Arama

Marmara Bölgesi'nin tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir? - Sayfa 6

En İyi Cevap Var Güncelleme: 16 Ekim 2014 Gösterim: 113.000 Cevap: 95
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2010       Mesaj #51
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Marmara Bölgesi

Sponsorlu Bağlantılar


Marmara Bölgesi, yer şekilleri ve sosyo-ekonomik özelliklerine göre dört bölüme ayrılmıştır. Bunlar, Yıldız Dağları Bölümü, Çatalca - Kocaeli Bölümü, Ergene Bölümü ve Güney Marmara Bölümüdür.



Yer şekilleri



Dağlar : Yer şekilleri bakımından sade görünümlü olan bölge, bölgeler arasında ortalama yüksekliği en az olandır. Samanlı, Yıldız, Koru, Ganos, ve Biga Dağları bölgedeki başlıca dağ sıralarıdır. En yüksek dağ kütlesi Uludağ’dır.



Ovalar : Ergene, Adapazarı, Yenişehir, Karacabey, İnegöl ve Balıkesir bölgenin önemli ovalarıdır.



Platolar : Bölgede aşınmış tepelikler, dalgalı araziler, geniş yer tutar. Çatalca, Kocaeli, Biga ve Gelibolu platoları yer alır.



Akarsular ve Göller



Akarsular : Ergene, Susurluk ve Sakarya bölgenin önemli akarsularıdır. Ayrıca Biga Yarımadası’nda (Çanakkale Boğazı çıkışında) denize dökülen Karamenderes ile Marmara Denizi’ne dökülen Kocabaş çayları bulunur.



Göller : Bölgenin Güney Marmara Bölümü’nde tektonik oluşumlu, büyük tatlı su gölleri bulunur. Bunlar İznik Gölü, Ulubat Gölü, Manyas Gölü ve Sapanca Gölü’dür. Durusu (Terkos), Büyük Çekmece ve Küçük Çekmece gölleri ise kıyı set gölleridir. Ayrıca bölgede birçok baraj gölü de bulunmaktadır.



İklim



Bölge, Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim arasında geçiş alanıdır. Ergene Bölümü dışında, bölgede bozulmuş Akdeniz iklimi görülür. Karadeniz ikliminin ve enlemin etkisine bağlı olarak yaz kuraklığı Akdeniz Bölgesi’ne göre daha azdır. Kışın kar yağışı olağandır. Ergene Bölümü’nde ise karasal iklim özellikleri görülür. Bölgenin kış mevsiminde en soğuk bölümü burasıdır.



UYARI : Marmara Bölgesi’nde çeşitli iklim tiplerinin görülmesi, bitki örtüsünün ve tarım ürünlerinin çeşitlenmesine yol açmıştır.



Doğal Bitki Örtüsü



Marmara kıyılarında 250-300 m yükseltiye kadar maki görülür. Karadeniz kıyıları ile Uludağ’da ormanlar yer alır. Yıldız Dağları Bölümü ise ormanların en geniş alan kapladığı yerdir. Orman bakımından 4. sırada yer alan bölgede iç kesimlere doğru gidildikçe antropojen bozkırlar görülür.



Nüfus ve Yerleşme



Marmara en kalabalık bölgedir ve nüfus yoğunluğu bakımından ilk sırada yer alır. Nüfuslanması, çok göç almasının bir sonucudur. Buna bağlı olarak kentleşme oranı en yüksek olan bölgedir. Çatalca – Kocaeli Bölümü ile Bursa Yöresi yoğun nüfuslanmıştır. Yıldız Dağları Bölümü, Biga ve Gelibolu Yarımadası bölgenin en tenha yerleridir.



İller



Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova



Ekonomik Özellikler



Tarım



Bölgenin fazla engebeli olmaması nedeniyle, yüzölçümüne göre ekli-dikili arazinin en geniş alan kapladığı bölgedir. Tarımsal ürün çeşitliliğinin en fazla olduğu bölge olmasında yükselti azlığı ve çeşitli iklimlerin geçiş alanında bulunması etkili olmuştur. Modern tarım yöntemleri kullanıldığından, elde edilen verim yüksektir. Ancak tüketici nüfus fazlalığı nedeniyle tarım ürünleri bölge gereksinimini karşılayamaz.



Tarım Ürünleri



Buğday : Trakya’da Ergene Bölümü’nde yoğun olarak yetiştirilir. Bölge, üretimde İç Anadolu’dan sonar 2. sırada yer alır.



Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar. Ergene ve Güney Marmara Bölümleri’nde ekimi yoğunlaşır.



Şekerpancarı : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır.



Tütün : Bölge, Türkiye üretiminde 3. sırayı alır. Bursa, Balıkesir, Adapazarı’nda ekimi yoğunlaşır.



Mısır : Bölge, üretimde Karadeniz’den sonra 2. sırayı alır. Adapazarı ve Bursa önemli ekim alanlarıdır.



Pirinç : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır. Edirne bölge üretiminde ilk sırayı alır.



Şerbetçi otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır. Bilecik Yöresi’nde ekimi yapılır.



Zeytin : Güney Marmara Bölümü’nde Gemlik ve Mudanya Yöresi’nde üretimi yoğunlaşır. Bölge, üretimde Ege’den sonar 2. sırayı alır. İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir.



Dut : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır. Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir.



Meyve : Bursa Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir. Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır.



Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir. Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır.



Hayvancılık



Makineli tarım nedeniyle otlak alanları daraldığından besi hayvancılığı ve mandıracılık gelişmiştir. Büyük kentler çevresinde kümes hayvancılığı yaygındır. Bursa Yöresi’nde ipek böcekçiliği önem taşır ve merinos koyunu yetiştirilir. Boğazlar ve Marmara’da balıkçılık yapılır.



Ormancılık



Yıldız Dağları’nın kuzeye bakan yamaçlarında, Samanlı Dağları üzerinde ve Uludağ çevresinde verimli ormanlar bulunur. Özellikle Karadeniz kıyılarındaki meşe ormanlarından yakacak odun üretiminde yararlanılır. Yıldız Dağları Bölümü’ndeki ormanlardan odun kömürü ve kereste üretimi yapılır. Güney Marmara Bölümü’ndeki ormanlar ise üretime en elverişli ormanlar arasındadır.



Madenler ve Enerji Kaynakları



Madenler



Maden ve enerji üretiminde Marmara Bölgesi’nin Türkiye ekonomisine katkısı azdır. En önemli yer altı zenginliği Susurluk, Bigadiç ve Mustafa Kemal Paşa Havzasında çıkarılan bor mineralleridir.



Enerji Kaynakları



Trakya (Saray, Harmanlı), Çan ve Bilecik’te önemli bir enerji kaynağı olan linyit yatakları bulunmaktadır. Trakya Hamitabat ve Marmara Ereğlisi’nde doğal gaz çıkarılır.



Enerji Üretim Tesisleri



Enerji üretiminin en az, tüketiminin ise en çok olduğu bölgedir. Hamitabat’taki doğalgaz çevrim tirübünü ile Orhaneli’de linyitle çalışan termik santral başlıca üretim tesisleridir.



Endüstri



Başlıca endüstri tesisleri şunlardır :



Şeker : Alpulu, Susurluk, Adapazarı



Konserve : Bursa, Çanakkale



Bitkisel Yağ : Trakya’da yoğunlaşır



İçki-Sigara : Tekirdağ, İstanbul



İlaç : İstanbul



Dokuma : Bursa, İstanbul



Seramik : İstanbul, Çanakkale, Bilecik



Elektrikli Ev Eşyaları : İstanbul, İzmit



Kağıt : İzmit, Balıkesir başlıcalarıdır.



Cam : Kırklareli, İstanbul



Petrol Rafinerisi : İzmit (İpraş)



Petro – kimya : İzmit



Otomotiv : Bursa, İstanbul, İzmit, Adapazarı



Traktör – Vagon : Adapazarı



Gemi Yapımı : İstanbul, Gölcük





Ulaşım



Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan en kısa kara ve demiryolları bu bölgeden geçer. Yer şekillerinin sade olması ve yükseltinin azlığı ulaşımı kolaylaştırmıştır. Yıldız Dağları Bölümü ile Biga Yöresi’nde arazinin engebeli olması nedeniyle ulaşım gelişmemiştir. İstanbul, kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşımının kesiştiği noktada yer alır. Bursa ve Edirne de önemli yolların geçtiği diğer merkezlerdir. Bandırma, Kocaeli (İzmit) ve Tekirdağ ise diğer önemli liman kentleridir.



Turizm



Marmara Bölgesi doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel zenginliğiyle de turizmde önemli bir paya sahiptir. Türkiye turizm gelirinin % 50 sini bu bölge sağlamaktadır. İstanbul ve Bursa bölgenin iki önemli turizm merkezidir. Ayrıca Edirne, İznik, Çanakkale ve Gelibolu tarihi turizmin geliştiği yerlerdir. Özellikle Bursa ve Gönen çevresinde kaplıca turizmi gelişmiştir. Güney Marmara Bölümü’ndeki Kuş Cenneti ve Uludağ milli parkları da bölge turizmine önemli katkıda bulunmaktadır.



Bölgenin Ülke Ekonomisindeki Yeri



Marmara Bölgesi endüstri ve ticaret sektörünün yoğunlaştığı Türkiye’nin en gelişmiş bölgesidir. Aşağıda bölge ekonomisinde önemli yer tutan ürün ve ekonomik faaliyetlerin listesi verilmiştir.

Ayçiçeği

Sebze

Zeytin

Buğday

Deniz Ürünleri

İpek Böcekçiliği

Endüstri ürünleri

Turizm

ve ayrıyeten;
Marmara Bölgesi - Genel Bilgi
^bakınız...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Kasım 2010       Mesaj #52
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
akasular göller ovalar....
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Kasım 2010       Mesaj #53
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çanakkelenin Hangi Doğal Güzellikleri Vardır ??
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
23 Kasım 2010       Mesaj #54
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Çanakkelenin Hangi Doğal Güzellikleri Vardır ??

Asya ve Avrupa'nın, Ege Denizi ile birbirinden ayrıldığı benzersizcoğrafyadaÇanakkale, binlerce yıllık tarihi zenginliği, kültürlerindebarındırarakefsanelere ve mitolojik hikayelere ev sahipliği yapmışTürkiye'ninnadide illerinden bir tanesidir.
Çanakkale Boğazı, Avrupayakasındaki Gelibolu Yarımadası ile Asyayakasındaki daha geniş BigaYarımadasını yeşil koylarla ve billursarısı kumsallarla birleştirir.Doğal güzellikleri ve tesisleri ileideal bir tatil merkezidir.Turistler boğazın lezzetli balığını,yörenin kaliteli şaraplarını,otantik yada modern restoranlarınservisleri eşliğinde tadabilir, kentinsahip olduğu güzelliklerinkeyfini çıkarabilirler. Ayrıca güzelliğedüşkün olanlar, Çanakkale'ninmitolojiye göre Dünya'nın ilk güzellikyarışmasının anavatanı olduğunuöğrenmekten mutluluk duyacaklardır.
Çanakkale'nintarihi yaklaşık M.Ö. 3000 yıllarına kadar inmektedir vepek çokmedeniyet bu topraklarda barınarak, izler bırakmıştır.Mitolojiye göreKral Athamas'ın çocukları Phryxus ve Helle üveyanneleri tarafındanevlerinden uzaklaştırılınca, gerçek anneleri BulutTanrıçası Nepheletarafından gönderilen, uçabilen altın postlu bir koçüzerinebindirilirler. Prens ve prenses gökyüzünde koçun üzerindeuçarken,Prenses Helle suya düşer ve o günden sonra Boğaz, "Hellespont"adınıalır.
Asya kıyısındaki Abydos ve Avrupa kıyısındaki Sestus,mitolojinin enhüzünlü aşkına sahne olmuştur. Leandros, Afrodit'inrahibelerindenHero'ya aşık Abydos'lu yakışıklı bir gençtir. Her geceHero'yu görmekiçin Abydos'tan Sestus'a yüzerek geçer. Bir gece kötü birfırtınabaşlar ve Leandros asla Sestus'a ulaşamaz. Hero, onunboğulduğunudüşünerek büyük bir acı ile kendisini denize atar.
Dünyaarkeoloji literatürünün önemli mekanlarından olan Truva,Neandria,Alexandria-Troas, Assos, Chryse, Dardanos ve Lampsakos,Çanakkale ilisınırları içindedir. Çanakkale'nin coğrafik konumundandolayı taşıdığıstratejik önem, bu bölgede konumlanan devletlertarafından oldukçadikkate alınmıştır. M.Ö. 5. yüzyılda Çanakkale Persİmparatorluğu'nunhakimiyeti altında bulunmaktaydı. Pers Kralı XerxesAvrupa'yı fethetmeyiplanlıyordu ve 100.000 kişilik askeri birliğiniBoğazın en darnoktasından Trakya'ya geçirebilmek için gemilerden köprüyaptırdı. Ozamandan beri, Çanakkale, Marmara Denizine ve oradan daKaradeniz'egirişte olduğu gibi Avrupa ve Asya arasındaki geçişi dekontrol edecekçok önemli coğrafik bir dar geçit olarak kalmıştır.Makedonya KralıBüyük İskender, M.Ö. 384 yılında Anadolu'nun Ege veAkdeniz'dehakimiyetinin gerçekleştiği seferine, Boğazı geçerekbaşlamıştır.
Dahasonraki dönemlerde Roma'lılar, M.Ö.2. yüzyıldan M.S.395 yılınakadarilin yönetimini ellerinde bulundurmuş, Roma egemenliğini takibenBizansİmparatorluğu'nun hakimiyeti yaşanmıştır.
Bizans İmparatorluğu'ndan sonraki yüzyıllarda bölgede Arap ve Haçlı istilaları olmuştur.
14. yüzyılda bir Türk Oymağı olan Karasioğulları yöreye gelmiş ve Balıkesir'i başkent yapmışlardır.
15.yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun Padişahı Fatih Sultan MehmetBoğazınher iki kenarına da kale inşa ederek "Çanakkale" şehrinikurmuştur.
1915 yılında Türk Ordusunun Komutanı Mustafa Kemal, İttifak Devletlerinin yöreden çıkmasına öncülük etmiştir.

Ayrıca bakınız >> Çanakkale tarihi güzellikleri
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Kasım 2010       Mesaj #55
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
marmara bölgesinin tarihi güzelikler i
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
25 Kasım 2010       Mesaj #56
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

marmara bölgesinin tarihi güzelikler i

bakınız >> Çanakkale tarihi güzellikleri
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2010       Mesaj #57
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çok teşekkürler sizin sayenizde ödevimi yapabildim Allah razı olsun Msn Happy



Birde bir sorum var yalova nın turistlik yerlerinin görsellerini koyabilirmisiniz acaba ..?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Kasım 2010       Mesaj #58
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana marmara bölgesindeki doğal güzelliller lazım acilll
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
28 Kasım 2010       Mesaj #59
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

bana marmara bölgesindeki doğal güzelliller lazım acilll

Alıntı
kompetankedi adlı kullanıcıdan alıntı
.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2010       Mesaj #60
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
aynn ya bulamadım bi türlü yha

Benzer Konular

26 Kasım 2016 / £r€ßß Cevaplanmış
18 Ekim 2012 / karışma Soru-Cevap
25 Şubat 2015 / Misafir Soru-Cevap
3 Ocak 2013 / Misafir Soru-Cevap