Arama

Dinozorlar hakkında bilgi verir misiniz? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 17 Aralık 2012 Gösterim: 53.262 Cevap: 32
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2012       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ejderhalar neden ağzından ateş püskürtür bilen varmı fen ödevi?
Sponsorlu Bağlantılar
LasTqaNDaLF - avatarı
LasTqaNDaLF
Ziyaretçi
8 Mart 2012       Mesaj #22
LasTqaNDaLF - avatarı
Ziyaretçi
Dinazorlar Hakkında 10 Efsane

Sponsorlu Bağlantılar

Bu liste 65 milyon yıl önce dünyamızda yaşamış dinazorlarla ilgili. Dinazorları uzun yıllar ejderhalar ve canavarlar olarak adlandırdık. Aslında bu ünvanları hiç de haketmiyorlardı. Dinazorların yaklaşık 200-250 milyon yıl önce ortaya çıktıklarını ve diğer canlılarla yeryüzünü paylaştıklarını artık biliyoruz. Zamanla evrimleştiler, çiftleştiler, farklı cinslere ayrıştılar ve en sonunda da yokoldular. Bir anda yokoluşlarının sebebi ise halen büyük bir sır. Listemizde dinazorlar ile ilgili ortaya atılmış efsaneleri bulabilirsiniz.

10
Efsane 10

105 300x181
Uçan sürüngenler dinazordu.
Pterosaurus adıyla bilinen uçan sürüngenler dinazorlarla birlikte ortaya çıktılar ve onların hemen ardından yokoldular. En büyükleri ufak bir uçak kadar büyüktü. Her ne kadar çok yakın akraba olsalar da bu canlılar da dinazor değillerdi.

9
Efsane 9

95 300x269
İnsanlar ve dinazorlar aynı zamanlarda yaşadı.
Dinazorlar ve insanlar sadece kitaplarda, filmlerde ve çizgi filmlerde beraber yaşadılar. Son dinazor 65 milyon yıl önce ortadan kalktı. Bunun yanında bilinen en yaşlı insan fosilinin ise sadece 6 milyon yaşında olduğu biliniyor.

8
Efsane 8

85 300x219
Tarih öncesindeki bütün kara sürüngenleri dinazordu.
Karada yaşayan sürüngenlerin boyları, ilk dinazor 230 milyon yıl önce evrim geçirene kadar, 5 metreye ulaşıyordu. Kökleri 250 milyon yıl öncesine kadar dayanan bazı sürüngenler, dinazorlar ile ortak özelliklere sahip olmalarına rağmen aslında gerçekten dinazor değillerdi.

7
Efsane 7

76 246x300
Dinazorlar yavaş ve ağırkanlı hayvanlardı.
İlk paleontologlar dinazorların evrim yarışında memelilerin ve kuşların gerisinde kalma sebeplerinin yavaş ve ağırkanlı olmalarına bağlamıştı. Modern çalışmalarda ise dinazorların kuyruklarını sürüye sürüye hareket eden tembel yaratıklar olduğuna dair hiçbir kanıta rastlanmıyor.
Çoğu dinazor günümüzde bulunan büyük memeliler kadar hareketliydi. Aynı aslanlarda olduğu gibi et yiyen dinazorlar da karınlarını doyurduktan sonra büyük ihtimalle dinleniyorlardı.
2000 yılında çok iyi korunmuş bir dinazorda yapılan çalışmalar, dinazorların kalplerinin sürüngenlerden çok kuşların kalbi gibi güçlü ve büyük olduğunu ortaya koymuştu.

6
Efsane 6

66 300x200
Dinazorların soyu 65 milyon yıl önce tükendi.
Kuşlar yaklaşık 150 milyon yıl önce evrimleştiler. Çoğu uzman, kuşların ufak dinazorlardan evrimleştiğine inanıyor bu da kuşların dinazor familyasında yer aldığını gösteriyor. Kuşlar da dinazorlar kadar çarpışmadan etkilendi fakat daha sonra nüfusları tekrar normal seviyelere ulaştı.





5
Efsane 5

56 300x225
Suda yaşayan sürüngenler de dinazordu.
Suda yaşayan birçok sürüngen dinazor çağında evrimleşti ancak bilindiği gibi dinazorlar kara canlılarıydılar. Aynen timsahlarda olduğu gibi suda yaşayan sürüngenler de dinazorlara çok benzer özellikler sergilerlerdi fakat dinazor değillerdi.

4
Efsane 4

46 300x201
Dinazorlar başarılı bir evrim geçiremedikleri için yokoldular
Dinazorların 150 milyon yıl yaşamış olması onların başarısız olduğunu göstermiyor. Hominidler, sadece 6 milyon yıl yaşadılar ve aslında Homo sapienlerin kökü de 200.000 yıldan daha öteye gitmiyor. Dinazorlar diğer canlılara göre kat ve kat daha uzun süre yaşamış olmalalarına rağmen görünen o ki meteorun gazabından kurtulamamşlar.

3
Efsane 3

35 300x289
Dinazorların soyunun tükenmesinin sebebi memelilerin yumurtalarını yemesidir.
Dinazorlar ile memeliler yaklaşık 150 milyon yıl boyunca birlikte yaşadılar. Dinazor yumurtaları çok hassas ve savunmasız olmalarına rağmen bunlar için en büyük tehdit zannedilenin aksine memeliler değil; daha ufak dinazorlardı. Çünkü o dönemlerde çoğu memeli, bir dinazor yumurtasını yiyemeyecek kadar küçüktü.

2
Efsane 2

26 300x266
Memeliler, dinazorlar ortadan kalktıktan sonra evrim geçirdiler.
Ufak memeliler, dinazorların gölgesinde yaklaşık 150 milyon yıl boyunca yaşadı. Fakat bu memeliler en çok 2 gram ağırlığındaydılar ve sadece geceleri ortaya çıkan canlılardı. Aslında memelilerin atası olarak bilinen synapsidler, dinazorlardan çok daha önce hayattaydılar.Ancak 65 milyon yıl öncesine kadar ufak boyutlardaydılar. Dinazorların ortadan kalkmasıyla birlikte memelilerin büyümesi için de yeterli alan oluşmuş oldu. Günümüzde bildiğimiz çoğu memeli evrimlerine bu zamandan sonra başlamışlardır.

1
Efsane 1

16 300x238
Dinazorların soyunun tükenmesine neden olan olay bir meteorun dünyaya çarpmasıydıMeksika’da yeralan Yucatan yarımadasındaki kraterde bulunan İridyum tabakası 65 milyon yıl önce gerçekleşen meteor çarpmasının izlerini gösteriyor. Bu çarpma 180 kilometre genişliğindeki Chicxulub kraterini oluşturmuş. Bu çarpmadan sonra dinazorların hayatta kaldığına dair hiçbir kanıt yok. Günümüzde halen dinazorların nasıl ortadan yokolduğuna dair kesin bir kanıt gösterilemiyor.
Dinazorların soyunun tükenmesi, doğrudan çarpmaya bağlı olabileceği gibi çarpma sonrası gerçekleşen çeşitli etkiler sebebiyle de olmuş olabilir. Bu etkiler arasında dev tsunami dalgaları, asit yağmurları ve gezegeni aylar boyunca güneş ışığından mahrum bırakıp soğumasına neden olan toz bulutları sayılabilir.
Başka bir teoriye göre ise dinazorların sayısı, bu çarpmadan önce de düşen deniz seviyesi ve volkanik patlamalar sebebiyle azalmaktaydı. Bu sorunlara eklenen meteor çarpması da onları tamamen ortadan kaldırmış olabilir.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mayıs 2012       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
dinazorlar ne yerler ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum.dinazorlar nsı doğdular
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Haziran 2012       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben ole bılmıyorum dınozarlar bır fıtrına yuzunde kumların altında kalıp cıkamayıp olduklerını bılıyorum ve dınozorlar hakında en kucuk noktasına kadar bılgı bılıyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Temmuz 2012       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
dinozorların kendi dünyası gök taşı yok oldu 65 yıl önce en seri katil olan spinosaurus dur kendisi balık yer et yer üstündeki yüzgeç onu iri gösterir onu serinlemek için kullanırlar t-rex spinosaurus u öldürür bazende spinosurus onu öldürür dinozorlar yumurtalarla ürerler dinozorlar diğer yavru dinozzorları yerler dişi t-rex yavrusunu daima korur spinosaurus t-rexsin yavrusunu yemeye çalışırken dişi t-rex spinosaurusu korkutur kaçırır ilk yavru daima belli olması gerek t-rex in yavruları aynanda yumutada çıkmaz ilk yumurta erken çıkar.
konuk - avatarı
konuk
Ziyaretçi
10 Temmuz 2012       Mesaj #26
konuk - avatarı
Ziyaretçi
şu hani tarih öncesisin efsane canlıları dinazorla başlayan o bi dergiden aldı hani heber türk dağıtıyordu dinazorlar diye bir dergi ondan aldı biliyorum ünkü bendede aynısından var
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Temmuz 2012       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
gerçektende bu misafirim adım hilal soyadım kadelen ak evt dinozorlar geçmişte vardı tekrardan daha uzak adalardalar yada yok oldular bunu kimse bilemez ama eyer havada uçan kanatlı ve kuyruğu olan gagası az uzun olansa oda dinordur ama sade balık yerler o yüzden insanlara bişey yapmazlar ama sakın ona ışık açmayın geceleri yoksa sizi alır denize atar ben ada ya gitmiştim daha dinozorlar yoktu adada ama havaya baktım uçan dinozor sandım ama kuşmuş ama sonradan ise bir trex gördü çok büyüktü ve azını aştı dişleride büyüktü ve beni koladı koladı ama sonrada denize girdim gelemedi ve uzaklaştı sonrada hemen uçak geldi evimize gittik evt bu gerçek oldu gerçektende oldu yani bilgi isteyen benden alabilir birtane bilgi mesala deretosus diye dinozor var ama onu yazmayı unutmuşlar deretosus bir uçan dinozor kafası uzun ve kanadı tülü bir dinozordur deretosus söz anlayan dinozor dur onu gördüğünüzde havada gel deretosus deyin gelir o akıllıdır insan yemez sadece balık ve suyla beslenir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Eylül 2012       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yumurtlarlar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Eylül 2012       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
dinozorlar 250 milyon yılda ortaya çımıştır.dinozorların ilk ortaya çıktığı devire triyas adı verilir.jura devri triyas devrinden sonradır.burada spinosaurus gibi dinozorlar yaşamıştır.dinozorların yok olduğu çağa ise kretase adı verilir.deino(korkunç) ve saurus(kertenkele) olarak iki kelimenin birleşmesiyle dinozor sözcüğü oluşmuştur.dinozorların çoğu ot bir kısmı ise et yerdi.ancak bazıları da hem et hem t yiyordu.dinozorlar yumurtlayarak ürerlerdi.yavruyken tüylüdür(t-rex bile)ancak büyüdükçe tüylerini dökerler.etçiller ve hepçiller avlanırlardı otçullar zararsızdı.ancak kendilerini korumak için hepsinin güçlü bir organı vardı.bazıları ise hızlı koşarak kaçarlardı.bütün dinozorlar büyük değildi.900e yakın çeşit dinozorun arasında 100lercesi küçüktü.pterozorlar,deinosuchuslar,titanoboalar,megalodonlar ve plesiosaurlar gibi çeşitler de vardı ama bunlar dinozor değildi.türkler dinazor der ancak dinazor yanlıştır.doğrusu dinozordur.