Arama

Isının madde üzerindeki etkisi nedir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 19 Mayıs 2014 Gösterim: 85.599 Cevap: 51
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Aralık 2010       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ısı maddeleri nasıl etkiler madde madde yazınız ..D
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Aralık 2010       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Isı ve Sıcaklık Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Sıcaklık: Bir maddeyi oluşturan taneciklerden birinin ortalama hareket(kinetik) enerjisini ifade den bir değerdir. Sıcaklık, enerji değildir. Termometre ile ölçülür.

Isı: Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adıdır. Bu durumda sıcaklıkları eşit iki madde arasında ısı aktarımı gerçekleşmez. İki maddeden birinin sıcaklığının diğerinden farklı olması halinde, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye enerji aktarılır. Maddenin, katı, sıvı veya gaz halinde olması ısının tanımını değiştirmez. Bir başka şekilde bir maddeyi oluşturan taneciklerin toplam hareket enerjisine ısı denir.
• Isı, bir enerji olduğu için birimi joule ( j )’dur. Bir başka ısı birimi ise kalori (cal)’dir.
• (1 kalori = 4,18 joule dür.)
• Bir maddenin sahip olduğu ısı direkt olarak herhangi bir aletle ölçülemez. Sadece maddelerin birbirine aktardığı ısı ölçülebilir. Bazı matematiksel ifadeler kullanılarak hesaplanabilir.
• Farklı sıcaklıklara sahip cisimler birbirlerine temas ettiklerinde aralarında ısı alışverişi gerçekleşir. Sıcaklığı yüksek cismin taneciklerinin sahip oldukları hareket enerjisi daha büyüktür.
• Sıcak cismin tanecikleri, soğuk cismin tanecikleriyle temas ettiklerinde enerjilerinin bir kısmını bu taneciklere aktarırlar. Böylece sıcak cisimden soğuk cisme ısı akışı olur. Sıcak cismin sıcaklığı biraz düşer. Soğuk cismin sıcaklığı biraz artar. Eğer cisimler arasındaki ısı alış verişi sona erene kadar beklenirse her iki cismin sıcaklığı da eşit olur.
Sıcak su torbaları, ısı alışverişi sayesinde bizi ısıtır. Üşüyen el ve ayağınıza sıcak su torbasını koyduğunuzda torbadan size aktarılan ısı, el ve ayaklarınızın sıcaklığını arttırarak üşümenizi engeller.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2010       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çünkü çayın sıcaklıgı bardağa geçer bardak çatlat
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2010       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ama önemi istenmiyorki etkisi isteniyor
onun içiin biraz düşünüp alıntı yapın
OLURMU
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2010       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen ısının olumlu ve olumsuz etkilerini yazınız lllüüütttfffeeennn
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2010       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ısı ve sıcaklık maddenin üzerindeki etkisi nedir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2011       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya iyide daha çok bilgi lazım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ocak 2011       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Isı, belirli sıcaklıktaki bir sistemin sınırlarından, daha düşük sıcaklıktaki bir sisteme, sıcaklık farkı nedeniyle transfer edilen enerjidir. Isı da iş gibi bir enerji transfer biçimidir. Isı ve iş hiçbir cisimde depo edilemez, ancak sistem sınırlarında ve geçiş halinde iken belirlenebilir. Her ikisi de birer eğri fonksiyonudurlar. Bir başka deyişle, ısı ve iş geçiş halindeki enerjilerdir. Isı sıcak bir maddenin soğuk maddeye ilettiği sıcaklığı sağlayan bir enerji türüdür
Isı birimi iş birimi ile aynıdır yani joule (j) ya da kaloridir (cal).

Isı enerjisini taşıyan hareketli bir ortamdır. Örneğin kalorifer peteklerindeki ısı havaya aktarılır hava bu ısıyı çevredeki cisimlere taşır. Başka bir örnek olarak kaynayan suyu verebiliriz. Isınma ilk önce aşağıdan başlar ve ısınan su molekülleri yukarı doğru çıkar. Soğuk olanlarda aşağı iner.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ocak 2011       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yha ısının madde üzerindeki etkisini uzun bi paragrafla yazın lütfen proje ödevim wr ama hiç bir yerde uzun yokkkk of sürem az yarın vercem lütfen acill!...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ocak 2011       Mesaj #30
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ISININ MADDE ÜZERİNDEKİ ÖNEMİ

Günlük yaşantımızda ısı ve sıcaklık kavramlarını sıkça kullanırız. Isı insan oğlunun en önemli ihtiyaçlarından biridir.

Güneş ışığına bırakılan bir buz parçası yada katı margarin yağı ısı alarak erir. Yanmakta olan ateşin üzerine bırakılan et parçası ısı alarak pişer. Ocakta ısıtılan suyun sıcaklığı artar ve kaynamaya başlar. Isıtma yerine soğutma yapılırsa tersi olaylar olur.

Isı verilen maddelerin şekillerinde de değişiklikler olur. Yazın asfaltlarda kabarma, elektrik kablolarında sarkma, kışın ise büzülmeler olur.Ayrıca ısıtılan bazı maddelerden gazlar çıkarak değişik maddelere dönüşürler.

Bu olaylar, ısının madde üzerinde fiziksel ve kimyasal etkileri olduğunu gösterir. Isıtılan maddelerin, sıcaklığın değişimi, hal değişini, genleşme gibi olaylar fiziksel değişime örnek olarak verilebilir.

ISI VE SICAKLIK

Günlü hayatta bilindiği gibi, ısıtılan maddenin sıcaklığı artar, soğutulan maddelerin ise sıcaklığı azalır. Yani ısı ve sıcaklık birbiriyle ilgili fakat aynı şey değildir.Bu iki kavram birbirine karıştırılmamalıdır.

Hava ısısı 30 C tır. Cümlesi yanlış kullanılan bir cümledir. Doğrusu, “Havanın sıcaklığı 30 C tır” cümlesidir. Isı ile sıcaklık aynı nicelik değildir. Fakat sıcaklığın değişmesi için ısı alış verişinin olması gerekir.

Maddelerin her üç halinde de moleküller hareket ve titreşim halindedir. Dolayısıyla moleküllerin bir hızı yani kinetik enerjisi vardır. Sıcaklık madde moleküllerinin ortalama hızları ile orantılı fiziksel bir büyüklüktür.

Isı ise, moleküllerin kinetik enerjilerinin toplamı ile ilgili bir enerji çeşididir veya maddeye verilen yada maddeden alınan enerji çeşidine ısı enerjisi denir.

Sıcaklık birimi derece, ısı birimi ise kalori yada joule dir.

--------------------------------------------------------------------------------

Benzer Konular

12 Ocak 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
24 Ocak 2014 / MERVENAZ Cevaplanmış
27 Eylül 2010 / Misafir Soru-Cevap
20 Mart 2014 / kanmerdo Cevaplanmış