Arama

Üniversiteye sınavsız geçiş yapabilmek için şartlar nelerdir? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Eylül 2016 Gösterim: 27.321 Cevap: 46
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Aralık 2010       Mesaj #31
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba arkadaslar bı suru soru var benımde bı tane sorum var malesefkı bu sene son benım mezun oluyorum tıcaret lısesınden ama dgs kafamı karıstırdı ben sımdı mezun oldktan sonra bu sınava qırıp kazanıursam o zamanmı dıkey hakkımı kullanıcamm acaba Msn Confused
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mart 2011       Mesaj #32
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
slm ben açıköğretim lisesi 3yıllık genel kültür bölümü mezunuyum.açıktan sınavsız üniversite kendi bölümümü okumak istiyorum.bu fırsattan nasıl faydalanabilirim yaş 30
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mayıs 2011       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben ticaret lisesi mzunuyum. sınasız geçiş yapmak istiyorum. trakya üniversitesi en az diploma notu kaç olursa alıyor. cvplarınızı bekliorum.burak.ceyhun@windowslive.com
ılgın - avatarı
ılgın
Ziyaretçi
2 Mayıs 2011       Mesaj #34
ılgın - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
elemelem adlı kullanıcıdan alıntı

Ben mezun olalı yaklaşık 8 sene oldu hala sınavsız geçiş hakkım varmı ve bunun için ne yapabilirim

var ama şansın biraz düşük
mezun olma yılın
diploma puanın
doğum tarihin
bunlar önemli yaşı küçük olan ve en yeni mezunlara öncelik tanınıyor işin zor.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Temmuz 2011       Mesaj #35
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben ticaret meslekte sekreterlik okuyorum. tıbbi sekreterlik bölümüne sınavsız geçebilrmiyim ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Temmuz 2011       Mesaj #36
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sınavsız geçiş için belli bir kontenjan varmı neye göre alıyorlar kayıtlar ne zaman başlıyo acil bilgi lazm tşk..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Temmuz 2011       Mesaj #37
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben meslek lisesinde mezun oldum.sınava girdigim halden sınavsız gecebilir miyim? ve tercihin nasıl yapabiliriz?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Temmuz 2011       Mesaj #38
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
slm.2001 sağlık meslek lisesi mezunuyum.kendi üst öğrenimime bu yıl sınavsız geçiş başvurusu yapmak istiyorum.yerleştirme ihtimalim nedir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Eylül 2011       Mesaj #39
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kız meslek lisesi 2003 mezunuyum sınavsız geçişten faydalanabilirmiyim
bilgikaynağı - avatarı
bilgikaynağı
Ziyaretçi
1 Eylül 2011       Mesaj #40
bilgikaynağı - avatarı
Ziyaretçi
MYO'lara Sınavsız Geçiş Şartları
Bakımlıyız.Com - MYO'larda Sınavsız Geçiş Yapacakların Şartları
Birçok adayın yanlış bildiği gibismilev OBP sınavsız geçişte bakılan ilk kriter değil. Sınavsız geçiş yapacak adayların bu konuya özellikle dikkat etmesi gerekiyor.
Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.


Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre yapılır. Sıralama şöyledir:

a) Anadolu Teknik Lisesismilev

b) Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesismilev

c) Meslek Lisesismilev

d) çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sıralaması yapılır.


Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.


Mezuniyet yılısmilev okul türü ve METEB içi METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP'si yüksek olan adaylara öncelik verilir.


Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Bunu bir örnekle açıklarsak; Pamukkale Üniversitesismilev Bekilli Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret programında son bir boş kontenjan olsun ve buraya iki kişi sınavsız geçiş ile talip olsun. Bu iki kişinin önce mezuniyet yıllarına bakılır. Örneğinsmilev ikisi de 2007 mezunu isesmilev eşitlik vardır. Bu durumda mezun oldukları okul türüne bakılır. İkisi de Anadolu meslek lisesi mezunu olsun. Eşitlik yine bozulmadısmilev bu durumda geldikleri illere bakılır. Birisi İstanbul'dan (Meteb Dışı) biri Denizli'den (Meteb içi) geliyorsasmilev Denizli'den gelen kazanır. Burada da eşitlik bozulmaz isesmilev sonuç olarak adaylardan OBP'si yüksek olan boş kontenjana yerleşir.



MYO'lara sınavla yerleşenler beklenenden çok

İş dünyasının ara eleman gereksiniminin karşılanmasına yönelik olarak mesleki eğitim veren Meslek Yüksek Okullarındaki iki yıllık ön lisans programları birçok meslek liseli için esas hedefkensmilev genel lise mezunları ise bu bölümlere tercih listelerinde “can simidi” olarak yer veriyor. Her ne kadarsmilev örgün yükseköğretim kontenjanlarının yarısını oluşturuyor olsalar da MYO programları ile ilgili istatistik çalışmalar çokça yapılmıyor. Biz de bu ihtiyaçlardan hareket edereksmilev İKÜ ArGe Merkezi olarak bu konuda bir veri madenciliği çalışması yaptık.

