Arama

Gelenek ve göreneklerimiz nelerdir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 12 Şubat 2013 Gösterim: 120.804 Cevap: 55
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ekim 2010       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türk toplumuna göre yazılı olmayan kuralları açıklarmısınızQUOTE]
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2010       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen cevap yazın bekliyorum
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2010       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
benimde acil lütfen bilen göndersin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2010       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
görenek nedir abi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Aralık 2010       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
gelenek ve göreneklerimiz nelerdir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Aralık 2010       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
cevap
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
24 Aralık 2010       Mesaj #27
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

cevap

2.BAYRAMLARIMIZ

Ramazan ve kurban bayramlarının arife günü mezarlığa gidilir ve mezarlar ziyaret edilir.Özellikle cami cemaati ikindi namazını müteakip topluca mezarlığa gidilerek tüm geçmiş insanlarımızın ruhlarına fatihalar okunur,toplu dualar yapılır.Aktaş Köyü mezarlığı görmeye değerdir.

Arife günü bayram ile ilgili yemekler hazırlanmaya başlanır.Bir kaç gün öncesinden helva sütlaç ve baklavalar hazırlanır.Bayram gününün önemli yemeklerinden birisi yaprak sarmasıdır.Herkes ekonomik gücü oranında bayramlık elbiseler alır.Evde gelen misafirlere ikram için ve şeker toplamaya gelen çocuklara ikram etmek için şeker ve çikolata çeşitleri de alınır.Bayram sabahı herkes bayramlık elbiselerini giyerek caminin yolunu tutar.Bayram namazı kılındıktan sonra cami önünde cemaat toplanarak topluca bayramlaşma yapılır daha sonra dua yapılır.Eskiden bayramlaşma merasimi bittikten sonra evin erkekleri hazırlanan sofrayı cami avlusuna getirir.Toplu halde yemek yenir,duası yapılırdı.Ancak bu gelenek kısa süre önce kalktı.Daha sonra küçükler büyüklerini ziyaret ederler.Akraba ve hastalar ziyaret edilir.Küçük çocuklar gruplar oluşturarak el öpüp şeker toplarlar.Nişanlı oğlu veya kızı olanlar gelin ve damada bayramlık götürürler.



3.ASKER UĞURLAMA VE KARŞILAMA

Askere gidecek gençler belli olduktan sonra tüm köydeki haneler asker evine ziyarete giderler.Asker uğurlamaya giderken herkes yanında çeşitli hediyeler veya para götürürler.Gençler kendi aralarında eğlence düzenlerler.Askerlerin gideceği gün köyün müsait bir alanında toplanılır.Askere gidecek gençler uğurlamaya gelenler ile vedalaşır.Dualar yapılarak uğurlanır.Askerler,gidip geldikten sonra yine köylüler asker evine göz aydınlığı ziyaretine giderler.Ziyarete gelenlere asker kınası verilir.



4.HACI UĞURLAMA VE KARŞILAMA

Hemen hemen her yıl köyümüzden bir çok kişi kutsal topraklara hacca gider.Hacca gidecekler kesinleştikten sonra köylülerimiz hacı adaylarının evlerini ziyaret ederler.Hemen hemen herkes bu ziyareti yapar.Hacılar vasıtası ile kutsal yerlere selam gönderilir.Hacı ziyaretlerine çeşitli hediyeler alınarak gidilir.Bu hediyeler çoğunlukla çay ,şeker,bisküvi,tavuk vb. yiyeceklerdir.Hacıların gideceği gün cami avlusunda tüm köylüler toplanır ve imamla birlikte dualar yapılır.Hacılar herkes ile vedalaşır, bu arada ortamı hüzün ve sevinç gözyaşlarının birlikte sardığı gözden kaçmaz.Hacılar hac farizasını tamamlayıp köye döndüklerinde köylüler tarafından hoş geldin ziyaretine gidilir.Hacılarda gelenlere çeşitli hacı hediyeleri (tespih,seccade,esans gibi verirler.Hacdan

getirdikleri zemzem ve hurma ikram ederler.Kutsal topraklarda gördüklerini ve yaşadıklarını anlatırlar.



5.CENAZE TÖRENLERİ

Genelde büyük şehirlere dağılmış olan köylülerimizin imkanı olanlar cenazeye katılmaya çalışırlar.Köyde cenaze olduğu gün hiç bir kimse başka bir işle uğraşmaz.Cenaze evinde toplanılarak cenazeye son görevler yapılır.Cenaze yakınlarına baş sağlığı taziyelerinde bulunulur.Cenaze, namazı kılındıktan sonra topluca mezarlığa götürülerek defin işlemleri tamamlanır.Cenaze defninden sonra vefat edenin ıskat işlemleri yapılır.Eskiden üç gün cenaze evinde yemek pişmezdi ve komşular cenaze evine yemek götürürlerdi.Şimdi ise köyde genç nüfus olmadığından bu pek uygulanmamaktadır.Sadece cenazenin defninden sonra komşular tarafından cenazeye katılanlara pide ve içecek,tavuklu pilav,sulu yemek ikramı yapılmaktadır.Cenazenin 40.günü ve 52.günü camide mevlit okutulur.Gelen misafirlere köyün yemekhanesinde yemek verilir.



6.GİYİM-KUŞAM

Erkekler: Eskiden erkekler şalvar tipli pantolon giyerlerdi.Üste ceket,yelek,gömlek,kazak,pantolon giyerlerdi.Ayağa ise elde örme yün çoraplar ,çok eskiden çarık,günümüzde de hala giyilen kara lastik ve normal ayakkabılar giyilirdi.Başa ise orta yaşlılar 6 köşe veya 8 köşe kasket şapka ve fes denilen giysiler giyilirdi.





Kadınlar:Kadınlarımız eskiden peştamal denilen etek,öğnük,kuşak,fistan denilen giysiler giyiyorlardı.Alta ise etek,bandik,tortuk,tuman denilen giysiler giymekte idiler.Başlarına ise çember denilen yemeniler ve eşarplar giymekteydiler.Günümüzde ise genç nesil daha modern giyinmeye özen göstermektedir.



7.YEMEKLER



Çorbalar

a) Tarhana çorbası: Kadınların daha önceden hazırladıkları aşlık ve katık karışımı kurutulmuş malzemeden yapılır.

b) Helle çorbası: Kavrulmuş undan yapılır ve üzerine tereyağı gezdirilir.

c) Mısır aşı: Mısır kırmasının yoğurtla karıştırılarak pişirilmiş hali.

d) Yarma çorbası: Bulgurla yapılmış yoğurtlu çorba.

e) Yan aşı: Üçgen şeklinde kesilen hamur kurutulur içine kurumuş çökelek katılarak yenir.

f) Mantı : Hamurdan hazırlanır.İçine kaz ve dana eti katılarak yapılır.Mantının çok küçük olanı makbuldür.

g) Sütlü çorba: Sütün içerisine pirinç katılarak yapılır.



Yemekler

a) Yaprak sarması(dolma): Üzüm yaprağının içerisine içi etli pirinç veya bulgurdan hazırlanan malzeme konularak yapılır.

b) Lahana sarması: Lahana yaprağının içerisine etli bulgur konularak sarılır.

c) Keşkek: Döğülmüş buğday karıştırılarak ve etli olarak yapılan yemek.Daha çok düğünlerde ve toplu törenler için hazırlanır.

d) Yahni: Daha çok bayramlarda yapılan etli nohut yemeği.

e) Serit: Besili kazın yağına yufka bandırılarak yağlanıp,bulgur pilavının üzerine de kazın eti dökülüp elle yenen bir yemektir.

f) Pasta: Mısır unu bulanarak yapılan bir yemek.Ortasına eritilmiş tereyağı veya yumurta pişirilerek konur.Mısır pastası banılarak yenir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2011       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bir toplulukta ,kültürde geçmiş zamandan kalan ve değerinin yitirmeyen alışkanlıklar,kalıntılar,anane
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Şubat 2011       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kısaca açıklayayım gelenek bir topluluğun belirli günlerde yaptığı çalışmadır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mart 2011       Mesaj #30
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ya gelenek nedir? değil soru şu olması lazım;

Türkiye'nin Gelenek Ve Görenekleri Nelerdir ? performansım için çok lazım...

Benzer Konular

10 Kasım 2013 / Misafir Sosyoloji
15 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
12 Şubat 2012 / tv2011 Soru-Cevap
16 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
25 Mayıs 2015 / Misafir Cevaplanmış