Arama

Bruno, Kopernik, Galileo gibi bilim insanlarının astronomiye katkıları nelerdir? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 10 Mart 2014 Gösterim: 123.261 Cevap: 56
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mart 2010       Mesaj #31
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaslar performans ödewi yapıom acilen batılı bilim adamların astronomiye yaptığı katkılar lazım
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mart 2010       Mesaj #32
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana karşılaştığı zorluklar lazım
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mart 2010       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana acil bruno galileo brahe kepler kopernik lazım lütfen
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Mart 2010       Mesaj #34
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

bruno astronomi

dinsizlikle suçlanmıştır

bruno

İnsanlık eğer artık dünyanın, evrenin merkezi olduğuna ya da bir öküzün boynuzları üzerinde durduğuna inanmıyorsa, bunda en büyük pay hiç kuşkusuz, güneş sisteminin gerçek yapısını yaklaşık olarak açıklayan Copernicus (Kopernik)’tedir.
1473 yılında Polonya’nın Torun kentinde zengin bir tacirin oğlu olarak doğan Kopernik, öğrenimine Krakow Üniversitesi’nde astronomi okuyarak başladı. Daha sonra İtalya’ya giderek Bologna Üniversitesi’nde astronomi, Padova Üniversitesi’nde tıp ve hukuk öğrenimi gören ünlü astronom, 1503’te Ferrara Üniversitesi’nde kilise hukuk doktoru oldu. 1504’te Warmie’ye yerleşti ve hayatının sonuna kadar astronomiyle uğraştı. Kopernik’in yaşadığı yıllarda bilimsel ortam, Katolik kilisenin bağnazlığıyla kuşatılmıştı. Bilimsel gözlem ve deneylerden çok İncil’in yazdıkları önemliydi. Dünyanın evrenin merkezi olduğuna ve sabit durduğuna inanılıyordu.
Kopernik, bu Ortaçağ görüşüne şiddetle karşı çıktı. Güneş’in evrenin merkezi olduğuna ve dünya dahil tüm gezegenlerin onun etrafında döndüğüne inanan kimi İlkçağ Yunan filozoflarının görüşlerini inceledi. Bu incelemelerini bilimsel gözlemleriyle de birleştiren Kopernik, güneş sistemini kendi adıyla anılan bir şekilde açıkladı.
Kopernik sistemine göre; güneş sisteminin merkezinde güneş vardı, dünya da dahil olmak üzere tüm gezegenler belirli bir yörünge izleyerek hem güneşin hem de kendileri etrafında dönüyorlardı. Üstelik yeryüzünün ekseni de hareketliydi. Bugünkü çağdaş güneş sistemi bilgisini çok yaklaşık olarak açıklayan Kopernik, teorisini, “Göksel Kürelerin Dolanımı Üzerine” adlı ünlü yapıtında açıklayarak ölümsüzleştirdi. Teorisinin doğruluğundan kuşku duymayan Kopernik’e yapıtının ilk nüshası 1543’te, yani ölüm döşeğinde ulaştırıldı. Kopernik’in ölümünden yıllar sonra, 1610’da Galilei dürbünü icat etti ve Kopernik sisteminin doğruluğunu kanıtladı.
Kopernik sistemi, felsefi açıdan yer merkezlilik tezini yıkarak evren bilimin teolojiden ayrı ve bağımsız bir bilim olmasını sağladı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Mart 2010       Mesaj #35
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
brunonun astronomiye katkısı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Nisan 2010       Mesaj #36
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bruno nun astronomiye katkisi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Nisan 2010       Mesaj #37
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

kopernik in astronomi calismalari

hi1
gargoyles - avatarı
gargoyles
Ziyaretçi
12 Mayıs 2010       Mesaj #38
gargoyles - avatarı
Ziyaretçi
"Mikolaj Kopernik"
Mikolaj Kopernik döneminin astronomi bilgisini kök*ten değişikliğe uğratmışvirgs en büyük bilginler*den biridir. Dünya'nın her 24 saatte bir kendi çevresinde bir kez döndüğünüvirgs yılda bir kez de Güneş'in çevresinde dolandığınıvirgs öte yan*dan Dünya ile bazı başka gezegenlerin bugün Güneş sistemi denen sistemi oluşturduğunu açıklayarakvirgs astronomi biliminin gelişmesine büyük bir katkıda bulunmuştur Bu gerçekler bugün bize çok doğal ve basitmiş gibi görünürvirgs ama Kopernik zama*nında insanlar hâlâ 2. yüzyılda Mısır'da yaşa*mış olan astronom Batlamyus'un kuramına inanıyorlardı. Batlamyus'a göre Dünya evre*nin merkezinde hareketsiz duruyorvirgs Güneşvirgs Ayvirgs yıldızlar ve öteki gezegenler de Dünya'nın çevresinde dolanıyordu.
Kopernikvirgs Batlamyus'un bu sonucavirgs gece*leri Kuzey Kutbu'nun çevresinde ağır ağır hareket eden Büyükayı'yı izleyerek vardığını düşündü. Kendisi ise Güneş'invirgs Ay'ın ve yıldızların doğup batmasınavirgs Dünya'nın kendi çevresinde dönüyor olmasının yol açtığını anladı. Aslında onun kurduğu sistem de tümüyle doğru değildi. Kopernik'e göre Gü*neş evrenin merkezinde sabit bir yerde hare*ketsiz halde duruyorvirgs gezegenler onun çevre*sinde dolanıyor ve daha ötelerde de Güneş gibi hareketsiz duran başka yıldızlar bulunu*yordu. Daha sonraları Güneş'in evrendeki sayısız yıldızdan yalnızca biri olduğu ve tüm bu yıldızların gezegenler ile birlikte uzayda sürekli hareket ettiği ortaya çıkarıldı.

Ama gene de Kopernik'invirgs Dünya'nın evre*nin merkezinde bulunmadığını ve öteki geze*genler ile birlikte Güneş'in çevresinde dolan*dığını bulmasıvirgs çok önemli bir adımdı. O dönemde bu kuram çok zor kabul edildi. Kopernik'in kuramının yanlış yönlerini ise 17. yüzyılda İtalyan astronom Galilei ortaya çıkardı.

Kopernik Polonyalı idi. Polonya ve İtalya' da astronomi ve matematik okuduvirgs ayrıca doktor olmak amacıyla tıp öğrenimi gördü. Bir süre Roma'da matematik dersleri verdi ve daha sonra Polonya'ya geçerek Frombork'a yerleşti. Burada katedral kurulu temsilciliği yaptıvirgs ayrıca çevredeki yoksul insanları tedavi etti.

Kopernik astronomi üzerine görüşlerinivirgs De hypothesibus motuum coelestiumase constitutis commentariolus ("Gökcisimlerinin Devinimine İlişkin Varsayımlar Üzerine Yo*rum") adlı büyük kitabında ayrıntılı biçimde açıkladı. Kitapvirgs Kopernik'in ölümünden kısa bir süre öncevirgs 1543'te yayımlandı.

indirfu3
KAYNAK
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2011       Mesaj #39
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
nolur doğru cevap verin...!!!!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Şubat 2011       Mesaj #40
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana astronomiye katkıda bulunan bilim insanları hakkında bilgi verir misiniz?

Benzer Konular

4 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
8 Şubat 2011 / aylin_pretty Soru-Cevap
24 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
11 Ocak 2014 / MirandAşk Soru-Cevap