Arama

John Peter Altgeld

Güncelleme: 16 Mayıs 2016 Gösterim: 1.117 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Mayıs 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

John Peter Altgeld

Ad:  John Peter Altgeld.jpg
Gösterim: 290
Boyut:  36.6 KB

(d. 30 Aralık 1847, Niederselters, Prusya ö. 12 Mart 1902, Joliet, Illinois, ABD)
Sponsorlu Bağlantılar
Illinois’un reformcu Demokrat valisi (1893-97).

4 Mayıs 1886 Haymarket Ayaklanmasına adı karışan Alman asıllı Amerikalılar için verdiği af kararıyla (26 Haziran 1893) tanınmıştır. Chicago’da Haymarket Square’de işçilerin düzenlediği bu protesto mitingi, yedi polisin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Altgeld, arınesiyle babasının Almanya’dan gelip yerleştikleri Ohio’da yetişti. 1870’ lerde Chicago’ya gitti. Çok geçmeden emlak sahibi olarak küçük bir servet edindi. Yoksul ve muhtaç insanlara karşı duyduğu yakınlığı, suç konusunda yazdığı Our Penal Machinery and Its Victims (1884; Ceza Mekanizmamız ve Kurbanları) adlı küçük bir bilimsel inceleme ile daha o günlerde ortaya koydu. Demokrat Parti’de siyasete atılarak Cook İli Yüksek Mahkemesi’ne seçildi (1886-91). Kamuoyunun, reform yasaları çıkarılmasına ilişkin isteğini benimsemesi nedeniyle partisinin vali adaylığı seçimini kazandı (1892), ardından da çiftçilerin ve işçilerin oylarıyla vali seçildi.

Ertesi yıl, aralarında tanınmış ceza avukatı Clarence Darrow’un ve işçi önderlerinin de bulunduğu bir grup, Haymarket Ayaklanmasına katılmaktan hüküm giyenlerin üçü hakkında af yetkisini kullanması için Altgeld’e başvurdu. Duruşma tutanaklarını inceleyen Altgeld, yargıcın önyargılı, jürinin de belli kişilerden seçilmiş olduğu gerekçesiyle, tutukluların adil olarak yargılanmadıklarına, bir kimseyi “mahkemenin yorumuyla” cinayete teşvikten mahkum etmenin adli bir hata olduğuna karar verdi. Bu karar işçi önderleri tarafından övgüyle karşılanarak o tarihten bu yana yargı çevrelerinde geniş öİçüde benimsenmekle birlikte, gerek iş çevrelerinde, gerekse tutucu basında gürültülü protestolara yol açtı. Altgeld anarşistlerin dostu olmakla suçlandı. Bir yıl sonra, Pullman grevinde federal birliklerin kullanılması üzerine Altgeld’in Başkan Grover Cleveland’ı protesto etmesi, saldırıların daha da şiddetlenmesine neden oldu. Bu olayların halkta yarattığı öfke, ceza sisteminin geliştirilmesi, çocuk işçiler yasasının çıkarılması gibi Altgeld’in valilik dönemindeki başarılarının üzerine gölge düşürdü ve onun 1896’da yapılan seçimleri yitirmesine yol açtı. Altgeld görevden ayrıldıktan sonra, Clarence Darrow ile ortak olarak avukatlık mesleğine döndü. Harry Barnard’ın, Eagle Forgotten: The Life of John Peter Altgeld (1938) adlı yapıtında Altgeld’in yaşamöyküsü anlatılmıştır.

kaynak: Ana Britannica

Biyografi Konusu: John Peter Altgeld nereli hayatı kimdir.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

29 Kasım 2011 / Misafir Taslak Konular
18 Nisan 2012 / KisukE UraharA Dünyadan
4 Temmuz 2008 / KisukE UraharA Sanat ww
24 Kasım 2013 / Intersect Edebiyat
17 Mayıs 2011 / Efulim Müzik ww