Arama

Altan Han

Güncelleme: 16 Mayıs 2016 Gösterim: 1.744 Cevap: 1
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Mayıs 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Altan Han

Ad:  Altan han.jpg
Gösterim: 957
Boyut:  56.9 KB

ANDA olarak da bilinir (ö. 1583, Moğolistan), 16. yüzyıl boyunca Çin’e dehşet salan Moğol hanı.
Sponsorlu Bağlantılar
Moğolları, Tibet Budacılığının yeniden düzenlenen Dgelugs-pa (Sarı Şapka) mezhebine soktu. 1543’te Doğu Moğolların hanı olduktan sonra Ming hanedanının (1368-1644) egemenliği altındaki Çin’in kuzey sınırları için sürekli bir tehdit oluşturdu. 1550’de ordularıyla Çin’in kuzeybatı sınırını belirleyen Çin Seddi’ni aşarak, başkent Pekin’in dış kesimlerini yağmaladı. Ama, birkaç gün sonra Moğolistan’a geri çekilmek zorunda kaldı.

Altan kısa bir süre sonra anayurdunda istikrarlı bir hükümet sistemi oluşturma çabalarına girişti. Çinli asker kaçaklarından yararlanarak Çin tarzında bir bürokratik yönetim geliştirdi ve Çin Seddi’nin hemen arkasında, başkenti Kuku-khoto’yu (Mavi Kent) kurdu. 1571’de Çinlilerle barış antlaşması imzaladı; bu antlaşmaya göre Altan, at karşılığında dokuma ürünleri alabilecekti. Ayrıca Çinliler tarafından Shun-yi Wang (itaatkâr ve Adil Prens) unvanıyla onurlandırıldı.

1580’de Altan, Dge-lugs-pa mezhebinin önderini ülkesinde ağırladı. Bu mezhep Altan hükümdarlığının resmî dini oldu ve mezhebin önderine, ruhani üstünlüğü ifade eden “Dalay Lama” sanı verildi. Dge-lugspa’nın önderi ölünce Altan’ın torunu yeni Dalay Lama oldu. Daha sonraki Dalay Lama’lar, Tibet’te Dge-lugs-pa’ya göre çok daha fazla kurumlaşmış olan Karma-pa (Kızıl ya da Siyah Şapka) mezhebini Moğolların askeri yardımıyla yıkarak, ülkenin önce dinsel, sonra da dindışı yöneticileri oldular.

kaynak: Ana Britannica

Biyografi Konusu: Altan Han nereli hayatı kimdir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Mayıs 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ALTAN HAN


Moğolistan'ın moğol hükümdarı
Sponsorlu Bağlantılar
(1543-1583).
Doğu moğol boylarının büyük bölümünü birleştirerek Çin'e (Pekin kuşatması, 1550) ve Tibet’e seferler yaptı. Tibet'ten dönerken yanında getirdiği buddha rahipleri onalibet buddhacılık anlayışını benimsetip moğol kilisesinin temellerini attılar (1576). Böylece manevi güçlerini, hükümdarın gücüyle birleştirdiler, Altan Han'ın hükümdarlığı, Cengiz Han imparatorluğunu diriltmeyi amaçlayan son bir girişimdi.

Kaynak: Büyük Larousse

SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
3 Haziran 2013 / AndThe_BlackSky Mitoloji
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji