Arama

Elektrik enerjisi nedir, hangi alanlarda kullanılır? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 8 Mart 2012 Gösterim: 46.620 Cevap: 32
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2010       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
salı günü fen ödevim yardım edin
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Aralık 2010       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana yardım edinnnnnnnn
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Aralık 2010       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
günümüzde elektrik nerelerde kullanılmaktadır
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
19 Aralık 2010       Mesaj #14
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

günümüzde elektrik nerelerde kullanılmaktadır

,
https://www.msxlabs.org/forum/cevre-b...tml#post461343
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2011       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Elektrik enerjisinin diğer enerji türlerine dönüştürülmesi kolaydırDiğer enerji türlerine göre çok uzaklara taşınması ve kullanılması son derece rahattırVerimi yüksektir Bir enerji, istenen başka bir enerji türüne dönüştürülürken, ekseriya istenmeyen başka enerji türleri de ortaya çıkar Bunların arasında özellikle ısı enerjisinin büyük olması dikkati çeker İstenmeyen bu ısı enerjisi, yararlanılamadığı için yitirilir ve verimi düşürür İşte elektrik enerjisinin ısıdan başka bir enerjiye dönüştürülmesinde oluşan ısı enerjisi az olduğu için verimi yüksektir
Elektrik Enerjisi Nedir
Bir elektrik santralında kazanılan elektrik enerjisi, enerji taşıma hatlarıyla büyük kentlere götürülmekte ve orada sayısız konut ve iş yerlerine dağıtılarak kullanılmaktadırElektrik enerjisi bulunduğu yerin ekonomik, sosyal ve kültürel düzeylerini hızla yükseltir ve kendisine karşı duyulan gereksinmenin artmasına gene kendisi neden olurElektrik enerjisi toplumların ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerden kalkınmasını sağlayan ve çağdaş uygarlığın en önemli araçlarından biri durumundadırSon 50 yıl içinde baş döndürücü bir hızla ilerleyen teknolojideki gelişimler ve hatta bir ev kadınının eli altına bir makinanın verilmesi (örneğin çamaşır makinesi) elektrik enerjisi sayesinde olanaklı olmuştur

Elektrik enerjisinin belirtilen bu ve bunlara benzer avantajları ve iyi yönleri yanısıra sakıncalı yönleri de vardır Bunların başında elektrik enerjisinin depo edilemeyen bir enerji türü olması gelir Nitekim elektrik enerjisi üretildiği anda kullanılmak zorunluluğundadır Bundan dolayı üretim ile tüketim arasında devamlı bir dengenin bulunması gerekir Ayrıca üretim sisteminde bir arıza ortaya çıktığında, bu sisteme bağlı sayısız abonede hizmetlerin durmasına ya da aksamasına neden olur Bu nedenle, elektrik enerjisinin üretiminde sürekli bir devamlılığın sağlanması ve elde büyük ölçüde yedek sistemlerin bulundurulması zorunludur

Elektrik enerjisinin bir başka sakıncası da üretimine paralel olarak taşıma ve dağıtımı için özel düzenlere kesinlikle gereksinme duymasıdır Oysaki, örneğin: bir dokuma fabrikası ürünlerini tüketiciye götürmek için özel yollara ve taşıtlara gereksinme duymaz Bu görevi herkesin yararlandığı bir yoldan ve bir kamyon ile yapabilir Buna karşın elektrik enerjisinin taşıma ve dağıtılması için projeye ayrıca yatırımların (örneğin: direkler, teller, izolatörler…) katılması zorunlu olmaktadır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2011       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yrn kdr ltf elktirik in nerelerde kullnaıldığını yazın
buyrun :) - avatarı
buyrun :)
Ziyaretçi
26 Şubat 2011       Mesaj #17
buyrun :) - avatarı
Ziyaretçi
..Elektriğin Önemi - Elektriğin Yaşamımızdaki Önemi

Elektriğin Önemi - Elektriğin Yaşamımızdaki Önemi

Çağımız günlük yaşamının ve iş hayatının vazgeçilmez unsuru, uygarlık ve gelişmişlik göstergesi Elektrik enerjisi; dünyada ilk kez 1878 yılında günlük hayatta kullanılmaya başlanır. İlk elektrik santrali ise, 1882'de Londra'da hizmete girer.

1902 yılında Tarsus'ta kurulan 120 HP gücünde hidroelektrik santralinin, Anadolu'nun ilk elektrik santralı olduğu bilinir.

Elektrik enerjisi sektöründe yapılan ilk çalışma, 10 Haziran 1910 tarihinde çıkarılan "Menafi Umumiye Müteallik İmtiyaz" ile başlar. Bu imtiyaz sonucu, ilk olarak İstanbul'da elektik enerjisi üretimi ve dağıtımı hizmetlerini gerçekleştirmek için Macar Ganz Anonim Şirketi, Banque de Bruxelles ve Banque Generale de Credit tarafından ortaklaşa kurulan Osmanlı Anonim Elektrik Şirketi görevlendirilir. Bu şirkete 1 Ekim 1910 tarihinde 50 yıllık çalışma yetkisi verilir. (Bu imtiyazlı şirket 1 Temmuz 1938 tarihinde satın alınarak devletleştirilir)

Osmanlı Anonim Elektrik Şirketinin kurulmasından sonra, İstanbul'un elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla, taşkömürü ile çalışması planlanan ilk Termik Santral Silahtarağa; 1914 yılı Şubat ayında, -savaş öncesinde- üretime başlar ve 1950'lere kadar İstanbul'un tek elektrik santrali olarak çalışır.

4 milyon kilowatt-saat (kWh) elektrik üretimi ile Taşkömürü Havzanın ilk ve Türkiye'nin ikinci termik elektrik santralı, 1924 yılında Kozlu'da Sarıcazadelere ait 17 ocaklarında, Türk Kömür Madenleri AŞ adlı İtalyan şirketi tarafından, maden ocaklarının ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulur.

Türkiye'nin ikinci büyük kapasitedeki, üçüncü termik santralı, İzmir ilinin ihtiyacını karşılamak amacıyla 1928 yılında Alsancak semtinde kurulan 5 Megawatt (MW) gücündeki santraldir.

Birinci Beş Yıllık Sanayi Planının (1933'1937) uygulamaya konmasıyla; 14 Haziran 1935 tarihinde; 2804 sayılı MTA ve 2805 sayılı kanunla da Etibank kurulmuştur. Bu yasalarda, Etibank'ın Madencilik, enerji üretimi ve dağıtımı alanlarında faaliyet göstermesi öngörülür.14 Haziran 1935 tarih ve 2819 sayılı kanunla ülkenin elektrik enerjisine yönelik potansiyelinin saptanması amacıyla da Elektrik İşleri Etüt İdaresi (E.İ.E.İ) kurulmuş olup, yasa 24 Haziran 1935'de yürürlüğe girmiştir. Birbirleriyle yakın işbirliği halinde çalışmaları programlanan bu üç temel devlet kuruluşu birlikte faaliyete geçirilmiştir. Enerji sektöründeki dağınıklığın giderilmesi amacıyla önemli adımlar atılmıştır. 1935 yılında kurulu güç 26.2 MW, üretim 213 milyon kWh, kişi başına tüketim 28 kWh/kişi olup, elektrik enerjisi verilmiş il merkezi sayısı ise 43 tür. Bu yıllarda 4 termik, 11 hidroelektrik, 4 lokomobil (harman makinelerini çalıştırmak için tarımda kullanılan, buharlı makine), 3 emme gaz, 28 dizel olmak üzere toplam 50 santral aracılığı ile elektrik enerjisi üretilmektedir. 1953 yılında 970 Milyon kWh olan elektrik üretimi, 1968 yılında 7 milyar kWh olur. 2001 yılı sonu itibariyle; kurulu güç 28.318,5 MW olmuş, yüzde 60 'ı termik santrallarda gerçekleşen elektrik üretimi 123 milyar kWh'e ulaşmıştır. Artan nüfusa rağmen elektrik enerjisi tüketimi, 2000 kWh/kişi'yi bulmuştur.

İtalyanlar tarafından, kurulan santralin ardından aynı amaçla, İş Bankası madencilik kuruluşu olan Kömüriş'in (Fransız sermayeli Ereğli Şirketi ortaklığı ile) İncirharmanı Ocaklarında, 1928'de Kömüriş Termik Santralı kurulmuştur. Her iki santral ile aşağıdaki çizelgede özellikleri belirtilen diğer santrallar Çates'in üretime geçtiği 1948 yılına kadar Zonguldak çevresi ile maden ocaklarının elektrik, Türkiye'nin de kömür ihtiyacını karşılamışlardır.

Zonguldak Kömür Havzasında Zonguldak ilinin merkez ilçesine bağlı ve il merkezinin 17 km. doğusunda bulunan Çatalağızı'nda (Işıkveren), kömür tozlarından yararlanacak biçimde bir termik elektrik santrali yapılması 1938 yılında kararlaştırılmıştır. 1940 Yılında bir İngiliz firması ile anlaşma yapılmıştır. Ancak İkinci Dünya Savaşı nedeniyle, santralın inşaatı gecikmeli olarak (Etibank Yönetim Kurulunun 26 Nisan 1946 tarih ve 519/ 5 sayılı kararı ile) "English Electric" firmasına ihale edilmi...
ALINTI...Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mart 2011       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
elektrik yaşamımızın heryerinde vardır gördüğümüz çoğu eşyada elektrik vardır sadece etrafına dikkatli bakkkkk
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Mart 2011       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
elektiriğin önemi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Nisan 2011       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
elektrik ne demek :*

Benzer Konular

29 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış
7 Şubat 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
11 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
26 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
14 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış