Arama

Lidyalıların ekonomik ve kültürel yapısı nasıldı? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 23 Aralık 2013 Gösterim: 16.028 Cevap: 16
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2011       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lidyalıların ekonomik ve kültürel faliyetleri nelerdir söyleyebilirmisniz lütfen ???
Sponsorlu Bağlantılar
BLACKFATALITY - avatarı
BLACKFATALITY
Ziyaretçi
27 Aralık 2011       Mesaj #12
BLACKFATALITY - avatarı
Ziyaretçi
abi bana ticaretlerini az açsana yaa anlamıyommmm kimse açmıyo biride açsın yaaa paryı buldular tamam ee gerisi kral yolunu buldular eee açın yaa yeter
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Nisan 2012       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lidyalıların ordusu paralı askerlerden oluşurdu.Lidyalıların yıkılmasının en önemli sebebi olarak kaynaklarda bu geçer..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2012       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
babillerin siyasi yapısı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Aralık 2012       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lidyalıların ekonomik ve sosyal yaşamını söylermisiniz
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2012       Mesaj #16
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Lidya, Anadolu’da Tunç Çağından itibaren M.Ö. 2. bin yılın ikinci yarısında hüküm süren Lidya uygarlığı toprakları.Yer olarak kabaca Anadolu’nun batısıdır. Esas olarak Gediz (Hermos) Irmağı ve Küçük Menderes (Kaistos) Irmaklarının vadilerini kapsayan bölgedir. Kuzeyinde Mysia, güneyinde Karia, doğusunda Frigya, batısında ise Ionia bölgeleri bulunmaktadır.Lidya’da üç kral hanedanı hüküm sürmüştür. Birincisi “Atyadlar”, ikincisi “Heraklidler”, üçüncüsü “Mermnadlar” Hanedanları’dır. İlk iki hanedan ve bunların kralları hakkında pek bir bilgi yoktur. Bu iki hanedanın M.Ö. 2. bin yılın ikinci yarısında hüküm sürdükleri biliniyor. Yapılan dilbilim çalışmaları sonucunda Lidyalılar’ın kökeninin Anadolu’nun Tunç Çağına kadar gittiği anlaşılıyor.

Önceleri Hint,Avrupa dil grubundan olduğu şeklinde tanıtılan Lidya dili,bugün Tarihçi Heredot’un aktardığı gibi, Orta Asya kökenli bir millet olarak, Ural-Altay dil grubu’ndan bir dil kullandıkları, son verilerle kesinlik kazanmış ve lidya dil grubu Arkeoloji Tarihinde yerini almıştır-…

Lidyalıların bilinen en parlak dönemi M.Ö. 700-550 yılları arasıdır. Bu dönem aynı zamanda Mermnadlar Hanedanı dönemidir. Lidya adı Mermnadlar Hanedanının ilk kralı olan Gyges’ten itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Gyges hakkında bildiklerimizi Yunanlı tarihçi Heredotos’tan öğrenmekteyiz. Heredotos, Gyges’in Miletos, Smirna ve Kolophon (Değirmendere)’a karşı saldırgan bir politika izlediğini söylemiştir. Gyges’ten sonra sırasıyla Ardys, Sadyattes, Alyattes ve Kroisos hüküm sürmüşlerdir. Yine Heredotos, Alyattes’in Smirna ve Klazomenai (Urla) kent devletlerine saldırdığını söylemiştir. Fakat Alyattes, Klazomenaililer’le yaptığı savaşta yenilmiştir. Yine Lidyalıların doğudaki Medlerle Kızılırmak yöresinde yaptıkları savaş Alyattes döneminde olmuştur. İşte bu savaş sırasında Miletos’lu Thales ilk Güneş tutulmasını doğru olarak tahmin etmiştir (M.Ö. 28.05.585).
Lidyalılar’ın Yunanlılar’la en fazla ilişki kurdukları dönem Kroisos (560-547) dönemidir. Kroisos’da Ionia kent devletlerine karşı saldırgan bir politika izlemiştir. Fakat adalarda oturanlarla iyi ilişkiler içine girmiştir.
M.Ö. 546 yılında Persler, Lidya Krallığının başkenti Sardes’i ele geçirip Lidya Krallığına son vermişlerdir. Böylelikle Anadolu 200 yıl boyunca Pers egemenliğine girmiştir.
Lidya’nın insanlık tarihine en büyük katkısı “sikke”yi icat etmiş olmalarıdır. Başkent Sardes’in içinden geçen Paktalos Irmağı’nın alüvyonlarında doğal olarak bulanan altın-gümüş karışımı “elektron” madeninden basılan ilk sikkelerin üzerinde Lidya Krallığının arması olan Aslanbaşı bulunuyordu. İlk Lidya sikkeleri muhtemelen Alyattes döneminde basılmıştır. Sikke basımının daha iyi bir duruma gelmesi ve elektron yerine altın ve gümüşten ayrı olarak sikke basımı Kral Kroisos zamanında ortaya çıkmıştır.
Seramik kapların özelliğinden Lidyalıların batıdaki komşuları Ionia ile çok öncelere giden bir ilişkileri olduğu saptanmıştır. Yine Lidyalılar’ın Yunanlılar’la ticari ilişkilerinin yanı sıra dinsel ilişkileri de vardı. Lidya dininde en önemli kültler ana tanrıça-Artimu (Artemis-Kybele), Luvi tanrıçası-Kuvava, tarım tanrıları-Baki (Dionysos), yağmur tanrısı-Leus (Zeus) ve mezarların koruyucusu-Santas’dır. Lidyalılar ilk parayı kullanan devlettir.





LİDYALILAR SİYASİ TARİH

Lidya Devleti M.Ö. 687'de kuruldu.
Başkentleri Sart'tı.
M.Ö. 546 yılında Persler'in saldırısı sonunda yıkıldı.

LİDYALILAR KÜLTÜR VE UYGARLIK

Lidyalılar mimaride ileri gittiler.
Kuyumculuk ve heykelcilikte ilerlediler.
Paralı askerlerden oluşan bir ordu kurdular.
Fenike harf yazısını kullandılar.
Tarihte parayı ilk defa Lidyalılar kullandı.
Dünyanın en eski serbest pazar şehri Sart'ı kurdular.
Sart'tan başlayan ve Ninova'da biten Kral Yolu'nu yaptılar.
Kibele, Artemis, Zeus ve Apollo gibi Yunan tanrılarına taptılar.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2013       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lidyalıların ekonomik yaşamı nedir

Benzer Konular

20 Kasım 2012 / gökhan Soru-Cevap
15 Şubat 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Kasım 2009 / Oğulcan Bağ Cevaplanmış
19 Kasım 2016 / charmender Cevaplanmış