Arama

Husky'im kulağında sorun mu var?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Kasım 2011 Gösterim: 4.184 Cevap: 5
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
7 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
husky min kulağı kırıldı daha 2,5 yaşında iyileşirmi geldiğinde dikeliyordu fakat şimdi dikmiyor ne yapmalıyım
EN İYİ CEVABI Chelsea_Eny verdi
Alıntı
Keten Prenses adlı kullanıcıdan alıntı

lütfen bir veterinere baş vurunuz. burada yazdığına göre normal kulak postüründe değil

Sponsorlu Bağlantılar

Kulaklar:

Normal büyüklüktedir (vücuda oranla) Üçgen şeklinde, birbirine yakın ve kafanın üst kısmında yer alır (yanlara kaymaz). Klın kürkle kaplı arkada hafif yay şeklinde ve diktir. Kulak uçları hafif yuvarlaktır ve tam tepeye bakar sipsivri uçlu kulak hatadır. Kafaya oranla fazla iri kulaklar, birbirinden ayrık kulaklar, dik durmayan kırık kulaklar hatadır.

DEVAMI..
Siberian Husky'nin Resmi Standartları
Genel Görünüm:

Siberian Husky orta büyüklüktedir. Hızlı, çevik, özgür ve zariftir. Tüm iklimlere uyum sağlayan sağlam kürklü vücudu, dik kulakları ve bol tüylü sırtına doğru kıvrılan kuruğu kuzeyin mirasını sergiler.
Karakteristik yürüyüşü hiç bir köpekte yoktur, düzgün ve zahmet çekmeden yürür. Kendine özgü en büyük yeteneği algısıdır. Söz konusu özgürlüğü olduğunda üzeri yükle dolu olsa dahi ölçülü bir hızla, saatlerce uzun mesafeler aşabilir. Sabit bir yere bağlı kaldığında kurtuluş için durmadan bağına asılıp ölümüne bile neden olabilir.
Vücut orantısı ve şekli güç dengesini, hızını ve dayanıklılığını yansıtır. Siberian Husky ırkının erkekleri kaslıdır ama kaba değildir. Dişileri ise daha kadınsı görünümlüdür ama asla bir zayıflık söz konusu değildir erkeklerle eşit güce sahiptir.

Boyut, Orantı, Detaylar:
Boy- Erkeklerde (omuzdan) 52.5-57.5cm, Dişilerde 50-55cm'dir.
Kilo-Erkeklerde 20.5-27 kg. Dişilerde 16-22.5 kg'dır.
Kilo ile boyları orantılıdır. Bu sözünü ettiğimiz rakamlar, askari veya azami olması gerekenlerdir. Bunların altında veya üstünde olması tercih edilmemiştir. Aşırı kemikli yapı ya da kilo kusur olarak kabul edilmiştir.
Profilden bakıldığında. vücudun omuz ile kalçanın en uç noktası arasındaki uzunluğu, vücudun yerden omuzların tepesine kadar olan yüksekliğinden daha fazla olmalıdır. 57.5cm'den uzun erkekler ve 55cm'den uzun dişiler diskalifiye edilmişlerdir.

Kafa:

Sert ama dostça bir ifadeye sahiptir. Meraklı, yaramaz bakışları vardır. Gözleri badem şeklinde ve ölçülü şekilde aralıklıdır. Alaycı bir bakışa sahiptir. Mağrur, öne doğru dik bir başı vardır.
Göz rengi ya açık kahve ya mavidir. İki gözü farklı olanlarda vardır. Gözlerin birbirine yakın olması ve eğri olması hata sayılır.

Kulaklar:

Normal büyüklüktedir (vücuda oranla) Üçgen şeklinde, birbirine yakın ve kafanın üst kısmında yer alır (yanlara kaymaz). Klın kürkle kaplı arkada hafif yay şeklinde ve diktir. Kulak uçları hafif yuvarlaktır ve tam tepeye bakar sipsivri uçlu kulak hatadır. Kafaya oranla fazla iri kulaklar, birbirinden ayrık kulaklar, dik durmayan kırık kulaklar hatadır.

Kafatası:
Vücutla orantılı orta büyüklükte, Kafanın tepesi hafifçe yuvarlaktır ve gözlerin en geniş noktasından incelir. Biçimsiz, ağır, büyük kafalar hata sayılır.

Stop (gözler arasındaki girinti):
Stop oldukça belirgindir Burun köprüsü ise burun ucundan stop'a doğru dümdüzdür.

Ağız-Burun Bölgesi:
Orta uzunluktadır. Yni burun ucu ile stop arasındaki uzunluk, stop ile kafatasının arkası arasındaki uzunluk ile aynıdır. Yüz orta genişlikte buruna doğru sivrileşir. Burun ucu sivri ve karedir. Küt ve kaba bir ağız-burun bölgesi, kısa yada çok uzun bir ağız-burun bölgesi hata sayılır.
Burun ucu Gri-Haki ya da siyah Huskylerde Tamamen siyahtır (yaşlandıkça pigment sorunu nedeniyle rengi açılır).
Tamamen beyaz olan Huskylerde ten rengi bir burun ucu vardır (yaşlandığında pigment sorunu nedeniyle kahverengiye dönüşmeye başlar).
Pembe lekeli burunda kabul edilebilir.

Dudaklar:
İyi pigmentli, sıkı dudaklar kabul edilir.

Dişler:
Makas ısırışı şeklinde olan kabul görür. Diğer şekiller hata sayılır.

Boyun, Sırt, Vücut:
Boyun orta uzunlukta, köpek ayaktayken yay şeklinde ve diktir Malamutlarınki gibi öne doğru dik değildir. Tırıs yürüyüşte boyun esner ve kafa hafifçe öne doğru çıkar. Çok kısa ve kalın bir boyun tercih edilmez, uzun boyunda hata kabul edilir.
Göğüs derin ve güçlüdür ama çok geniş değildir. En derin noktaları dirseklerin hemen gerisinde, dirseklerle aynı hizadadır. Kaburgalar omurgalardan çıkıktır ama yan tarafta hareket rahatlığı sağlamak için yassılaşır. Fazla geniş bir göğüs, fazla yassı ve zayıf kaburgalar hata sayılır.
Sırt düz ve güçlüdür. Sırt çizgisi enseden kalçaya kadar düzgündür. Orta uzunlıktadır. Bel ince ve gergindir. Butlar bir açıyla omurgadan eğim yapar. Ama asla arka bacakların geriye doru hareketlerini kısıtlayacak kadar keskin değildir. Zayıf ya da gevşek eğimli sırt hatadır.

Kuyruk:
Bol kürklü, tilki kuyruğu şeklinde, sırt çizgisi hizasının biraz aşağısında yer alır ve köpek tetikte iken sırtın üzerine doğru orak gibi kıvrılır. Yukarıda taşıdığında kuyruk vücudun herhangi bir yanına doğru kıvrılmalıdır. Ancak asla sırtın üzerine serilip yatmaz. Köpek sakin iken kuyruğunun arkada sürüklenmesi normaldir, bu bir mutsuzluk ifadesi değildir.
Kuyruktaki tüyler orta uzunluktadır, Malamutlarınki kadar uzun ve yelpaze biçiminde değildir. Tüy uzunluğu uçta, yanlarda, dipte hep aynıdır. Yuvarlak bir fırça görüntüsü verir. Kırık yada ince bir kuyruk, tüylerle aşırı süslü bir kuyruk Huskylere özgü değildir. Süslü kuruklar malamutlarda bulunur.

Ön Bölge:
Omuz eklemi geriye yatıktır. Üst bacak omuzdan dirseğe, geriye doğru hafif bir açı yapar. Asla yere dik değildir. Omuzlarla göğüs kafesini bir arada tutan kaslar sıkı ve gelişmiştir. Dümdüz omuzlar veya düşük omuzlar hata sayılır. Köpek ayakta dururken, önden baktığınızda bacaklar ölçülü bir şekilde ayrık, paralel ve düzdür. Dirsekler vücuda yakın durur ama ne içe ne de dışa dönüktü
r. Yandan bakıldığında bilek ile ayak arasındaki bölge eğimlidir, buradaki eklem güçlü ve oldukça esnektir. Kemikleri oldukça dayanıklı ve ağırdır. Bacağın dirsekten yere kadar uzunluğu, dirsekten omuzun en tepesine kadar olan uzunluğundan daha fazladır. Ön bacaklardaki mahmuzlar yok edilebilir. Zayı bilek, fazla ağır kemik, çok ayrık ya da fazla bitişik bacak hata sayılır.
Ayak şekli ovaldir ama uzun değildir. Peçeler orata büyüklükte, Sağlam, Parmaklar ve taban arası tüylüdür. Taban yastıkları serttir aynı zamanda dolgundur. Köpeğin normal duruşunda ayaklar ne içe ne de dışa dönük değildir.
Yumuşak, geniş, yassı parmaklar çok geniş ve hantal ayaklar ya da küçük ve çok narin ayaklar, içe ya da dışa basışlar hata sayılır.

Arka Bölge:
Köpek ayaktayken arkadan bakıldığında arka bacaklar ölçülü bir şekilde ayrık ve paraleldir. Butların üst kısmı iyice kaslı ve güçlüdür. Dizler içe bükük, topuk eklemi belirgin ve yere yakın durmalıdır. Eğer mahmuzu varsa aldırılabilir sorun yaratmaz. Düz dizler, x bacaklar hata demektir.

Kürk:
Kürkü iki farklı yapıya sahiptir. Orata uzunlıktadır. Bol tüylü görüntüsü verir ama asla köpeğin düzgün vücut hatlarını örtecek kadar uzun değildir. Alt kürk keçe şeklinde, yumuşak, sık ve dış kürkü destekleyecek uzunlıktadır ve soğuğa karşı korur. Dış kürkün sıcağa karşı koruyucu tüyleri ise düz ve biraz yatıktır, sıcak iklimlerde vucudun serin kalmasını sağlar. Hiç bir zaman sert, ya da vücuttan ayrık, yani dik durmaz. Sıcaktan koruyan üst tüyler sürekli değişir, soğuktan koruyan alt tüyler ise senede 2 kez top top dökülüp yerine yenileri gelir. Alt tüy dökümü esnasında kürkün azalması normaldir.
Parmaklar arasında ve ayak çevresinin daha güzel bir görüntü veren tüylerin süslü olmasına göz yumulur. Ama köpeğin diğer bölgelerinde Malamutlar gibi süslü kürkünün olması standartlara göre kabul edilemez. Böyle köpekler kusurlu sayılır.
Uzun, sert ya da tiril tiril dökümlü kürk, çok sert ya da yukarıda belirtilen bölgeler haricinde ipeksi kürk hata sayılır.

Renk:
Siyahtan saf beyaz'a kadar olan tüm renkler olabilir. Kafada diğer ırklarda bulunmayan, dikkat çekici desenlerinde dahil olduğu farklı masklar sevilen bir özelliğidir.

Yürüyüşü:
Karakteristik bir yürüyüşe sahiptir. Akıcı ve rahat yürür. Adımları hızlı ama hafiftir. Yarışma ringine çıkıldığında gevşek tutulmalıdır yoksa bağdan kurtulma isteğiyle fırlayıp gidecektir, Ölçülü bir hızla mümkünse bağsız ve tırıs yürüyüş ile yarış ringine çıkmalıdır.
Kısa, oynak, değişken yürüyüşler, paldır küdür ya da yuvarlanırcasına yürüyüşler, çapraz ya da yan yürüyüşler hata sayılır.

Huy:
Siberian Husky'nin karakteristik yapısına ait en belirgin özelliği (onu kızak köpeği yapan, hamal yapan, işçi yapan özelliği) özgürlüğüne olan düşkünlüğüdür. Bunu dışında dost ve naziktir, dostça davranıldığında sahibinin bütün isteklerini yerine getirecektir ancak emir ya da komut verildiğinde özgür ruhu ve inadı devreye girecek ve asla riayet etmeyecektir. Çünkü O itaat etmez!!!.. Sadece insanları sevdiği için pozitif yaklaşımlara olumlu cevap verir. Çevik ve açık yüreklidir. Naziktir, eşine gösterdiği nezaket insanlara dahi örnek olacak düzeydedir. Açık yüreklidir. Kendine olan güvenini son nefesine kadar yitirmez. Bekçi köpeğine ait özellikler sergilemesini beklemek yanlıştır. Yabancılara ya da diğer köpeklere saldırmaz. Bazen erkek köpeklere saldırdığı söylenir bu doğru değildir Malamutlarla karıştırılmaktadır. Malamutlarla fiziki özellikleri benzediği için bu söylemler çıkmıştır. Bir ölçü, ihtiyat ve asalet sahibidirler. Husky'nin zekası tartışılamaz ve kıyaslanamaz. Uysallığı onu iyi bir dost, azimli özgür yaradılışı ise onu işçi haline sokar.
Özet olarak Siberian Husky ırkının en önemli özellikleri; Ölüme meydan okuyacak kadar özgür bir ruha sahip olması, İnsanlara olan sevgisi, Orta büyüklükte olması, Ölçülü kemikleri, Özgürlüğünü kısıtlamayan kolay hareket edebilirliği, Her iklime uygun yaşayabilmesini sağlayan mükemmel kürkü, güzel kafası ve kulakları düzgün kuyruğu ve iyi görünümüdür. Aşırı kemikli görüntü, aşırı kilo, eğri ya da savruk yürüyüş, uzun sert kürk ve itaatkar tavırlar kusur sayılır.

İncelemenizde fayda var.Umarım köpeğiniz bir an önce iyileşir.Geçmiş olsun. :)
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
7 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
lütfen bir veterinere baş vurunuz. burada yazdığına göre normal kulak postüründe değil

Sponsorlu Bağlantılar

Kulaklar:

Normal büyüklüktedir (vücuda oranla) Üçgen şeklinde, birbirine yakın ve kafanın üst kısmında yer alır (yanlara kaymaz). Klın kürkle kaplı arkada hafif yay şeklinde ve diktir. Kulak uçları hafif yuvarlaktır ve tam tepeye bakar sipsivri uçlu kulak hatadır. Kafaya oranla fazla iri kulaklar, birbirinden ayrık kulaklar, dik durmayan kırık kulaklar hatadır.

DEVAMI..
Siberian Husky'nin Resmi Standartları
Genel Görünüm:

Siberian Husky orta büyüklüktedir. Hızlı, çevik, özgür ve zariftir. Tüm iklimlere uyum sağlayan sağlam kürklü vücudu, dik kulakları ve bol tüylü sırtına doğru kıvrılan kuruğu kuzeyin mirasını sergiler.
Karakteristik yürüyüşü hiç bir köpekte yoktur, düzgün ve zahmet çekmeden yürür. Kendine özgü en büyük yeteneği algısıdır. Söz konusu özgürlüğü olduğunda üzeri yükle dolu olsa dahi ölçülü bir hızla, saatlerce uzun mesafeler aşabilir. Sabit bir yere bağlı kaldığında kurtuluş için durmadan bağına asılıp ölümüne bile neden olabilir.
Vücut orantısı ve şekli güç dengesini, hızını ve dayanıklılığını yansıtır. Siberian Husky ırkının erkekleri kaslıdır ama kaba değildir. Dişileri ise daha kadınsı görünümlüdür ama asla bir zayıflık söz konusu değildir erkeklerle eşit güce sahiptir.

Boyut, Orantı, Detaylar:
Boy- Erkeklerde (omuzdan) 52.5-57.5cm, Dişilerde 50-55cm'dir.
Kilo-Erkeklerde 20.5-27 kg. Dişilerde 16-22.5 kg'dır.
Kilo ile boyları orantılıdır. Bu sözünü ettiğimiz rakamlar, askari veya azami olması gerekenlerdir. Bunların altında veya üstünde olması tercih edilmemiştir. Aşırı kemikli yapı ya da kilo kusur olarak kabul edilmiştir.
Profilden bakıldığında. vücudun omuz ile kalçanın en uç noktası arasındaki uzunluğu, vücudun yerden omuzların tepesine kadar olan yüksekliğinden daha fazla olmalıdır. 57.5cm'den uzun erkekler ve 55cm'den uzun dişiler diskalifiye edilmişlerdir.

Kafa:

Sert ama dostça bir ifadeye sahiptir. Meraklı, yaramaz bakışları vardır. Gözleri badem şeklinde ve ölçülü şekilde aralıklıdır. Alaycı bir bakışa sahiptir. Mağrur, öne doğru dik bir başı vardır.
Göz rengi ya açık kahve ya mavidir. İki gözü farklı olanlarda vardır. Gözlerin birbirine yakın olması ve eğri olması hata sayılır.

Kulaklar:

Normal büyüklüktedir (vücuda oranla) Üçgen şeklinde, birbirine yakın ve kafanın üst kısmında yer alır (yanlara kaymaz). Klın kürkle kaplı arkada hafif yay şeklinde ve diktir. Kulak uçları hafif yuvarlaktır ve tam tepeye bakar sipsivri uçlu kulak hatadır. Kafaya oranla fazla iri kulaklar, birbirinden ayrık kulaklar, dik durmayan kırık kulaklar hatadır.

Kafatası:
Vücutla orantılı orta büyüklükte, Kafanın tepesi hafifçe yuvarlaktır ve gözlerin en geniş noktasından incelir. Biçimsiz, ağır, büyük kafalar hata sayılır.

Stop (gözler arasındaki girinti):
Stop oldukça belirgindir Burun köprüsü ise burun ucundan stop'a doğru dümdüzdür.

Ağız-Burun Bölgesi:
Orta uzunluktadır. Yni burun ucu ile stop arasındaki uzunluk, stop ile kafatasının arkası arasındaki uzunluk ile aynıdır. Yüz orta genişlikte buruna doğru sivrileşir. Burun ucu sivri ve karedir. Küt ve kaba bir ağız-burun bölgesi, kısa yada çok uzun bir ağız-burun bölgesi hata sayılır.
Burun ucu Gri-Haki ya da siyah Huskylerde Tamamen siyahtır (yaşlandıkça pigment sorunu nedeniyle rengi açılır).
Tamamen beyaz olan Huskylerde ten rengi bir burun ucu vardır (yaşlandığında pigment sorunu nedeniyle kahverengiye dönüşmeye başlar).
Pembe lekeli burunda kabul edilebilir.

Dudaklar:
İyi pigmentli, sıkı dudaklar kabul edilir.

Dişler:
Makas ısırışı şeklinde olan kabul görür. Diğer şekiller hata sayılır.

Boyun, Sırt, Vücut:
Boyun orta uzunlukta, köpek ayaktayken yay şeklinde ve diktir Malamutlarınki gibi öne doğru dik değildir. Tırıs yürüyüşte boyun esner ve kafa hafifçe öne doğru çıkar. Çok kısa ve kalın bir boyun tercih edilmez, uzun boyunda hata kabul edilir.
Göğüs derin ve güçlüdür ama çok geniş değildir. En derin noktaları dirseklerin hemen gerisinde, dirseklerle aynı hizadadır. Kaburgalar omurgalardan çıkıktır ama yan tarafta hareket rahatlığı sağlamak için yassılaşır. Fazla geniş bir göğüs, fazla yassı ve zayıf kaburgalar hata sayılır.
Sırt düz ve güçlüdür. Sırt çizgisi enseden kalçaya kadar düzgündür. Orta uzunlıktadır. Bel ince ve gergindir. Butlar bir açıyla omurgadan eğim yapar. Ama asla arka bacakların geriye doru hareketlerini kısıtlayacak kadar keskin değildir. Zayıf ya da gevşek eğimli sırt hatadır.

Kuyruk:
Bol kürklü, tilki kuyruğu şeklinde, sırt çizgisi hizasının biraz aşağısında yer alır ve köpek tetikte iken sırtın üzerine doğru orak gibi kıvrılır. Yukarıda taşıdığında kuyruk vücudun herhangi bir yanına doğru kıvrılmalıdır. Ancak asla sırtın üzerine serilip yatmaz. Köpek sakin iken kuyruğunun arkada sürüklenmesi normaldir, bu bir mutsuzluk ifadesi değildir.
Kuyruktaki tüyler orta uzunluktadır, Malamutlarınki kadar uzun ve yelpaze biçiminde değildir. Tüy uzunluğu uçta, yanlarda, dipte hep aynıdır. Yuvarlak bir fırça görüntüsü verir. Kırık yada ince bir kuyruk, tüylerle aşırı süslü bir kuyruk Huskylere özgü değildir. Süslü kuruklar malamutlarda bulunur.

Ön Bölge:
Omuz eklemi geriye yatıktır. Üst bacak omuzdan dirseğe, geriye doğru hafif bir açı yapar. Asla yere dik değildir. Omuzlarla göğüs kafesini bir arada tutan kaslar sıkı ve gelişmiştir. Dümdüz omuzlar veya düşük omuzlar hata sayılır. Köpek ayakta dururken, önden baktığınızda bacaklar ölçülü bir şekilde ayrık, paralel ve düzdür. Dirsekler vücuda yakın durur ama ne içe ne de dışa dönüktü
r. Yandan bakıldığında bilek ile ayak arasındaki bölge eğimlidir, buradaki eklem güçlü ve oldukça esnektir. Kemikleri oldukça dayanıklı ve ağırdır. Bacağın dirsekten yere kadar uzunluğu, dirsekten omuzun en tepesine kadar olan uzunluğundan daha fazladır. Ön bacaklardaki mahmuzlar yok edilebilir. Zayı bilek, fazla ağır kemik, çok ayrık ya da fazla bitişik bacak hata sayılır.
Ayak şekli ovaldir ama uzun değildir. Peçeler orata büyüklükte, Sağlam, Parmaklar ve taban arası tüylüdür. Taban yastıkları serttir aynı zamanda dolgundur. Köpeğin normal duruşunda ayaklar ne içe ne de dışa dönük değildir.
Yumuşak, geniş, yassı parmaklar çok geniş ve hantal ayaklar ya da küçük ve çok narin ayaklar, içe ya da dışa basışlar hata sayılır.

Arka Bölge:
Köpek ayaktayken arkadan bakıldığında arka bacaklar ölçülü bir şekilde ayrık ve paraleldir. Butların üst kısmı iyice kaslı ve güçlüdür. Dizler içe bükük, topuk eklemi belirgin ve yere yakın durmalıdır. Eğer mahmuzu varsa aldırılabilir sorun yaratmaz. Düz dizler, x bacaklar hata demektir.

Kürk:
Kürkü iki farklı yapıya sahiptir. Orata uzunlıktadır. Bol tüylü görüntüsü verir ama asla köpeğin düzgün vücut hatlarını örtecek kadar uzun değildir. Alt kürk keçe şeklinde, yumuşak, sık ve dış kürkü destekleyecek uzunlıktadır ve soğuğa karşı korur. Dış kürkün sıcağa karşı koruyucu tüyleri ise düz ve biraz yatıktır, sıcak iklimlerde vucudun serin kalmasını sağlar. Hiç bir zaman sert, ya da vücuttan ayrık, yani dik durmaz. Sıcaktan koruyan üst tüyler sürekli değişir, soğuktan koruyan alt tüyler ise senede 2 kez top top dökülüp yerine yenileri gelir. Alt tüy dökümü esnasında kürkün azalması normaldir.
Parmaklar arasında ve ayak çevresinin daha güzel bir görüntü veren tüylerin süslü olmasına göz yumulur. Ama köpeğin diğer bölgelerinde Malamutlar gibi süslü kürkünün olması standartlara göre kabul edilemez. Böyle köpekler kusurlu sayılır.
Uzun, sert ya da tiril tiril dökümlü kürk, çok sert ya da yukarıda belirtilen bölgeler haricinde ipeksi kürk hata sayılır.

Renk:
Siyahtan saf beyaz'a kadar olan tüm renkler olabilir. Kafada diğer ırklarda bulunmayan, dikkat çekici desenlerinde dahil olduğu farklı masklar sevilen bir özelliğidir.

Yürüyüşü:
Karakteristik bir yürüyüşe sahiptir. Akıcı ve rahat yürür. Adımları hızlı ama hafiftir. Yarışma ringine çıkıldığında gevşek tutulmalıdır yoksa bağdan kurtulma isteğiyle fırlayıp gidecektir, Ölçülü bir hızla mümkünse bağsız ve tırıs yürüyüş ile yarış ringine çıkmalıdır.
Kısa, oynak, değişken yürüyüşler, paldır küdür ya da yuvarlanırcasına yürüyüşler, çapraz ya da yan yürüyüşler hata sayılır.

