Badminton Tarihi
DÜNYADA BADMİNTON
Badminton Arkeologlar ve tarihçilere göre günümüzden 3000 yıl önce oynanmıştır. Badminton'un gerçek anlamda Dünya'da yayılması Çin'de bulunan manüskriptlere göre, günümüzden 1122 yıl önce Çin imparatorluğundaki Chu-Sülalesi devrine rastlamaktadır. Bu tarihlerde beş altı kaz tüyünün bir vişneye takılıp güneş altında kurutularak elde edilen tüytopun bir raket ile oynanmasına Di-Dzyauci adı verilmiştir.
Çin'den sonra özellikle Hindistan'da büyük bir gelişme gösteren Badminton, bu ülkede daha da yayılarak, Poona ve sonraki yıllarda da Pune adları altında oynanmıştır. Japonya'da bu oyuna Oy bane (uçan tüy, uçan leylek) adı verilmiş, 14. Yüzyılda bu ülkede halkın büyük ilgisini çeken Badminton, kaz ve leylek tüylerinin kirazgiller meyvalarına takılmış ve basit tahta raketlerle oynanmıştır.
Seyredenlere büyük zevk veren ve seyircilerin oldukça ilgisini çeken Badminton'u, Asya'dan Avrupa'ya ilk kez Marko Polo (1254-1324) getirmiştir. Fransa'da bu spora Kokvanten (uçan horoz) ve Jevolan (tüytop) Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi ülkelerde ise Federball, Çar Rusyasında ise bu oyuna Laptu adı verilmiştir. Günümüzde Pakistan'da oynanan Badminton oyununa ise Çırya denilmiştir.
1872 yılında Londra'ya 100 km. uzaklıkta Badminton isimli küçük bir kasabanın Dük'ü olan ve orduda subaylık yapmış asker kökenli Beaufort , uzun yıllar Hindistan'da bulunmuştu. Memleketine döndüğünde fil dişi ve diğer değerli eşyalar arasında bir raket ve tüytopu getiren Beaufort, Poona oyununu Badminton Kasabası'nda yaygınlaştırmaya başlamıştır. Aslında Badminton, kelime anlamı olarak soğuk meyve suyu anlamına gelmekteydi. Dolayısıyla bu güzel meyve suyunu ilk kez Badminton Kasabası içmiş oluyordu. J.L.Baldwin adlı sporcu, ilk kez Badminton Oyun Kurallarını koyn kişi olarak spor tarihine geçmiştir.
1934 yılında Londra'da Uluslararası Badminton Federasyonu (IBF) kurulmuştur. Bu federasyona İngiltere, Hollanda, Danimarka, İrlanda, Kanada, Yeni Zellanda, İskoçya, Fransa ve Amerika olmak üzere toplam 9 ülke üye olmuştur. 1960'lı yılların ortalarına doğru Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Badminton Federasyonu'na alınmamıştır. Bunun üzerine 1978 yılında başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere üçüncü dünya ülkeleri kendi aralarında Dünya Badminton Federasyonu (WBF) 'nu kurmuşlardır. Uzun yıllar sonunda 1981 Mayıs ayında, bütün ülkeler Uluslararası Badminton Federasyonu (IBF) bayrağı altında toplanmışlardır. Şu anda bu Uluslararası Badminton Federasyonu'na 120'den fazla ülke üye olup, halen dünyada 9 milyondan fazla lisanslı sporcu bulunmaktadır.
1969 yılından itibaren her üç yılda bir Thomas Kupası adı verilen ve yalnızca erkekler kategorisinde uluslararası müsabakalar halen yapılmaktadır. Buna karşılık bayan sporcular Betty Uber Kupası adı verilen maçlara katılmaktadırlar. Thomas ve Uber Badminton sporunda ilk oyuncular olarak spor tarihine geçtiklerinden, bu müsabakalar onların adı ile anılmaktadır. 1977 yılında ilk kez İsviçre'de resmi olarak Dünya Şampiyonası düzenlenmiştir. 5 Haziran 1985'te Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Badminton sporunun 1992 Olimpiyat Programına alınmasını kararlaştırmıştır. 1988 Seul Olimpiyatları'nda Badminton tekrar gösteri sporu olarak yer almıştır. En son Barcelona Olimpiyatları'nda Badminton ilk kez olimpik sporlar programına alınarak bu spor dalında müsabakalar yapılmıştır.
ÜLKEMİZDE BADMİNTON
Türkiye Badminton Federasyonu (TBF) 31 Mayıs 1991 tarihinde kurulmuştur. 3 Kasım 1991 tarihinde 104. üye sıfatıyla Uluslararası Badminton Federasyonu (IBF) tarafından tam üyeliğe kabul edilmiştir. Türkiye Badminton Federasyonu'nun ilk başkanı İrfan YILDIRIM’dır.
5 Aralık 1993 tarihinde ülkemizde ilk kez yapılan federasyon başkanları seçiminde ise Akın TAŞKENT seçimle göreve gelen ilk federasyon başkanı olmuştur. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan Prof.Dr.A.Faik İMAMOĞLU da sonraki 4 yıllık 2 dönemde seçilerek başkanlık görevini yürütmüştür. 11 Aralık 2004 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde Başkan seçilen Murat Özmekik halen bu görevini sürdürmektedir.
Ülkemizde kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen, son derece zevkli ve mücadele gerektiren bir spor dalı olması sebebiyle toplumumuzun her kesiminden büyük ilgi görmüştür.
Ülkemizde Deplasmanlı Badminton Ligi ilk kez 1994 yılında 11 Bölgeden 24 takımın katılımı ile Ankara'da gerçekleştirilmiştir. Bu Müsabakalar sonucunda 8 takım Badminton Ligine katılmaya hak kazanmıştır.
Şu an 2006 yılında Badminton 1.liginde 12 takım mücadele etmektedir. Badminton 2.liginde ise şuan 20 takım mücadele ederken, Minikler 1.liginde 12 takım ve Minikler 2.liginde ise 10 Takım mücadele etmektedir. Toplam 38 üniversitenin yer aldığı üniversiteler 1.Ligi ve 2.Ligi de devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Spor Dairesi Başkanlığı’yla, Badminton Federasyonu’nun ortaklaşa düzenledikleri Minikler, Yıldızlar, Gençler Okullar arası yarışmalar ve ferdi Türkiye Şampiyonalarına, özel şirketlerin ve belediyelerin düzenlemiş oldukları turnuvalar eklenmiştir.
Elde ettiğimiz Uluslar arası Başarılar.
- Mert Aydoğmuş :
Tek Erkekler Balkan Şampiyonluğu (1997 Sakarya)
- Ezgi Epice
Avrupa Ranking Şampiyonası Genel Klasman İkinciliği (Tek-Çift Bayan); 2005-2006 Sezonu
- H.Hüseyin Durakcan
Belçika Avrupa Gençler Ranking Şampiyonası'nda İkinci (Tek Erkek); 2005-2006 Sezonu
- Nursel Doğan
Avrupa Ranking Büyükler Şampiyonası Genel Klasman 1.Liği; 2005-2006 Sezonu
- Liseler Dünya Şampiyonası Üçüncülüğü (Erkek-Bayan)
- 17 Yaş Avrupa Şampiyonası 7.liği
- Avrupa B Takım Şampiyonası 3.lüğü
- Tüm yaş kategorilerinde Balkan Şampiyonluğu
Badminton Oyun Kuralları
BADMINTON OYUN KURALLARI
TANIMLAR
Oyuncu: Badminton oynayan herhangi bir kişi.
Maç: 1 veya şer kişiden oluşan taraflar arasında oynanan temel badminton karşılaşması.
Tekler karşılaşması: Her yarı alanda birer oyuncunun yer aldığı karşılaşma.
Çiftler karşılaşması: Her yarı alanda ikişer oyuncunun yer aldığı karşılaşma.
Servis atan taraf: Servis atma hakkına sahip olan taraf.
Karşılayan taraf: Servis atan tarafın karşısında yer alan taraf.
OYUN ALANI (KORT)
1.1 Badminton kortu dikdörtgen şeklinde ve aşağıda şekil A görüldüğü gibi düzenlenecektir. (1.5 numaralı kuralda belirtilen durum dışarıda kalmak üzere). Boyutlar şekilde gösterildiği ölçülerde olup, sınırlar 40 mm. eninde çizgilerle belirlenecektir.
1.2 Çizgiler kolayca seçilebilen, tercihen beyaz ya da sarı renkte olacaktır.
1.3.1 Uygun hızda giden bir tüytopun düşmesi gereken bölgeyi belirlemek için (Kural 4,4) arka sınır çizgisinden 530 mm. İle 570 mm. Uzaklığa, sağ servis bölgesine, tekler sahasının iç kısmına doğru (40 mm. X 40 mm.) boyutlarında dört tane ila ve işaret konulacaktır.
1.3.2 Bu işaretler konulurken, çizgi kalınlıkları verilen ölçünün içine dail edilecektir, başka değişle, arka sınır çizgisinin dışında 530 mm den 570 mm ye kadar, ikinci işaret için 950 mm den 990 mm’ye kadar olacaktır.
1.4 Tüm çizgiler çevreledikleri alanın bir parçasını oluşturmaktadırlar. (Daha açık değişle tüm çizgiler oyun alanına dahildir).
1.5 Çiftler oyun alanını yerleştirebilecek büyüklükte olmayan alanlara, yalnızca tekler için, şekil B’de görüldüğü şekilde bir oyun alanına çizmek mümkündür. Bu durumda arka sınır çizgisi şekline dönüşür; direkler ya da onun yerine kullanılan dikey şeritler (Kural 2,2.) yan kenar çizgiler üzerine yerleştirilir.
2. DİREKLER
2.1 Direkler oyun alanının yüzeyinden 1.55 metre yükseklikte olacaktır. Dik pozisyonda duracak kadar sert bir maddeden imal edilmiş olacak, fileyi 3 numaralı kuralda belirtildiği şekilde gergi tutacak ve şekil A’da görüldüğü gii çiftler oyun alanının kenar çizgisi üzerine konulacaktır.
2.2 Direklerin kenar çizgilerinin üzerine konulmasının mümkün olmadığı durumlarda, kenar çiizgilerinin bulunduğu yeri belirlemek üzere bir yöntem kullanmak gerekir. Örneğin kenar çizgilere tutturulmuş ve dikey olarak filenin bağlarına tutturulan ince direkler ya da 40 mm. enindeki bantlar kullanılabilir.
2.3 Çiftler oyun alanında direkler ya da onun yerini tutan bantlar, oynanacak oyunun tekler ya da çiftler maçı olduğu göz önüne alınmaksızın çiftler oyun alanının yan çizgileri üzerine yerleştirilecektir.
3. FİLE
3.1 File koyu renkte kaliteli bir iplikten yapılacak ve file delikleri birbirine eşit 15 – 20 mm’lik karelerden oluşacaktır.
3.2 Filenin yüksekliği 760 mm. olacaktır.
3.3 Filenin üst bölümünde içinden ip veya kordonun geçtiği iki katlı 75 mm. genişliğinde beyaz bir bant yer alacaktır. Bu bant içinden geçen kordonu çevreleyecektir.
3.4 Bu ip ya da kordon direklerin tepesine (gergin şekilde) sıkıca bağlanmaya uygun boyut ve ağırlıkta olacaktır.
3.5 Filenin saha yüzeyinden yüksekliği, ortada 1.524 metre, çiftler çizgisi hizasında (üzerinde) ise 1.55 metre olacaktır.
3.6 Direklerle ağın ucu arasında hiç boşluk kalmamalıdır. Gerekirse filenin yanı boydan boya direklere bağlanmalıdır.
4. TÜYTOP
Temel İlkeler
Tüytop doğal ya da sentatik malzemeden imal edilebilir. Ne tür malzemeden imal edilmiş olursa olsun, topun havadaki süzülüş özellikleri, ince bir deri tabakası ile kaplanmış mantar tabanlı, doğal kaz tüyünden mamul standart bir tüytopun genel özelliklerini yansıtmalıdır.
4.1 Genel Biçim
4.1.1 Tüytopta bir taban üzerine tutturulmuş 16 tane tüy bulunmalıdır.
4.1.2 Tüylerin uzunluğu 64 mm. ile 70 mm. arasında değişebilir, ancak bir tüytopta yer alan tüylerin hepsinin tabandan tüylerin uç kısmına kadar olan uzunlukları eşit olmalıdır.
4.1.3 Tüylerin uşlarının oluşturduğu dairenin çapı 58 mm. ie 68mm. Arasında olmalıdır.
4.1.4 Tüyler, iplik ya da diğer uygun bir malzeme ile birbirine sıkı bir şekilde tutturulmuş olmalıdır.
4.1.5 Tüytopun tabanının üst bölümünün çapı 25 mm. ile 28 mm. arasında olmalı; aşağıya doğru yuvarlak bir şekil almış olmalıdır.
4.2 Ağırlık
Tüytopun ağırlığı 4.74 ile 5.50 gr. Arasında olmalıdır.
4.3 Sentetik Tüytop
4.3.1 Etek bölümünde doğal tüyün yerini sentetik malzeme almıştır.
4.3.2 Taban 4.1.15 numaralı kuraldaki gibidir.
4.3.3 Sentetik topun boyutları ve ağırlığı 4.1.2, 4.1.3. ve 4,2 maddelerdeki ölçülerde olmalıdır. Ancak, özgül ağırlık farklılığı ve tüy ile sentetik malzemenin farklı özellikleri nedeniyle % 10’a kadar bir sapma kabul edilebilir.
4.4 Tüytop Hızının Denenmesi
4.4.1Tüytopun hızının uygun olup olmadığının belirlenmesi için, oyun alanının tam geri sınır çizgisi üzerinde topla raketin buluştuğu kuvvetli bir kolaltı atışı yapıır. Bu atışta topa yukarı doğru bir açı kazandırarak ve top kenar çizgilere paralel olarak gönderilmelidir.
4.4.2 Uygun hızdaki bir tüytop karşı oyun alanının arka sınır çizgisinden en az 530 mm. en fazla 990 mm. içeriye düşmelidir.
4.5 Değişiklikler
4.5.1 Yükseklik ya da iklimden kaynaklanan atmosfer koşullarının doğal tüptop kullanımını elverişsiz kıldığı durumlar.
4.5.2 Oyunun sağlıklı olması için özel durumlar söz konusu ise ( oyunun menfaati için).
5. RAKET
5.1 Raketin bölümleri 5.1.1 den 5.1.7 ye kadar olan maddelerde tanımlanmış ve şekil C de gösterilmiştir.
5.1.1 Raketin belli başlı kısımları sap, örgülü alan, baş, şaft, boyun ve çerçeve olarak adlandırılır.
5.1.2 Sap, raketin oyuncu tarafından tutulmak üzere tasarlanmış kısmıdır.
5.1.2 Örgülü olan oyuncunun tüytopu vurduğu kısımdır.
5.1.4 Baş, örgülü alanı çevreler.
5.1.5 Şaft, sapı baş kısma bağlar (5.1.6 nolu kurala tabidir).
5.1.6 Boyun, (eğer var ise) saftı raketin baş kısmına bağlar.
5.1.7 Bat, boyun, taft ve sapa hep birlikte çerçeve ad ı verilir.
ŞEKİL C: Badminton raketi
5.2. Raketin çerçevesinin uzunluğu 680 mm yi eni ise 230 mm yi geçemez.
5.3.1 Vuruşlarda raketin topa değdiği yüzey düz olup, birbirinin arasından dik olarak geçen, file gibi örülmüş ve bir çerçeveye tutturulmuş tellerden oluşur. Bu file deseni her tarafta eşit aralıklardan oluşmalı ve özellikle raketin orta bölümünde seyrek olmamalıdır.
5.3.2 Raketin örgülü kısmının boyu 280 mm yi eni ise 220 mm.yi geçemez.
5.3.3 Ancak bazen raketler, örgülü kısım boyun denen bölümü de kapsayacak şekilde tasarlanmı olabilir. Bu durumda uzatılmış örgülü kısmın genişliği 35 mm.yi örgülü alanın toplam uzunluğu 330 mm.yi geçemez.
5.4 Rakette
5.4.1 Yalnızca ve özel olarak aşınmayı önlemek, titreşimi ortadan kaldırmak, ağırlığı yaymak ya da raketi bir kordonla oyuncunun eline tutturmak kullanılan ve bu amaçların dışında, rakete iliştirilmiş hiçbir nesne ve çıkıntı bulunmamalıdır.
6. ONAYLANMIŞ GEREÇLER
Uluslararası Badminton Federasyonu, badminton oyununda kullanılan herhangi bir raket, tüytop, araç gereç ve geliştirilen herhangi bir ön modelin şartnamelere uygunluğu ya da oyunlarda gerekli kararlara almak yetkisine sahiptir. Federasyon bu yetkiyi kendi insiyatifiyle kullanabileceği gibi; aralarında oyuncu, araç gereç imalatçısı ya da üya bir dernek veya onun bir üyesininde bulunabileceği kişilerin başvurusu üzerine de kullanabilir.
7. OYUNCULAR
7.1 Oyuncu sözcüğü bir karşılaşmaya katılanların tümünü ifade eder.
7.2 Oyun, çiftlerde her yarı oyun alanında ikişr oyuncu; teklerde isee birer oyuncu ile oynanır.
7.3 Servis kullanım hakkına sahip olan taraf, servis atan taraf, karşı taraf ise karşılayan taraf olarak adlandırılır.
8. KURA ATIŞI (YAZI – TURA)
8.1 Oyuna batlamadan önce önce taraflar arasında kura atışı yapılır ve kazanan taraf 8.1.1. ya da 8.1.2. numaralı maddelerde yer alan seçimlerden birini yapmakla yükümlüdür.
8.1.1 Servis kullanma ya da karşılama önceliği
8.1.2 Oyuna hangi yarı alandan başlayacağı
8.2 Kura atışında kaybeden taraf ise geri kalan seçeneği kullanacaktır.
9. SAYI ALMA (PUANLAMA)
9.1 Aksi kararlaştırılmadığı sürece taraflar en çok üç se oynayacaklardır.
9.2 Yalnızca servis kullanan taraf sayı alabilir.
9.3 Tek erkekler ve çiftler karşılaşmalarında, 9,6 sayılı kuralda sözü edilen durum dışında, 15 sayısına ilk olarak ulaşan taraf seti kazanır.
9.4 Tek bayanlar karşılaşmalarında, 9,6. sayılı kuralda sözü edilen durum dışında, 11 sayısına ilk olarak ulaşan taraf seti kazanır.
9.5.1 Set skorunun 14 14 olduğu durumlarda (tek bayanlarda 10 10), ilk önce 14 sayısına (tek bayanlarda 10) ulaşan taraf seti uzatma ya da uzatmama (9,6 sayılı kuralda zikradilen husus) hakkına sahip olacaktır.
9.5.2 Bir uzatma hakkı ancak yukarıda belirtilen sayıya erişildiği an ve bir sonraki servis atışı yapılmadan önce kullanılabilir.
9.6 Uzatmalar aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilir.
9.6.1 Durum 14 14 iken uzatmaya gidildiğinde 3 sayı
9.6.2 Durum 10 10 iken uzatmaya gidildiğinde 3 sayı.
9.7 Seti kazanan taraf sonraki sette ilk servis atışını yapacaktır.
10. YARI ALAN DEĞİŞİMİ
10.1 Oyuncular aşağıda sayılan hallerde yarıalan değişimi yapacaklardır.
10.1.1. Birinci setin bitiminde;
10.1.2 (Eğer oynanacak ise) üçüncü set öncesinde ve
10.1.3 Üçüncü sette, ya da tek set üzerinden yapılan maçlarda, önde giden taraf,
11 sayılık sette 6. sayıya ulaşınca
15 sayılık sette 8.sayıya ulaşınca.
10.2 Oyuncular, 10,1 sayılı kurala göre yarı alan değişimi yapmayı ihmal etmişler ise hata anlaşıldığı anda yarı alan değişimi yapılır ve o andaki sayılar geçerliliğini korur.
11. SERVİS
11.1 Hatasız servis atışı için:
11.1.1 Taraflar servis atışını gereksiz yere geciktirmeyeceklerdir.
11.1.2 Servis kullanan ve karşılayan oyuncular birbirine çarpraz servis alanları içinde, ayaklarını bu servis alanlarını çevreleyen sınır çizgilerine basmayacak şekilde duracaklar ve servis atışı yapılıncaya dek gerek servis kullananın gerek karşılayanın her iki ayağının bir bölümü oyun alanının yüzeyine temas halindeyken hareketsiz kalacaktır (11,4 sayılı kural).
11.1.3 Tüytopun tamamı servis kullanan oyuncunun bel hizasından aşağıda bulunacak, tüy topa ilk vuruş taban kısmına dokunularak yapılacaktır.
11.1.4 Tüy topu vuruş anında servis kullanan oyuncunun raketinin sapı raket başı, oyuncunun raket tutan elinden belirgin bir şekilde aşağıda olacak şekilde aşağıya doğru eğik olacaktır.
11.1.5 Servis atışı başladıktan tamamlanıncaya kadar servisi kullanan oyuncunun raketi öne doğru hareketini sürdürmelidir (11,2 nolu kural).
11.1.6 Tüy topun süzülüşü, servis kullanan oyuncunun raketinden çıkıp yukarı doğru bir ivme ile fileyi aşarak bir engelle karşılaşmadığı durumda, servis karşılayan tarafın servis bölgesine düşecek şekilde olmalıdır.
11.2 Oyuncular kendi bölgelerinde yerlerini aldıkları zaman, servis kullanan oyuncunun raketinin öne doğru ilk hareketi servis atışının başlangıcı kabul edilir.
11.3 Karşılayan oyuncu hazır olmadan servis atışı yapılmayacak, ancak servisi karşılayan oyuncu, servisi karşılamak için hamle yaparsa hazır olduğuna hükmedilecektir.
11.4 Servis atışı başladıktan (11,2. numaralı kural) sonra tüytopa raketle vurulması ya da tüytopun vurulmadan yere düşmesi (ıska geçilmesi) ile birlikte servis atışı gerçekleşmiiş sayılır.
11.5 Çiftler karşılaşmasında, eşler rakip servis kullanan ya da karşılayan oyuncunun görüşünü engellemeyecek herhangi bir konumda durabilirler.
12. TEKLER KARŞILAŞMASI
12.1 Servisi kullanan oyuncu, bir setteki skoru çift bir sayı iken, sayı yapamadıysa ya da skorunu çift sayılı duruma getirmişse, oyuncular kendilerine göre sağ servis alanı içerisinde durmak suretiyle servis kullanırlar ya da karşılarlar.
12.2 Servis kullanan oyuncunun o setteki skoru tek sayı ise oyuncular kendilerine göre sol servis alanı içerisinde durmak suretiyle servis kullanırlar ya da karşılarlar.
12.3 Setin uzatılması durumunda 12,1. ve 12,2. sayılı kurallar uygulanırken, servisi kullanan oyuncunun elde ettiği toplam sayı esas alınır.
12.4 Bir “hata” yapılıncaya ya da tüytop oyundışı kalıncıya dek, servis kullanan tüytopa dönütümlü olarak vururlar.
12.5 Servisi karşılayan oyuncu bir “hata” yapar ya da tüytop servisi karşılayanın yarı alanının yüzeyine temas ederek oyun dışı kalırsa, servis kullanan sayı elde etmiş olur. Servis kullanmış olan oyuncu, bu kez öteki servis alanından yeniden servis kullanır.
12.6 Servisi kullanan oyuncu bir “hata” yapar ya da tüytop servisi karşılayanın yarı alanının yüzeyine temas ederek oyun dışı kalırsa, servis kullanan sayı elde etmiş olur. Servis kullanmış olan oyuncu, bu kez öteki servis alanından yenidn servis kullanır.
12.7 Servisi kullanan oyuncu bir “hata” yapar ya da tüytop servisi kullanan oyuncunun yarı alanının yüzeyine temas ederek oyun dışı kalırsa, servis kullanmış olan oyuncu servis atmayı atmayı sürdürme hakkını yitirir ve hiçbir oyuncu sayı almaksızın servis karşılamış bulunan oyuncu servis kullanma hakkını elde eder.
13. ÇİFTLER KARŞILAŞMASI
13.1 Her setin başında ve servis kullanma hakkının taraflardan birine her geçişinde servis atışı sağ servis alanından yapılacaktır.
13.2 Servisi yalnızca servisi arşılamakla yükümlü olan oyuncu karşılayabilir. Karşılayanın eşi tüytopa vurur ya da tüy top ona değerse servisi kullanmış olan taraf sayı elde eder.
13.3.1 Servis karşılaadıktan sonra servisi kullanan tarafın oyuncularından herhangi biri topa vurabilir. Oyun bu şekilde top oyun dışı kalıncaya dek karşılıklı vuruşlarla sürdürülür.
13.3.2 Servis karşılandıktan sonra, oyuncular filenin kendi taraflarında kalan bölgesindeki herhangi bir yerden topa vurabilirler.
13.4.1 Servisi karşılayan taraf “hata” yaparsa ya da tüytop servis karşılayan tarafın alanında yere temas edip oyun dışı kalırsa, servis kullanmış olan taraf sayı alır ve servisi kullanmış olan oyuncu yeniden servis atışı yapar.
13.4.2 Servis kullanan taraf “hata” yaparsa ya da tüytop servisi kullanan tarafın alanında yere temas ederek oyun dışı kalırsa, servis kullanmış olan oyuncu servis atışını sürdürme hakkını kaybeder ve her iki tarafta da sayı elde etmemit olur.
13.5.1 Herhangi bir setin başında servis karşılamış bulunan oyuncunun tarafı o sette, skoru artıramadığı ya da çift sayı yaptığı zaman söz konusu oyuncu sağ servis alanında servis atacak ya da bu alanda servis karşılayacaktır. Tersi durumda sol servis alanını kullanacaktır.
13.5.2 Herhangi bir setin başında servis karşılamış bulunan oyuncunun tarafı o sette, skoru arttıramadığı ya da çift sayı yaptıı zaman söz konusu oyuncu ağ servis alanında servis karşılayacak ya da bu alandan servis atacaktır. Tersi durumda sol servis alanını kullanacaktır.
13.5.3. Eşler için ise bu uygulamanın tersi yapılır.
13.5.4 Set uzatıldığında 13.5.1’den 13.5.3’e kadar olan kuralların uygulanmasında tarafların toplam skoru esas alınır.
13.6 Kural 14 ve 16’da belirtilen durumların dışında servis her el değiştirdiğinde servis atışı farklı servis bölgesinden yapılır.
13.7 Servis kullanma hakkı her hangi bir sette, birbirini izleyen biçimde, başlangıç servisini kullanan oyuncudan başlangıç servisini karşılayan oyuncuya geçer, bu oyuncudan sonra eşine geçer, ondan rakip oyuncularından birine ve daha sonra onun etine geçer ve bu tekilde sürer.
13.8 Kural 14 ve 16 da belirtilen durumlar dışında, hiçbir oyuncu sırası gelmaden servis kullanamaz, sırası gelmeden servis karşılayamaz.
13.9 Kazanan takımın oyuncularından herhangi biri bir sonraki sette ilk servis atışını kullanabileceği gibi kaybeden tarafın herhangi bir oyuncusu karşılama yapabilir.
14. SERVİS BÖLGESİ YANLIŞLIKLARI
14.1 Oyuncular aşağıda sayılan durumlarda servis alanı yanlışlığı yapmış kabul edilirler.
14.1.1 Sırası gelmeden servis kullanılması,
14.1.2 Yanlış servis bölgesinden servis atılması, yada
14.1.3 Yanlış servis bölgesinde durarak, servis karşılamaya hazırlanması ve servisin kullanılmış olması.
14.2 Servis bölgesi yanlışlığı yapıldığında:
14.2.1 Yanlışlığın bir sonraki servis atışı yapılmadan önce farkedilmesi halinde, taraflardan yalnızca biri pozisyon hatası yapmış ve hata yapan taraf o ralliyi kaybetmişse (hatalı pozisyondan avantaj sağlamamışsa), pozisyon düzeltilmez. Aksi halde servis tekrarına (let) hükmedilir.
14.2.2.Yanlışlık bir sonraki servis atışından önce farkedilemediyse, pozisyon hatası düzeltilmez.
14.3 Servis bölgesi yanlışlığı nedeniyle servis tekrarına hükmedilmişse (let kararı) pozisyon düzeltilerek ralli düzeltilir.
14.4 Servis bölgesi yanlışlığının düzeltilmesi söz konusu değilse, oyuncuların yeni servis alanları (gerektiğinde yeni servis sırası da) değiştirilmeksizin oyuna devam edilir.
15. HATALAR
Tu durumlar “hata” olarak kabul edilir.
15.1 Servis atışı nizami değilse (Kural 11,1.).
15.2 Servis atan oyuncu atış sırasında topu ıskalarsa.
15.3 Servis atıldığında tüytop fileye takılır vetepeesinde asılı kalırsa ya da fileyi aştıktan sonra rakip sahada fileye takılı kalırsa.
15.4 Oyun esnasında eğer tüytop
15.4.1Oyun alanının sınır çizgilerinin dışına düşerse,
15.4.2 Filenin arasından ya da altından geçerse,
15.4.3 Filenin öbür tarafına geçemezse,
15.4.4.Çatıya, tavana ya da yan duvarlara değerse,
15.4.5 Oyuncunun kendisine ya da formasına değerse,
15.4.6 Oyun alanının yakın çevresi dışında kalan bölgede bir kişiye ya da nesneye değerse (Spor salonunun yapısal özelliklerinin gerektirdiği durumlarda, yerel badminton yetkilisi, üye olduğu federasyonun sahip olduğu veto hakkına saklı kalmak kaydıyla, tüytopun bir engele değmesi durumunda uygulanacak kuralları bir yönetmelikle belirler.),
15.5 Oyun esnasında, tüytopla temasın başlangıç noktası filenin vuruşu yapan oyuncunun tarafında gerçekleştirilmemişse. (Ancak, vuruş esnasında vuruşu yapan oyuncunun raketi filenin üzerinden atarak topun petinden hareketini sürdürebilir.),
15.6 Tüytop oyunda iken eğer oyunculardan biri:
15.6.1 Fileye ya da onu tutan direklere raketiyle, vücuduyla ya da formasıyla değerse,
15.6.2 15,5’de izin verilen durum dışında, rakibinin oyun alanına file üzerinden raketiyle veya bedeniyle tecavüz ederse,
15.6.3 Rakibini engelleyecek ya da dikkatini dağıtacak şekilde, rakip oyun alanı file altından raketi ve bedeni ile ihlal ederse,
15.6.4 Rakibin nizami vuruş yapmasını, tüytopa file üzerinden vurarak engellerse.
15.7 Oyun esnasında bir oyuncu kasıtlı olarak bağırmak ya da el kol hareketleri yapmak veya benzeri hareketlerle rakibinin dikkatini dağıtırsa.
15.8. Oyun esnasında, eğer tüytop:
15.8.1 Rakette takılı kalıp, vuruş yapılırken raketten kurtulursa,
15.8.2 Aynı oyuncu tarafından üst üste iki kez (topa) vurulursa,
15.8.3 Peşpeşe bir oyuncu ve eşi tarafından vurulursa,
15.8.4 Oyuncunun raketine değdikten sonra arkaya doğru yoluna devam ederse,
15.9 Eğer oyuncu 18. kuralda belirtilen ısrarlı ve saldırgan davranış ve yüz kızartıcı eylemlerden dolayı ceza aldıysa.
SERVİS ATIŞININ TEKRARLANMASI (LET KARARI)
Başhakem veya (onun bulunmadığı durumlarda) oyuncu tarafından oyunu durdurma kararı verilmesi durumudur.
16.1 Durdurna kararı herhangi bir beklenmedik bir durum ya da kaza hallerinde verilebilir.
16.2 Eğer tüytop servis atışı dışında, fileye takılıp asılı kalır ya da fileyi aştıktan sonra fileye takılı kalırsa oyun durdurulur.
16.3 Servis atışı sırasında hem atan hemde karşılayan oyuncu aynı anda hata yaparsa oyun durdurulur.
16.4 Eğer servis kullanan oyuncu, karşılayan taraf hazır olmadan atış yaparsa oyun durdurulur.
16.5 Oyun esnasında tüytop parçalanıp taban kısmı tamamen toptan ayrılırsa, oyun durdurulur.
16.6 Çizgi hakemi topun düştüğü yerş göremediyse, başhakemde karar veremiyorsa oyun durdurulur.
16.7 Oyunun durdurulduğu durumlarda, son servis atışı geçerli sayılmayacağından, (14. kuralın uygulanabileceği durumlar dışında) servis atmış olan kişi servisi tekrarlar.
17. TÜYTOPUN OYUN DIŞI OLDUĞU DURUMLAR
Top, şu durumlarda oyun dışı kabul edilir:
17.1 Fileye çarpıp orada ya da tepede asılı kalırsa,
17.2 Fileye ya da direğe çarptıktan sonra, topa vura oyuncunun kendi yarı alanının zeminine doğru inişe geçtiği hallerde,
17.3 Oyun alanının yüzeyine çarpınca,
17.4 “Hata” ya da “let” kararı verildiği zaman.
18. OYUNDA DEVAMLILIK, KURALDIŞI DAVRANIŞLAR, VERİLECEK CEZALAR
18.1 Oyun ilk servis atışından maçın bitişine kadar 18,2 ve 18,3 nolu kuralların izin verdiği durumlar dışında aralıksız devam edecektir.
18.2 Aşağıdaki durumlarda, bütün maçların birinci ve ikinci setleri arasında doksan saniyeyi, iknci ve üçüncü setleri arasında 5 dakikayı geçmeyen bir ara verilecektir.
18.2.1 Uluslararası karşılaşmalarda,
18.2.2 Uluslararası Badminton Federasyonunun onayladığı karşılaşmalarda,
18.2.3 Tüm diğer karşılaşmalarda (eğer üye federasyon önceden böyle bir araya izin vermeyeceğini duyurmamışsa).
18.3 Oyuncuların elinde olmayan koşulların gerektirdiği durumlarda, başhakem oyuna gerekli gördüğü süre boyunca ara verebilir. Bu durumda mevcut skor aynen korunur ve oyun kaldığı yerden devam eder.
18.4 Hiçbir koşulda bir oyuncunun soluğunu ve gücünü toplaması ya da taktik ve tavsiye alması amacıyla oyun durdurulamaz.
18.5.1 18,2 ve 18,3 nolu kurallarda belirtilen durumlar dışında hiçbir oyuncunun oyun sırasında taktik ve tavsiye almasına izin verilmez.
18.5.2 Oyun sona ermedikçe hiçbir oyuncu başhakem onayı, izni olmadan oyun alanını terkedemez.
18.6 Oyundaki duraklamalar karar verme yetkisine sahip tek kiti bathakemdir.
18.7 Bir oyuncu şu hareketlerden kaçınmalıdır:
18.7.1 Kasıtlı larak oyunda duraklamalara yol açmak,
18.7.2 Kasıtlı olarak tüytopun hızına müdahale etmek,
18.7.3 Saldırgan davranışta bulunmak
18.7.4 Badminton kurallarında yer almayan kural dışı davranışlarda bulunmak.
18.8 Bathakem 18,4, 18,5 veya 18,7 nolu kurallara uyulmadyğı taktirde şu cezalara uygular:
18.8.1 Kurallara uymayan tarafa uyarı cezası vermek
18.8.2 Daha önce uyarıda bulunmuşsa suçlu tarafa hata puanı vermek; ya da
18.8.3 Kural ihlallerinin ve centilmenlik dışı davranışların devamı halinde suçlu tarafa puan cezası verip, durumu derhal oyuncuları diskalifiye etmeyetkisine saip olup turnuva başhakemine (refree) bildirmek.
18.9 Turnuva Bathakeminin görevlendirilmediği durumlarda, oyuncuları diskalifiye etme yetkisi turnuva sorumlusuna aittir.
19. SAHA GÖREVLİLERİ VE BAŞVURULAR
19.1 Turnuva bahakemi turnuvada oynanan tüm karşılaşmalardan sorumlu olup tam yetkilidir.
19.2 Başhakem görevlendirildiği oyundan, oyun alanından ve yakın çevresinden sorumludur. Başhakem turnuva başhakemine rapor vermekle yükümlüdür. Turnuva başhakeminin bulunmadığı durumlarda, başhakem raporunu sorumlu yetkiliye verir.
19.3 Servis kullanan oyuncu tarafından servis hatası yapıldığında, servis hakemi bağırmak suretiyle hatayı duyurur (11.kural).
19.4 Çizgi hakemi, topun içerde ya da dışarda olduğunu işaretiyle belirler.
Başhakem şunları yapmakla yükümlüdür:
19.5 Badminton kurallarını benimsetip uygulanmasını sağlamak; oyunculardan herhangi bir talep gelmeden hata ya da let duyurusunu yapmak.
19.6 Bir sonraki servis atışı yapılmadan önce ortaya çıkan tartışmalı konularla ilgili başvuruları karar bağlamak.
19.7 Oyuncu ve izleyicilerin oyunun gidişatından ve skorundan haberddar olmalarını sağlamak.
19.8 Turnuva başhakemine danışarak çizgi veya servis hakemlerini görevlendirmek ya da değiştirmek
19.9. Servis veya çizgi hakemlerinin kendi sorumluluk alanlarında verdikleri kararları tanımak.
19.10.1 Saha hakemlerinde eksiklik varsa, onların görevlerinin yerine getirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapmak.
19.10.2 Görevli hakemler pozisyonu görememiş olup karar verecek durumda değillerse, onların yerine karar vermek ya da servis tekrarı let yaptırmak.
19.11 Oyunun askıya alınması konusunda karar vermek.
19.12 18 nolu kuralla ilgili durumları not alıp bu konuda turnuva başhakemine rapor vermek.
19.13 Eğer taraflar tatmin olmamışlarsa, onların başvurularını, sadece kurallara ilişkin olmak kaydıyla turnuva başhakemine iletmek. (Bu tür başvurular, bir sonraki servis atışı yapılmadan önce ya da eğer setin sonunda yapılmışsa ilgili taraf (başvuruyu yapan taraf) oyun alanına terk etmeden önce yapılmalıdır.
İNGİLİZ ÖLÇÜLERİ
Baminton kurallarında yer alan tüm ölçümler metrik sistemle (metre veya milimetre cinsinden) ifade edilmiştir. Bu amaç için İngiliz ölçüleri de geçerli olup, kurallarda ingiliz ölçüleri kullanılacaksa aşağıdaki eşitlikleruygulanmalıdır.
15 milimetre 5/8 inç
20 milimetre 3/4 inç
25 milimetre 1 inç
28 milimetre 1 1/8 inç
40 milimetre 1 ½ inç
58 milimetre 2 ¼ inç
64 milimetre 2 ½ inç
68 milimetre 2 5/8 inç
70 milimetre 2 ¾ inç
75 milimetre 3 inç
220 milimetre 8 5/8 inç
230 milimetre 9 inç
280 milimetre 11 inç
290 milimetre 11 3/8 inç
380 milimetre 1 ayak 3 inç
420 milimetre 1 ayak 4 ½ inç
490 milimetre 1 ayak 7 ½ inç
530 milimetre 1 ayak 9 inç
570 milimetre 1 ayak 10 ½ inç
680 milimetre 2 ayak 2 ¾ inç
720 milimetre 2 ayak 4 ½ inç
760 milimetre 2 ayak 6 inç
950 milimetre 3 ayak 1 ½ inç
990 milimetre 3 ayak 3 inç
1.524 milimetre 5 ayak
1.55 metre 5 ayak 1 inç
2.53 metre 8 ayak 3 ¾ inç
3.88 metre 12 ayak 9 inç
4.64 metre 15 ayak 3 inç
5.18 metre 17 ayak
6.1 metre 20 ayak
13.4 metre 44 ayak
ENGELLİLER ARASI KARŞILAŞMALAR
Engelliler arası karşılaşmalarda, Badminton kurallarının aşağıdaki şekli uygulanır:
1. Setlerde uzatmaya izin verilmez. (Yani 9,5 ve 9,6 nolu kurallar uygulanmaz)
2. 10.1.3 nolu kural şu şekilde değiştirilir:
Üçüncü sette ve tek setlik maçlarda, taraflardan biri seti kazanmak için gereken sayının yarısına ulaştığı zaman (bu sayı kesirli ise, bir üst sayıya tamamlanır).
11 VEYA 15 SAYILIK SETLER DIŞINDAKİ SETLER
Önceden planlanması kaydıyla 21 sayılık tek setten oluşan karşılaşmalar oynatmak mümkündür. Bu durumda aşağıdaki değişiklikler uygulanır.
1. 9.3 nolu kuralda belirtilen 15 sayısı 21 ile değiştirilir.
2. 9.4 nolu kuralda belirtilen 11 sayısı 21 ile değiştirilir.
3. 9.5.1 nolu kural aşağıdaki şekilde uygulanır.
1. Set skorunun 20 20 olduğu durumlarda ilk önce 20 sayısına ulaşan taraf şu iki şıktan birini seçer:
1. Seti uzatmamak yani seti 21 sayıda bitirmek.
2. Seti 3 sayı uzatıp 23 sayıda bitirmek.
1. 10.1.3 nolu kurala 21 sayılık seti 11. sayıya ulaşınca ifadesi eklenir.
MAÇ YÖNETİRKEN BAŞHAKEMİN KULLANACAĞI STANDART IFADELER
1. Duyuru ve Sunutlar
1.1 Bayanlar baylar, bu karşılaşma
1.1.1 Sağımdaki (oyuncu adı) ile solumdaki (oyuncu adı) arasında oynanacak olan
1.1.2 Sağımdaki (oyuncu adı) tarafından temsil edilen (ülke adı) ile solumdaki (oyuncu adı) tarafından temsil edilen(ülke adı) arasında oynanan
1.2.1 Tek erkekler (vb.) yarı final (veya final) karsılaşmasıdır.
1.2.2 Thonas Kupası (vb.) birinci tekler karşılaşmasıdaır.
1.3.1 (oyuncu adı) servis kullanıyor.
1.3.2 (ülke adı) servis kullanıyor.
1.4.1 (oyuncu adı) (oyuncu adı)a servis atıyor.
1.4.2 (oyuncu adı) (oyuncu adı)na.
2. Maçın Başlaması ve Skorun Duyuruluşu
2.1.Sıfır sıfır, başla.
2.2 Servis Geçti.
2.3 İknci Servis.
2.4 Set sayısı Örnek: 14 set sayısı 6 ya 16 set sayısı14.
2.5 Maç sayısı Örnek: 14 maç sayısı ya da 16 maç asyısı 14.
2.6 İlk seti kazandı: (ve skor) .
2.7 İkinci seti Kazandı:
2.8 Seti uzatıyormusunuz?
2.8.1 Set uzatılmadı. (15 (11) te set bitecek)
2.8.2 Set 17 (13 e kadar uzatıldı).
2.9.1 nolu kortta 90 saniyelik ara verilecek.
2.9.2 nolu kortta 20 saniye kaldı.
2.10 Durum 1-1.
2.11 Nolu kortta bet dakika ara verildi.
2.12 Nolu kortta iki dakika kaldı. Nolu kortta bir dakika kaldı.
3. Genel İletişim
3.1 Hazır mısınız?
3.2 Buraya gelin.
3.3 Tüytop Uygun mu?
3.4 Tüytopu deneyin. (hızını değil sadece süzülüşünü).
3.5. Tüytopu değiştirin.
3.6Tüytopu değiştirmeyin.
3.7 Servisi tekrarlayın. (Let)
3.8 Sahaları değiştirin.
3.9 Sıranız geleden servis kullandınız.
3.10 Sıranız gelmeden servis karşıladınız.
3.11 Tüytopun hızına müdahale etmemelisiniz.
3.12. ''Tüytop üzerinize değdi.''
3.13. ''Fileye değdiniz.''
3.14. ''Yanlış bölgede duruyorsunuz.''
3.15. ''Rakibinizin dikkatini dağıttınız.''
3.16. ''Tüytopa iki kez vurdunuz.''
3.17. Rakip yarı alan ihlal ettiniz.''
3.18''Rakibinize engelleme yaptınız.''
3.19 Oyunu bırakyor musunuz?''
3.20.''Karşılayanın hatası.''
3.21.''Servis hatası verildi.''
3.22.''Oyunda duraklama yapılmamalı.''
3.23.''Oyuna bir süre ara verildi.''
3.24.''... (oyuncunun adı )'a kural dışı davranış nedeniyle uyarı cezası verildi.''
3.25.''... (oyuncunun adı )'na kural dışı davranış nedeniyle hata verildi.''
3.26.''Hata.''
3.27.''Dışarda.'' (tüytop)
3.28.''Çizgi hakemi - itaret ver.''
3.29.''Servis hakemi - itaret ver.''
3.30.''Birinci servis.''
3.31.''İkinci servis.''
3.32. ''Sahayı silin.''
4. Karşılamanın Sonu
4.1. ''Karşılamayı... (takım yarışmalarında ülke adı kullan) kazandı (skor''
4.2. ''... (oyuncunun ya da takımın adı ) oyunu bıraktı.''
4.3. ''... (oyuncunun ya da takımın adı ) diskalifiye edildi.''
5. Skoru Duyururken Kullanılan Rakamlar
0 - Sıfır 10 - On
1 - Bir 11 - On bir
2 - İki 12 - On iki
3 - Üç 13 - Onüç
4 - Dört 14 - Ondört
5 - Beş 15 - Onbet
6 - Alt 16 - Onaltı
7 - Yedi 17 - Onyedi
8 - Sekiz
9 - Dokuz
• - Uluslararası karşılaşmalarda sıfır ''Iove'' olarak okunur.