilere baskı uyguladı ve merkeze uzak,Alman,Leh ve İsveç kurumlarının kalıntılarını ortadan kaldırdı.
Dış ilişkilerde barış yanlısı olan Aleksandr,buna rağmen Almanlardan hoşnut değildi.Ancak buna rağmen bu ülkeyle sürtüşmekten kaçındı;hatta Almanya,Avusturya ve Rusya'nın daha önce girdiği "Üçlü İttifak"' kısa süreliğine canlandırdı.Ancak özellikle II. Wilhelm'in hükümdarlığının ilk yıllarında Almanya'ya daha soğuk davrandı.

1 Kasım 1894'te ölmesinden sonra tahta Rusya'nın son çarı olan oğlu II. Nikolay geçti.

Önce gelen:
II. Aleksandr Rusya İmparatoru
1881–1894 Sonra gelen:
II. Nikolay
Biyografi Konusu: III. Aleksandr (Alexander III) nereli hayatı kimdir.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALEKSANDR III (Petersburg 1845 - Livadia 1894), Rusya imparatoru (1881- 1894). Ağabeyinin ölümünden sonra (1865)veliaht olan Aleksandr III,danışmanı Pobedonostsev’in öğrettiklerinden yalnızca birtakım üstünkörü görüşleri benimsedi ve tahta geçer geçmez "mutlakiyeti güçlendirmek" niyetinde olduğunu açıkladı. Loris-Melikov'un istifasından sonra maliye bakanı olan N. K Bunge, 1861 reformunu tamamlayan 1881 yasasını kabul ettirdi; bu yasa kırsal komünlere hibe edilen toprakların satın alınmasını zorunlu kıldı ve köylülerin ödeyecekleri yıllık taksitlerin sayısını azalttı. Gerici hareket ancak, mayıs 1882'de N. P. ignatiyev'in yerine D. A Tolstoy içişleri bakanlığına getirilince güçlendi. Aleksandr III, Pobedonostsev’in etkiskisiyle eski rejimi diriltmek istedi. Aleksandr ll'nin reformlarının tam tersini yapmaya koyuldu, ancak bunları tamamen yok edemedi. Kırsal topluluklar üzerinde tam bir idari ve hukuki vasilik kuran yeni devlet memurlarının ("yerel önderler" ya da zemskye naçalnikı) içişleri bakanlığı tarafından atanması (1889) ve "zemstvos" reformu (1890), yerel özerklikleri yeniden tehlikeye düşürdü. Kamu eğitim bakanı i. D. Deliyanov, ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin ve 1884'te özerkliği kaldırılan üniversite öğrencilerinin sayısını azaltmaya çalıştı. Öte yandan, Aleksandr III, soyluluğun toplum içinde yeniden üstün duruma gelmesini istiyordu; bu amaçla soyluların iktisadi güçlüklerini yenmelerine yardım amacıyla 1885'te soylular bankası kuruldu. Polisin güçlendirilmesi ve 1883’ten başlayarak Ohranka'nın desteğiyle bütün imparatorlukta düzen sağlanmış oldu. 1881 ve 1883’te kurulan özel ve farklı rejimler, 1894’te hâlâ altı eyalette yürürlükteydi. Bir önceki saltanat zamanında başlatılan rus- laştırma ve ortodokslaştırma politikasına, Ukrayna’da ve Polonya'da hız verildi ve bu siyaset baltık eyaletlerine, Volga yörelerine (müslümanlara, Tatarlar'a ya da Çuvaşlar'a), Sibirya'ya ve Orta Asya'ya yaygınlaştırıldı.1882'de yayımlanan bir tüzükle, ülkenin batı kesiminde oturmaya zorlanan yahudilere karşı alınan ayırımcı önlemler daha da artırıldı.
Yönetici çevrelerin ve kamuoyunun milliyetçiliği, Rusya'nın dış politikasına yön veriyordu. De Giers, Rusya’nın Orta Asya’daki yayılmasından endişe duyan Londra ile bir anlaşma yapmayı (1885) ve Bismarck Almanyası’yla ittifakı korumayı başardı. 1881 'de imzalanan "Üç imparatorun antlaşması", Avusturya'nın Balkanlarda ve özellikle Bulgaristan’da izlediği politikaya rağmen, 1884’te yenilendi. Almanya ile ilişkiler, özellikle 1887’den sonra gittikçe azalmaya başladı. 1891'de başlayan Fransa’ya yaklaşma siyaseti, fransız-rus ittifakıyla noktalandı. Bu politikanın temelinde iktisadi öncelikler yatıyordu: bunalım içinde bulunan milli sanayinin korunması, alman para piyasasının Ruslar'ın borç isteklerini kaldıramaması ve Paris’te ilk rus borç isteğinin karşılanması (1887) gibi. Sanayide atılım, ancak 1880’li yılların sonunda yeniden başlayabildi. Dünya tahıl fiyatlarındaki büyük düş- me'ye bağlı olarak kırsal bölgeler hızla yoksullaştı. 1891 -92'deki görülmemiş kuraklık sonucunda ortaya çıkan kıtlık köylülerin yaşam koşullarının ne kadar güvensiz olduğunu ortaya koydu.
Sponsorlu Bağlantılar
Bu durumda, aydınlar birdenbire bilinçlendiler Plehanov'un rus gerçeklerine uygulamaya giriştiği marxçı fikirlerin 90'lı yıllarda yaygınlaştığı görüldü. Liberal akım, zemstvosların içinde de gelişmeye başladı; bunlar, Aleksandr III döneminin idari baskısına zorlukla katlanıyorlardı ve bütün umutlarını yeni çar Nikolay ll’nin tahta geçmesine bağladılar.

Kaynak: MsXLabs & Büyük L.

🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alexander III

Ad:  Alexander III1.JPG
Gösterim: 1251
Boyut:  103.0 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alexander III

Ad:  Alexander-Maria karısı.jpg
Gösterim: 910
Boyut:  44.3 KB

Ad:  Alexander III çocuklarla.jpg
Gösterim: 1581
Boyut:  130.6 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alexander III

Ad:  Alexander III2.jpg
Gösterim: 992
Boyut:  162.8 KB

Benzer Konular

31 Temmuz 2013 / The Unique Siyaset ww
29 Haziran 2012 / KisukE UraharA Siyaset ww
12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
7 Ocak 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
26 Aralık 2015 / TiglonBoYs Siyaset ww