Arama

Akide şekerinin üretimi hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 2 Şubat 2011 Gösterim: 9.667 Cevap: 5
zemliha - avatarı
zemliha
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #1
zemliha - avatarı
Ziyaretçi
Sert şekerler nasıl yapılır ve bileşenleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
akide şekeri nasıl yapılır ?
Sponsorlu Bağlantılar
MeLL - avatarı
MeLL
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #2
MeLL - avatarı
Ziyaretçi
Ali Muhiddin Hacı Bekir

Sponsorlu Bağlantılar
1777 yılında kurulmuş ve Türkiye' nin hala faaliyetini sürdüren en eski özel kuruluşu olan İstanbul'daki şekerci.

Osmanlı ve Türk şekercilik zenaatında menkıbeleşmiş Hacı Bekir ismi, günümüze kadar şekercilik ekolü sembolü olarak devam edegelmiştir.
Kastamonu' nun Araç ilçesinden İstanbul' a gelerek 1777 yılında Bahçekapı'da açtığı küçük şekerci dükkânında, lokum, akide vb. şekerlemeleri bizzat imal edip satmaya başlayan şekerci Bekir Efendi, bugün iki asrı aşan bir maziye bilahare Hac farizesini yerine getirmesiyle Hacı Bekir olarak anılan Bekir Efendi'nin açtığı ilk dükkân, günümüzde Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekercilik A.Ş.'nin Bahçekapı'daki satış yeri olup, İstanbul'da iki asırdan bu yana aynı hizmeti gören yegane dükkândır. Dünyada bile emsaline zor rastlanan bu özellik İstanbul ve hatta Türkiye için ayrıca zikre değerdir.

Türkiye'de 16. yy'da başlayan şekerleme imalatında tatlandırıcı olarak bal, pekmez, su bağlayıcı, doku yapıcı olarak un kullanılmakta idi. 18. YY sonlarında Avrupa' da kurulan rafinelerde üretilen şekerin, o günlerin ismiyle "Kelle Şekeri" olarak Türkiye' ye gelmesiyle, şekerci Hacı Bekir, bu şekeri havanlarda dövüp eriterek, gül, tarçın vb. tabii aroma ve boyalarla pişirip akide şekeri imalatını geliştirmiştir. Ayrıca 1811'de bir Alman bilgini tarafından bulunan nişastayı un yerine kullanarak, şeker ve nişasta terkibi ile bugünkü nefasetteki lokum imalatını gerçekleştirmiştir.
Bizzat kendi eliyle yaptığı imalat ve hassas çalışmalarıyla Türk şekerleme ve lokum çeşitlerini geliştiren Hacı Bekir'in İstanbul Bahçekapı'daki dükkânından 19. YY'da aldığı lokumları ülkesine götüren bir İngiliz turisti, Türk lokumlarını Avrupa'da "Turkish Delight" olarak tanınmasına vesile olmuştur.

Bundan böyle Türk lokumu Anglo-sakson asıllı yabancılar tarafından "Turkish Delight", Fransa ve Balkan'larda da "Lokoum" olarak tanınmış ve uluslar arası şekercilik literatürüne girmiştir.

Bundan başka sallama kazanlarda yapılan badem şekeri, haşlanmış bademlerin soyulup havanlarda dövülerek şeker ve şeker şerbeti ile yoğurulup, şekillendirilen çeşitli badem ezmeleri Hacı Bekir'e günümüze kadar intikal eden haklı ilgi ve şöhreti kazandırmıştır. Şekerci Hacı Bekir başarılarıyla, zamanın padişahı tarafından Nişan-ı Ali Osmani' nin 1. Rütbe Nişanı ile sarayın Şekercibaşı' sı olarak taltif ve takdire şayan görülmüştür.
Hacı Bekir'i takiben oğlu Mehmet Muhiddin Efendi ve torunu Ali Muhiddin Hacı Bekir'in aynı prensip, istidat ve meslek aşkıyla firmayı devam ettirmeleri Osmanlı Sarayının şekerci başılık payesinin kendilerine de ihsan edilmesiyle takdir ve taltif edilmiştir.

SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #3
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Akide Şekeri Videolu anlatım için TIKLAYINIZ
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
10 Nisan 2009       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
AKİDE ŞEKERİ

Akide şekerinin üretimi hakkında bilgi verir misiniz?
Akide şekerinin üretimi hakkında bilgi verir misiniz?
Akide şekerinin üretimi hakkında bilgi verir misiniz?


ASIRLARDIR DAMAKLARIMIZI ŞENLENDİREN TAT: AKİDE
Bizim için tatlının ve şekerin özel bir anlamı vardır. Tatlıyı o kadar çok severiz ki, Ramazan Bayramının bir diğer adı olarak da Şeker Bayramını kullanırız. Günümüzde pek çok çeşit şeker çeşidi bulunsa da geleneksel damak tadımıza hitap eden öyle bir şeker var ki, hazır şeker bayramı gelmişken onu bir kez daha hatırlamakta fayda var. O da elbette ki, akide şekeri. Kendine özgü tadı, kokusu ve damaklarda bıraktığı uzun süreli lezzetiyle kalbimizi de fetheden akide şekeri on yedinci yüzyılın sonlarından bu yana sevilerek yeniyor. Günümüzdeki şeker bolluğu nedeniyle popülaritesini eskisi kadar sürdüremese de aslında akide şekeri için şekerlerin sultanı diyebiliriz.

KELLE ŞEKERİNDEN AKİDE ŞEKERİNE

Eskiden, kelle şekeri olarak bilinen son derece iyi kalitedeki şekerler havanda dövülüp, odun ateşinde, bakır kazanlarda eritilip, pişirilirmiş. Soğuma sırasındaysa şeker ağdasına gülsuyu, bergamut, portakal, limon, çilek gibi meyve usareleri, tarçın, gül, nane gibi aromalar ile fındık, susam gibi kuruyemişler katılarak çeşitli tat ve görünümlerde akide şekeri imal edilirmiş. Günümüzde daha modern yapım araçları kullanılsa da, teknik aynen sürdürülmekte.

Akide sözcüğünün anlamı; bağlılık, birbirinden ayrılmamak. Bu sert ve türüne göre renk renk olan şekerin önemi devlet ricaline sunulmasından kaynaklanıyor. Yeniçerilerin devlete bağlılığını gösterdiği için de, bu şekere akide denmiş. Daha sonra da İstanbul yaşamına klasik bir şekerleme çeşidi olarak girmiş.

HERKESE "OH" ÇEKTİREN ŞEKER

Osmanlı İmparatorluğu'nda ulufe günü, yeniçerilere üç aylıkları dağıtıldıktan sonra saray avlusunda bir yemek verilirdi. Bu yemek esnasında yapılan akide şekeri sunumuysa, kapıkulu askerlerinin aldıkları ücretler ve yemeklerinden memnun olduklarını gösteren sade ama ilginç bir gösteriydi. Osmanlı kararnamelerine göre sadrazam ve divanı hümayun üyeleri öncelikle askerin yemeğini tadarlar, bundan sonra kendilerine tabaklar içinde şekerler sunulurdu. Bu askerlerin bir şikayetinin bulunmadığının, sultana bağlı olduklarının kesin kanıtıydı. Dolayısıyla şeker tabaklarının divana getirilmesi herkese bir "oh" çektirirdi.

Saray helvahanesinde 'mangır' (para) şeklinde yapılan bu şekerler makama göre dirhem (3.2 gr) hesabıyla sadrazama 500, diğerler vezirlere, yeniçeri ağasına 300 dirhem olarak sunulurdu.

Bu işlem bittikten sonra divan önünde "Fetih Suresi" okunurdu. Bu gelenek, akide şekerini uzun yıllar halk arasında dirlik, düzen ve huzurun simgesi yaptı. Daha sonraları akide şekeri mevlit geleneğimize de girdi. Mevlit sonrasında mevlit şekeriyle birlikte akide şekeri de sunulur oldu. Günümüzde, akide şekerinin en büyük üreticisi Hacı Bekir Şekercisi. On sekizinci yüzyılın başından beri akide şekeri yapan firma, bu geleneğini günümüzde de sürdürmeye devam ediyor.

BİR PASTA ÖNERİSİ

Akide şekerini tek başına yendiğinde damaklarda muhteşem bir tat bırakmasının yanında aynı zamanda çayın da ideal eşlikçilerinden bir tanesi. Çaya şeker koymak yerine, çayınızı ağzınıza atacağınız bir akide şekeriyle de tatlandırabilirsiniz. Ayrıca akide şekeri ev yapımı pastalarda zaman zaman krokan olarak da kullanılabiliyor. Bunlarda bir tanesinin tarifini size vereyim, bir deneyin, akide şekerinin bu halinden hoşlanıp hoşlanmadığınıza kendiniz karar verin.
Kremalı kabak pastasının bu tarifi altı kişi için. Malzemeler; 1 kg ayıklanmış balkabağı, 2 su bardağı tozşeker, 1 portakal, 1 paket krem şanti, 1 su bardağı süt, 150 g akide şekeri. Akide şekerlerini havanda iyice eziyorsunuz ve de cam bir kabın tabanına bir güzel yayıyorsunuz. Portakalın kabuğunu rendeliyorsunuz, suyunu sıkıyorsunuz, sonra kabağa şekerle birlikte ekliyorsunuz, iyice pişiriyorsunuz. Soğuduktan sonra çatalla eziyorsunuz. Krem şantiyi bir su bardağı sütle çırpıyorsunuz, bu oldukça sert bir krema oluyor. Kabakla krem şantiyi iyice karıştırıyorsunuz. Elde ettiğiniz karışımı akide şekerlerinin üstüne yayıyorsunuz. Tatlıyı buzdolabında bir gece dinlendiriyorsunuz. Eğer bir gece beklemeye dayanamıyorsanız, en az iki saat dinlendiriyorsunuz. Sonra becerebilirseniz ters çevirip servis yapıyorsunuz, beceremezseniz olduğu gibi dilimleyip konuklarınıza ikram ediyorsunuz...

kaynak
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
akide şekeri nasıl yapılır ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Şubat 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba, hammaddeler. com da pastacılık ve şekerleme ürünlerini bulabilirsiniz.. ücretsi zteknik bilgi

Benzer Konular

18 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
29 Temmuz 2017 / Misafir Cevaplanmış
19 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap