Arama

Toprak altında yaşayan canlılar nelerdir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 9 Mayıs 2014 Gösterim: 72.535 Cevap: 35
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mayıs 2011       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hangi böcekler var
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mayıs 2011       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
akrep kunduz solucan karınca böcek yılan
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mayıs 2011       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar teşekkür ederim bana yardım ettiğiniz için bende tırtıl kırkayak fare yılan karınca solucan akrep kunduz köstebek
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mayıs 2011       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
daha net bilgi versenizz solucandan baska hangi canlı yasar
Teusa - avatarı
Teusa
Ziyaretçi
23 Mayıs 2011       Mesaj #25
Teusa - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
1)Solucan
2)Böcek
3)Karınca
4)Kunduz
5)Yılan
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mayıs 2011       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bukadar mııııı ????????
Gece Prensesi - avatarı
Gece Prensesi
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #27
Gece Prensesi - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Gece Prensesi adlı kullanıcıdan alıntı

Yeraltının Çalışkan Çiftçileri
Küçük büyük milyarlarca canlıyı içinde barındıranvirgs birbirinden güzel rızıklarıyla adeta muhteşem bir misafirhane olan doğadavirgs insanı hayrete düşürecek kadar sistemli ve düzenli bir yaşam hüküm sürmektedir. Gerçekten de birbirinden çok farklı yaratılışa ve yaşam tarzına sahip bu kadar çok canlının hiç bir kargaşa olmadan bir arada yaşamasıvirgs takdire değer bir iman delilidir.

Bilim adamları doğadaki yaşam üzerinde yaptıkları uzun araştırmalar sonucundavirgs bu mükemmel sistemin devam edebilmesi için olağanüstü bir aklın ürünü olan milyarlarca detayın varedilmiş olduğunu ortaya çıkardılar. Bu detayların oluşturduğu uçsuz bucaksız zincirin her halkası çözüldükçevirgs Rabbimizin yaratmadaki sonsuz ilmi ve benzersiz sanatı açıkça gözler önüne serilmektedir.

Doğadaki intizamın korunması için özel yaratılmış bir çok canlıvirgs kendi üstüne düşen görevleri eksiksizce yerine getirir ve hem yaşam tarzları hem de sağladıkları faydalar açısındanvirgs bu canlıların gizemli dünyası gerçekten incelemeye değerdir.

Bilim adamları topraktavirgs akarsulardavirgs ve deniz kenarlarında yaşayan solucanların hayatlarını incelediklerindevirgs bu küçük canlıların tıpkı bakteriler gibi doğadaki dönüşüme büyük katkıları olduğunu keşfettiler. Canlılığını yitirerek toprağa düşen yapraklarvirgs meyvalar gibi tüm artık maddeler burada yaşayan binlerce solucan tarafından toprağın derinliklerine karıştırılarak yeryüzünden temizlenirler. Durmaksızın adeta birer temizleme makinası gibi çalışan bu dönüşümcülerinvirgs üstlendikleri görevin ne kadar önemli olduğu apaçık ortadadır. Zira onların yaptığı bu temizlik işlemi olmasaydı tüm bu artıklar büyük bir yığın halinde birikirvirgs dolayısıyla bu yerlerde insanların yaşaması da imkansız hale gelirdi. Bu küçük temizleyicilere böylesine mühim bir özelliği ilham edenvirgs elbette Rahmetiyle herşeyi sarıp kuşatmış olan Cenab-ı Allah'tır.

Nitekim bu gayretli temizleyiciler için toprağın üstünde biriken tüm artık maddeler eşsiz bir rızık niteliğindedir. Solucanların beslenirken kullandıkları yöntem ise gerçekten çok ilginçtir. Yedikleri besinleri ezip parçalayabilecekleri dişleri olmayan bu küçük canlılar öncelikle çürümüş yaprakları ağızlarının içine alarakvirgs özel bir salgıyla kaplarlar. Daha sonra da yemek borularından geçirerek kursaklarına yollarlar. İçeri alınan bu besinlervirgs kursaktaki dişe benzer kuvvetli kasların ve daha önceden yutulan taşların yardımıyla iyice ezilir. Fakat bu noktada insanı ilk şaşırtan şeyvirgs hayvanın besinleri ezmek içinvirgs yuttuğu taşların yemek borusunu zedelemesi hatta tıkaması beklenirkenvirgs ona hiç bir zarar vermemesidir. Bunun yanında esas ilginç olanvirgs bu yeraltı sakininin besini kolaylıkla sindirebilmek için yöntem olarak önceden taş yutmayı akletmesidir. Oysa bu hızlı öğütücülerinvirgs besinleri parçalayabilmek amacıyla böylesine akılcı bir yöntemi kullanmaları için kendi vücut yapılarından da haberdar olmaları gerekir. Elbette hiç bir zekaya ve akla sahip olmayan bu canlıların böyle bir işlemi kendi kendilerinevirgs tesadüfen bulamayacakları ortadadır. Şüphesiz onların da yeryüzünde yaratılmış tüm canlılar gibivirgs Rahman olan Allah'ın ilhamı ile hareket ettikleri apaçık bir gerçektir. Bu işlemin sonunda iyice ezilmiş yapraklarvirgs sindirici enzimler sayesinde parçalanır. Bir kısım besin kan dolaşımına karışırkenvirgs kalan kısım ise tekrar toprağa geri döner. Nitekim onların vücudundan toprağa karışan bu maddeler bitkiler açısından son derece zengin konsantre nitratvirgs potasyumvirgs fosfor ve kalsiyum içerir. Bu nedenle solucanların yaşadıkları yerlerdevirgs bitkiler için son derece elzem olan bu maddelerle toprağın altında zengin bir mineral deposu oluşur. İşte solucanların yaşadıkları toprağa belki de en büyük katkılarından biri budur. Elbette bir çok insanın ne işe yaradıklarından bile haberdar olmadıkları bu canlılarınvirgs yaşamları boyunca fayda sağlayan bir çaba içinde olduklarını tefekkür etmek insanı hayrete düşürmektedir.

İncecik derilerine ve son derece hassas yapılarına rağmenvirgs yuvalarını toprağın altında yapan bu canlılarınvirgs bir diğer görevi ise toprağı yaymak ve delikli olmasını sağlamaktır. Gerçekten de toprakta yaşayan binlerce solucanvirgs durmaksızın çalışarak hem tonlarca toprağı ters yüz edervirgs hem de buradaki yapraklarıvirgs sap ve ölü kökleri yerler. Böylece toprağın her yerine eşit oranda havanınvirgs suyun ve katı maddelerin yayılmasına da vesile olurlar. Yerin derinliklerinde gizlenmiş bu yeraltı çiftçilerinin sayesindevirgs artık toprakta sağlıklı bir bitkinin yetişmesi için gerekli ortam hazırdır. Toprağın karışmasını sağlayan bu marifetli kazıcılarınvirgs doğada yaşayan tüm canlıların rızkını elde ettiği toprağa yarar sağlayacak şekilde yaratılmış olmasıvirgs elbette büyük bir mucizedir. Dünyanın dört bir tarafına yayılmış bu ordunun tüm askerleri tam aksinevirgs toprakta yetişen bitkilere zarar vererek onu verimsiz hale getirecek bir yapıya da sahip olabileceklerkenvirgs her biri Rablerine tam bir itaatle boyun eğerek yaşadıkları toprağa bereket ve canlılık getirmektedirler.

Bu çalışkan kazıcıların sağladığı oldukça önemli yararlardan bir diğeri de toprağın derinliklerine daha fazla suyun sızmasını sağlamaktır. Bunu nasıl yaptıklarını anlamak için toprağın içindeki yaşamlarını incelemek gerekir. Bu canlıların kısa boylu olanlarıvirgs toprağın yüzeyine yakın yerlerde yaşayıp yatay tüneller açarken uzun olan diğerleri ise daha derinlerde yaşar ve dikey tüneller açarlar. Elbette burada dikkati çeken mucize incecik zar gibi bir deriyle kaplı olan bu canlıların yeraltında zorlanmadan ilerleyebilmeleridir. Metrelerce derinliklerin içinde kıvrılıp bükülerek ve toprağı iterek ustaca tüneller kazan solucanların büyük bir basınç altında olmalarına rağmen böylesine zor bir işi kolaylıkla başarabilmeleri gerçekten çok ilginçtir. Kuşkusuz onların toprağın altında böylesine rahat hareket etmelerini sağlayan neden bedenlerinin fazlasıyla kaslı yaratılmış olmasıdır. Fakat esas üzerinde durulması gereken mucizevirgs bu kasların nasıl olup da bu kadar güçlü olabildiğidir. Şüphesiz solucanın toprağın içinde rahatlıkla yol alabilmesi Cenab-ı Allah'ın onun bedenini yaşadığı ortama en uygun şekilde yarattığının açık bir göstergesidir. Bu gizli işçilerin açtığı binlerce tünel sayesinde toprağın altı adeta bir labirent haline gelir ve bu kanallar yardımıyla suvirgs yüzeyden derinliklere kadar rahatlıkla emilebilir.

Ayrıca bu özel canlılarvirgs toprağın hem su geçirgenliğini arttırmak hem de havalanmasını sağlamak için yüzeyin altında oluşan suya dayanıklı bölümleri de çözerler. Solucanların yaşamadığı veya az olduğu topraklarda ise geçirgenliği sağlamak için insanlar son derece pahalı kimyasal maddeleri kullanmak zorundadırlar. Bunun yanında solucanların yaşadığı topraklara sağladıkları yararlarvirgs bu kadarla da kalmamaktadır. Zira bu faydalı küçük canlıların yerleştikleri topraklardavirgs diğerlerine nazaran daha az zararlı mikroorganizmalar barınmakta ve bitkilere yararlı bakteriler de giderek çoğalmaktadır. Bu nedenlevirgs buralarda yaşayan bitkilerin kökleri de daha sağlıklı büyümektedir. Tüm bunlara binaen sağlıklı bir toprağın en iyi göstergesivirgs bu konuklara sahip olmasıdır. Nitekim solucansız bir toprağın yeni bitkiler için uygun bir ortam olduğu düşünülse devirgs bu kanının ne kadar yanlış olduğu kısa bir süre içinde anlaşılacaktır. Çünkü böyle yerlerde yetişen bitkilerin yaşamları çok fazla sürmeyecektir. Kuşkusuz bu canlılarınvirgs rızıklarını topraktan sağlayan tüm canlılara hizmet edecek şekilde yaratılmış olması Rabbimizin nimetinin güzel bir göstergesidir.

Adeta programlanmış gibi toprağı çırpanvirgs karıştıran bu minyatür makinelerinvirgs toprakta sağlıklı bir hayat sürmeleri de gerçekten çok şaşırtıcıdır. Çünkü toprağın altında zararlı bir çok mikrop ve bakteri de yaşamaktadır. Oysa incecik deriyle kaplı vücuduna oldukça savunmasız yapılarına rağmen solucanlar bu zararlı mikroorganizmalardan etkilenmemektedirler. Normal şartlarda toprağın metrelerce altında yaşayan bu canlıların kısa sürede parçalanması ya da çürümesi beklenirken onlar son derece sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilmektedirler. Böyle bir ortamda açtıkları tünellerde güven içinde yaşayabilmelerivirgs bu canlıların şüphesiz özel bir yaratılışa sahip olduklarının apaçık bir kanıtıdır.
Kuşkusuz Cenab-ı Allah'ın ilhamı ile hareket eden tüm canlıların yaratılışlarındaki mucizelervirgs Rabbimizin sınırsız ilminin ve üzerimizdeki sonsuz rahmetinin birer göstergesidirler.


inceleyiniz !
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Mayıs 2011       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
allah aşkına bana mantıklı bir cevap verin birinizde ya kardeşim bizim aradığımız şey taş altında yaşayan hayvanların isimleri ve onlarla ilgili bilgiler........Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Haziran 2011       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
topraktak solucan çiçeğe nasıl fayda sağlar
i
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Aralık 2011       Mesaj #30
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1)Solucan
2)Böcek
3)Karınca
4)Kunduz
5)Yılan

Benzer Konular

13 Mayıs 2011 / AYŞE NUR Soru-Cevap
25 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
8 Nisan 2010 / ortak Soru-Cevap