çoğu dinozorun beyni çok ufaktı,ama zeki dinozorlar da vardı.dinozorlar bilim adamları tarafından yanlış anlaşıldı.dinozorlar ilk önce kertenkele sanılmıştı,ancak çoğu dinozor kuş türlerine benzetilmektedir.t-rex bilinen en ünlü dinozordur.barnum brown adındaki fosil bilimci tarafından bulunmuştur.t-rexin ısırığı 6 tondur.ve t-rex en gülü dinozor sanılsa da ondan güçlü birkaç dinozor da vardır.ama dinozorlar 65 miyon yıl önce yok olmuştu.en yakın tahmin 15 km uzunluğundaki göktaşının düşünce yangınlar yaratması ve birçok yangının dumnaları havaya süzülerek dünyayı karanlık çağına çevirmesidir. bu çağda bitkiler ışık göremeyince de soldular otoburlar açlıktan öldü ve etoburlar da açlıktan öldü.dinozorlar bebek şeyi değildir arkadalar.onlarla ilgilenmek bilimdir.bir fosil bulduğunuzda onu epey temizlemeniz gerekir.sonra hangi dinozora ait olduğu bulunmalıdır.ve bulunan dinozor fosilini araştırıp da topladğın bilgileri dünyaya yayıp fosili de bir müzeye teslim etmeliyiz. bir fosilbulursak 1 milyon dolar kazanırız.ama bu işi sadece para için değil zevkle yapmalıyız.yoksa bıkabiliriz ya da diğer fosil bilimcilerin yanında cahil kalabiliriz.ayrıca 1 milyon doları duyunca fazla hevesenmeyin.bunun eğitimini almanız gerekiyor.dinozorların kilosunu hesaplamayı falan öğrenmeliyiz.ayrıca fosil bulmak çok zordur.hele hele türkiye en az dinozor fosili bulunan ülkelerden biri.ben aklımdan yazdım geç kalmış da olabilirim ama en azından arkadaşlarımı bilgilendirmiş oldum.umarım dinozorları seviyorsunuzdur.fosil bilimci olmak istiyorsanız sabırlı,çok zeki(çünkü fosil bilimci ya da diğer adıyla paleontologlar da bilim adamıdr)ve dinozorları sevmeniz gerekiyor.ve bu işin en güzel kısmı yeni dinozor türü bulmak ve ona isim koymak.ancak dinozor isimleri özelikleri bulundukları yer ve bulan kişinin adlarını dinozora isim olarak koyabilirsiniz.bir cümle daha yazıyım bitiyo dinozorların isimleriyle dalga geçmeyin onlar rastgele değil dinozorlarn isimleri yunanca ve latince olur.hiç yunanlılar bizim dilimizle dalga geçiyo mu.
son
sanane lan - avatarı
sanane lan
Ziyaretçi
1 Ekim 2012       Mesaj #30
sanane lan - avatarı
Ziyaretçi
dinozorlar 250 milyon yılda ortaya çımıştır.dinozorların ilk ortaya çıktığı devire triyas adı verilir.jura devri triyas devrinden sonradır.burada spinosaurus gibi dinozorlar yaşamıştır.dinozorların yok olduğu çağa ise kretase adı verilir.deino(korkunç) ve saurus(kertenkele) olarak iki kelimenin birleşmesiyle dinozor sözcüğü oluşmuştur.dinozorların çoğu ot bir kısmı ise et yerdi.ancak bazıları da hem et hem t yiyordu.dinozorlar yumurtlayarak ürerlerdi.yavruyken tüylüdür(t-rex bile)ancak büyüdükçe tüylerini dökerler.etçiller ve hepçiller avlanırlardı otçullar zararsızdı.ancak kendilerini korumak için hepsinin güçlü bir organı vardı.bazıları ise hızlı koşarak kaçarlardı.bütün dinozorlar büyük değildi.900e yakın çeşit dinozorun arasında 100lercesi küçüktü.pterozorlar,deinosuchuslar,titanoboalar,megalodonlar ve plesiosaurlar gibi çeşitler de vardı ama bunlar dinozor değildi.türkler dinazor der ancak dinazor yanlıştır.doğrusu dinozordur.çoğu dinozorun beyni çok ufaktı,ama zeki dinozorlar da vardı.dinozorlar bilim adamları tarafından yanlış anlaşıldı.dinozorlar ilk önce kertenkele sanılmıştı,ancak çoğu dinozor kuş türlerine benzetilmektedir.t-rex bilinen en ünlü dinozordur.barnum brown adındaki fosil bilimci tarafından bulunmuştur.t-rexin ısırığı 6 tondur.ve t-rex en gülü dinozor sanılsa da ondan güçlü birkaç dinozor da vardır.ama dinozorlar 65 miyon yıl önce yok olmuştu.en yakın tahmin 15 km uzunluğundaki göktaşının düşünce yangınlar yaratması ve birçok yangının dumnaları havaya süzülerek dünyayı karanlık çağına çevirmesidir. bu çağda bitkiler ışık göremeyince de soldular otoburlar açlıktan öldü ve etoburlar da açlıktan öldü.dinozorlar bebek şeyi değildir arkadalar.onlarla ilgilenmek bilimdir.bir fosil bulduğunuzda onu epey temizlemeniz gerekir.sonra hangi dinozora ait olduğu bulunmalıdır.ve bulunan dinozor fosilini araştırıp da topladğın bilgileri dünyaya yayıp fosili de bir müzeye teslim etmeliyiz. bir fosilbulursak 1 milyon dolar kazanırız.ama bu işi sadece para için değil zevkle yapmalıyız.yoksa bıkabiliriz ya da diğer fosil bilimcilerin yanında cahil kalabiliriz.ayrıca 1 milyon doları duyunca fazla hevesenmeyin.bunun eğitimini almanız gerekiyor.dinozorların kilosunu hesaplamayı falan öğrenmeliyiz.ayrıca fosil bulmak çok zordur.hele hele türkiye en az dinozor fosili bulunan ülkelerden biri.ben aklımdan yazdım geç kalmış da olabilirim ama en azından arkadaşlarımı bilgilendirmiş oldum.umarım dinozorları seviyorsunuzdur.fosil bilimci olmak istiyorsanız sabırlı,çok zeki(çünkü fosil bilimci ya da diğer adıyla paleontologlar da bilim adamıdr)ve dinozorları sevmeniz gerekiyor.ve bu işin en güzel kısmı yeni dinozor türü bulmak ve ona isim koymak.ancak dinozor isimleri özelikleri bulundukları yer ve bulan kişinin adlarını dinozora isim olarak koyabilirsiniz.bir cümle daha yazıyım bitiyo dinozorların isimleriyle dalga geçmeyin onlar rastgele değil dinozorlarn isimleri yunanca ve latince olur.hiç yunanlılar bizim dilimizle dalga geçiyo mu.
SON Panpa

Benzer Konular

3 Kasım 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış