Arama

Doğal kaynaklarımızı daha verimli nasıl kullanırız? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 24 Mart 2014 Gösterim: 34.222 Cevap: 22
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Şubat 2011       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
doğal kaybakalrımız tükenmemesi için ne yapmalıyız yha?
Sponsorlu Bağlantılar
yabuuu - avatarı
yabuuu
Ziyaretçi
28 Şubat 2011       Mesaj #12
yabuuu - avatarı
Ziyaretçi
sular madenler ormanlar ve turistik yöreler bu kaynaklardan daha verimli nasıl faydalanabiliriz???
Sponsorlu Bağlantılar
HASAN BAŞER - avatarı
HASAN BAŞER
Ziyaretçi
14 Mart 2011       Mesaj #13
HASAN BAŞER - avatarı
Ziyaretçi
DOĞAL KAYNAKLARIMIZI ÇOK ÇOK DAHA VERİMLİ NASIL KULLUNIRIZ
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mart 2011       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sorunun cevabı nerde yaaaaaaaa call of duty 7 oynicam crysis 2 oynicam pes 2011 oynicam hdi daha çok işim var
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Mart 2011       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
üfffff şu goğal kaynaklar konusu niye çıkmadı ya acil ödevim var
nasıl yapi ben bu ödevi ha!!!!!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mart 2011       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
doğal denge nedir ???*
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mart 2011       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
OTELLERDE / MOTELLERDE VERİMLİ SU, AYDINLATMA VE ISITMA ENERJİSİ KULLANIMI

Oteller, suyun en fazla tüketildiği tesislerdir. Suyu verimli olarak kullanarak hem daha hijyenik ve temiz ortamlar sağlanabilir hem de daha ekonomik işletme yapılabilir. Burada verilen bilgiler otellerde günlük temizlik ve diğer işlemler yapılırken suyun ve enerjinin (aydınlatma ve ısıtma enerjisi) nasıl verimli kullanılabileceği ile ilgilidir. Bu çalışmada kesinlikle suyun ve enerjinin tasarruf edilmesi söz konusu değildir.

Otellerde Su ve Enerji Tüketim Yönetim birimi olmalıdır. Yeryüzünde ancak %0.3 oranında içilebilir su kaynağı olduğu unutulmamalıdır. İçme suyu arıtma tesisi işletme maliyeti 0.2-0.4 $/ton’dur. Musluklardan, duş başlıklarından v.s. den kullanılmaksızın akan suyun atık suya dönüştüğü unutulmamalıdır. Evsel bir atık su arıtma tesisi işletme maliyeti ise ortalama 0.4-0.6$/ton’dur.

Gelişmiş Ülkelerde geçmişte tüketilen su miktarı 250 litre/kişi iken son yıllarda verimli su tüketimi ile bu değer 125 litre/kişi düşmüştür. Bu gün İstanbul’da kişi başına su tüketimi 200 litre/kişidir. Gelişmiş ülkeler içme suyu kaynaklarını su tüketimini azaltarak korumaktadırlar. Benzer şekilde atık su oluşumunu ve suların arıtma maliyetini azaltmaktadırlar. Önümüzdeki yüzyılın en önemli sorununun içme suyu kaynakları ve onların korunması olduğu unutulmamalıdır.

Otel odaları, koridorlar, giriş bölümleri, lokantalar ve barların temizliğini yapan kişiler verimli su kullanımı konusunda mutlaka eğitilmeliler. Bu işleri yapan kişiler daima temiz elbise giymeliler ve işleri doğru ve hijyenik bir şekilde yapmalılar.

Muslukları, duş başlıklarını ve tuvalet rezervuarını değiştiren veya tamir eden kişilerde çalışmalarını bilinçli şekilde yapmaları için eğitilmeliler.

Bu çalışma suyun tasarruflu kullanılmasını değil daha temiz, hijyenik oteller elde etmek için suyun doğru bir şekilde verimli kullanılmasını amaçlamaktadır.

Çoğu otellerde su tüketimine ödenen bedel toplam masrafın %15’ni oluşturmaktadır.

Otel odalarında pille çalışan saat gibi aletler yerine elektrikle çalışan aletler kullanılmalıdır.

Otellerde kullanılmış fakat tamamen yıpranmamış yatak, yorgan, yorgan yüzü, çarşaf, battaniye gibi yatak odası eşyaları çöpe atılmaksızın temizlendikten sonra gönüllü vakıflar marifetiyle ihtiyaç sahibi kişilere dağılmalıdır. Böylece kullanılmış malzemeler daha uzun süre kullanılarak doğal kaynaklar korunmuş ve çevre kirliliği azaltılmış olur.

Kullanılmış arızalı olmayan TV., buzdolabı, koltuk, sandalye v.b. gibi aletler yine gönüllü kuruluşlar marifetiyle ihtiyaç sahiplerine verilebilir. Arızalı olan kullanılmış aletler ise tamir edildikten sonra ihtiyaç sahiplerine verilebilir.

Otellerde yemek fazlalıklarını çöpe atma yerine hijyenik şartlarda ayrı ayrı kaplarda toplayarak günlük olarak gönüllü vakıflar marifeti ile ihtiyaç sahibi insanlara (rahatsız ve incitmeden) dağıtılabilir.

Otellerimiz temizlik malzemelerini büyük boyutlu tekrar kullanılabilir kovalarda satın alarak kovaları ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtarak hem katı atık miktarını minimize edebililer hem de ihtiyaç sahibi kişilere katkıda bulunabilirler.

Otellerde fazla km. yapan araçların mutlaka az ve temiz yakıt tüketen modeller olmasına özen gösterilmelidir. Araçların satın alma maliyeti yanında işletme maliyetleri mutlaka hesaplanmalıdır. Özellikle oteller 6-7 litre benzine eşdeğer LPG veya CNG yakıtları kullanan araçlar satın almalıdırlar. Böylece işletme maliyetinin yanında şehrin hava kirliğinin azaltılması konusunda katkıda bulunabilirsiniz. Araçların yedek parça maliyetlerine ikinci planda dikkat e
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mart 2011       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
suyun verimli kullanılması ile ilgili bir miktar bilgi istiyoruz dönem ödevi olacak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mayıs 2011       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yha noluur cevap yazın aciilll diom lütfeeen!!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Aralık 2011       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sorunun cevabı nerde .

Benzer Konular

19 Eylül 2010 / CrasHofCinneT Bilgisayar
21 Mayıs 2014 / lazımdeğil Soru-Cevap
5 Nisan 2010 / Misafir Taslak Konular
16 Ocak 2016 / Misafir Taslak Konular