Arama

Doğada su döngüsü olmazsa ne olur? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 16 Nisan 2014 Gösterim: 123.301 Cevap: 113
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Kasım 2009       Mesaj #31
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Su Döngüsü

Sponsorlu Bağlantılar
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler ve hayvanlar tarafından kullanılır, fakat gerçekte asla yok olmaz. Buna Hidrolojik Döngü (Su Döngüsü) denir.
Su döngüsünü oluşturan basamaklar:

Yoğunlaşma (kondansasyon),
Yağış (precipitation),
Toprağa geçiş (Infiltration) ve yeraltı sularının oluşumu,
Yüzeyel akıntı (Runoff) ve yüzey suları ile yeraltı sularının oluşumu,
Buharlaşma (Evapotranspiration)

Su buharı yoğunlaşarak bulutları oluşturur, koşullar uygun olduğunda yağış meydana gelir. Yağış şeklinde yeryüzüne düşen su, toprağa sızarak yeraltı sularına veya yüzeyel akıntı olarak okyanuslara, denizlere karışır. Yüzey sularının buharlaşmasıyla su atmosfere geri döner.
Yoğunlaşma:
Suyun buhar formundan sıvı formuna değişim sürecidir. Havadaki su buharı konveksiyon yardımıyla artar. Ilık-nemli hava yükselirken soğuk hava aşağı doğru hareket eder. Ilık hava yükseldikçe sıcaklığı azalıp enerjisini kaybettiğinden gaz halden sıvı veya katı (kar veya dolu) haline döner.
Yoğunlaşmayı buzdolabından soğuk bir su şişesi aldığınızda ve oda ısısında bıraktığımızda şişe yüzeyinde açıkça görebilir, su şişesinin oda ısısında nasıl " terlediğini " rahatlıkla izleyebilirsiniz.
Yağış:
Yağmur, sulusepken kar, kar veya dolu olarak bulutlardan salınan sudur. Atmosferde yoğunlaştığı, atmosferik hava akımında kalmasının zorlaştığı durumda su buharından sonra yağış meydana gelir.
Toprağa geçiş:
Dünya yüzeyine erişen yağışların bir kısmı toprağa sızar (infiltrasyon) ve yeraltı sularını meydana getirirler.
Toprağa sızan su miktarı, toprağın eğimi, bitkilerin tipi ve miktarı, toprağın su ile doygun olup olmamasına bağlı olarak değişir. Yüzeyde büyük yarıklar, delikler bulunması, toprağa su geçişini kolaylaştırır.
Yüzeyel akıntı:
Çok fazla yağış olduğunda, toprak suya doyar ve suyun fazlasını alamaz. Kalan su toprağın yüzeyinden akar (Runoff). Suyun toprağa emilemeyen kısmı yüzey suları olarak isimlendirilir. Yüzeyel sular kar ve buzların erimesiyle de oluşabilir.
Yüzey suları çaylara, derelere ve nehirlere akar. Yüzey suları daima daha alçak noktalara doğru taşınır, dolayısıyla okyanuslara karışır.
Yeraltı suları:
Dünya yüzeyine erişen yağışların bir kısmı toprağa sızar (infiltrasyon) ve yeraltı sularını meydana getirir.Yeraltı sularının bir bölümü derinde kapalı bir su katmanına ulaşır ve kullanılabilmeleri için yeryüzüne özel bir yöntemle çıkarılmaları gerekir.Yeraltı sularının diğer bir bölümü ise basınç etkisiyle üst toprak katmanlarına doğru hareket eder ve yeryüzüne ulaşır. Bu sulara kaynak suyu denir. Yeraltı suyu toprak katmanlarından geçerken temas ettiği yüzeydeki mineral vb maddeleri de yapısına alır. Bu maddeler suyun yararlı bileşenlerini (demir, magnezyum vb) oluşturabileceği gibi arsenik, nitrat, tarım ilacı kalıntıları gibi zehirli maddeler de olabilir. Toprak sarsıntıları, yağmur ve eriyen kar suları, bu zehirli maddelerin suya karışma riskini artırır. Bu nedenle suyun bileşimindeki değişikliklerin sürekli izlenmesi ve güvenli hale getirilmesi için etkin filtrasyon yöntemleriyle arındırılması gereklidir.
Buharlaşma:
Bitkilerin nemlenmesiyle ve toprağın buharlaşmasıyla oluşan sudur. Evapotranspiration, atmosfere yeniden giren su buharıdır.
Evapotranspiration, buhar olarak atmosfer içinde artmaya başlayan su moleküllerinin neden olduğu güneş enerjisinin suyu ısıttığı durumda oluşur.
Görüldüğü gibi, gereksinmemiz olan suyun bize ulaşması için birçok oluşum gerçekleşmektedir ve bu oluşumlar daima iş başındadır. Uç örneklerde ise döngü farklı şekillerde gerçekleşir. Örneğin, Antartika donmuş olduğundan buharlaşma oluşmaz (buzlar sublimation adı verilen bir oluşumla doğrudan su buharına dönüşür). Yine örneğin, Sahra Çölü çok kurak olduğundan yağış olmaz (su, yere düşmeden buharlaşma oluşur). Ancak döngü hep sürer.
Işte bu nedenle her gün içtiğimiz su, dinozorlar dünyayı dolaştığında da aynı döngü içerisinde dünyamızda dolaşmaktaydı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2009       Mesaj #32
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
dogada su döngüsü olmasaydı dünya dahi olmazdı ehh dünya olmayınca dünyanın içindeki
insanlar,hayvanlar, bitkiler v.b gibi şeylerde olmazdı.
Sponsorlu Bağlantılar
bence böyle bir hayatın tadını çıkar.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2009       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Doğada su döngüsü olmasaydi nolurdu?

acil cevap yazin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2009       Mesaj #34
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BEN BİR SORİ SORACAM UŞAGİM DÖNGÜ NASİL OLUŞİR
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2009       Mesaj #35
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
doğada su döngüsü olmasa idi hava hep sıcak olurmuydu
pembe şovalye - avatarı
pembe şovalye
Ziyaretçi
10 Kasım 2009       Mesaj #36
pembe şovalye - avatarı
Ziyaretçi
ewet çok beyendim yan lız su döngüsü olmadan toprak büyümez bitkilerr solar hayvan lar ve insan lar ölur dünya bir kuy tüyümüne girer . en sonunda herkez ölür ve dünya yok olur
aşkitom halacım - avatarı
aşkitom halacım
Ziyaretçi
10 Kasım 2009       Mesaj #37
aşkitom halacım - avatarı
Ziyaretçi
su döngüsü olmasa neler olurdu hayatımız nasıl değişirdi?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Kasım 2009       Mesaj #38
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SU DÖNGÜSÜ OLMASAYDI BİTKİLER OLAMAZDI KAR YAĞMUR DOLU YAĞAMAZDI HAYVANLAR SUSUZLUKTAN ÖLEBİLİRDİ KURAKLIK OLURDU VE BİZ İNSANLAR ÖLEBİLİRDİK SUSUZLUKCAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Kasım 2009       Mesaj #39
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
dogadaki su dongusu ne hacılar? odev var acıl
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Kasım 2009       Mesaj #40
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
su döngüsü olmasaydı olabilecek her türlü şeyi yazarsanız memnun olurum...

Benzer Konular

20 Mart 2016 / Morrigan Forum Oyunları
11 Aralık 2018 / ThinkerBeLL Kimya
20 Ekim 2012 / Misafir Cevaplanmış
8 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış