Arama

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde akıl danıştığı kişiler kimlerdir?

Güncelleme: 25 Şubat 2011 Gösterim: 3.473 Cevap: 4
gazze - avatarı
gazze
Ziyaretçi
21 Mayıs 2009       Mesaj #1
gazze - avatarı
Ziyaretçi
Başlıkta da yazdığı gibi uzun yada kısa bilgi werirseniz sewinirim
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
21 Mayıs 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Çevresindeki din âlimlerine danışan Fâtih Sultân Mehmed bu isteklerini geri çevirmemiş ve camiye çevrilenlerin dışında kalan kilise ve havralara hakkı olduğu halde müdahale etmemiştir. Günümüze kadar yaşayan kilise ve havraların gerçek sırrının Fâtih'in din ve vicdan hürriyeti anlayışı oluğunu Osmanlı Devleti'nin şanlı Şeyhülislâmı Ebüssuud Efendi verdiği bir fetvâda vuzuha kavuşturmaktadır. Bu fetvânın aslı aynen şöyledir:

Sponsorlu Bağlantılar
“Merhûm Sultân Muhammed Hân hazretleri Mahmiye-i İstanbul'u ve etrafındaki karyeleri unveten feth eylemiş midir? El-Cevab: Ma'ruf olan unveten (cebr ile) fetihdir. Amma kenais-i kadime (eski kiliseler) sulhen fethe delâlet eder. 945 tarihinde bu husus teftiş olunmuştur. 130 yaşında bir kimesne ve 110 yaşında bir kimesne bulunup Yehud ve Nasara tâifesi el altından Sultân Muhammed Hân ile ittifak edüb Tekfur'a nusret etmeyecek olub Sultân Muhammed dahi anları seby etmeyüb (esir almayub) halleri üzere mukarrer edecek olub bu vechile feth olundu deyu şahadet edüb bu şahadet ile kenâsi-i kadîme hali üzere kalmıştır. Ketebehu Ebüssuud”.
gazze - avatarı
gazze
Ziyaretçi
22 Mayıs 2009       Mesaj #3
gazze - avatarı
Ziyaretçi
Saolasın ama danıştığı kişilerin isimleri lazımda banaMsn Happy yinede tşk
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
22 Mayıs 2009       Mesaj #4
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Zağanos PaşaZağanos Paşa (veya Zağnos Paşa), Rum asıllı devşirme Osmanlı paşası. Fatih Sultan Mehmet devrinde önemli rol oynamış, Gelibolu sancak beyliği ve kaptan-ı deryalık görevlerinde bulunmuş, 1467-1469 yılları arasında ise Trabzon Sancak Beyliği yapmış bir Osmanlı paşasıdır.Sultan I. Murat tarafından sürgün edilmiş olan Paşa, Fatih Sultan Mehmet tahta geçer geçmez çağrılarak vezir tayin edilmiştir.Zağanos Paşa, Fatih'in çocukluğunda askerlik öğretmenliğini yapmış, sultanın kızkardeşi ile evlenerek hem eniştesi hem de kayınbabası olmuş, bunların yanısıra Trabzon'un zaptı esnasında Prenses Anna ile de evlenmiştir.İstanbul'un fethi öncesinde Rumeli Hisarı'nı yaptırmış, Osmanlı donanmasının kara yolu ile Kasımpaşa’ya indirilmesinde de emeği geçmiştir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Şubat 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
fatih sultan mehmet için istanbul ne ifade ediyor?

Benzer Konular

28 Temmuz 2009 / DreamLiKe Genel Mesajlar
31 Ekim 2016 / Misafir Cevaplanmış
2 Temmuz 2016 / asla_asla_deme Mimarlık
1 Kasım 2016 / arineta Cevaplanmış
23 Şubat 2011 / misafir Soru-Cevap