Ülkemizdeki MYO'larda bulunan ön lisans programlarını incelediğimizdesmilev toplam kontenjan sayısının 2007 ÖSS'de 208 bin 413 olduğunu görüyoruz. Kontenjanların %46'sı SAY1smilev %43'ü EA1smilev %10'u SÖZ1 ve %1'i DİL puan türü ile öğrenci alıyor. Bu seneki kontenjan arttırımı ile ön lisans kontenjanlarının 2008 ÖSS'de yaklaşık 260 bin olmasını bekliyoruz.

Üniversite türü dağılımına baktığımızda kontenjanların %93'ünün devletsmilev % 6'sının vakıfsmilev %1'inin KKTC üniversitelerinde olduğu dikkatimizi çekiyor. Fakültelerdeki vakıf üniversite payının yaklaşık %12 olduğunun özellikle altını çizmek lazım.

İki yıllık MYO programlarında okumak isteyenlerin hem gündüz hem de gece okuma şansları var. MYO kontenjanlarının yaklaşık üçte birinismilev ikinci (gece) öğretim programları oluşturuyor.

2002 senesinden bu yanasmilev ilgili meslek lisesi alanlarından mezun olanlarsmilev MYO önlisans programlarına sınavsız geçiş yapabiliyorlar. 2007 ÖSYS kılavuzunun 38. sayfasında yer alan Tablo 3Csmilev hangi meslek lisesi alanından hangi MYO programına sınavsız geçiş yapılabileceğini gösteriyor. Sistem gereğismilev MYO kontenjanlarınasmilev meslek lisesi mezunlarının sınavsız olarak yerleşmelerinin ardından eğer boş kontenjan kalırsasmilev buraya genel lise mezunları ve meslek liselerinin farklı alanlarından gelenler 0.3 AOBP'li Y-ÖSS puanları ile yerleşebiliyorlar.

Sınavsız geçiş hakkı söz konusu oluncasmilev özellikle bir çok genel lise mezunusmilev sanki tüm kontenjanlar sınavsız geçiş ile dolacak ve sınavla (Y-ÖSS puanı ile) MYO'ları kazanmak mümkün olamayacakmış gibi endişeye kapılıyorlar. 2007 verileri endişeye gerek olmadığını gösteriyor. Geçen sene iki yıllık MYO programlarına yerleşen yaklaşık 199 bin adayın % 59'unun sınavsız geçiş ilesmilev geriye kalan yaklaşık 81 bin adayın ise Y-ÖSS puanları ile MYO'lara yerleştiklerini görüyoruz.

Bir diğer çarpıcı sonuç ise MYO'ları kazananların daha sonra gidip kesin kayıt yaptırmıyor olmaları. 2007 verilerine göresmilev MYO'lara yerleşen 199 bin 133 kişiden 41 bin 15'inin kesin kayıt yaptırmadığı anlaşılıyor. Bunun en önemli nedeni olaraksmilev sınavsız geçiş ile yerleşenlerin bir sonraki sene punlarının kırılmıyor olması gösterilebilir. Kesin kayıt oranının bu denli düşük olmasısmilev MYO ön lisans kontenjanlarının ek yerleştirme döneminde de görücüye çıktığına işaret ediyor. Bu nedenlesmilev özellikle ilk yerleştirme döneminde bir yere yerleşemeyen adaylarınsmilev özellikle de fakülteler için puanı düşük olanlarınsmilev ek yerleştirme döneminde MYO'lar için şanslarının yüksek olacağını vurgulamamız yerinde olur.

Sınavsız geçiş yapmayı planlayan meslek liseli adayların merak ettikleri birkaç detay daha var. Geçen sene MYO'lara sınavsız geçenlerin % 45'i METEB içi yerleşirkensmilev %55'i METEB dışı yerleşmiş. Yerleşenlerin yaklaşık % 81'i 2007 mezunusmilev %7'si 2006 mezunusmilev %2'si 2005 mezunusmilev geri kalan %10 ise daha önceki sene mezunlarıymış. Bu verilersmilev sınavsız yerleştirmede birinci kriter olan mezuniyet yılının ne denli önemli olduğunu net şekilde gösteriyor.

Benzer Konular

1 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
6 Mayıs 2012 / Unregistered Soru-Cevap
3 Ağustos 2011 / alican-52 Soru-Cevap
3 Ağustos 2012 / sofistikot Soru-Cevap