Arama

Dünyaca ünlü Türk müzisyenler kimlerdir? - Sayfa 6

En İyi Cevap Var Güncelleme: 29 Mayıs 2014 Gösterim: 134.372 Cevap: 50
ŞekerGenç - avatarı
ŞekerGenç
Ziyaretçi
29 Mayıs 2014       Mesaj #51
ŞekerGenç - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Off yaa nolur Fazıl Say'ı da yazınnMsn Sad( BulamadımmMsn SadMsn SadMsn SadMsn SadMsn Sad

Fazıl Say'ın Hayatı ve Özgeçmişi
Türk klasik müzik piyanisti, besteci. Yazar ve müzikolog Ahmet Say'ın oğludur. Piyano eğitimini Ankara'da Mithat Fenmen ve Kamuran Gündemir, Düsseldorf'ta David Levine'den almıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

Üç yaşındayken obuacı Ali Kemal Kaya ile ritmik jimnastik ve işitme alıştırmalarına başlayan Fazıl Say, bir yıl sonra Mithat Fenmen’den aldığı piyano dersleriyle sevgiyi de içeren bir öğrenim sürecine girmiştir. Fenmen’le sekiz yıl süren bu dönem, piyano, solfej ve teorinin yanı sıra, besteciliğe özendirme çalışmalarını ve konser podyumlarına ısındırma amaçlı küçük dinletileri kapsar. Mithat Fenmen’in 1982 yılında vefat etmesi üzerine Ankara Devlet Konservatuarı'na giren Fazıl Say, 'Özel Statü' olarak nitelenen hızlandırılmış yoğun eğitim çerçevesinde Kamuran Gündemir ile piyano, İlhan Baran ile kompozisyon çalışmıştır. Gündemir, yorum kavrayışı gerektiren yapıtlar üzerinde üst düzey bir değerlendirme ortamı yaratarak öğrencisini yetiştirmiş, İlhan Baran ise ona kompozisyon eğitiminin temeli olan teknik donanımları kazandırmıştır. Donanımların başlıcaları armoni, kontrpuan, form bilgisi, analiz, enstrümantasyon, orkestrasyon, antik modlar, Türk Müziği makamsal ve ritmik sistemleri, caz armonisi ve stil araştırmalarıdır. İlhan Baran, ayrıca çağdaş müzik stilleri çalışması için Ertuğrul Oğuz Fırat'dan yararlanılmasını istemiş ve Fazıl Say, üç yıl Fırat'dan ders almıştır.

1987 yılında konservatuarı bitiren genç piyanist, Almanya’nın DAAD bursuyla bu ülkeye gitmiş, Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu’nda ABD'li piyanist David Levine'in öğrencisi olmuştur. Dünyanın önde gelen Schubert yorumcularından olan Levine, "Yaratıcı Yorumculuk" açısından örnek bir piyanisttir. Fazıl Say, piyanist kimliğiyle onu örnek almıştır.

2007 yıllarının sonunda yabancı bir gazeteye verdiği demeçlerle gündeme gelmiştir. Say, AKP iktidarını açıkça eleştirmiş, Cumhuriyet'in temel niteliklerinin tehlikede olduğunu, bundan endişe duyduğunu söylemiştir. Say ayrıca müzik eğitiminin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önemsenmediğine vurgu yapmıştır. 2007 yılı sonunda ayrıca bir ödül kazanmıştır.

2003 yılında, Sivas Katliamı'nda yaşamını yitiren Metin Altıok için yazdığı ağıttan tam sahneleneceği gün, IKSV tarafından bazı bölümlerin çıkarılmasına son derece sinirlenmiştir. IKSV Müzik Festivali' nde yer almak istememesinin nedeni olarak bunu göstermektedir.

Benzer Konular

25 Şubat 2015 / mitooken Soru-Cevap
2 Mart 2010 / Misafir Cevaplanmış
18 Şubat 2009 / SAMET1997 Soru-Cevap
12 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap