Arama

Tahir bin Hüseyin

Güncelleme: 14 Temmuz 2015 Gösterim: 2.149 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Ekim 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tahir bin Hüseyin (775, ?-822 Merv),

Sponsorlu Bağlantılar
Horasan'da Abbasîlere bağlı olarak hüküm süren Tahiriler Hanedanı'nın kurucusu. Aslen İranlı'dır.

796'da Hariciler ile savaştı. Harun Reşit'in oğulları Emin ve Memun arasındaki mücadelede ve mücadeleyi Memun'un kazanmasında önemli rol oynadı. 813'te Bağdat'ın batı bölümünü işgal etti. 821'de Horasan valiliğine atandı. Bir süre sonra halifenin adını cuma hutbesinden çıkararak bağımsızlık yolunda ilk adımı attı (822). Ancak hemen ertesi gün yatağında ölü bulundu. Buna rağmen halife, Horasan'ı, Tahir'in oğullarından kurtaramadı ve Tahir'in oğlu Talha'yı Horasan valiliğine atamak zorunda kaldı.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Biyografi Konusu: Tahir bin Hüseyin nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAHİR BİN HÜSEYİN, Tahinler hanedanının kurucusu (? 775 - Merv 822). İranlI azad edilmiş bir köleydi. Babası Musab, Abbasiler'in ilk dönemlerinde Horasan genel valiliğine bağlı olarak Buşenc kentinde yöneticilik yaptı.
Tahir bin Hüseyin, Harunurreşit'in ölümünden (809) sonra oğulları el-Emin ile el-Memun arasındaki taht kavgasında el -Memun'dan yana çıktı ve onun komutanı olarak Bağdat'ı ele geçirdiği gibi el -Emin'in üstüne gönderdiği orduları üç kez bozguna uğratarak püskürttü (813) Aynı yıl Güney Irak'a yürüyüp Huzistan bölgesini ele geçirerek birçok hâkimin el -Memun’a biat etmesinde etkin rol oynadı; el-Emin'i öldürterek el-Memun'un halifeliğini kesinleştirdi. Ayaklanan Elcezire Arapları'na karşı Rakka'yı savunmasının ardından halife el-Memun tarafından ilk önce Bağdat, ardından Elcezire ve daha sonra da Horasan valiliğine atandı. Horasan'a geldikten sonra kent ve yöresinde kendi başına egemen bir yönetim kurmak amacıyla yoğun bir etkinliğe girişti. Sağladığı destekle 822'nin ilk aylarında camilerde, cuma hutbesini halife el-Memun yerine kendi adına okuttu. Böylelikle 873'e kadar sürecek olan Tahinler" hanedanını kurmuş oldu Bazı kaynaklar halife el -Memun tarafından zehirletilerek öldürüldüğünü belirtirler. Ancak, el-Memun, Tahir’in oğlu Talha'nın egemenliğim tanımak zorunda kaldı.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

19 Aralık 2015 / kompetankedi Siyaset ww
9 Temmuz 2011 / Daisy-BT Siyaset ww
29 Haziran 2012 / Mavi Peri Siyaset ww