Arama

Türkçemiz neden kötü bir hal aldı?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 1 Aralık 2015 Gösterim: 4.599 Cevap: 5
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
3 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar türkçemizi katlediyoruz çok kötü bir durum bu siz nedersiniz bu duruma msn de herkez ünlü harfleri atarak yazıyor yada ingilizce özentisi kelimeler kullanılıyor ÖRN:ŞHEYDA GÜLŞHEN YAW PC BYES BB SLM NBR YOq BLMYORM BNDE ÇATLX YOO HYR NLUO ARKİLERM vs ...
bu örnekleri çoğaltabiliriz
NE OLUYOR BİZE? BU ÖZENTİ NİYE?ONU ANLAMIYORUM.
EN İYİ CEVABI Keten Prenses verdi
Dilimizin Yozlaşması

Sponsorlu Baglantilar

Televizyon denen aletten nefret ediyorum. Dilin yozlaşmasının kanıtını insanın yüzüne tokat gibi -hem de Osmanlı tokatı- vuruyor. Umudu kaybetmek korkusu bir yana, dilin yozlaşması için verdiğim -ve katkıda bulunan herkes- çabaları kendimce yeterli bulmayıp daha ne yapabilir de toplumun acısını bile hissetmediği bu kan ağlayan yarayı nasıl iyileştirebilirim diye çılgınca düşünüyorum. Umutla umutsuzluğa doğru mu yoksa, umutla ufka doğru mu ilerliyorum bilmiyorum...

İnsanları etkilemenin en kısa ve en etkili yolu televizyon. Bunun bilincini taşıdığını söyleyen(!) televizyon insanları "dil bilinci"ni kavrayamadığı sürece, bir yandan bir şeyleri iyileştirdiklerini düşünürken, diğer yandan açtıkları "kalıcı" yaraların farkına asla varamayacaklardır.

Madem toplumdaki insanların çoğu başka insanları "örnek" alma eğilimindeler; öyleyse her yerde ve her zaman kişisel değil, genel verimlilik örneği oluşturulmalıdır.

Edebiyatçıların, dil bilimcilerin çoğu zaten "dil bilinci"ni kavramış insanlardır. Ama bu kesimin dışında kalan insanlarda bu bilinci oluşturmanın en etkili ve kısa yolu basın, yayın, ve televizyon kuruluşlarından geçmektedir. Bu alanlarda görev alan "örnek kişilerin" bu konuya her şeyden daha önem vermeleri ve bu işin bilincini kavramış insanlardan yararlanmaları gerekir.

Görkem BAKKALOĞLU
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Aralık 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bence özenti olma durumu birde böyle daha çok dikkat çekilme hevesi olabilir bende buna çok dikkat ederim ayrıca hiçte sevmem Türkçenin böyle telaffuz edilmesinden duyarlı insanlarımız azaldığındanda olabilir ama biz belki bu durumu tersine çevirebilirizMsn Happy
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
3 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Dilimizin Yozlaşması

Televizyon denen aletten nefret ediyorum. Dilin yozlaşmasının kanıtını insanın yüzüne tokat gibi -hem de Osmanlı tokatı- vuruyor. Umudu kaybetmek korkusu bir yana, dilin yozlaşması için verdiğim -ve katkıda bulunan herkes- çabaları kendimce yeterli bulmayıp daha ne yapabilir de toplumun acısını bile hissetmediği bu kan ağlayan yarayı nasıl iyileştirebilirim diye çılgınca düşünüyorum. Umutla umutsuzluğa doğru mu yoksa, umutla ufka doğru mu ilerliyorum bilmiyorum...

İnsanları etkilemenin en kısa ve en etkili yolu televizyon. Bunun bilincini taşıdığını söyleyen(!) televizyon insanları "dil bilinci"ni kavrayamadığı sürece, bir yandan bir şeyleri iyileştirdiklerini düşünürken, diğer yandan açtıkları "kalıcı" yaraların farkına asla varamayacaklardır.

Madem toplumdaki insanların çoğu başka insanları "örnek" alma eğilimindeler; öyleyse her yerde ve her zaman kişisel değil, genel verimlilik örneği oluşturulmalıdır.

Edebiyatçıların, dil bilimcilerin çoğu zaten "dil bilinci"ni kavramış insanlardır. Ama bu kesimin dışında kalan insanlarda bu bilinci oluşturmanın en etkili ve kısa yolu basın, yayın, ve televizyon kuruluşlarından geçmektedir. Bu alanlarda görev alan "örnek kişilerin" bu konuya her şeyden daha önem vermeleri ve bu işin bilincini kavramış insanlardan yararlanmaları gerekir.

Görkem BAKKALOĞLU
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
3 Aralık 2008       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Dilimizdeki yozlaşma ve yozlaşmış olan yozlaşma

Aylardır takip ediyorum.Nerde bir edebiyat lafı geçse bir Türkçe lafı geçse hemen ardından gelen ilk laf:Yozlaşmak.Anlam veremesem de biraz araştırdım.Bakalım ne diyor sayın türk dil kurumu bu yozlaşmaya:

yozlaşmak
(nsz)

1 . Özündeki iyi nitelikleri birtakım dış etkenlerle zamanla yitirmek, soysuzlaşmak, özünden uzaklaşmak, bozulmak, dejenere olmak, tereddi etmek.
2 . Dönüşen:
"Giderek soğuk bir su serpintisine yozlaşan yağmur, ortalığa garip bir kış serinliği getirmişti."- A. İlhan.
3 . Bir şey, manevi anlamda değer yargılarını, özelliklerini ve niteliklerini yitirmek, bozulmak, dejenere olmak, özünden uzaklaşmak:
"Toplumun yozlaştığı anlarda bazı kesimler bu yozlaşmanın da tadını çıkarırlar."- H. Taner.

Görüldüğü gibi genel olarak değişim anlamına gelen bu dejenere kalıp soysuzca dilimize bir ek haline geldi artık.Dil bilimcilerimize bakın,edebiyat ile ilgilenenlere bakın hepsinin ağzında bir yozlaşmadır gidiyor.Ama ben onlar gibi düşünmüyorum.Benim görüşüm;dilimiz hala çok güzel bir biçimde konuşuluyor.Onların öyle demesi şehrin neon ışıklarıyla aydınlatılmış tabelalarından dolayıdır.Eğer dilimizin gerçek güzelliğini görmek istiyorsanız asıl kültür olan yerel yerleşim yerlerine gidin.Küçük yerlerdeki halkın diline bakın.

Her ne kadar dilimizde yeni türetilen kelimeler olsa da bence en komik olanlardan bazıları şunlar;kal gelmek,falan olmak....Gerçi bunların anlamı hala çözmüş olmasam da bazen bende kullanıyorum.Hele hele bu yozlaşma kelimesini duyunca bana kal geliyor ve ay falan oluyorum.

Türk milleti kültürünü bilir.Dilini bilir.Geleneğini bilit.Geldiği kökü bilir.Başka tesirlere karşı açık olsa da tarihini bilir ve her zaman aklının bir köşesinde bulundurur.Bence böyle bir dilin yozlaşması mümkün değilldir.Ama tabi gereken değeri ve önemi verirsek.Türkçe'yi konuşan herkes bu dili iyi bilmek ve iyi konuşmak zorundadır.Dili iyi bilip düzgün yazmak sadece yazarlara ya da dil bilimcilerine ait bir olgu değildir.Bu asla unutlmamalı.
Quo vadis?
Berfin Yanık - avatarı
Berfin Yanık
Ziyaretçi
1 Aralık 2015       Mesaj #5
Berfin Yanık - avatarı
Ziyaretçi
Türkçemizi bozan yabancı kelimelere 5'er örnek verebilir misiniz?
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Aralık 2015       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alıntı
Berfin Yanık adlı kullanıcıdan alıntı

Türkçemizi bozan yabancı kelimelere 5'er örnek verebilir misiniz?

ok - tamam, iyi
absürt - saçma
adapte olmak - uyum sağlamak
adisyon - hesap fişi
ambiyans - ortam, hava
analiz - çözümleme
anons etmek - duyurmak
antipatik - sevimsiz, itici
bodyguard - koruma
bye bye - hoşçakal
catering - yemek hizmeti
center - merkez