Arama

İnorganik tarım ne demektir?

Güncelleme: 22 Temmuz 2011 Gösterim: 5.942 Cevap: 2
nos_drift - avatarı
nos_drift
Ziyaretçi
24 Ocak 2009       Mesaj #1
nos_drift - avatarı
Ziyaretçi
inorganik tarım ne demektir.? kullanım yerleri nelerdir ..??
Sponsorlu Bağlantılar
uchiha itachi - avatarı
uchiha itachi
Ziyaretçi
24 Ocak 2009       Mesaj #2
uchiha itachi - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
keten prenses adlı kullanıcıdan alıntı

Günümüzde büyümeyi düzenleyiciler; kısaca hormonlar da dediğimiz bileşikler bitkilerdeki büyüme ve gelişme olaylarını yönlendiren, çok düşük yoğunluklarda dahi etkili olabilen ve bitkilerde sentezlenerek taşınabilen organik maddelerdir. Bitkilerde doğal olarak bulunan hormonlara ve sentetik benzerlerine bitki büyüme maddeleri veya bitki gelişim düzenleyicileri denilmektedir. Buna karşın, hormon terimi sadece bitkilerde doğal olarak bulunanlar için kullanılmıştır. Bitkilerde ve özellikle sebze tarımında çok değişik amaçlarda kullanılmaktadır. Hormon kullanımın tohumların erken çimlenmesinden, fidelerin, çeliklerin erken ve daha güçlü köklendirilmelerinden başka, sebzelerde çiçeklenme, meyve tutumu veya seyreltilmesi, meyve iriliği sağlanması, meyve olgunlaşması, erkencilik sağlaması gibi durumlar üreticiyi memnun etmekle birlikte hormon kullanımını daha fazla teşvik etmektedir. Özellikle örtüaltı sebzeciliğinde bitkilerin düşük sıcaklıklar neticesinde meyve bağlayamamaları, döllenmenin sağlanamaması nedeniyle hormon uygulanması ile yeterli ürün alınabilmekte, meyve tutumu sağlanabilmektedir. Hormonlar pek çok üreticimiz tarafından dünya stanb150150167772150magessebze20resim smalldartları gözetilmeden ve teknik elemanlara danışılmadan çok sayıda ve yüksek dozda kullanılmaktadır. Üretici ne kadar yüksek dozda kullanır ve ne kadar çok sayıda uygulama yaparsa o kadar iyi sonuç alacağı inancındadır. Bugüne kadar bazı üreticileri bu düşünceden caydırmak mümkün olmamıştır. Oysa bu fazla uygulamaların insan sağlığına verdiği zararlar yanında, meyve kalitesini bozduğu, verimi arttırmak yerine azalttığı da bir gerçektir.
Hormon uygulamaları ile meydana gelen zararlar 3 şekilde sınıflandırılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
1-Hormonlu meyve ve sebzeleri tüketen insan ve havyanlar da olan zararlar;
Aşırı hormonlu meyve, sebze ve et süt gibi hayvansal ürünleri tüketen kişilerin çeşitli hastalıklara (kanser gibi) yakalanma riskleri yükselir. İnsan sağlığını ve metabolizmasını olumuz yönde etkiler.
2-Hormon satan veya kullananlarda ağız, deri ve solunum yoluyla oluşabilecek zararlar;
Kullanımda ve satımda hormonların, usulüne uygun hareket edilmemesi sağlık yönünden sakıncalıdır. Bu şekilde biriken kalıntılar sağlımızı tehdit etmektedir. Belirli bir süre sonra zararlı etkilerini göstermektedir.
3-İmalat esnasında oluşan atıkların, hormonlu gıda kalıntılarının çevreye verdiği zararlar;
İmalatta kurallara uyulmalı, atıklar usülune uygun olarak imha edilmelidir. Atıkların uygun imha edilmemesi sonucunda ekolojik denge bozulur, çevre kirliliği doğar.
Son yıllarda yazılı basında ve görüntülü yayınlarda aşırı hormonlu ürünlerin insan sağlığına verdiği zararlar halkımızın bilinçlenmesinde büyük ölçüde katkıda bulunmuştur. Bu bilinçlenme sonucu marketlerde ve pazarlarda “Arılı Domates” ibaresini taşıyan hormonsuz üretim etiketini görmekteyiz.
Dünyada gelişmiş ülkelerde aşırı kimyasal madde (hormon ilaç gübre v.s.) kullanımından kaçınılmakta, belirli bir standardı taşımayan ürünlerin ithal veya ihraç imkanı bulunmamaktadır.
Hormonsuz ürünün fiyatı, hormonlu üründen daha yüksek olmasına rağmen sağlıklı olması nedeniyle talep görmektedir. Bir başka yönüyle günümüzde kimyasal maddelerin aşırı ve hatalı kullanımı sonucu olarak da “Organik Tarım” üretimi güncel hale gelmiş olup, üreticimizler bu yönde bilgilendirilmelidir.
Hormonun tümüyle zararlı olduğu söylenemez, hormonlar bitki bünyesinde olağan olarak bulunurlar. Uygun dozda gerekli sayıda uygulamalarla kullanılırsa daha kaliteli ve daha fazla ürün elde edilebilir. Asıl dikkat edilmesi gereken hormon kullanımın bilinçli yapılması, Tarım Bakanlığı teknik elemanları ve bu konuda uzman kişilerle işbirliği içinde olunmasıdır.

kaynak : Tarımda kullanılan hormonların zararları nedir?
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
22 Temmuz 2011       Mesaj #3
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
İnorganik Nedir? Organik Nedir? İnorganik Ve Organik Nedir?


Organik Nedir?
Üretimde kimyasal girdi kullanmadan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir.

Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre bitki hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Daha geniş anlamda çevreyi korumayı amaçlayan doğadan aldığını doğaya geri veren tarımın sürekliliğini sağlamayı hedefleyen ve hatta çalışanlarının menfaatlerini korumaya başlayan toplu bir felsefenin ürünü bir yaşam biçimi. Organik ürünler vücudunuzun doğal dengesini bozmaz canlılık verir tamamen doğadaki organik bitkilerden elde edilir. Saf ve doğal olmayan hiçbir madde içermez.

İnorganik Maddelerin Canlılar İçin Önemi İnorganik MaddelerVe Canlılar İçin Önemi

Mineraller

Sağlıklı dokular yapmak için vücut madensel tuzlara ihtiyaç duyar. Sodyum ve potasyum doğada her yerde bulunur ve bu elementlerin dengeli bir biçimde bulunması yaşam için gereklidir. Kalsiyum kemikler ve dişlerin ana bileşeni olduğu için büyük miktarlarda alınmalıdır. Büyüme çağındaki çocuklarda kalsiyum gereksinimi daha fazladır. Süt peynir ve yoğurt gibi süt ürünleritahıllar ve konserve balık zengin kalsiyum kaynaklarıdır. Kemik i-çin önemli diğer madensel madde fosfattır. Magnezyum hücre enzim siste*minin hayati bir unsurudur. Çoğu tahıl ve sebzelerden alınır. Aşırı kötü bes*lenme ve alkolizm dışında eksikliği görülmez. Demir vücut dokularının vaz*geçilmez bir yapıcısıdır. Kemik iliğinde kana renk veren maddenin yapımın*da kullanılır. Yetersiz alınan demir kansızlığa yol açar. En iyi demir kaynak*ları kırmızı et sakatat sardalyabezelye fasulye patates tahıllar kakao ve kırmızı şaraptır. Az miktarda gerekli madensel tuzlar iyot çinko bakır ko*balt selenyum ve kromdur. Minerallerin vücut içindeki görevleri şunlardır:
1) Enzimlerin ve hemoglobinin yapısına katılır.
2) Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar.
3) Vücut ve hücre sıvısının osmotik basıncını ayarlar.

Su

İnorganik maddedir ve sindirime uğramaz. Enzimlerin çalışması ve kimyasal reaksiyonların meydana gelebilmesi için su şarttır (Örnek: Hidro*liz). Adhezyon ve kohezyon özellikleri ile bitkilerde su taşınmasında rol oy*nar. İyi bir çözücüdür. Metabolizma sonucu oluşan amonyak ve üre su ile çözünerek dışarı atılır.

Kaynak
Son düzenleyen nicely; 22 Temmuz 2011 13:59 Sebep: Kaynak bilgisi düzenlendi.
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove

Benzer Konular

9 Haziran 2012 / Misafir Ziraat
21 Şubat 2007 / virtuecat Kimya
2 Eylül 2007 / estudiantes Biyoloji
26 Şubat 2016 / _Yağmur_ Taslak Konular