Huy:
Siberian Husky'nin karakteristik yapısına ait en belirgin özelliği (onu kızak köpeği yapan, hamal yapan, işçi yapan özelliği) özgürlüğüne olan düşkünlüğüdür. Bunu dışında dost ve naziktir, dostça davranıldığında sahibinin bütün isteklerini yerine getirecektir ancak emir ya da komut verildiğinde özgür ruhu ve inadı devreye girecek ve asla riayet etmeyecektir. Çünkü O itaat etmez!!!.. Sadece insanları sevdiği için pozitif yaklaşımlara olumlu cevap verir. Çevik ve açık yüreklidir. Naziktir, eşine gösterdiği nezaket insanlara dahi örnek olacak düzeydedir. Açık yüreklidir. Kendine olan güvenini son nefesine kadar yitirmez. Bekçi köpeğine ait özellikler sergilemesini beklemek yanlıştır. Yabancılara ya da diğer köpeklere saldırmaz. Bazen erkek köpeklere saldırdığı söylenir bu doğru değildir Malamutlarla karıştırılmaktadır. Malamutlarla fiziki özellikleri benzediği için bu söylemler çıkmıştır. Bir ölçü, ihtiyat ve asalet sahibidirler. Husky'nin zekası tartışılamaz ve kıyaslanamaz. Uysallığı onu iyi bir dost, azimli özgür yaradılışı ise onu işçi haline sokar.
Özet olarak Siberian Husky ırkının en önemli özellikleri; Ölüme meydan okuyacak kadar özgür bir ruha sahip olması, İnsanlara olan sevgisi, Orta büyüklükte olması, Ölçülü kemikleri, Özgürlüğünü kısıtlamayan kolay hareket edebilirliği, Her iklime uygun yaşayabilmesini sağlayan mükemmel kürkü, güzel kafası ve kulakları düzgün kuyruğu ve iyi görünümüdür. Aşırı kemikli görüntü, aşırı kilo, eğri ya da savruk yürüyüş, uzun sert kürk ve itaatkar tavırlar kusur sayılır.


Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Kasım 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
husky in tüyleri çok mu dökülür yoksa azmı? lütfen cevaplayın husky alcazda
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Vermiş olduğunuz bilgiler için, teşekkür ederim. Ben bugün bir husky aldım. Ve araştırmak istedim. Kızım çok nazik, biraz başına buyruk ve insan canlısı bir kız. Umarım bir ömür boyu beraber kalırız. Tek korkum agresif tavırlar sergileyip, fazla gürültü çıkartmasıdır. Apartmanda bakacağım için umarım sorun yaşamam ve ayrılmak zorunda kalmam.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Kasım 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
3 aylık kırma husky var ama hasa yakın yeşil gözlü kulakları kırık nası düzeltebilirim
Chelsea_Eny - avatarı
Chelsea_Eny
Ziyaretçi
21 Kasım 2011       Mesaj #6
Chelsea_Eny - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı
Keten Prenses adlı kullanıcıdan alıntı

lütfen bir veterinere baş vurunuz. burada yazdığına göre normal kulak postüründe değil


Kulaklar:

Normal büyüklüktedir (vücuda oranla) Üçgen şeklinde, birbirine yakın ve kafanın üst kısmında yer alır (yanlara kaymaz). Klın kürkle kaplı arkada hafif yay şeklinde ve diktir. Kulak uçları hafif yuvarlaktır ve tam tepeye bakar sipsivri uçlu kulak hatadır. Kafaya oranla fazla iri kulaklar, birbirinden ayrık kulaklar, dik durmayan kırık kulaklar hatadır.

DEVAMI..
Siberian Husky'nin Resmi Standartları
Genel Görünüm:

Siberian Husky orta büyüklüktedir. Hızlı, çevik, özgür ve zariftir. Tüm iklimlere uyum sağlayan sağlam kürklü vücudu, dik kulakları ve bol tüylü sırtına doğru kıvrılan kuruğu kuzeyin mirasını sergiler.
Karakteristik yürüyüşü hiç bir köpekte yoktur, düzgün ve zahmet çekmeden yürür. Kendine özgü en büyük yeteneği algısıdır. Söz konusu özgürlüğü olduğunda üzeri yükle dolu olsa dahi ölçülü bir hızla, saatlerce uzun mesafeler aşabilir. Sabit bir yere bağlı kaldığında kurtuluş için durmadan bağına asılıp ölümüne bile neden olabilir.
Vücut orantısı ve şekli güç dengesini, hızını ve dayanıklılığını yansıtır. Siberian Husky ırkının erkekleri kaslıdır ama kaba değildir. Dişileri ise daha kadınsı görünümlüdür ama asla bir zayıflık söz konusu değildir erkeklerle eşit güce sahiptir.

Boyut, Orantı, Detaylar:
Boy- Erkeklerde (omuzdan) 52.5-57.5cm, Dişilerde 50-55cm'dir.
Kilo-Erkeklerde 20.5-27 kg. Dişilerde 16-22.5 kg'dır.
Kilo ile boyları orantılıdır. Bu sözünü ettiğimiz rakamlar, askari veya azami olması gerekenlerdir. Bunların altında veya üstünde olması tercih edilmemiştir. Aşırı kemikli yapı ya da kilo kusur olarak kabul edilmiştir.
Profilden bakıldığında. vücudun omuz ile kalçanın en uç noktası arasındaki uzunluğu, vücudun yerden omuzların tepesine kadar olan yüksekliğinden daha fazla olmalıdır. 57.5cm'den uzun erkekler ve 55cm'den uzun dişiler diskalifiye edilmişlerdir.

Kafa:

Sert ama dostça bir ifadeye sahiptir. Meraklı, yaramaz bakışları vardır. Gözleri badem şeklinde ve ölçülü şekilde aralıklıdır. Alaycı bir bakışa sahiptir. Mağrur, öne doğru dik bir başı vardır.
Göz rengi ya açık kahve ya mavidir. İki gözü farklı olanlarda vardır. Gözlerin birbirine yakın olması ve eğri olması hata sayılır.

Kulaklar:

Normal büyüklüktedir (vücuda oranla) Üçgen şeklinde, birbirine yakın ve kafanın üst kısmında yer alır (yanlara kaymaz). Klın kürkle kaplı arkada hafif yay şeklinde ve diktir. Kulak uçları hafif yuvarlaktır ve tam tepeye bakar sipsivri uçlu kulak hatadır. Kafaya oranla fazla iri kulaklar, birbirinden ayrık kulaklar, dik durmayan kırık kulaklar hatadır.

Kafatası:
Vücutla orantılı orta büyüklükte, Kafanın tepesi hafifçe yuvarlaktır ve gözlerin en geniş noktasından incelir. Biçimsiz, ağır, büyük kafalar hata sayılır.

Stop (gözler arasındaki girinti):
Stop oldukça belirgindir Burun köprüsü ise burun ucundan stop'a doğru dümdüzdür.

Ağız-Burun Bölgesi:
Orta uzunluktadır. Yni burun ucu ile stop arasındaki uzunluk, stop ile kafatasının arkası arasındaki uzunluk ile aynıdır. Yüz orta genişlikte buruna doğru sivrileşir. Burun ucu sivri ve karedir. Küt ve kaba bir ağız-burun bölgesi, kısa yada çok uzun bir ağız-burun bölgesi hata sayılır.
Burun ucu Gri-Haki ya da siyah Huskylerde Tamamen siyahtır (yaşlandıkça pigment sorunu nedeniyle rengi açılır).
Tamamen beyaz olan Huskylerde ten rengi bir burun ucu vardır (yaşlandığında pigment sorunu nedeniyle kahverengiye dönüşmeye başlar).
Pembe lekeli burunda kabul edilebilir.

Dudaklar:
İyi pigmentli, sıkı dudaklar kabul edilir.

Dişler:
Makas ısırışı şeklinde olan kabul görür. Diğer şekiller hata sayılır.

Boyun, Sırt, Vücut:
Boyun orta uzunlukta, köpek ayaktayken yay şeklinde ve diktir Malamutlarınki gibi öne doğru dik değildir. Tırıs yürüyüşte boyun esner ve kafa hafifçe öne doğru çıkar. Çok kısa ve kalın bir boyun tercih edilmez, uzun boyunda hata kabul edilir.
Göğüs derin ve güçlüdür ama çok geniş değildir. En derin noktaları dirseklerin hemen gerisinde, dirseklerle aynı hizadadır. Kaburgalar omurgalardan çıkıktır ama yan tarafta hareket rahatlığı sağlamak için yassılaşır. Fazla geniş bir göğüs, fazla yassı ve zayıf kaburgalar hata sayılır.
Sırt düz ve güçlüdür. Sırt çizgisi enseden kalçaya kadar düzgündür. Orta uzunlıktadır. Bel ince ve gergindir. Butlar bir açıyla omurgadan eğim yapar. Ama asla arka bacakların geriye doru hareketlerini kısıtlayacak kadar keskin değildir. Zayıf ya da gevşek eğimli sırt hatadır.

Kuyruk:
Bol kürklü, tilki kuyruğu şeklinde, sırt çizgisi hizasının biraz aşağısında yer alır ve köpek tetikte iken sırtın üzerine doğru orak gibi kıvrılır. Yukarıda taşıdığında kuyruk vücudun herhangi bir yanına doğru kıvrılmalıdır. Ancak asla sırtın üzerine serilip yatmaz. Köpek sakin iken kuyruğunun arkada sürüklenmesi normaldir, bu bir mutsuzluk ifadesi değildir.
Kuyruktaki tüyler orta uzunluktadır, Malamutlarınki kadar uzun ve yelpaze biçiminde değildir. Tüy uzunluğu uçta, yanlarda, dipte hep aynıdır. Yuvarlak bir fırça görüntüsü verir. Kırık yada ince bir kuyruk, tüylerle aşırı süslü bir kuyruk Huskylere özgü değildir. Süslü kuruklar malamutlarda bulunur.

Ön Bölge:
Omuz eklemi geriye yatıktır. Üst bacak omuzdan dirseğe, geriye doğru hafif bir açı yapar. Asla yere dik değildir. Omuzlarla göğüs kafesini bir arada tutan kaslar sıkı ve gelişmiştir. Dümdüz omuzlar veya düşük omuzlar hata sayılır. Köpek ayakta dururken, önden baktığınızda bacaklar ölçülü bir şekilde ayrık, paralel ve düzdür. Dirsekler vücuda yakın durur ama ne içe ne de dışa dönüktü
r. Yandan bakıldığında bilek ile ayak arasındaki bölge eğimlidir, buradaki eklem güçlü ve oldukça esnektir. Kemikleri oldukça dayanıklı ve ağırdır. Bacağın dirsekten yere kadar uzunluğu, dirsekten omuzun en tepesine kadar olan uzunluğundan daha fazladır. Ön bacaklardaki mahmuzlar yok edilebilir. Zayı bilek, fazla ağır kemik, çok ayrık ya da fazla bitişik bacak hata sayılır.
Ayak şekli ovaldir ama uzun değildir. Peçeler orata büyüklükte, Sağlam, Parmaklar ve taban arası tüylüdür. Taban yastıkları serttir aynı zamanda dolgundur. Köpeğin normal duruşunda ayaklar ne içe ne de dışa dönük değildir.
Yumuşak, geniş, yassı parmaklar çok geniş ve hantal ayaklar ya da küçük ve çok narin ayaklar, içe ya da dışa basışlar hata sayılır.

Arka Bölge:
Köpek ayaktayken arkadan bakıldığında arka bacaklar ölçülü bir şekilde ayrık ve paraleldir. Butların üst kısmı iyice kaslı ve güçlüdür. Dizler içe bükük, topuk eklemi belirgin ve yere yakın durmalıdır. Eğer mahmuzu varsa aldırılabilir sorun yaratmaz. Düz dizler, x bacaklar hata demektir.

Kürk:
Kürkü iki farklı yapıya sahiptir. Orata uzunlıktadır. Bol tüylü görüntüsü verir ama asla köpeğin düzgün vücut hatlarını örtecek kadar uzun değildir. Alt kürk keçe şeklinde, yumuşak, sık ve dış kürkü destekleyecek uzunlıktadır ve soğuğa karşı korur. Dış kürkün sıcağa karşı koruyucu tüyleri ise düz ve biraz yatıktır, sıcak iklimlerde vucudun serin kalmasını sağlar. Hiç bir zaman sert, ya da vücuttan ayrık, yani dik durmaz. Sıcaktan koruyan üst tüyler sürekli değişir, soğuktan koruyan alt tüyler ise senede 2 kez top top dökülüp yerine yenileri gelir. Alt tüy dökümü esnasında kürkün azalması normaldir.
Parmaklar arasında ve ayak çevresinin daha güzel bir görüntü veren tüylerin süslü olmasına göz yumulur. Ama köpeğin diğer bölgelerinde Malamutlar gibi süslü kürkünün olması standartlara göre kabul edilemez. Böyle köpekler kusurlu sayılır.
Uzun, sert ya da tiril tiril dökümlü kürk, çok sert ya da yukarıda belirtilen bölgeler haricinde ipeksi kürk hata sayılır.

Renk:
Siyahtan saf beyaz'a kadar olan tüm renkler olabilir. Kafada diğer ırklarda bulunmayan, dikkat çekici desenlerinde dahil olduğu farklı masklar sevilen bir özelliğidir.

Yürüyüşü:
Karakteristik bir yürüyüşe sahiptir. Akıcı ve rahat yürür. Adımları hızlı ama hafiftir. Yarışma ringine çıkıldığında gevşek tutulmalıdır yoksa bağdan kurtulma isteğiyle fırlayıp gidecektir, Ölçülü bir hızla mümkünse bağsız ve tırıs yürüyüş ile yarış ringine çıkmalıdır.
Kısa, oynak, değişken yürüyüşler, paldır küdür ya da yuvarlanırcasına yürüyüşler, çapraz ya da yan yürüyüşler hata sayılır.

Huy:
Siberian Husky'nin karakteristik yapısına ait en belirgin özelliği (onu kızak köpeği yapan, hamal yapan, işçi yapan özelliği) özgürlüğüne olan düşkünlüğüdür. Bunu dışında dost ve naziktir, dostça davranıldığında sahibinin bütün isteklerini yerine getirecektir ancak emir ya da komut verildiğinde özgür ruhu ve inadı devreye girecek ve asla riayet etmeyecektir. Çünkü O itaat etmez!!!.. Sadece insanları sevdiği için pozitif yaklaşımlara olumlu cevap verir. Çevik ve açık yüreklidir. Naziktir, eşine gösterdiği nezaket insanlara dahi örnek olacak düzeydedir. Açık yüreklidir. Kendine olan güvenini son nefesine kadar yitirmez. Bekçi köpeğine ait özellikler sergilemesini beklemek yanlıştır. Yabancılara ya da diğer köpeklere saldırmaz. Bazen erkek köpeklere saldırdığı söylenir bu doğru değildir Malamutlarla karıştırılmaktadır. Malamutlarla fiziki özellikleri benzediği için bu söylemler çıkmıştır. Bir ölçü, ihtiyat ve asalet sahibidirler. Husky'nin zekası tartışılamaz ve kıyaslanamaz. Uysallığı onu iyi bir dost, azimli özgür yaradılışı ise onu işçi haline sokar.
Özet olarak Siberian Husky ırkının en önemli özellikleri; Ölüme meydan okuyacak kadar özgür bir ruha sahip olması, İnsanlara olan sevgisi, Orta büyüklükte olması, Ölçülü kemikleri, Özgürlüğünü kısıtlamayan kolay hareket edebilirliği, Her iklime uygun yaşayabilmesini sağlayan mükemmel kürkü, güzel kafası ve kulakları düzgün kuyruğu ve iyi görünümüdür. Aşırı kemikli görüntü, aşırı kilo, eğri ya da savruk yürüyüş, uzun sert kürk ve itaatkar tavırlar kusur sayılır.

İncelemenizde fayda var.Umarım köpeğiniz bir an önce iyileşir.Geçmiş olsun. Msn Happy

Benzer Konular

22 Ağustos 2016 / asla_asla_deme Zooloji