Arama

Atatürk ve sanat ile ilgili yazı örnekleri verir misiniz? - Sayfa 6

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Kasım 2014 Gösterim: 71.146 Cevap: 59
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2012       Mesaj #51
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

sanat ile ilgili kompozisyon ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum

lütfen güzel bir kompozisyon istiyorum
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2012       Mesaj #52
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
benim bir ödevim var .Konusuda atatürkün sanatcıya ve sanata verdigi önemle ilgili bir söz(kompozisyon)lütfen bana yardım edin
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Şubat 2012       Mesaj #53
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürk ün müziğe verdiği öneminin örnekleri
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2012       Mesaj #54
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya gerçekten bi tek edebiyat yazıyo burda ben sanat istiyorum
eylül çamcı - avatarı
eylül çamcı
Ziyaretçi
10 Ekim 2012       Mesaj #55
eylül çamcı - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk’ün temel inanışlarından ve onun düşünce sistemi olan Atatürkçülüğün unsurlarından biride ; ilmin ve aklın rehberliği altında sürekli çağdaşlaşmadır Başka bir terim ile ; her çağın ilim ve teknolojisinin rehberliği ve getirdiği yeniliklerin ışığı altında toplumun çağdaşlaşma – modernleşmeyi sürdürmesidir

Atatürk bilim ve teknolojinin önemini “Dünyada her şey için medeniyet için hayat için başarı için en gerçek yol gösterici ilimdirfendir İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir cehalettir doğru yoldan sapmaktır” sözleri ile vurgulanmıştır

Türk milletini geri bırakan sebep; Cumhuriyet devrine kadar gerçek anlamda bilim ve teknolojiyi izleye bir dönemin yaşanmamış olmasıdır Bu nedenle Türk Milletinin medeni çağdaş ve müreffeh millet olarak varlığını yükseltmek dinamik idealini kendisine gösteren Atatürk ; bu ideale ulaşmakta bilim ve teknolojinin önemini belirtmiş “Bu millete gideceği yolu gösterirken dünyanın her türlü ilminden buluşlarındanilerlemelerinden istifade edelim” demiştir

Atatürkçülük’te ; akılcılığın temeli olan bilim ve teknoloji her alanda esas alınmalıdır Zira Atatürkçülük ilerlemenin temeli olan çağdaş bilim ve teknik esaslarının her alanda rehber kabul edilmesini gerektirir Bilim ve teknolojide ileri olmak her türlü mücadelede başarılı olmanın başlıca koşuludur Bu amaçla bütün faaliyetler bilim ve teknoloji temeline oturtulmalı bilim ve teknolojinin hudutları daima genişletilmelidir

Atatürk büyük Nutkunda Türkiye Cumhuriyeti ‘nin kurulmasında temel prensip olarak bilim ve tekniğin esas alındığını dile getirmiş ve ayrıca “Milletimizin siyasisosyal hayatında milletimizin fikri terbiyesinde de rehberimiz ilim ve fen olacaktır” demek sureti ile bilim ve teknolojinin kullanılacağı diğer alanları da göstermiştir

Medeni dünya hızla değişmekte ve gelişmektedir Bu değişiklik ve gelişmelere uymak gerekir Uygarlık yolunda başarının gelişme ile mümkün olduğunu kabul eden Atatürk ; “Hayat ve geçime egemen olan kuralların zaman ile değişme gelişme ve yenilenmesi zorunludur Medeniyetin buluşlarının tekniğin harikalarının dünyayı değişiklikten değişikliğe uğrattığı bir devirde asırlık köhne zihniyetlerle geçmişe bağlılık ile varlığın korunması mümkün değildir” demiştir

Atatürk’e göre cehalet ve taassuptan uzak ilme ve akılcılığa dayanan uygarlık yolu toplumlar için zorunlu bir yoldur Çünkü “Medeniyet öyle kuvvetli bir ateştir ki ona ilgisiz kalanları yakar yok eder Uygar olmayan insanlar ve toplumlar daima uygar olanların ayakları altında kalmaya mahkum olacaklardır” Oysa Atatürk Türk Milletinin karakter çalışkanlık zeka milli birlik özelliklerinin yanısıra ilerleme ve medeniyet yolunda yürümekte olduğunu elinde ve kafasında tuttuğu meşale müspet ilim olduğu için Türk Milletinin bu uygarlık yarışını kazanacağına inanmaktadır


Atatürk'ün Bilimle İlgili Sözleri

Bilim gerçeği bilmektir
Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve ulusun her bireyinin kafasına koyacağız
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir
hüma_berna - avatarı
hüma_berna
Ziyaretçi
22 Kasım 2012       Mesaj #56
hüma_berna - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk çocukluğundan berri sanata ve sanatçıya destek vermiştir .
Atatürk bir sözünde sanatı şöyle açıklar:" Bir Ulus Sanat ve Sanatçıdan Yoksun Yaşam Sürdüremez ."
Diğer bir sözünde ise : Sanatsız Kalan Bir Ulusun Hayat Damarlarından Biri Kopmuş Demektir "
Yani Atatürk lise yıllarında öğretmeni tarafından yasaklanan edabiyat tutkusundan vazgeçmemiş o yasakantan sonra dahada sanata ve edabiyata bağlanmışıtır.






MÜZİK NASIL RUHUN SUYUYSA
MÜZİKTE SANATSA
SANATTTA RUHUN SUYUDUR AYNI ZAMANDA DİĞER SANAT DALLARI İLE RUHUN YEMEĞİDİR`DE Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2012       Mesaj #57
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürkün sanat ile ilgili açtıgı kurumlar
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
9 Aralık 2012       Mesaj #58
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 1
Sanatkar el öpmez; sanatkarın eli öpülür!

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 2
Sanatçı, esaslı kültür sahibi olmalı ve tarihi iyi bilmelidir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 3
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 4
Aydın ve dindar olan milletimiz, ilerlemenin sebeplerinden biri olan heykeltıraşlığı en üst derecede ilerletecek ve memleketimizin her köşesinde atalarımızın ve bunlardan sonra yetişecek evlatlarımızın hatıralarını güzel heykellerle dünyaya ilan edecektir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 5
Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz… Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkar olamazsınız.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 6
Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti’nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 7
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 8
Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 9
İnsanlarda bir takım ince, yüksek ve asil duygular vardır ki insan onlarla yaşar. İşte o ince, yüksek, derin ve asil duyguları en çok duyabilen ve diğer insanlara duyurabilen şairdir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 10
Bir milletin yenileşmesinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 11
Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 12
Hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 13
Dünyada medeni olmak, ilerlemek ve olgunlaşmak isteyen herhangi bir millet mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 14
Güzel sanatların her dalı için, T.B.M.M.’nin göstereceği ilgi ve emek, milletin insani ve medeni hayatı ve çalışkanlık veriminin artması için çok etkilidir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 15
İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır. Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 16
Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk musikisidir. Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 17
Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 18
Güzel sanatlara da alakanızı yeniden canlandırmak isterim. Ankara’da bir Konservatuvar ve Temsil Akademisi kurulmakta olmasını zikretmek, benim için bir hazdır. Güzel Sanatların her şubesi için Kamutay’ın göstereceği alaka ve emek, milletin insani ve medeni hayatı ve çalışkanlık veriminin artması için çok etkilidir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 19
Millet, ince duygulan, düşünceleri anlatan, yüksek deyişleri, söyleyişleri toplamak, onları bir gün önce, genel son musiki kurallarına göre işlemek gerekir. Ancak bu sayede, Türk milli musikisi yükselebilir, evrensel musikide yerini alabilir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 20
Sanat güzelliğin ifadesidir… Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık… olur.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 21
Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, ders almak, düşünmek ve zekayı geliştirmektir.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 22
Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut olamaz. Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir. (14 Ekim 1925 İzmir Kız Öğretmen Okulu)

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 23
Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır.

Atatürkün Sanat İle İlgili Sözleri 24
Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk müziğidir.
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK

ahsennur - avatarı
ahsennur
Ziyaretçi
16 Nisan 2014       Mesaj #59
ahsennur - avatarı
Ziyaretçi
/FONT][/B]’da Bulgar Ulusal Operası’nda Carmen’i izlemesidir.
Mustafa Kemal, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sofya ataşemiliteri olarak görevlidir.
Davetli olduğu Carmen’in galasında, zaman zaman durgunlaşarak yapıtı izlemiş ve operanın bitiminde, perdenin en az yirmi kez açılıp kapanmasını, sahneye çiçekler taşınmasını, izleyicinin coşkun alkışlarını, artistlerin sevincini hayranlıkla gözlemlemiştir. Ancak, yüzündeki burukluğun ayırtına varan Varna Türk Milletvekili Şakir Zümre’ye eğilip şunları söylemekten de geri durmamıştır:
“Balkan Savaşı’nda yenik düşmemizin nedenini şimdi daha iyi anlıyorum. Ben Bulgarları çiftçi halk olarak biliyordum. Oysa adamların operaları bile var… Sanatçıları, müzisyenleri, dekoratörleri, hepsi var. Hepsi de eğitimli… Şu opera binalarına bak!”
Kokteyl sonrası Mustafa Kemal ve Şakir Zümre Splendid Palas’a gidiyorlar. Yol boyunca hiç konuşmuyor Mustafa Kemal… Durgunluğu sürüyor.. Ve odalarına çekiliyorlar…
Aradan birkaç dakika geçiyor geçmiyor Şakir Zümre odasının kapısında Mustafa Kemal’i görüyor…
“Uyku tutmadı, biraz konuşalım diye geldim” diyor Gazi heyecanlı bir görünümle…
“Ne kadar müthiş bir olaydı..” diye ekliyor… “Çok sesli müzik, çağın gereğidir… Bulgarlar bunu başarmış..Bizim ülkemizde de operaya kavuşacağımız günleri görebilecek miyiz acaba?”
* * *[/COLOR]
Son devrin hat üstatlarından Macit Ayral’ın başından geçen olay da beni derinden etkiledi. Bu olayı Ocak l988’de yayımlanan Atatürk Kültür Merkezi Dergisi’nin l0 uncu sayısından aktaralım:
“Çanakkale Savaşları’nın sürdüğü günlerde Macit Ayral Çanakkale’de asker olarak bulunmaktadır. Savaş derince kazılmış çukurlarda sürerken Macit Ayral sıtmaya yakalanır.[B]
Sıtma nöbetinin gelmediği zamanlarda güzel yazı örnekleri hazırlamakta ve bunları da moral olsun diye siperlerin duvarlarına asmaktadır üstat… Mustafa Kemal bir gün siperleri gezerken bu güzel yazı örneklerini görür ve “Bunları yazan kimdir?” diye sorar. Macit Ayral bir adım öne çıkarak
“Ben…” der.
m
Muhsin Ertuğrul’a böyle söylediği için kimse şaşırmamalı…
Çünkü daha ileriki yıllarda yanındaki yönetici takımını “Efendiler! Bakan, Başbakan hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz… Ancak sanatçı olamazsınız!” diye uyaracak kadar yanında olacaktır sanatçının ve sanatın…

Alıntı
[/QUOTE]
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Kasım 2014       Mesaj #60
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
başka yok mu

Benzer Konular

11 Haziran 2016 / tAtLı BeLaa Cevaplanmış
22 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
16 Ağustos 2020 / Misafir Cevaplanmış